Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
Hawkeye.Pierce napsal v č. 5816: K čemu to potřebuješ? Podívám se na to, nepamatuju si to. "Která jednotka obsazovala linii LO na úseku CH2 Polubný?? " |
|
|
|
Která jednotka obsazovala linii LO na úseku CH2 Polubný?? (nepochybuji, že by např. Fuky nebo mbbb o tom neměli páru... ) | |
|
|
čet.Hrad napsal v č. 5814: Promiň, ale takovéhle hovadiny jsem tam příliš neřešil. "Zajímavě psané, zvlášť mě zarazily jeho procentuální "výpočty". Výpočet plochy pokryté palbou jednoho či dvěma kulomety na objektech vz.36 a 37 bych ještě bral, ale počítat dokončenost linie.... No nemám ji před sebou, takže z hlavy: 1.etapa prací byla za známých cca 10mld a 900mil. Kč, prostavěno bylo cca 2,5mld korun tj. zhruba 25%, z toho vyplývá, že při celkem plánovaných třech etapách bylo prostavěno jen cca 8,3% fin. prostředků. To vypadá jako hezká logika, ale první etapa byla dramaticky větší než zbývající dvě, takže s tím ty procenta padají." |
|
|
|
Fuky napsal v č. 5813: Zajímavě psané, zvlášť mě zarazily jeho procentuální "výpočty". Výpočet plochy pokryté palbou jednoho či dvěma kulomety na objektech vz.36 a 37 bych ještě bral, ale počítat dokončenost linie.... No nemám ji před sebou, takže z hlavy: 1.etapa prací byla za známých cca 10mld a 900mil. Kč, prostavěno bylo cca 2,5mld korun tj. zhruba 25%, z toho vyplývá, že při celkem plánovaných třech etapách bylo postavěno jen cca 8,3% pevnostních staveb."Proč?" (str.78 a 79) To vypadá jako hezká logika, ale první etapa byla dramaticky větší než zbývající dvě, takže s tím ty procenta padají. |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 5812: Proč? "Fuky, už máš přečtenou tu Podkrušnohorskou linii od Háka?" |
|
|
|
Fuky, už máš přečtenou tu Podkrušnohorskou linii od Háka? | |
|
|
Fuky napsal v č. 5788: Stresokamarádka se jmenovala Hanička. Jaké jiné jméno by taky mohla mít holka, kterou berem na bunkry "Po srazu na pražském Smíchovském nádraží jsme se v sestavě Fuky, čet.Hrad, Hartmann, SK a Streso + kamarádka " |
|
|
|
Pavel.ct, čet.Hrad, Fuky - díky za info, bohatě mi stačí:) | |
|
|
mbbb napsal v č. 5805: "Vysokém kameni má ten řopík diamťák? " Zajímavé, zajímavé To by byl zajímavý výklad pro neznalé návštěvníky |
|
|
|
Když jsme tady všichni odborníci na opevnění, viděli jste na řopíkách, že odhalili, proč na Vysokém kameni má ten řopík diamťák? |
|
|
|
pawel napsal v č. 5801: Nepleteš si to se zkouškami posuvných betonových uzávěrů v podzemí tvrze Bouda? Došlo k¨výstavbě a zkušebnímu postřelování a zničení jednoho uzávěru (pak byly používány na dalších německých opevněních, např. bunkry pro odvetné zbraně) "je pravda že na nějakém těžkém objektu byla snad němci v rámci testů odpálena minová kobka? " |
|
|
|
pawel napsal v č. 5801: Máš namysli zřejmě dělostřelecké tvrze, neboť tam se minové kobky nacházely, ale podobná zkouška zřejmě nikde neproběhla! Na Boudě jsou kobky neporušeny, na Haničce atypická kobka přestavbou praktiicky zmizela, nicméně také byla až do přestavby tvrze neporušena a na Adamu, Hůrce a Smolkově, kde bylo podzemí přestavěno pro potřeby armády, rovněž k žádnému podobnému odstřelu (alespoň pokud vím - a o něčem podobném bych asi vědět měl) nedošlo. Na stavebně nedokončených tvrzích podobné zkoušky nepřipadají v úvahu. Takže nikoliv! "Mám dotaz - je pravda že na nějakém těžkém objektu byla snad němci v rámci testů odpálena minová kobka? Díky " |
|
|
|
Mám dotaz - je pravda že na nějakém těžkém objektu byla snad němci v rámci testů odpálena minová kobka? Díky | |
|
|
čet.Hrad napsal v č. 5799: kraj dubna. - v tom lese to s tím "chabaštím" snad zase až tak žhavé nebude... "Doporučuji brzký jarní, sice bude bahno, ale beton nebude kolem dokola zarostlý chabaštím (vlastní blbé zkušenosti)" |
|
|
|
Fuky napsal v č. 5798: Plus na otočku nám chybějící objekty R-S 55 a 56.
"No, my bychom se rádi podívali především na úsek R-S 64 - R-S 74"
Fuky napsal v č. 5798: Tobě se to brodění těma bílejma sr**** nelíbilo?! Doporučuji brzký jarní, sice bude bahno, ale beton nebude kolem dokola zarostlý chabaštím (vlastní blbé zkušenosti) "Termín nějaký jarní po opadnutí sněhu" |
|
|
|
No, my bychom se rádi podívali především na úsek R-S 64 - R-S 74, Takže bych to viděl spíše na tuto půlku. Termín nějaký jarní po opadnutí sněhu, nebo nějaký vyloženě letní. To bychom se pak domluvili. | |
|
|
Fuky napsal v č. 5795: Podobné akci se samozřejmě nebráním, máte už nějaké předběžné datum. Musím na rovinu říci, že týdenní výlet si nemohu z časových důvodů dovolit."Nechceš spojit s námi Žamberské lesy? nebo to tam už máš všechno prošlé?" Co se týče terénu tak v Žamberských lesích (myšleno úsek R-S 54 - R-S 63) mě chybějí z 10 kabelových objektů 2 kousky (myšlena 1. příčka). Dále si potřebuji projít a nafotit LO celého úseku B-Rokytnice. TO mám nafocené, ale nedělal jsem zatím nějaký hlubší průzkum interiéru. V úseku R-S 64 - R-S 74 tam mě chybí kabelovek trochu více. Z 12 ks (1. příčka) jich mám "pod kontrolou" 5, dále tři vím přesně kde jsou jenom k nim dojít a zbývající 4 mám pouze teoretické prostory kde by mohly být. Tyto teoretické prostory jsou většinou 200x200 metrů velké, takže je potom potřeba tento prostor důkladně prohledat (i za pomoci polní lopatky ), což je to nejnáročnější při hledání kabelovek. Když jsem u Boříkovic hledal KO 13/ I, tak jsem tam byl od jara 2x a kolega co se snaží také hledat KO tam byl taky 2x a když jsme tam jeli na podzim společně tak jsme opět chodili na několi málo metrů kolem ní až se ji podařilo najít. "Aaa votom to je" Proto jsem vděčný za každý zajímavý tip na kabelovku, o které zatím nevim. Děkuji Více ohledně kabelových objektů a jejich fotografiích najdete na: www.cestyzaopevnenim.net - "Kabelové objekty". Úsek "K-východ" = K-S 2 - K-Am-S 45; úsek "K-západ" = K-S 46 - R-S 91 |
|
|
|
Pavel.ct napsal v č. 5794: Nechceš spojit s námi Žamberské lesy? nebo to tam už máš všechno prošlé? "Samozřejmě, že chodím s polní lopatkou a už se na to těším. Přes zimu jsem zpracovával teoretická umístění kabelových objektů tak doufám, že se mě bude dařit stejně dobře jako v minulém roce." |
|
|
|
Fuky napsal v č. 5793: Samozřejmě, že chodím s polní lopatkou a už se na to těším. Přes zimu jsem zpracovával teoretická umístění kabelových objektů tak doufám, že se mě bude dařit stejně dobře jako v minulém roce. "Aha, já myslel, že chodíš s polní lopatkou po hřebenech " |
|
|
|
Bouda - Vysoký kámen 25.2.2006 Nechci tu psát cestopis podobně jako Fuky. Jen chci na fotografiích ukázat jak je naše republika v tomto období rozmanitá a že bunkráci mají rozdílné "podmínky" pro své průzkumy Já jsem byl se svou přítelkyní zkontrolovat stav zimních objektů na Vysokém kameni (Orlické hory) a stejně jako minulou zimu bylo možné vidět krásně zaváté objekty. Vchodový objekt tvrze Bouda II/A/60/A-160 "U tří buků" (s diamantovým příkopem) II/A/59/A-160 "Za kamenem" II/A/260/D1 "U kamene" Ovšem to jsem viděl vloni poblíž kóty Podbělka to mě dostalo IV/XIII/??? |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938