Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
Mám dotaz na kolegy co znají Ústí: Nevíte jestli je v Ústí nad Labem-Trmicích na nádraží (co já vim tak je tam jen západní nádraží v okolí Trmic ) pořád ta budova se zabudovanou střílnou?? | |
|
|
Na stránkách našeho muzea - lo36.wz.cz jsou konečně v provozu informace o muzeu, vyjma části Rekonstrukce. Prozatím nebudou k dispozici sekce Odkazy a KVH Trmice. Nově je zveřejněno rovněž několik fotek jak z otevíracího dne, tak i z měsíců minulých. Přeji příjemné prohlížení | |
|
|
čet.Hrad napsal v č. 5307: To bylo shrnutí. Skutečně úspěšně sbíráš hvězdičky.
"To jsem tam už napsal "
čet.Hrad napsal v č. 5308: "Na MJ šly tři zvony: Ko-S 1 střední na MJ-S 16 jako pravý Ko-S 4 pravý na MJ-S 29 jako levý se zabetonovanou jednou střílnou Ko-S 3 levý tamtéž a taky s jednou zaslepenou střílnou" Z toho vyplývá, že se zbývajících čtyř zvonů zřejmě ujal Kovošrot, n. p.
čet.Hrad napsal v č. 5309: 22 kanonů je na Opavské objekty poměrně vysoké číslo, nicméně ty byly postupně odvezeny asi rovněž do šrotu...
"To nevím, netuším (až na pár výjimek) jejich rozmístění."
čet.Hrad napsal v č. 5309: Nesmysl. Je tam jeho lokace? "Další zajímavou věcí je, že je v poválečném soupisu mimo všech zaregistrovaných objektů LO a TO uveden také podzemní úkryt pro KPÚV, ale ve dvou kusech!!" |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 5307: "Moment, ta je ze dvou různých zbraní (různá čísla), hlaveň je tuším záložní " 144 a 229, chceš-li to přesně, v poválečné evidenci byl pouze kanon 144, ke kompletaci tedy došlo asi dříve. pozn.: PTK vz.36 bylo v Pardubickém skladu v roce 1948 15 kompletních kusů. Střílen bylo po revizi nalezeno 60 ks. Byl zde uložen ještě 1 kanon smontovaný se střílnou v dřevěném rámu. Všdchny kanony pocházely z Dubnice n. Váhom. Je tedy nasnadě, že cesta houfnic byla stejná či velice podobná jako cesta kanonů a v 50. letech byly společně s kanony sešrotovány. |
|
|
|
Fuky napsal v č. 5312: "Já už jednu z mnoha mám, tolik peněz, abych utrácel za telefonní seznamy nemám. Pěkné fotky, pěkné nákresy, ale... " no, 200 Kc, nebo kolik, ale do sbírky ba né, prectu si ji
Fuky napsal v č. 5312: "Vidíš, ani nevím, že něco vyšlo. Já ty jeho knížky nekupuju, ty fotky nemívají dobrou kvalitu a popisky taky nejsou nikterak úžasné. Ostatně stejně jako cena. Za obrázkovou knížku..." ale do sbírky vsechny fota sem neznal, nekteré jsou docela zajímavé. Ale razenii fotek a popisky..........
Fuky napsal v č. 5312: tohle nevím "K tomu je zatěžko se vyjadřovat, neznám situaci, ale měl jsem dojem, že tam Trojan zveřejňuje víceméně jen fotky ze svých sbírek." |
|
|
|
mbbb napsal v č. 5306: Já už jednu z mnoha mám, tolik peněz, abych utrácel za telefonní seznamy nemám. Pěkné fotky, pěkné nákresy, ale...
"včera jsem si na srazu KHV v Brně koupil tu Novákovu novou Hůrku "
mbbb napsal v č. 5306: Vidíš, ani nevím, že něco vyšlo. Já ty jeho knížky nekupuju, ty fotky nemívají dobrou kvalitu a popisky taky nejsou nikterak úžasné. Ostatně stejně jako cena. Za obrázkovou knížku...
"novou Betonovou hranicic."
mbbb napsal v č. 5306: K tomu je zatěžko se vyjadřovat, neznám situaci, ale měl jsem dojem, že tam Trojan zveřejňuje víceméně jen fotky ze svých sbírek. "Ale překvapilo mě, že tam jsou použité dobové fotografie Lo (hlavně z liběchovky), které znám jen z jednoho originálu jednoho starého pána z Liběchova. Fotky byly publikovány v brožurce o Liběchovce a pak jsme je zprostředkoval do nové Pražské čáry. A po letech se najednou objeví v takovéhle knížce............... " |
|
|
|
Do Brna jezdím pravidelně na srazy. Ano, ta "Hranice" bohužel nepřekvapila. Hůrka - jmenuje se to "Podzemní pevnost nad městem Králíky" a vyšlo to letos. |
|
|
|
mbbb napsal v č. 5306: "včera jsem si na srazu KHV v Brně koupil tu Novákovu novou Hůrku a novou Betonovou hranicic." Ahoj, tos nemohl říct, že budeš v Brně?!? Tu Hranici jsem viděl, klasika. Bohužel mi jako vždy vadí, že jsou fotky "rozházené", nejsou řazeny podle objektů. Myslíš tu Hůrku z loňského roku? |
|
|
|
Fuky napsal v č. 5305: "22 kanonů - šlo zřejmě převážně o kanony z Opavského úseku, ty šly taky do Pardubic?" To nevím, netuším (až na pár výjimek) jejich rozmístění. Další zajímavou věcí je, že je v poválečném soupisu mimo všech zaregistrovaných objektů LO a TO uveden také podzemní úkryt pro KPÚV, ale ve dvou kusech!! |
|
|
|
Fuky napsal v č. 5305: "7 zvonů - ty šly částečně na MJ, nebo všechny? teď nevím..." Na MJ šly tři zvony: Ko-S 1 střední na MJ-S 16 jako pravý Ko-S 4 pravý na MJ-S 29 jako levý se zabetonovanou jednou střílnou Ko-S 3 levý tamtéž a taky s jednou zaslepenou střílnou |
|
|
|
Fuky napsal v č. 5304: Moment, ta je ze dvou různých zbraní (různá čísla), hlaveň je tuším záložní
"bod číslo jedna krom té zpatlaniny na Vítkově, která je pokud se nemýlím z Pardubic"
Fuky napsal v č. 5304: To jsem tam už napsal "Bod 4 > Bouda" |
|
|
|
ahoj kluci, včera jsem si na srazu KHV v Brně koupil tu Novákovu novou Hůrku a novou Betonovou hranicic. Koukal jsem zběžně do té Trojanovy Betonové hranice - nic převratného, stejné jako předchozí díly, nelíběj se mi moc popisky u fotek. Ale překvapilo mě, že tam jsou použité dobové fotografie Lo (hlavně z liběchovky), které znám jen z jednoho originálu jednoho starého pána z Liběchova. Fotky byly publikovány v brožurce o Liběchovce a pak jsme je zprostředkoval do nové Pražské čáry. A po letech se najednou objeví v takovéhle knížce............... Jinak, Holba stojí za prd. |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 5303: "kromě toho v jednotlivých pěchotních srubech bylo instalováno 22 KPÚV vz.36 a u komárenských objektů leželo 7 vytržených zvonů a kopulí......"" 22 kanonů - šlo zřejmě převážně o kanony z Opavského úseku, ty šly taky do Pardubic? 7 zvonů - ty šly částečně na MJ, nebo všechny? teď nevím... |
|
|
|
Takže zcela jasně potvrzeno, že jsem měl pravdu. V roce 1947 jsou ve skladu ještě všechny vyrobené houfnice, převzaté Němci, usuzuji, že během války byly uskladněny buď rovněž v Pardubicích nebo v Dubnici nad Váhom, jak jsem psal. Zde je jasně vyvrácen blábol mnoha autorů, že byly houfnice na Atl. valu, neboť se odtamtud asi v r. 45 zpět k nám nevezly... Že na tom seznamu figurují i dvě věže jsem netušil. ¨ Je to jednoduché, bod číslo jedna krom té zpatlaniny na Vítkově, která je pokud se nemýlím z Pardubic, tedy 12 PTK > šrot Bod 2 včetně střílen > šrot Bod 3 bohužel s vysokou pravděpodobností rovněž Bod 4 > Bouda Bod 5, 6 > šrot Bod 7 > ??? Bod 8 > reaktivace? |
|
|
|
Fuky napsal v č. 5279: "věž tam snad figuruje?????" Takže cituji z HaV 4/2001 Minařík, Pavel: Osudy čs. stálého opevnění v letech 1945-1950, str. 834, pozn. pod čarou. "V železničním skladu v Pardubicích se nacházelo velké množství materiálu prvorep. opevnění. Při jeho evidování, uskutečněném v letech 1946 a 1947, zde bylo kromě jiného uloženo 13ks 4 cm KPÚV vz.36 a 50 ks střílen, 15ks 10 cm pevnostních houfnic vz.38 (ejhle, tak tady se nám schovávaly, pozn čet.Hrad ) a 15 střílen, 2 pevnostní minomety 9 cm a 13 střílen, 1 pětistřílnový pěchotní zvon (pravděpodobně poté ve vojenském učilišti a v současnosti u vchoďáku tvrze Bouda, pozn. čet.Hrad), 1 otočná kulometná věž, 1 výsuvná a otočná dělostřelecká věž, 664 lafet pro lehké kulomety do TO, 1720 kulometných lafet do LO, 438 ručních ventilátorů do LO, 106 ocelových dveří do LO, kromě toho v jednotlivých pěchotních srubech bylo instalováno 22 KPÚV vz.36 a u komárenských objektů leželo 7 vytržených zvonů a kopulí......" |
|
|
|
Fuky napsal v č. 5279: tuším že ano, vež RO i OR po jednom kusu, jistý si nejsem a seznam toho vybavení teď jak na potvoru nemůžu najít "věž tam snad figuruje?????" |
|
|
|
mbbb napsal v č. 5291: docela divný..... na Brdech si myslim že už nic neni tam to celkem dobře znám......a jinde netušim "to je jen lákadlo" |
|
|
|
Fuky napsal v č. 5286: to je jen lákadlo "Nepotvrzené info naznačují..." |
|
|
|
Navrhuji výpravu na Polubný uskutečnit na celý víkend po opadnutí sněhu (tedy na jaře, pokud nás v lednu nepřekvapí tropická vedra) a spojit toto s krumpáčo-lopatovou akcí na Li-C-S 5. Náš úkol by spočíval v odvodnění výkopu. Co vy na to? S mbbb počítám napevno Možná by se dalo zařídit přespání v Příchovicích. Nechtěl by mbbb vyrazit se mnou ještě letos do Chomutova na přepadovku? |
|
|
|
"Doufám, že k radosti "zarytých" příznivců TO nalezneme společnými silami další zkušební nebo cvičný objekt. Nepotvrzené info naznačují, že Jordán není jediný. Připomínám předloňský nález strojovny v Žárovicích, která "tahala" makety lehkých tanků pro zbraně objektů S1 a S2." Autor: Martin Urbánek - ropiky.net |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938