Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
Krátká zpráva - z programu srazu KVH Praha: -řešila se aktuální aktuální situace ohledně odprodeje objektů, mluvili o tom mj. Aleš Horák a člověk z VUSS, který byl přítomen, dozvěděl jsem se poměrně mnoho nových zajímavých informací. -knižní (a filmové) novinky (viz. dole) -promítání materiálu Jana Škody o nedokončené celnici v Adršpašském výběžku a některých stálých zařízeních tamtéž -promítání fotografií ze Španělských pevností a z Normandie -přednáška o pražském metru, jeho vývoji a jeho zatopení Knižní novinky: >Vyšla reedice Opevňování Ostravska od pana Durčáka, zájemci mohou objednávat třeba u Jiřího Hořáka, taky to bude v prodeji v Opavě, a mělo by to být pokud mne paměť neklame i u Aleše Horáka. >Do konce roku má vyjít 27. svazek edice pevnosti Opevnění v Podkrušnohoří od Zdeňka Háka, zahrnující oblast od ÚNL přes Bílinu, Most, Chomutovsko až po konec opevněné linie. >Aleš Horák prodával videa Německá opevnění, Polská opevnění a i cosi o opevnění na Ukrajině. Jiné novinky: >Jistý kolega začal s rekonstrukcí objektů na samém konci úseku CH-2, vyklidil unikátní céčko, a začíná tam provázet. Má v úmyslu vybourat zazděné prvosledové éčko. Tak nevím, co si o tom myslet. Toť vše, betonu zdar! |
|
|
|
Tak tohle je opravdu "děsná" sranda . Zlámat ruce! forum.ropiky.net/image.php?id=1130686505 |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 5121: Pokud máš možnost dostat se ke knize PEVNOSTI sv.13 Střekov-Děčín-Hřensko, tak na str.41 je jeho dobovka.... v tomto objektu je i ta ocelová věc co jste měli na výstavce taková že se sní šoupe když je tam kde má být a je to ten nejnovější typ "škoda, že jsem se tam na zpáteční cestě domů nestavil, můžeš mi taky pak prosím poslat tu fotku? Dík" |
|
|
|
Hawkeye.Pierce napsal v č. 5103: škoda, že jsem se tam na zpáteční cestě domů nestavil, můžeš mi taky pak prosím poslat tu fotku? Dík "Na první pohled je vidět, že objekt je stavebně nedokčený a jen v hrubé betonáži, ale fascinující je tvar ochr. uší: až skoro k úrovni stropu jdou rovná a je jen nepatrný záhyb. pošlu ti fotky až je budu mít v ruce." |
|
|
|
pár fotografií z 28. října v Bělé pod Bezdězem (ta první) a z Mladé Boleslavi: mujweb.cz/www/csol-mb/P1010137.jpg?r=8464 mujweb.cz/www/csol-mb/P1010157.jpg?r=4245 mujweb.cz/www/csol-mb/P1010171.jpg?r=4018 mujweb.cz/www/csol-mb/P1010175.jpg?r=228 mujweb.cz/www/csol-mb/P1010178.jpg?r=4393 mujweb.cz/www/csol-mb/P1010182.jpg?r=5388 mujweb.cz/www/csol-mb/P1010201.jpg?r=6306 mujweb.cz/www/csol-mb/P1010207.jpg?r=8716 mujweb.cz/www/csol-mb/P1010221.jpg?r=5364 mujweb.cz/www/csol-mb/P1010224.jpg?r=5660 Pořádala naše Jednota ČsOL ve spoluúráci s městem a dalšími. |
|
|
|
Hawkeye.Pierce napsal v č. 5101: Děkujeme, ale nijak zvlášť úžasné to nebylo. Pro zájemce byla expozice nafocena. "Měli pěknou expozici i s překvapením... " |
|
|
|
já prošel něco mezi třetinou a polovinou postavených, což není až tak mnoho, přátelé z Brna již sou dávno za polovinou - myslím někde kolem 7.000. Já sem letos na bunkrech ani jednou nebyl - jako na průzkumu Loni jen jednou, ale za to na Slovensku u Modrého Kamne a bylo to tam dost zajímavý. |
|
|
|
uh tak to se mám na co těšit já cca projito 100-110 objektů | |
|
|
Hawkeye.pierce: prostě když projdeš stovky až tisíce řopíků, tak uvidíš různé (hrůzné? ) věci - jak která firma stavěla. Mně se moc líbil šaluňk z plechu - místo ze dřeva, když jsem to viděl poprvé. | |
|
|
mbbb: díky za osvětlení problému | |
|
|
Hawkeye.Pierce napsal v č. 5103: "I dokončené objekty s vnější omítkou měli jiný tvar (úhel sklonu) "oblouků" u přechodu mezi stěnou a stropnicí. Obruba stropu se nám zdála vyšší než u nás" to je normální, záleží na stavební firmě
Hawkeye.Pierce napsal v č. 5103: jak jsem napsal výše, záleží na stavební firmě, jak stloukla bednění (nebo snýtovala ) "Na první pohled je vidět, že objekt je stavebně nedokčený a jen v hrubé betonáži, ale fascinující je tvar ochr. uší: až skoro k úrovni stropu jdou rovná a je jen nepatrný záhyb. pošlu ti fotky až je budu mít v ruce." |
|
|
|
Hawkeye.Pierce napsal v č. 5103: než unás "dokončené objekty s vnější omítkou měli jiný tvar (úhel sklonu) "oblouků" u přechodu mezi stěnou a stropnicí" |
|
|
|
mbbb napsal v č. 5102: I dokončené objekty s vnější omítkou měli jiný tvar (úhel sklonu) "oblouků" u přechodu mezi stěnou a stropnicí. Obruba stropu se nám zdála vyšší než u nás
"jak?"
mbbb napsal v č. 5102: Na první pohled je vidět, že objekt je stavebně nedokčený a jen v hrubé betonáži, ale fascinující je tvar ochr. uší: až skoro k úrovni stropu jdou rovná a je jen nepatrný záhyb. pošlu ti fotky až je budu mít v ruce. "proč?" |
|
|
|
Hawkeye.Pierce napsal v č. 5101: "Zarazila mě ta skutečnost, že zdejší objekty se lehce tvarem liší od objektů úseku K-51" jak?
Hawkeye.Pierce napsal v č. 5101: proč? "Největší záhodou pro mě byl tvar objektu LO vz. 37 A-160 N č. 21. " |
|
|
|
Včera jsem se byl s kamarádem podívat na novém muzeu čsl. opevnění v Trmicích, které zřídili kolegové Fuky, čet. Hrad a Hartmann.Měli pěknou expozici i s překvapením... Nicméně při této příležitosti jsem nezahálel a prozkoumal část O-3. Většina objektů je v dobrém stavu po hrubé betonáži. Zarazila mě ta skutečnost, že zdejší objekty se lehce tvarem liší od objektů úseku K-51.Největší záhodou pro mě byl tvar objektu LO vz. 37 A-160 N č. 21. Část objektů O-3 má i zbytky výdřevy, příklopy GS, a nejnovější posuvné uzávěry vchodových střílen. Toť ve stručnosti vše. | |
|
|
Honza M. napsal v č. 5092: Mají to i tvrzové objekty viz. K-Ba-S 22, apod. "mají jen samostatné sruby." |
|
|
|
Neznamená to "S" náhodou srub? Já doteď myslel, že MO-S (např.) mají jen samostatné sruby. | |
|
|
david gore: tak jsem srovnával tu fotku, co jsem ti poslal, s fotkami na Internetu a ten objekt je označován jako Dělostřelecká pozorovatelna tvrzová MO-42 "Nad hájem" (Smolkov) | |
|
|
před nedávnem jsem tady zmínil ceny jednotlivých kusů nábojů pro zbraně Y (od 250,- za kartáč až po 592,- za protipancéřový), přijde mi to jako hooodně vysoká cena. Může to někdo potvrdit nebo vyvrátit? | |
|
|
dneska mi domů přišly reklamní pohlednice na knihu "Val na obranu republiky". Si počtem. Škoda, že nejsou peníze na převratné dílo Ládi Pohorského - i když to MR nechce přiznat |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938