Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
![]() |
Honza M. napsal v č. 5868: "Proč se ptám - Jestli si pamatujete, loni jsem tu řešil tyhle objekty, protože, podle všeho, právě tudy Sověti prorazili v dubnu 1945 (a debatovali jsme, jestli se jejich zkušenost dá srovnat s r.38). " Teď tedy jde o to, zdali Tě zajímá typ, nebo průběh překážek. (případně obojí ![]()
Honza M. napsal v č. 5868: Problém není až tak úplně v samotné řece, jako spíše v mokřinách okolo ní. Proto tvrdím, že odložení výstavby některých těžkých objektů při řece chyba nebyla. "btw. řeka Opava mne opravdu zklamala - tohle nemohl být pro tanky problém a nechápu, proč Grečko popisoval noční přechod řeky jako něco dramatického - leda by byla 18. dubna rozvodněná." |
|
|
![]() |
Proč se ptám - Jestli si pamatujete, loni jsem tu řešil tyhle objekty, protože, podle všeho, právě tudy Sověti prorazili v dubnu 1945 (a debatovali jsme, jestli se jejich zkušenost dá srovnat s r.38). Teď konečně jsem našel přesnou polohu na mapách (resp. z www.mapy.cz jsem si stáhl satelitní snímky a poskládal z nich celý úsek) - teď bych tam chtěl ještě zakreslit překážky. btw. řeka Opava mne opravdu zklamala - tohle nemohl být pro tanky problém a nechápu, proč Grečko popisoval noční přechod řeky jako něco dramatického - leda by byla 18. dubna rozvodněná. |
|
|
![]() |
Honza M. napsal v č. 5863: něco málo je v Durčákově "Opevňování Ostravska" "e znám, resp. kde by se dal zjistit systém překážek kolem objektů MO-S 36 a 37 v roce 1938 " |
|
|
![]() |
Honza M. napsal v č. 5863: "Dotaz: je znám, resp. kde by se dal zjistit systém překážek kolem objektů MO-S 36 a 37 v roce 1938 a 1945 ??" Můžu se podívat, jak to tam vypadalo v roce 1938, k překážkám v roce 1945 mi však chybějí materiály. Pokud tě to hodně zajímá, zkus napsat Jaklovi z VHÚ, řekl bych, že by o tom mohl mít materiálů až nad hlavu. |
|
|
![]() |
Fuky napsal v č. 5855: Já vím, že moje fotka není K-Am-S 44 (viz. popisek fotky na mém webu), jen jsem se ptal, jestli jste náhodou nebyli u tohoto místa, protože hodně lidí si myslí, že tento výkop (výlom) je šachta pr K-Am-S 44 "Ale místo, u kterého jsme byli, Pavlova fotografie rozhodně nezachycuje. |
|
|
![]() |
Pavel.ct napsal v č. 5849: Pavle nemám a nějak si to již nepamatuju "ardo, neměl by jsi fotografii té zasypané "jámy" pro K-Am-S 44 "Za větrem"? Vypadala takto? www.cestyzaopevnenim.net/adam_prac_sachta.htm Buď je toto pracovní šachta a nebo to co jsi viděl ty???" |
|
|
![]() |
čet.Hrad napsal v č. 5852: Ale místo, u kterého jsme byli, Pavlova fotografie rozhodně nezachycuje. "No ale vzhledem k nejistému původu fotky (nehledě na to, že ji snad ani kvůli mé skleroze nemáš ) bych se s ní nechlubil." |
|
|
![]() |
Fuky napsal v č. 5850: Pokud to najdeš pošli mě to a nebo to přidej sem "Já bych to (ehm) měl mít. Ale mám dojem, že to, u čeho jsme byli my, vypadalo myslím malinko jinak. Je tam deponie materiálu a je to prakticky přímo nad "Sekyrou"" ![]() Možná prozradím co bych asi neměl ![]() |
|
|
![]() |
Fuky napsal v č. 5850: No ale vzhledem k nejistému původu fotky (nehledě na to, že ji snad ani kvůli mé skleroze nemáš"Já bych to (ehm) měl mít. Ale mám dojem, že to, u čeho jsme byli my, vypadalo myslím malinko jinak. Je tam deponie materiálu a je to prakticky přímo nad "Sekyrou"" ![]() |
|
|
![]() |
To, co máš na fotografii podle mého názoru výkop pro minometku rozhodně není. |
|
|
![]() |
Pavel.ct napsal v č. 5849: Já bych to (ehm) měl mít. Ale mám dojem, že to, u čeho jsme byli my, vypadalo myslím malinko jinak. Je tam deponie materiálu a je to prakticky přímo nad "Sekyrou" "Jardo, neměl by jsi fotografii té zasypané "jámy" pro K-Am-S 44 "Za větrem"? Vypadala takto? " |
|
|
![]() |
mbbb napsal v č. 5848: Jardo, neměl by jsi fotografii té zasypané "jámy" pro K-Am-S 44 "Za větrem"?"sweb.cz/mbbb/sever_zpravodaj_Adam.htm " Vypadala takto? www.cestyzaopevnenim.net/adam_prac_sachta.htm Buď je toto pracovní šachta a nebo to co jsi viděl ty??? |
|
|
![]() |
Fuky napsal v č. 5847: sem tam byl, jen fotit se nesmělo "návštěva Adamu vzhledem k povaze využití podzemních prostor je pro obyčejného "civila" prakticky nereálná" ![]() sweb.cz/mbbb/sever_zpravodaj_Adam.htm |
|
|
![]() |
fusilier napsal v č. 5845: "Dalo by se sehnat specialní povolení od armády pro vstup do podzemí dělostřeleckých tvrzí? " ![]() |
|
|
![]() |
fusilier napsal v č. 5845: Pokud já vím,tak asi těžko... Myslím že máš opravdu malou šanci že se tam podíváš - jedině tak prostřednictvím VHS "Oživené pevnosti" ,nějakého TV dokumentu nebo maximálně tak že bys měl u AČR známost. "Dalo by se sehnat specialní povolení od armády pro vstup do podzemí dělostřeleckých tvrzí?" ![]() Jestli se ti podaří dostat se tam,jsi skutečně šťastný člověk. ![]() |
|
|
![]() |
Dalo by se sehnat specialní povolení od armády pro vstup do podzemí dělostřeleckých tvrzí? Velice mě přitahuje děl tvrz Smolkov (nedaleko od ní bydlím). Dělal jsem teď rozhovor s pamětníkem, který se účastnil vyklízení této tvrze, je to velmi zajímavé. |
|
|
![]() |
mbbb napsal v č. 5843: Jistě, kór na 36kách... "Fuky, podobných příkladů šizení ze strany stavebních firem bylo víc. " |
|
|
![]() |
Fuky, podobných příkladů šizení ze strany stavebních firem bylo víc. teď mě napadá: v úseku CH-1 udali dělníci stavebního mistra za to, že vědomě objekty šidil na armovacím železe. Težko říct, jak to doopravdy bylo (jedině ty objekty rozbourat či zrentgenovat ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
čet.Hrad napsal v č. 5841: Napadá mě spousta různých sprostých slov v různých světových jazycích. Jen tak pro ilustraci - "kamenná rovnanina" našeho objektu je tvořena svrchní vrsvou lomového kamene a dále ručně skládanými cihlami evidentně z bouraných domů, vše je promíseno vrstvami asfaltové lepenky a všeho možného bordelu. Vojenský stavební dozor zde fungoval opravdu na výbornou... "Viz naše čerstvé zkušenosti s fa. Jíra, Podbořany, že Fuky" |
|
|
![]() |
Pavel.ct napsal v č. 5839: "Po získání zkušeností byl požedavek zvýšen na 400 kg/cm2 a v r. 1936 se pak norma zvýšila na již známých 450 kg/cm2. Pro někoho možná ne, ale pro mě je to nová informace " Jistě, to je pravda, dokonce bych někde po knihovničce vytáhl i konkrétní číslo výnosu ŘOPu ![]() Obecně zpočátku byly normy mírnější, nejen v betonu. Viz naše čerstvé zkušenosti s fa. Jíra, Podbořany, že Fuky ![]() |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938