Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
jistě, spekulace to je, páč k tomu nemám nic v ruce. Já se jen nepamatuji, že bych viděl něco v souvislosti s LO a velkorážným kulometem. Naopak se přesně pamatuju, že zájem ŘOPu o tyto kulomety byl v roce 1936 - jesti i potom, to už nevím a teď mně zrovna nenapadá, kam se mrknout - krom Invalidovny já myslel, že když píšete ten článek.......... |
|
|
|
mbbb napsal v č. 4559:
"V LO se s nimi nepočítalo, alespoň jsme si to vždy myslel."
mbbb napsal v č. 4559: Toto je hodně spekulace (vzhledem ke stavu vývoje), sám bych řekl, že o něm přestalo (ŘOP) uvažovat současně se zrušením L2 (ze stejného důvodu unifikace a viz můj předchozí) "kdy se ŘOP o tyto kulomety vážně zajímalo a to pro TO" |
|
|
|
no, já si právě u velkorážnejch kulometů nemůžu nějak teď vzpomenout. Nepotřebuji to nějak aktuálně vědět, jen mě to teď nějak napadlo. Viděl sem někd yněkde nějakej canc z roku 1936, kdy se ŘOP o tyto kulomety vážně zajímalo a to pro TO. Pak se rozhodlo, že se nebudou používat - nevím, jak moc to souviselo s tím, že se v ČSR nepodařilo do roku 1938 vyvynout vlastní velkorážnej kulomet. V LO se s nimi nepočítalo, alespoň jsme si to vždy myslel. |
|
|
|
mbbb napsal v č. 4555: nevím jistě, ale tuším, že se od možnosti používat velkorážné kulomety jako zbraň protitankovou upustilo a dále se tato oblast měla pokrýt PT puškami a KPÚV. Pokud myslíš toto "víte něco o velkorážnejch kulometech a opevnění?" |
|
|
|
víte něco o velkorážnejch kulometech a opevnění? | |
|
|
bubu napsal v č. 4547: "možná, ale pásy ano...pokud sem dobře před 10 minutama četl......" Kde? Takže postupně. Náboje se do opevnění dodávaly v truhlícich vz.35 (1200ks), v něm byly v menších kartoncích skladněny po 5 kusech v páskovém zásobníku vz.23. Později se zavedením TK (na pásy, ne zásobníky jako LK, odlišná plnička) se objevily truhlíky s volně loženými náboji (hlavně vz.34 s těžkou střelou, dále vz.23 s lehkou střelou, vz.28 červeně svítící a vz.31 průbojný). Do kulometů vz.37 se zkoušely kovové nábojové pásy a k nim příslušejích kovové schránky pro 100 i 200 nábojů, ale v praxi došlo v opevnění k zavedení pouze schránek na 200 ran. Pro hotovostní dávku munice se ka každému kulometu dodávalo 1+99 schránek a pásů |
|
|
|
- lo36.wz.cz/pozvanka.doc - Pozvánka na akci, konanou k příležitosti 87. výročí založení republiky 28. října v Ústí nad Labem - Hostovicích Čekáme hojnou účast! |
|
|
|
bubu napsal v č. 4515: "Fuky:nebyly náhodou FS oddíly Freicorps????už to tady vomílám dlouho.....ale vy vo voze já vo koze..... " Já jsem zapomněl, že se Finanční stráž označovala tajnou šifrou QYW, FS je samozřejmě jen a pouze Freikorps.... (mimochodem, Bubu, zkratka FS (tedy samozřejmě krom Finanční stráže) znamenala Freiwilliger Schutzdienst, tedy nikoliv přímo Freikorps, když už, tak psáno s "K", pokud chceš působit odborně...) |
|
|
|
Fuky:nebyly náhodou FS oddíly Freikorps????už to tady vomílám dlouho.....ale vy vo voze já vo koze..... | |
|
|
no jo, ty máš rotmistrovskou, pak byly poddůstojnický a důstojnický. Ty odpovídaly zřízeneckejm a úřednickejm u FS. Poddůstojnický měli lipové listy na koši, ale ne na těch třeh úponech, důstojnický i na nich. Je to ta fotka, co sem tenkrát dával do sháníš.... to byla zřízenecká šavle. No a vojáci měli malej znak, četníci a FS střední, FS až od léta 38 měla taky malej. Takže je potřeba sehnat šavli se středním znakem - ta je buď četn, nebo fs, nebo z malým znakem ale bez vojwenského označení |
|
|
|
mbbb: Já na té své nemám žádný státní znak | |
|
|
ona armádní a FS se lišila jen státním znakem - armádní malý, FS střední a od léta 38 byly ty šavle zcela stejný - až tedy na ty přejímačky | |
|
|
mbbb: tak to nemohu zaručit hodně se objevují právě armádní šavle | |
|
|
Streso - kdybys viděl nějakou šavli, budu moc rád, když dáš vědět - ale ať je FS | |
|
|
4455 - moc místa tam nebylo, ale na vlatní oči jsem to nikdy neviděl, jen co si pamatuju z dob, kdy mě zajímalo TO | |
|
|
mbbb napsal v č. 4454: takže jak v kopuli pro solo TKčko? Ale dostat toho drobka do té lafety, ještě v tom stísněném prostoru.... "tk ve zvonu se přemisˇoval po pevném/úohyblivém vedení - lafeta byla na jakejchsi sáňkách, který byly otočná a natáčeli se proti střílně." |
|
|
|
né, tk ve zvonu se přemisˇoval po pevném/úohyblivém vedení - lafeta byla na jakejchsi sáňkách, který byly otočná a natáčeli se proti střílně. ručně by s tím hraničáři fakt měli co dělat | |
|
|
mbbb napsal v č. 4452: jak to bylo s uchycením, nikdy jsem TK zvon zevnitř neviděl (jak jinak když je jen jeden a zavřenej v OP-S 26 )? Přemisťován ručně jak 26ka? To by bylo fakt hodně i na Ramba "Tk vz. 37 s lafetou ve zvonu - to musela bejt síla to přemisťovat" |
|
|
|
čet. Hrad 4450 -souhlas - Tk vz. 37 s lafetou ve zvonu - to musela bejt síla to přemisťovat | |
|
|
Fuky napsal v č. 4430: chlape, tak to ti dám jednou potěžkat někdo v muzeu 26ku s lafetou na bajonetovém uzávěru! No a tahat TK (měl jsem teď před nedávnem až moc příležitostí si to tahání vyzkoušet v praxi ) do zvonu, zvláště s pevnostní "O" hlavní, která je ještě těžší než pěchotní, no.... "Kulomet v lafetaci nevážil tolik, takže manipulace s ním byla ve zvonu poměrně snadná a rychlá." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938