Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
Honzasr - souhlas, mně to taky zajímá, i když asi ne tak hluboko jak tebe, ale je fakt, že je o tom informačních zdrojů - hlavně o 20. letech. | |
|
|
Fuky napsal v č. 4771: Ja nechci dělat reklamu ARMYŠOPÚM, ale zase je neslušné neodpovědět. Mne zajímalo jak je to s přilbami a bližší téma které by se týkalo výstroje čs.armády než je čs. opevnění ... jsem nenašel. Je podstatně více informací o výstroji a výzbroji která byla používána v roce 1938, ale najít něco o tom co všechno se v armádě vystřídalo od roku 1918 dá větší fušku "Ale tato diskuse již přeci jen poněkud přesahuje rámec tohoto fóra, že?..." |
|
|
|
Honzasr napsal v č. 4779: a co takhle šavle? Máš? Mně se vz. 24 strašně líběj, kámoš jich má pěknou sbírku. Měl jsme možnost koupit vojenskou, poddůstojnickou, za cca 5000 Kč, ale jednak mi to přišlo drahý a jednak bych chtěl finančáckou. "ja předpokládám že jsou, určitě nejsou ušité z vojenské šály, nosit by se nedaly - trochu je načal mol - 400,-Kč" |
|
|
|
Saly napsal v č. 4765: ja předpokládám že jsou, určitě nejsou ušité z vojenské šály, nosit by se nedaly - trochu je načal mol - 400,-Kč "Jo tak to tam budu meset někdy zajít.Jen pro zajímavost kolik jsi dal za ovinky a byli to origoš?" |
|
|
|
Honzasr napsal v č. 4770: "hřibek = vajíčko = přilba vz.32, některé jsou s textilním podbradníkem jako u vz. 20, je i na fotce v knize SOS" jo, už to vidím, tohle mi nějak uniklo dík za info - no jestli to máš tak seš fakt dobrej
Honzasr napsal v č. 4770: neděláš, já budu rád, když se něco nového dozvím!!! takže naopak ti děkuji a jestli něco zjistíš, budu rád, když dáš vědět. "V těch přilbách nechci dělat zmatek, jak se dopídím nějakého rozuzlení dám vědět." |
|
|
|
Honzasr napsal v č. 4770: Jo, některé hříbky měly textilní podbradník, to je pravda... "hřibek = vajíčko = přilba vz.32, některé jsou s textilním podbradníkem jako u vz. 20, je i na fotce v knize SOS" |
|
|
|
mbbb napsal v č. 4753: "Honzasr napsal v č. 4748: "s přileb vlastním zatím "hříbek" v provedení s textilním podbradníkem" co to je? Honzasr napsal v č. 4748: "Teď bych chtěl pořídit uniformu pěchoty - vycházkovou, taky chybí lopatka, ešus..." lopatku mám R-U, ještě se také u nás používala. Stejnokroj pěchoty - jaký vzor sháníš?" hřibek = vajíčko = přilba vz.32, některé jsou s textilním podbradníkem jako u vz. 20, je i na fotce v knize SOS Co se týče 1-republikové armády scháním všechno, nedělám to dlouho, věci se koupit dají, ale nestačím vydělávat. Občas mi někdo nabízí těsně poválečné věci jako 1-republikové - např. střelecké odznaky, přezky, ale pomaličku se začínám orientovat. V těch přilbách nechci dělat zmatek, jak se dopídím nějakého rozuzlení dám vědět. |
|
|
|
Honzasr napsal v č. 4761: souhlas!!! Mě zajímá především finanční stráž a to je docela tragédie "ale na 1.republiku je tu taky větší poptávka než nabídka" |
|
|
|
Saly napsal v č. 4755: "Nevěděl by jsi kde sehnat ty věci.Jak jsem psal já jsem z Tábora a tady toho moc není." hodně jsem toho viděl v : ARMY ANTIK, Košická 32, Praha 10 Vršovice - byl jsem tam tento týden poprvé a koupil jsem masku vz.35 bez chobotu a filtru a ovinovačky něco jsem koupil na www.sberatelstvi.cz - považuju za seriózní pak taky www.aukro.cz/showcat.php?id=7703 no a protože pracuji v Brně tak občas projdu zdejší Armyšopy, ale na 1.republiku je tu taky větší poptávka než nabídka |
|
|
|
Saly napsal v č. 4759: já také ne. nechodím na podobné akce, já nic moc nepotřebuji - nejsem sběratelem vojenskejch věcí - "sbírám" jiné věci. Občas koupím nějaký ten republikový odznáček. "Nevíš kde a kdy bude další military burza v Praze?Já jsem tam ještě nebyl tam by to mohli mít co?" |
|
|
|
Honzasr napsal v č. 4754: ano - vycházkovou seženeš spíš po nějakém důstojníkovi. Já myslel, že scháníš polní. Já bych na svoji postavu potřeboval stejnokroj tak po Syrovým, kdyby byl ale o něco vyšší "Originál - vycházkové se sehnat dají - spíš malé velikosti, z polní uniformy jsem viděl jen kalhoty" |
|
|
|
Saly napsal v č. 4749: Originál - vycházkové se sehnat dají - spíš malé velikosti, z polní uniformy jsem viděl jen kalhoty "Tou unifornou myslíš origoš nebo kopii?" |
|
|
|
Honzasr napsal v č. 4748: "s přileb vlastním zatím "hříbek" v provedení s textilním podbradníkem" co to je?
Honzasr napsal v č. 4748: lopatku mám R-U, ještě se také u nás používala. Stejnokroj pěchoty - jaký vzor sháníš? "Teď bych chtěl pořídit uniformu pěchoty - vycházkovou, taky chybí lopatka, ešus..." |
|
|
|
Honzasr napsal v č. 4748: to je divný, no nevím, docela si mi dal brouka do hlavy! Doposud jsem měl klidnej život, neb mi to bylo jasný . Co já vím o helmách je jen z literatury - doma mám jen "vajíčko", ale myslím, že jedna z největších autorit u nás na tohle je Ctirad Beneš a ten právě v té své brožuře rozlišuje vz. 25 a 28 a i v jiných knížkách u jiných autorů se to rozlišuje. "možné že vz. 25 = vz.28, co je ale pak přilba s rovným spodkem " |
|
|
|
Ja si myslím že ti policajti mají vz. 25 - s vybráním podle fr. vzoru, ale tvrdit to nemůžu. Ono je možné že vz. 25 = vz.28, co je ale pak přilba s rovným spodkem ? snad to rozlousknu v tom muzeu. s přileb vlastním zatím "hříbek" v provedení s textilním podbradníkem, starší zatím nemám, ale určitě na ně dojde. Teď bych chtěl pořídit uniformu pěchoty - vycházkovou, taky chybí lopatka, ešus... |
|
|
|
Saly napsal v č. 4744: "Jak píšeš o tich helmách RU a Francie.Jaký přesně myslíš?Nebyl by odkaz?" Francie - slavné Adrianky, s naším státním znakem - legionářským. Označovaná u nás jako vz. 1918. třeba zde: hasici-uhljanovice.cz/modules.php?name=News&... R-U - přilba R-U vzoru 17, která se u nás používal s drobnými úpravami. Náš vz. 20, který ze R-U vzoru 17 také vycházel používali naši dělostřelci až do roku 38. |
|
|
|
Honzasr - to to bereš důkladně, když jdeš po takovejhle špekách!! Dobrý! Co říkáš na ty policajty - 28? A starší přilby máš, co se u nás používaly? Původem R-U a Francie? |
|
|
|
Začal jsem sbírat prvorepublikovou armádu a pochybuji že přilbu vz. 28 seženu v originále, takže jsem si chtěl nechat vyrobit znak na černou přilbu vz.29 a předělat ji na vz. 28 ( pro sbírku ) a když jsem se snažil napíchnout na někoho kdo by repliku znaku vyrobil, začalo se to zamotávat a já nechci stvořit něco co nebylo. Základnou přilby myslím její spodní okraj - lem ... |
|
|
|
a tohle je z dějin policie a četnictva a to jsme si myslel, že je vz. 28 mujweb.cz/www/csol-mb/TMP2a.jpg?r=1964 ale teď si mě tak zmátnul......... proč tě to tak zajímá, ty to sbíráš? |
|
|
|
tohle je z té knížky o obrněných vozidlech - vz. 25, to je snad jasný mujweb.cz/www/csol-mb/TMP1a.jpg?r=2977 |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938