Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
Fuky napsal v č. 5200: "kontrolní otázka na mbbb: Bodák kterého vzoru měla karabina vz. 33?" Nevím, zda rozumím tvé otázce, neb odpověď je zcela jasná: krátká puška vz. 33 (hovorově karabina) měla samo sebou bodák vz. 33 - bodák a puška tvořily komplet, tedy jestli ses ptal na tohle. |
|
|
|
mbbb napsal v č. 5195: Neviděl jsi náhodou hříbka s tištěným FS nebo ČET? Mě totiž zatím ještě takový nikdy nepřišel pod ruku...
"hergot, to sou věci, člověk se stále učí "
Hawkeye.Pierce napsal v č. 5198: "nebo se může stát že je to i výroba za války " Jo, stejně jako kulomet. Mimochodem jsem zjistil, že se bodáky vz. 24 samozřejmě po válce vyráběly, takže ten trotl na bunkru, co se se mnou hádal, že je ten bodák, co nám prodal vlastně úplně shodný s tím, co jsem kupoval já z r. 1933 nebo 32, teď nevím... Ano, je úplně shodný, až na to, že je asi o polovinu lehčí, výrobní číslo je psané úplně jinde, stejně jako znak zbrojovky a další vyražené znaky. kontrolní otázka na mbbb: Bodák kterého vzoru měla karabina vz. 33? |
|
|
|
Fuky napsal v č. 5143: nebo se může stát že je to i výroba za války " poválečné výroby, či předválečné" |
|
|
|
mišoun napsal v č. 5193: hergot, to sou věci, člověk se stále učí "po válce se helmy vz. 32 nedělaly.. Armáda přejímala hasičské a PCO. Předválečné mají větší nýty, jiný podbradník a jsou zelené z OBOU stran. Poválka je z hasičů, tudíž s malými nýty, rozdílnými podbradníky, a v khaki barvě jen zvrchu, vnitřek se nechával černý...." |
|
|
|
Nerad bych se s Tebou opět hádal, ale mám ten dojem, že se přilba vz. 32 (stejně jako ostatně mnoho dalších prvorepublikových kusů výstroje a hlavně výzbroje) vyráběla. Odlišnosti, které zde popisuješ jsou popsány níže a nejsou pro nikokoho z nás novinkou. |
|
|
|
po válce se helmy vz. 32 nedělaly.. Armáda přejímala hasičské a PCO. Předválečné mají větší nýty, jiný podbradník a jsou zelené z OBOU stran. Poválka je z hasičů, tudíž s malými nýty, rozdílnými podbradníky, a v khaki barvě jen zvrchu, vnitřek se nechával černý.... | |
|
|
Fuky napsal v č. 5153: no tak, jestli máš jiststě poválečnou - tak víš, jak vypadaj malý nejtky "Jojo, já vím, jenže jsem jaksi doposud nedržel v ruce obě přilby současně, abych to mohl srovnat. Ale myslím, že máme poválečné." |
|
|
|
mbbb napsal v č. 5150: Byl jsem tam před rokem a půl a nevypadaly na to. Ale je možné, že tento rok.
"neprošly teď někdy repasí?"
mbbb napsal v č. 5152: Jojo, já vím, jenže jsem jaksi doposud nedržel v ruce obě přilby současně, abych to mohl srovnat. Ale myslím, že máme poválečné. "poválečné mají menší "nýtky"" |
|
|
|
Fuky napsal v č. 5149: neprošly teď někdy repasí? "makety na Dobrošově vyrobili filmaři. Původně vypadaly opravdu věrohodně." |
|
|
|
Flak napsal v č. 5147: "Na A.V. jsem myslel, opravdu to je celkem často publikováno. Na Dobrošově jsem před lety byl, makety jsou snad od filmařů. I když nebyla potěšující, přesto díky za odpověď." Ano, publikováno to bývá, ale je to nesmysl. Byl bych nesmírně šťasten, aby mi lidé, co podobné věci píší ukázali byť jen fotografii domnělého objektu na Atlantickém valu. Nic takového neexistuje a dost možná houfnice zůstaly během války i na našem území právě spolu s PTK ve skladu Škodovky v Dubnici. Ano, makety na Dobrošově vyrobili filmaři. Původně vypadaly opravdu věrohodně. |
|
|
|
Fuky napsal v č. 5146: "Jisté "zaručené" informace o použití houfnic na atlantickém valu a podobně, mnohdy zcela bez ověření publikované se nezakládají na pravdě, neboť nejsou ničím podložené. Šlo o výhradně pevnostní zbraň, pro kterou by musel stát na A.V. objekt, který s pravděpodobností, která hraničí s jistotou neexistuje a nikdy neexistoval" Na A.V. jsem myslel, opravdu to je celkem často publikováno. Na Dobrošově jsem před lety byl, makety jsou snad od filmařů. I když nebyla potěšující, přesto díky za odpověď. |
|
|
|
Na dělostřelecké tvrzi Dobrošov jsou vystaveny makety této zbraně, umistěné původně na tvrzi Hanička v rámci natáčení filmu O. Vávry "Dny zrady". Ovšem jsou již v poměrně dosti špatném stavu. Originální 100mm pevnostní houfnice vz. 38 není s největší pravděpodobností dochována ani jedna. K září 1938 byly tyto zbraně ve výrobě, dokončena, natož pak osazena nebyla žádná zbraň. Po září 1938 se pokračovalo ve výrobě 15 kusů houfnic s úmyslem exportu, zdali byla nějaká houfnice dokončena před 15. březnem 1939 mi není známo, jisté však je, že všechny zbraně získali Němci. V rámci zkoušek této zbraně byla Němci zřejmě v průběhu roku 1939 osazena do levé střílny dělostřeleckého srubu K-Am-S 43 "Veverka" tvrze Adam jedna houfnice. Interiér srubu byl dále upraven pro potřeby zkoušek (střílna s osazenou houfnicí byla od ostatních oddělena příčkou atp.), po ukončení zkoušek byla zbraň demontována a další osudy všech 15 houfnic nejsou dostatečně objasněny. Je možné, že válku přečkaly alespoň některé zbraně ve skladu v Dubnici nad Váhom, a následně byly v éře totality spolu se zbylými PTK vz. 36 sešrotovány. Jisté "zaručené" informace o použití houfnic na atlantickém valu a podobně, mnohdy zcela bez ověření publikované se nezakládají na pravdě, neboť nejsou ničím podložené. Šlo o výhradně pevnostní zbraň, pro kterou by musel stát na A.V. objekt, který s pravděpodobností, která hraničí s jistotou neexistuje a nikdy neexistoval. S největší pravděpodobností je tedy osud houfnic vz. 38 shodný s osudem PTK vz. 36 na našem území... |
|
|
|
Chtěl bych se zeptat, jestli je někde vystavena houfnice vz 38. Nevíte někdo, kde těch pár vyrobených německá armáda použila? | |
|
|
U karty objektu K-S 33 na www.opevneni.cz se objevily hodně zajímavé fotografie kaverny pod základovou deskou objektu, kterou měl vytvořit takzvaný "štolový útok". | |
|
|
Ano, ona přilba ve sbírkách KVH Trmice by měla být vz. 29, neboť má rovnou základnu, ovšem těch modifikací bývalých rakouských, a následně řekněme francouzských přileb je takové množství, že se v tom dovede vyznat skutečný odborník přes přilby. Já jsem přilbu během výkladu prezentoval buď jako vz. 28 nebo vz. 29, je upravena pro potřeby CPO, event. hasičů. Totéž se týká i přileb vz. 32, které máme ve sbírce. Obě jsou upraveny pro potřebu CPO, proto mají tvrdší výstélku a pozdější typ podbradníku. Jestli však jde o přilby poválečné výroby, či předválečné, nejsem schopen identifikovat. | |
|
|
pro četaře Hrada:casopisarmus.wz.cz/odborne/casopisy/1cislo/c... k naší rozpravě o helmě v Trmicích |
|
|
|
mbbb napsal v č. 5139: "četl jsem to někde na opevnění a docela by mne to zajímalo. Na řopíkách zase píše nějakej maník, že chce rekonstruovat něco u Mařenic " Budeš mě muset někdy protáhnout Liběchovkou, já to tam na živo ještě nikdy neviděl Koukal jsem, že hned u Mařenic jsou dva objekty zamčené, tak jeden z nich? Není to ten Martin Skoumal? Já jsem zvědav na ten Polubný, jestli to tam náhodou nedopadne tak, že tam bude jen o dva (CH-2/250/C2 je neuzaviratelné) zamčené řopíky víc. Jinak, zajímalo by mě, jak zamyká to áčko (č.249), protože když jsem tam byl naposledy, tak tam sice mříž byla, ale byla ufiknutá západka, nebo snad úplně vytržená, takže tam musel zabetonovat buď novou, nebo nevím, v každém případě tvrdil, že to má zamčené a chystá se vybourat to éčko v prvním sledu. |
|
|
|
Fuky napsal v č. 5138: "Obávám se, že o tom nevím vůbec nic. Odkud to máš?" četl jsem to někde na opevnění a docela by mne to zajímalo. Na řopíkách zase píše nějakej maník, že chce rekonstruovat něco u Mařenic |
|
|
|
mbbb napsal v č. 5137: Obávám se, že o tom nevím vůbec nic. Odkud to máš?
"Prej někdo rekonstruuje řopík v úseku Medonosy - asi nějaká skupina nadšenců - víte o tom někdo něco, nebo - víš o tom něco, Fuky?"
mbbb napsal v č. 5137: "mám strach, aby to Céčko v zájmu rekonstrukce nedorazil - sou jen dvě takový." Jak jsme mluvili, on říkal, že se dokonce pohádal se svými návštěvníky, jejichž děti na střechu byť jen šahaly. Říkal, že s ní nechce dělat vůbec nic, jen vyčistil vnitřek a vybral vodu, což musím uznat, vzhledem k tomu, kolik toho tam bylo, že je frajer. |
|
|
|
Fuky napsal v č. 5131: "Jistý kolega začal s rekonstrukcí objektů na samém konci úseku CH-2, vyklidil unikátní céčko, a začíná tam provázet. Má v úmyslu vybourat zazděné prvosledové éčko. Tak nevím, co si o tom myslet." mám strach, aby to Céčko v zájmu rekonstrukce nedorazil - sou jen dvě takový. Prej někdo rekonstruuje řopík v úseku Medonosy - asi nějaká skupina nadšenců - víte o tom někdo něco, nebo - víš o tom něco, Fuky? |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938