Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
Fuky napsal v č. 6039: sem to dneska podrobně probral přes mejl s Cossackem "Na R-S 72 mají ty panely místo rovnaniny, prozatím to tedy asi kouká ven. R-S 71 drží nějací podivíni, jde o jedno z "takzvaných muzeí". Na R-S 72 si kluci už hodně mákli a držím jim palce. "
Fuky napsal v č. 6039: sem ho už dlouho neviděl, možná se uvidíme počátkem června na trutnovsku "Byl u nás dneska Kameňák, že máme pozdravovat " |
|
|
|
mbbb napsal v č. 6037: Na R-S 72 mají ty panely místo rovnaniny, prozatím to tedy asi kouká ven."Opravdu po dlouhých, dlouhých letech sem zaparkoval Na panském a s kočárkem jsme šli po asfaltce k R-S 71. Poprvé jsem viděl 72 v "období rekonstrukce". Zajímavý - hlavně prefabrikované schodiště na stropnici objektu. Co se děje na 71? Taky nějaký spolek nadšenců rekonstruující objekt těžkého opevnění??? " R-S 71 drží nějací podivíni, jde o jedno z "takzvaných muzeí". Na R-S 72 si kluci už hodně mákli a držím jim palce. Byl u nás dneska Kameňák, že máme pozdravovat |
|
|
|
Víkend jsem strávil s kolegy Fukym, čet. Hradem a Hartmannem na jejich objektu v Ústí n. Labem. Musím jim stašně poděkovat starali se o mě jako o vlastního Výstavku měli pěknou. Nejvíc mě zaujala krásná zelená kovová švarcinka a TK37. Neméně brašna pro sběrače raněných, kterou si musím někde sehnati. Takže vřele doporučuji navštívit muzeum LO vz.36C č.186/XI Trmice | |
|
|
tak jsem se o tomto víkendu konečně zase "po letech" dostal na opevnění. O víkendu jsme byli s rodinou v jednom hotýlku na Bouzově a tak jsme v sobotu byli na bunkrech. Na K-S 5 to bylo zajímavý, jen mě překvapilo v jakém bídném stavu je omítka srubu a konečně jsem viděl taky oba dva zvony. V Besedě v Králíkách se mi nelíbila obsluha. Opravdu po dlouhých, dlouhých letech sem zaparkoval Na panském a s kočárkem jsme šli po asfaltce k R-S 71. Poprvé jsem viděl 72 v "období rekonstrukce". Zajímavý - hlavně prefabrikované schodiště na stropnici objektu. Co se děje na 71? Taky nějaký spolek nadšenců rekonstruující objekt těžkého opevnění??? V Mohelnici jsem si taky konečně prohlédl restauraci U slunce A poslední věc v souvislosti s TO - začal jsem konečně od začátku číst knihu "Val" - v prvních kapitolách mě drásalo neustále používání názvu "Republika československá". Asi to má vypadat dobově...................... |
|
|
|
Fuky napsal v č. 6023: Dobrá tedy, je na ní napojen objekt R-S 72 "Nízká" a R-S 73 "Na okraji" "Dobře, ale nějak to přibliž!" Samožřejmě, že ještě v úseku "K-západ" (R) existují kabelové objekty s originálním poklopem, ale většinou to jsou kabelové studny "C" a ty jaksi uvnitř žádné dveře nemají, jak je jistě většině zde přítomných známo. |
|
|
|
Pavel.ct napsal v č. 6022: Dobře, ale nějak to přibliž! "Ok, jsem tu. Ale číslo té kabelové komory ti neprozradím, to by potom pro tebe nebylo překvapení " |
|
|
|
Fuky napsal: Přesuňme se k nám do opevnění, to mě zajímá! Ok, jsem tu. Ale číslo té kabelové komory ti neprozradím, to by potom pro tebe nebylo překvapení |
|
|
|
fusilier napsal v č. 6017: "abych nezapoměl tak č. kanonu je 238" Abych nezapomněl, číslo kanonu není 238, ale 258 a hlavěň kanonu je záložní, s číslem 2258. Závěr kanonu ovšem pochází ze záložní hlavně kanonu s číslem 99. ale jinak o tom kanonu víceméně nic nevíme... |
|
|
|
Ten kanon pochází původně z vchodového srubu tvrze Stachelberg ale ten nebyl postaven takže nebyl ani namontován. Pak se nacházel zřejmě v armádních skladech na Slovensku. A na konci Války ho skopci namontovali do OP S 29. Když tam němci při ústupu v pravé kasematě odpálili tu munici, propadla se podlaha s několika součástkama kanonu. Ten tam tkvěl a rezavěl až do šedesátých let. A tehdy v 68mém ho místní nadšenci vytáhli, respektive to co zněj zbylo, a zakonzervovali ho a bezpečně schovali. Při budování areálu čs. opevnění v Darkovičkách se v ČSSR a až donedávna nacházely prakticky 2 ks kanonů vz. 36 a to v Armádním muzeu na Žižkově a v Aleji, tedy nejprve někde ve skladu a pak v Aleji. Dnes je ten kanon spřažen s ZB vz. 37, který a to se dnes už nevidí je pevnostního provedení! V Aleji mají jeden tento TK a náhradní hlaveň, takže by z toho šly udělat dva TK. Jinak v kanonu je vložena hlaveň ráže 30 mm. Při akcích Darkovičky se z něj střílí. A když seženete munici ráže 47 mm a vyjmete 3cm hlaveň z původní hlavně(která ovšem není původní) tak si teoreticky můžete zastřílet "originálně" abych nezapoměl tak č. kanonu je 238 |
|
|
|
Tak k těm Darkovičkám": Akce proběhne 15. až 20 května, tzm,že v pátek 19.5 bude generálka a v sobotu 20. 5 akce. Zjišťoval jsem osud PT kanonu vz. 36 v MO-S 19 Alej a je to velmi zajímavé, jestli Vás to zajímá tak řekněte |
|
|
|
Fuky: díky
Fuky napsal v č. 6010: Ano viděl jsem tam 2- jeden vlevé části a druhý vprostřed. Jinak je celá zadní část pěkně "zoraná" "bylo tam hned několik průrazů čelní stěny" |
|
|
|
Worchester napsal v č. 6006: Konečně nějaké normální téma do diskuse."Nevíte čím byla ostřelována zadní část objektu T-S 43?" Na objektu jsem byl v létě 05 a podle zběžného průzkumu muselo jít nutně o nějakou větší ráži, jestli si dobře pamatuju, bylo tam hned několik průrazů čelní stěny, viděl bych to na nějaké ty německé 88mičky, nebo co to měli. Bohužel jsem u sebe nic o tomto nenašel. Srub však leží na ideálním místě, navíc tam nebyla ani rovnanina ani zához. Pokud vím, Röchling zde použit nebyl. |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 5997: Nemáš tak docela správné informace. "K jeho záchraně?!?! Jaké, vždyť ten objekt byl úplně v pohodě, nikdo ho mimo nich neohrožoval. Navíc ho po neúspěchu ponechali vzhůru nohama, prasklý a ještě ho někdo začal zavážet?! To je teda dobrý pokus o záchranu" |
|
|
|
Nevíte čím byla ostřelována zadní část objektu T-S 43? | |
|
|
luk45 napsal v č. 6004: Pravda to je, ale jen na pana ****** Balcara, ostatní chování mezi bunkráky je více méně korektní, bohužel tento člověk vybočuje (plus ještě, abych neosočoval jen jeho, VM Rokycany a tentokráte opět "záchrana" LO vz.36 z VVP Brdy) "Protože to je pravda!!Bylo to v na vlastní oči." |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 5967: Protože to je pravda!!Bylo to v na vlastní oči. "Proč to zvýrazňuješ? Rad bych si to našel v archivu, jaký to byl pořad? " |
|
|
|
Toto mi přišlo před malou chvílí www.cestyzaopevnenim.net/satov.htm |
|
|
|
bubu napsal v č. 5992: "No dnes v televizních novinách bylo něco o tom, jak nainstalovali 2 kanony zpátky na jistý těžký objekt v Šatově(neviděl jsem to celé) mohl by mi to prosím uvést na pravou míru??" Ano, dnes se instalovali na MJ-S 3 "Zahrada" 2 kanony ráže 85mm vzor. 44/59. www.nova.cz/tvarchiv/video/?video=38515 |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 5997:
"K jeho záchraně?!?! Jaké, vždyť ten objekt byl úplně v pohodě, nikdo ho mimo nich neohrožoval. Navíc ho po neúspěchu ponechali vzhůru nohama, prasklý a ještě ho někdo začal zavážet?! To je teda dobrý pokus o záchranu"
čet.Hrad napsal v č. 5997: tak to potom se teda armádě nedivim, ja sem vo něm nic moc nevěděl jesli je to vopravdu tak, tak je to teda jak správně říkáš hovado. mně se to teda taky moc nezdálo že by někdo, kdo chce vopravdu dělat něco užitečnýho musel kvůli tomu ničit něco jinýho. "Zveličuje?! A co když by ti někdo doma vyboural dvě okna a odvalil si je do svýho baráku? To bys taky mluvil o zveličování problému?! Vždyť to hovado vybouralo nejprve střílnu M z R-S 81 Obrázek, který ač poničený postřelováním, byl výjimečně zachovaný z hlediska pancéřových prvků (do doty "záchranné" akce hovada Balcara mu chběla jen jedna střílna N, jsou zachované i oba zvony). A pak ještě střílnu L1 z unikátního zkušebního objektu v Žárovicích (a to tipuju, že tam sebral i jednu z těch střílnových vložek pro LK nebo TK, ale to už je jen spekulace)." |
|
|
|
Tak ty Darkovičky budou někdy v květnu, psal jsem maila bohuželnaší armádě |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938