Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
Saly napsal v č. 4687: V oblasti Tábora se během mobilisace nacházela dle mě dostupných údajů snad pouze 4. rychlá divize, velitelské stanoviště se nacházelo v Soběslavi. "ještě bych mněl dozatíček.Někde jsem vyčet že prej tak někdy okolo 31.září 1938 byli v oblasti Tábor-Veselí nad Lužnící dvě že čtyř rychlích divizí nevíte co je na tom pravdy a kde byli přesně umístěny?" |
|
|
|
Pro rekonstrukci pěchotního srubu N-Sk-S 48 byla: -Vytržena střílna dvojčete těžkých kulometů z výjimečně zachovalého (co se pancéřových prvků týče) objektu R-S 81 "Obrázek". -Vytržena střílna protitankového kanonu z naprosto unikátního objektu cvičného objektu S 2 nedaleko Žárovic u Vyškova (VVP Dědice) existují i další podezření, o kterých by však nebylo moudré veřejně hovořit... |
|
|
|
Fuky napsal v č. 4685: Pořád nemohu pochopit proč nemáte rádi Sk.Já osobně s nima nesimpatizuju ale ani proti nim nejsem.Tak proč vy?Já bych řek že udělaly nějákou prasárnu ale nevím jakou poradíte? "To já pochopitelně rovněž ne..." |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 4673: "Narazil jsem včera na informaci z r.1990 od Vl. Franceva, že ŘOP plánovalo při úvahách a zadávání výzbroje tvrzí s osazením, resp. dohotovením, první kopletní baterie 10cm houfnic již koncem roku 1937. " Že Škodovka mnohdy upřednostňovala export je známá věc, podívej se také, kdy měl být hotov G...
čet.Hrad napsal v č. 4673: Není to trochu ujeté? "Dále jsem narazil na ceny jednotlivých nábojů těchto zbraní v rozmezí 250,- až skoro 600Kč za kus, to mi přijde na tehdejší dobu úctyhodná suma (zvláště při naplnění muničních skladišť)" |
|
|
|
david gore napsal v č. 4671: "To není důvodem nepředání Hůrky městu Králíky." Jako reálnější než čerpání vody doblba bych viděl odkrytí drenážních trubek a položení nových o širším průměru. V každém případě to vyžaduje opravdu vysokou finanční investici. |
|
|
|
Narazil jsem včera na informaci z r.1990 od Vl. Franceva, že ŘOP plánovalo při úvahách a zadávání výzbroje tvrzí s osazením, resp. dohotovením, první kopletní baterie 10cm houfnic již koncem roku 1937. Dále jsem narazil na ceny jednotlivých nábojů těchto zbraní v rozmezí 250,- až skoro 600Kč za kus, to mi přijde na tehdejší dobu úctyhodná suma (zvláště při naplnění muničních skladišť) |
|
|
|
david gore napsal v č. 4671: Ale jistě by to pak bylo důvodem hořekování města Králíky nad tímto problémem "To není důvodem nepředání Hůrky městu Králíky." |
|
|
|
Kolega Kupka - forum.opevneni.cz : V souvislosti s vydáním nové knížky kolegy Jiřího Nováka o dělostřelecké tvrzi Hůrka ještě jedna zajímavost, kterou kromě něj zatím nikdo nezaznamenal. Asi nikoho by při sestupu po svážnici do podzemí této tvrze ani ve snu nenapadlo, že se celá odvodňovací štola pravidelně při velkém jarním tání a oblevě zatápí vodou, jejíž hladina pak sahá až po kolejiště v prostoru křížové výhybky u minových kobek. Kdyby nebylo použito silných čerpadel, která jsou v tvrzi trvala instalována, voda by samozřejmě stoupala dále do nitra podzemí. Z toho vyplývá, že drenážní potrubí mezi tvrzovou odvodňovací štolou a jejím vyústěním u nedalekého rybníčku je buď notně ucpané zubem času, nebo minimálně nestíhá pobírat tak velké množství jarních vsakujících se vod. V každém případě by případný provozovatel muzea v této tvrzi, pokud bude vůbec někdy pro podobné účely od vojenské správy předána, musel s tímto stavem počítat a zařídit se podle něj. V praxi by to buď znamenalo náročnou rekonstrukci tvrzového odvodňovacího systému nebo každoroční čerpání vody se značnou spotřebou elektřiny. Možná, že právě tato skutečnost je důvodem, proč k předání tvrze stále nedochází, protože soukromý provozovatel by takovou finanční zátěž prostě ekonomicky neunesl..... Dr. Vladimír Kupka |
|
|
|
Fuky napsal v č. 4662: je to tady:"Kdože to dostal od Špinara kotel? " www.ropiky.net/clanek.php?id=1128027773 |
|
|
|
Streso - bavili jsme se tady několikrát o vojenských i jiných šavlích z období 1. republiky! Kolik se tak cenově pohybujou???? Vím o jedné důstojnické šavli z 1. republiky, ale nevím, zda cena odpovídá běžné cenové hladině. | |
|
|
ze servru "ropiky": Nejdříve jsem však s kamarády navštívil šatovskou MJ-S-3, kde jsem byl v úvodu verbálně velmi tvrdě (bez legrace) inzultován Jirkou Špinarem. Fotil jsem totiž vchod srubu a elektromagnetický zámek. Jirka, který mne do toho dne, neznal, si myslel, že jsem ze Skutiny!!! Další komentář je zbytečný! Jirkově reakci se nedivím. Po vysvětlení, že nemám nic společného s lidmi, kteří mají k opevnění velmi "svébytný" vztah jsme v dobrém rozmaru absolvovali prohlídku srubu. |
|
|
|
Fuky napsal v č. 4623: měl bych to někde mít "O použití kulometů v kopulích jsou zmínky právě v onom seznamu KH" |
|
|
|
mbbb napsal v č. 4610: Zatím bohužel nic.
"jestli něco máš v počítači, šoupni mi to prosím. "
mbbb napsal v č. 4610: O použití kulometů v kopulích jsou zmínky právě v onom seznamu KH. "Já sem se včera trošku doma koukal právě po ěch "kopulích", ale na nic sem nenarazil " |
|
|
|
Fuky napsal v č. 4614: stejně tak v Lužických horách a jistě i jinde "Mimochodem, zmínky o velkorážných kulometech jsou i v seznamu objektů úseku Krušné hory, který zpracoval tuším Ivo Vondrovský" |
|
|
|
mbbb napsal v č. 4573: Mimochodem, zmínky o velkorážných kulometech jsou i v seznamu objektů úseku Krušné hory, který zpracoval tuším Ivo Vondrovský."hm, my dva ty velkorážný kulomety nerozřešíme a je to pro tuto chvíli možná jedno. Třeba někdy na něco zajímavého narazíme" Mám ale ještě nějaké drobné zdroje, jak říkám uvidíme, co na mě vypadne v Invalidovně |
|
|
|
Fuky napsal v č. 4606: to by mě zajímalo docela, jestli něco máš v počítači, šoupni mi to prosím. Já sem se včera trošku doma koukal právě po ěch "kopulích", ale na nic sem nenarazil "Ano, nějaké solidní podklady bych měl, uvidím, co vyhrabu na Invalidovně" |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 4562: Jsem informován lépe, Martine...
" že o něm přestalo (ŘOP) uvažovat současně se zrušením L2 (ze stejného důvodu unifikace a viz můj předchozí)"
mbbb napsal v č. 4563: To si nepamatuješ velice správně.
"Já se jen nepamatuji, že bych viděl něco v souvislosti s LO a velkorážným kulometem."
čet.Hrad napsal v č. 4570: Pouhý Střelecký magazín....
"Co jsem procházel stará čísla různých dostupných časopisů v knihovně, tak jsem na ZB-60 nenarazil "
čet.Hrad napsal v č. 4574: nesmysl. "Teď mě jen tak napadlo možné použití v OR" |
|
|
|
mbbb napsal v č. 4559: Ano, šlo o zbraň do TO, dokonce i kopulí. Pro LO s ní nebylo počítáno. Pokud bys to potřeboval, napiš na mail, až budu mít čas, po něčem bych se ti podíval. "no, já si právě u velkorážnejch kulometů nemůžu nějak teď vzpomenout. Nepotřebuji to nějak aktuálně vědět, jen mě to teď nějak napadlo. Viděl sem někd yněkde nějakej canc z roku 1936, kdy se ŘOP o tyto kulomety vážně zajímalo a to pro TO. Pak se rozhodlo, že se nebudou používat - nevím, jak moc to souviselo s tím, že se v ČSR nepodařilo do roku 1938 vyvynout vlastní velkorážnej kulomet. " |
|
|
|
"víte něco o velkorážnejch kulometech a opevnění?"
Ano, nějaké solidní podklady bych měl, uvidím, co vyhrabu na Invalidovně. |
|
|
|
bylo to náckové, coby jinýho v níže uvedené knize je výpis z kroniky Dolní Úpy tuším, ve Špindlo to bylo as podobný |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938