Československé opevnění z let 1935-1938

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
761-780 z 2724
<< 36 37 38 39 40 41 42 >>
Po
Worchester 27.4.2006 15:02 - č. 5968
Worchester
čet.Hrad napsal v č. 5967:
"Proč to zvýrazňuješ? Rad bych si to našel v archivu, jaký to byl pořad?"
Řekl bych Navlastní oči (nebo jiný publ. pořad), ale ruku do ohně bych za to nedal.
čet.Hrad 27.4.2006 14:55 - č. 5967
čet.Hrad
luk45 napsal v č. 5966:
"Opevnění bylo včera na Nově! Přímo N-Sk-S 48 U Stodol. Řešilo se tam jak na sebe bunkráci hážou špínu."
Proč to zvýrazňuješ? Rad bych si to našel v archivu, jaký to byl pořad?
luk45 27.4.2006 07:50 - č. 5966
luk45 Opevnění bylo včera na Nově! Přímo N-Sk-S 48 U Stodol. Řešilo se tam jak na sebe bunkráci hážou špínu.
Worchester 26.4.2006 17:44 - č. 5965
Worchester Vím, že je to offtopic, ale chci Vás tímto upozornit, pokud chcete jet od Stachelbergu na kole k objektům T-S 81, dejte si pozor na cestě jsou nějaké připínačky a já 2x píchnul Tak, aby se Vám pak výlet za opevněním nezměnil v zalepování duší
Fuky 24.4.2006 20:56 - č. 5951
Fuky
Kreon napsal v č. 5942:
"Jasně, nicméně mi tohle "maskování" připadne v době, kdy je již dávno známa poloha střílen, příp. celý typ opevnění, jako opravdu směšné. "
Jak říká mbbb, nemáš pravdu, možná bylo známo umístění a řekněme přibližné typy objektů, ale toto maskování sloužilo skutečně pro zahalení počtu střílen a typu výzbroje a v tomto směru maskování velice dobře plnilo svůj účel.
Krom toho, s "profláknutostí" objektů v pohraničí se absolutně vůbec nedají srovnávat vnitrozemské linie, například o přesné znalosti umístění objektů na Pražské čáře rozhodně nemůžeme hovořit! Proto zde jakékoliv maskování omezovalo možnost odhalení ze vzduchu.
fusilier 24.4.2006 18:23 - č. 5946
fusilier
bubu napsal v č. 5945:
"já ne, mohl bys mi prosím alespoň trochu nastínit co to s tím udělalo?? btw. kolik toho tak asi dali??(pokud je to známo)"
Jak už bylo řečeno v těchto objektech(a nejenom těch ještě OP S 29 a náký srub či dva na Kralicku, či na Rokytnicku) explodovala tamu munice a kdoví co tam ještě narvali. U 3tipek to nadvedlo stropnici, ta vyletěla do vzduchu tam se přetočila a spadla, objekt je silně zdevastován a rostou v něm krápníky které jsem nedávno zkonfiskoval podívej se na www.opevneni.cz Orel se pouze nepatrmě posunul a je vidět na něm trhlina, jinak uvnitř v šachtě(tvrzový srub) je také díra od exploze a dolní patro je trochu porušené, uvnitř se dnes nachází nějaké nábojnice a podobné bordely co kdo našel na poli a střílna z Petržalky.
bubu 24.4.2006 17:55 - č. 5945
bubu
Fuky napsal v č. 5922:
"Objekty Orel i Štipky byly naplněny nevybuchlou municí z okolí (jako že jí tam nebylo málo), bylo to odpáleno a následky výbuchů známe. "
já ne, mohl bys mi prosím alespoň trochu nastínit co to s tím udělalo?? btw. kolik toho tak asi dali??(pokud je to známo)
mbbb 24.4.2006 16:03 - č. 5943
mbbb
Kreon napsal v č. 5942:
"Jasně, nicméně mi tohle "maskování" připadne v době, kdy je již dávno známa poloha střílen, příp. typ opevnění, jako opravdu směšná. "
Kreone, tak to není, byla známa poloha objetů, ta nešla utajit, ale směr střílen, u TO třeba počet střílen a výzbroj utajit šla a většinou utajena i byla, skopci věděli kde stojí pevnost (někde, v některých úsecích málo bydlených ani to ne), ale nevěděli jak je vyzbrojena.
Kreon 24.4.2006 16:00 - č. 5942
Kreon
čet.Hrad napsal v č. 5932:
"Pobavilo? Na tom není nic neobvyklého, řopíky tak byly maskovány i při poválečné reaktivaci, jeden objekt na Pražské čáře byl třeba vestavěn do obecní váhy, na jižní Moravě do nájezdové rampy Hraničního zámečku...."

Jasně, nicméně mi tohle "maskování" připadne v době, kdy je již dávno známa poloha střílen, příp. celý typ opevnění, jako opravdu směšné.

Hrade + Fukomile: zajisté vám to pošlu. jen musíte mít strpení do příštího týdne.
fusilier 24.4.2006 14:14 - č. 5938
fusilier
Kreon napsal v č. 5931:
"pobyt dřevěnou ohradou pro zamezení "špionáže"."
Jinak k tomu bednění je mi znám minimálně jeden případ kdy takto byly zamaskovány za mobilisace střílny na TO konkrétně na srubu MO 22 František
Fuky 24.4.2006 13:10 - č. 5936
Fuky
luk45 napsal v č. 5935:
"Pokut vím u LK vz.26 je dvojnožka nastavitelná, To se využívalo při nerovnostech terenu."
Nejsem si tak docela jist, jestli je stavitelná do té míry, aby mohla být využita bez podložky na střeleckém stolu v LO vz. 36...
luk45 24.4.2006 13:08 - č. 5935
luk45
čet.Hrad napsal v č. 5934:
"1) jak byl do střílny "osazen" LK vz.26, pokud vím dobře, dvojnožka nebyla dostatečně vysoká aby dosáhla při položení na střelecký stůl do střílny, napadlo nás řešení podložením bedničkou s municí, ale raději se ptám - byla i třeba dvojnožka delší, popř. stavitelná? "
Pokut vím u LK vz.26 je dvojnožka nastavitelná, To se využívalo při nerovnostech terenu.
čet.Hrad 24.4.2006 07:32 - č. 5934
čet.Hrad Pánové bunkráci (tedy mimo Fukyho, ten už to ví ), nevím do jaké míry jste studovali možnosti střílny a umístění kulometu v ní pro LO vz.36, já tuto možnost měl před týdnem s kulometem Schwarzlose a trochu jsem se divil. Měl bych několik dotazů ohledně LO vz.36:

1) jak byl do střílny "osazen" LK vz.26, pokud vím dobře, dvojnožka nebyla dostatečně vysoká aby dosáhla při položení na střelecký stůl do střílny, napadlo nás řešení podložením bedničkou s municí, ale raději se ptám - byla i třeba dvojnožka delší, popř. stavitelná?

2) na všech plánech je uváděný odměr střílny a zbraně v ní 900 , při praktickém ověření s TK Schwarzlose M07/12 na trojnožce bylo i po vysazení zbraně ze zadní odměrové lišty dosaženo odměru jen cca 600 (a to ještě chybělo bednění uvnitř střílny). Pokud by měl být odměr uváděných 90 stupňů, muselo by otočné místo být cca v polovině sřílnového otvoru (prvního ozubu). Platí tedy 900 jen pro LK vz.26?

3) opět pro kulomet Schwarzlose - pokud by byla zbraň doražena předním koncem trojnožky tešně ke střílně (resp. ke kolejnicím pro uzávěry), zbraň by silně vyčnívala ze střílny (a to až téměř k poslednímu ozubu), navíc by byl problém s odvodem chladící vody. Bylo nutné chladit hlaveň průtokem nebo jen "čas od času" vypustit a dopustit? Jak by mohla být dodatečně chráněna hadička odvádějící chladící vodu a jak by se dostávala voda zpět do nádržky?

Ještě poznámka když tak teď koukám na fotky OA vz.27 - jak bylo chlazení, odvod a přívod vody, řešen u útočné vozby, na detailních fotkách odvod není vidět. Zde by přece výstup vody vpředu na hlavni byl velice zranitelný.
Fuky 23.4.2006 22:32 - č. 5933
Fuky
Kreon napsal v č. 5931:
"Pánové bunkrologové, zajisté jste již četli článek v posledním HPM o maskování opěvnění. Nemohu samozřejmě posoudit kvalitu článku, nejsem v této problematice odborník, ale co mě rozhodně pobavilo byly fotografie. Především ta, na které byl jeden "řopík", nacházející se poblíž komunikace, pobyt dřevěnou ohradou pro zamezení "špionáže". "
v určitých místech šlo o standart, existují známé dobovky ze severních Čech, na jihu se tohle zas dělalo po válce. Řopíky maskované jako stodoly, stohy sena, dokonce snad i jeden jako rodinný domek .
no, článek nemám, takže jestli bys byl tak hodný a mohl bys mi ho oscanovat, byl bych rád.
čet.Hrad 23.4.2006 20:47 - č. 5932
čet.Hrad
Kreon napsal v č. 5931:
"Pánové bunkrologové, zajisté jste již četli článek v posledním HPM o maskování opěvnění. Nemohu samozřejmě posoudit kvalitu článku, nejsem v této problematice odborník, ale co mě rozhodně pobavilo byly fotografie. Především ta, na které byl jeden "řopík", nacházející se poblíž komunikace, pobyt dřevěnou ohradou pro zamezení "špionáže". "
Zajisté nečetli Budu si muset rychle koupit, nebo šlo by oskenovat please?

Pobavilo? Na tom není nic neobvyklého, řopíky tak byly maskovány i při poválečné reaktivaci, jeden objekt na Pražské čáře byl třeba vestavěn do obecní váhy, na jižní Moravě do nájezdové rampy Hraničního zámečku....

a myslel jsi spíš "...pobit dřevěnou..."
Kreon 23.4.2006 20:46 - č. 5931
Kreon Pánové bunkrologové, zajisté jste již četli článek v posledním HPM o maskování opěvnění. Nemohu samozřejmě posoudit kvalitu článku, nejsem v této problematice odborník, ale co mě rozhodně pobavilo byly fotografie. Především ta, na které byl jeden "řopík", nacházející se poblíž komunikace, pobit dřevěnou ohradou pro zamezení "špionáže".
Streso 21.4.2006 21:05 - č. 5926
Streso
fusilier napsal v č. 5924:
"A v jakém je dnes stavu? mám v plánu se tam letos vypravit."
No v žalostnem,naposled co jsem kolem něj jel,tak kolem něj byl jakýsi bordel (hnůj,hlína) nevíc co to bylo přesně,také bylo kolem hodně vegetace.

fusilier napsal v č. 5925:
"Jo a to by mělo být blízko Milostovic ne, ta devětadvacítka, to by tam taky mohly být zachovány pancéřové prvky"
Tak pancéřových prvků moc nemá,leda tak střílny
fusilier 21.4.2006 20:08 - č. 5924
fusilier
Streso napsal v č. 5923:
"Totéž se stalo i OP S-29 "
A v jakém je dnes stavu? mám v plánu se tam letos vypravit.

Jo a to by mělo být blízko Milostovic ne, ta devětadvacítka, to by tam taky mohly být zachovány pancéřové prvky
Streso 21.4.2006 20:01 - č. 5923
Streso
Fuky napsal v č. 5922:
"Je to zkrátka tak, jak jsem psal. Objekty Orel i Štipky byly naplněny nevybuchlou municí z okolí (jako že jí tam nebylo málo), bylo to odpáleno a následky výbuchů známe."
Totéž se stalo i OP S-29
Fuky 21.4.2006 17:53 - č. 5922
Fuky
fusilier napsal v č. 5921:
"Asi máš pravdu, škoda jen, že jsem já hlava sklerotická zapoměl, co mi říkal ten pamětník"
Je to zkrátka tak, jak jsem psal. Objekty Orel i Štipky byly naplněny nevybuchlou municí z okolí (jako že jí tam nebylo málo), bylo to odpáleno a následky výbuchů známe.
761-780 z 2724
<< 36 37 38 39 40 41 42 >>
Po