Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
dneska jsem čirou náhodou ve Dvoře Králové špatně odbočil a vyjel jsem u té níže uvedené pevnůstky. Podle mne je německé provenience. Ale určitě nesloužila žádným SOSáků, či k ochraně hran. závory na Protentokrátní hranici. | |
|
|
Je to možné, spíše více než jasné, ale pamětník říkal, že tam musela být i trhavina, jinak že by to nezrobilo takový bordel Ale v Orlovi toho muselo být daleko méně, je to sice jiná odolnost(IV), viděl si uvnitř tu výstavku nalezených projektilů, nábojnic a munice vůbec? Jo ale proč to vůbec odpálili? Nemám šajnu ve které knize to najít |
|
|
|
Pokud je mi dostatečně známo, žádná trhavina odpálena nebyla. Objekt byl stejně jako MO-S 20 nacpán dělostřeleckou municí posbíranou v okolí a toto bylo odpáleno. | |
|
|
Tak jsem dneska byl na MO-S 17 Štipky natrhat si pár krápníků do školy. Tata se mě furt ptal, čemu je ten srub takový zdevastovaný, tak jsem mu vysvětloval, že soudruzi ze SSSR se ho po válce pokoušeli vyhodit do vzduchu. Stropnice se nadzvedla, převrátila se a spadla naopak. Ale on se ptal proč to udělali a to už jsem mu nebyl schopen odpovědět. Kdysi jsem to sice probíral s jedním pamětníkem, ale nějak jsem to zapoměl. Nevíte někdo proč vlastně Sověti odpálili ve štipkách tu trhavinu? | |
|
|
Worchester napsal v č. 5897: " Ví někdo datum a důvod vzniku toho "bunkru" ve Dvoře Králové? www.blackjacks.ic.cz/pozorovatelna_dvur_kral... " No sice nic nevím o okolním terénu a dalších detailech, ale soudil bych (stejně jako v komentáři k fotkám) na německé provedení |
|
|
|
Fuky napsal v č. 5909: já také ne, nevěřím, že je to strážnice u hran. závory "já nevěřím ani roku 1939." |
|
|
|
mbbb napsal v č. 5907: já nevěřím ani roku 1939. "v roce 1938 jistě ne tomu nevěřím vůbec" |
|
|
|
Worchester napsal v č. 5905: to jistě ne, za mob by nestavěli něco takového ve vnitrozemí"Kluci z Březinky říkali, že to mohlo býti pro SOS, resp. četníky, prý to stavěli na rychlo za mobilizace." ta narážka
mbbb napsal v č. 5904: patřila jen Pavlovi, on ví vo co gou "co finanční stráž? Nic?" |
|
|
|
Fuky napsal v č. 5906: v roce 1938 jistě ne tomu nevěřím vůbec "Příjde mi to hodně podivné, aby to bylo postaveno prakticky jako "strážní budka" v roce 1938..." |
|
|
|
Příjde mi to hodně podivné, aby to bylo postaveno prakticky jako "strážní budka" v roce 1938... | |
|
|
mbbb napsal v č. 5904: Kluci z Březinky říkali, že to mohlo býti pro SOS, resp. četníky, prý to stavěli na rychlo za mobilizace. "co finanční stráž?" |
|
|
|
Honzy se zeptat můžu, ale stejně se mi to nezdá co finanční stráž? Nic? |
|
|
|
mbbb napsal v č. 5901: Nevim, "prodávám jak jsem koupil" Zkus od Honzy Š. k tomu zjisit více? "čoveče, Pavle, na strážnici na protentokrátní hranici mi to přijde moc "masivní" - nikdy jsem neviděl na této hranici "strážnici" jinou než dřevěnou" |
|
|
|
čoveče, Pavle, na strážnici na protentokrátní hranici mi to přijde moc "masivní" - nikdy jsem neviděl na této hranici "strážnici" jinou než dřevěnou | |
|
|
Worchester napsal v č. 5897: Ptal jsem se pana Škody (známé vydavatelství FortPrint www.pevnosti.cz), on bydlí přímo ve Dvoře Králové. A bylo mě sděleno následující:"Ví někdo datum a důvod vzniku toho "bunkru" ve Dvoře Králové? www.blackjacks.ic.cz/pozorovatelna_dvur_kral... " S největší pravděpodobností to, ale byla spíš strážnice u hraniční závory mezi Protektorátem a Sudety. Ta protínala právě ten most vedle. Takže bohužel přesná doba výstavby zatím není známa. |
|
|
|
Ví někdo datum a důvod vzniku toho "bunkru" ve Dvoře Králové? www.blackjacks.ic.cz/pozorovatelna_dvur_kral... |
|
|
|
TomasWAGM napsal v č. 5894: "trojuhelník a z něho tři háky??je to na střílně jednoho řopíku" Takhle asi vypadal ten znak - logo firmy "Báňská a hutní spol." |
|
|
|
TomasWAGM napsal v č. 5894: bude to na více pancéřových prvcích je to znak Báňské a hutní společnosti z Třince - a nejsou to háky, ale kladívka."trojuhelník a z něho tři háky??je to na střílně jednoho řopíku." doporučuji třeba článek Iva Vondrovského ve Fortsborníku 7/III |
|
|
|
nevíte co je to za znak? -trojuhelník a z něho tři háky??je to na střílně jednoho řopíku. |
|
|
|
Na adrese lo36.wz.cz/pozvankaVel.doc najdete pozvánku na otevírací dny během Velikonoc v objektu LO vz. 36 XI./186/C v Ústí nad Labem - Hostovicích. Budeme se těšit na shledanou! |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938