Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
fusilier napsal v č. 6270: Ona to byla hodně hodně moc tmavá šedá, až do černa, ono to opticky skoro nerozeznáš. Tohle taky není pravá černá. "Tak proč je teda zbarven na černo? " |
|
|
|
jirik napsal v č. 6269: Tak proč je teda zbarven na černo? "To je jednoduché - protože původní historická barva je tmavá šedá :o)" |
|
|
|
To je jednoduché - protože původní historická barva je tmavá šedá :o) | |
|
|
Je to ostuda, že se ptám zrovna já, ale nevíte někdo, proč na O-S 25 předělali tu kamufláž objektu? | |
|
|
Tisková zpráva – Pardubický kraj – Těchonín – Dělostřelecká tvrz Bouda MUZEUM ČS. OPEVNĚNÍ – DĚLOSTŘELECKÁ TVRZ BOUDA oslaví říjnový státní svátek a ukončí letošní sezónu speciálními prohlídkami a výstavkou unikátů Společnost přátel čs. opevnění, o. p. s. připravuje na dělostřelecké tvrzi Bouda na poslední říjnový víkend (28. 10. a 29. 10. 2006) speciální prohlídky a výstavku unikátních historických předmětů. Pro návštěvníky je připraven atraktivní systém prohlídek. Kromě klasické trasy (cca 70 min) a kompletní prohlídky (cca 150 min) bude možné absolvovat i tzv. miniprohlídku (cca 35 min) a pro zájemce s dobrou fyzickou kondicí i prohlídku nadstandardní (cca 240 min!). Na své si tak přijdou – stejně jako během prodlouženého zářijového víkendu – nejen ti, kteří trpí různými fobiemi z podzemních prostorů (je pro ně opět připravena velmi krátká trasa), ale rovněž vážní zájemci, kteří se chtějí podívat i tam, kde se běžně neprovádí. (Pro nadstandardní prohlídku provozovatel doporučuje kromě kvalitní obuvi a teplého oblečení také vlastní svítilnu.) V rámci nadstandardní prohlídky návštěvníci shlédnou některé dosud nepřístupné a jen při zvláštních příležitostech zpřístupněné vnitřní prostory tvrze a některé zajímavé pozůstatky z doby výstavby a zkoušek za okupace na povrchu této mohutné pevnostní stavby. Připomeňme skutečnost, že tvrz Bouda je objektem čs. opevnění z let 1935–1938 s největším rozsahem prohlídek na našem území. Návštěvníci prochází několika bojovými objekty, stovkami metrů podzemních chodeb a sálů a na trase absolvují také stovky schodů ve vysokých výtahových šachtách. Návštěvníci uvidí během prohlídky velké množství exponátů. Lahůdkou pro příznivce vojenské historie bude speciální výstavka předmětů, vážících se k historii čs. opevnění (unikátní prototyp německé protibetonové střely Röchling, předměty-fotografie z pozůstalosti armádního generála Ludvíka Krejčího, příslušníků hraničářských jednotek, německých parašutistů z doby výcviku na čs. opevnění a další). Prohlídka tvrze v tomto ročním období bývá příjemným zážitkem (menší rozdíl mezi venkovními a vnitřními teplotami). Základní občerstvení, prodej odborné literatury a upomínkových předmětů jsou samozřejmostí. POZOR! Ve dnech 28. a 29. října bude na veškerý sortiment publikací a pohledů prodávaných v pokladně muzea sleva 10 %! Využijte tuto mimořádnou příležitost. NEPŘEHLÉDNĚTE! Přístup z obcí Těchonín, Mladkov, Lichkov po značených turistických trasách, nejkratší cesta je od parkoviště u rozhledny na Suchém vrchu. MINIPROHLÍDKA (cca 35 minut) Sobota: 10.30; 11.30; 12.30; 13.30; 14.30; 15.30; 16.00 Neděle: 10.30; 11.30; 12.30; 13.30; 14.30; 15.30 KLASICKÁ PROHLÍDKA (cca 70 minut) Sobota: 11.00; 13.00; 14.00; 15.00 Neděle: 11.00; 13.00; 14.00 KOMPLETNÍ PROHLÍDKA (cca 150 minut) Sobota: 11.00; 13.00; Neděle: 11.00; 13.00; NADSTANDARDNÍ (KOMPLETNÍ PLUS) cca 240 minut Sobota: 12.00 Neděle: 12.00 Změna vyhrazena! Pamatujte na teplé oblečení a pevnou obuv do terénu! Aktuální informace na: www.armyfort.com Srdečně zve Společnost přátel čs. opevnění, o. p. s. 24.10. 2006 Tisková zpráva Pardubický kraj - Těchonín - dělostřelecká tvrz Bouda Provozovatelé muzea čs. opevnění - dělostřelecké tvrze Bouda zpřístupní podzemí tvrze a její bojové objekty také v pátek 27.10.2006. Rodiny s dětmi, které budou chtít využít volna podzimních školních prázdnin, tak budou moci pevnost navštívit mimořádně i v pátek. Vstupy do podzemí jsou připraveny na 11., 13. a 15. hodinu. V sobotu a v neděli pak čeká zájemce speciální systém prohlídek, připravený provozovateli k 88. výročí vzniku Republiky československé... Společnost přátel čs. opevnění, o. p. s. |
|
|
|
mbbb, Fuky: Díky. Neměl jsem čas to tam prohledávat, ale i po zběžném okouknutí jsem další nenašel. Viděl jsem ten, několik metrů od mostu po proudu. Ten přímo pod mostem byl asi tak zarostlý roštím, že nebyl prakticky vidět. | |
|
|
Kralik napsal v č. 6263: Vážený kolego, k zadání úseku lehkého opevnění O2 Děčín došlo bohužel až v průběhu léta 1938 (přesné datum je určitě možno dohledat ve zmíněné publikaci), tudíž bylo vybetonováno jen několik objektů a ty tak tvoří takovou linii-nelinii. Zmíněný řopík nicméně rozhodně není osamělý, jde o déčko, a hned pár metrů od něj je déčko druhé. Směrem proti proudu je pak možno najít ještě tři áčka, opačným směrem - po proudu - je to pak již problematické, několik objektů bylo zničeno, respektive zasypáno, a tak, nepletu-li se, v pořádku se dochoval až objekt na konci Loubí, zarostlý u řeky. "V Děčíně je kousek od vodní hladiny pod žel. mostem (pod zámkem) osamělý řopík, širší stěnou k západu. Není mi úplně jasná jeho funkce. Počítali s ním jako s opěrným bodem v místě "mimo město" v širokým řečišti? Ale s jedním? Nebo u případných okolních objektů nebyla provedená betonáž? Nevíte někdo náhodou něco bližšího? Díky." |
|
|
|
Děčínem procházela linie lehkého opevnění - konkrétně stavební úsek O2. Doporučuji k informaci knížku Zdeňka Bauera: "Opevnění z let 1937 - 1938, úsek Střekov - Děčín - Hřensko | |
|
|
V Děčíně je kousek od vodní hladiny pod žel. mostem (pod zámkem) osamělý řopík, širší stěnou k západu. Není mi úplně jasná jeho funkce. Počítali s ním jako s opěrným bodem v místě "mimo město" v širokým řečišti? Ale s jedním? Nebo u případných okolních objektů nebyla provedená betonáž? Nevíte někdo náhodou něco bližšího? Díky. | |
|
|
to Fuky: Jasně, opevnění není moje hobby No. 1, takže upřesnění a doplnění jen přivítám. | |
|
|
k poslední přidané fotogalerii - tedy Glynwedovi: Pokud jde o popisky, tak tam bych viděl malinko problém, například hned u první fotky - lo vz. 37 A-140 - nerad bych se z hlavy pletl, ale objekt byl betonován až někdy v létě 1938, tudíž zához nebyl rozebrán, nýbrž vůbec nebyl zhotoven. Rovněž (pokud jsem zběžným pohledem viděl dobře) vydávat střílnu v řopíku s německou úpravou pouze za "střílnu z řopíku" může být pro laiky trochu dezinformativní. Granát "Janeček" potom ve skutečnosti Janečkem není, pokud to na Hanče tak tvrdí, tak jde o chybu. Pokud by jsi s tím souhlasil, tak až budu mít čas projedu to a doplním. Díky za fotky! |
|
|
|
Hartmann napsal v č. 6252: Díkes. Mimochodem ta kamufláž je velmi zaímavá, nikde jsem jí zatím neviděl "Posláno na email" |
|
|
|
Worchester napsal v č. 6248: To, co vyšlo v HPM máš? "Nemáte někdo čilou náhodou foto řopíků v maskování lámaná skála, či v jiném čistě německém maskování?" |
|
|
|
Nemáte někdo čilou náhodou foto řopíků v maskování lámaná skála, či v jiném čistě německém maskování? | |
|
|
čet.Hrad napsal v č. 6242: sám nevím, zřejmě si od betonu hodlá odpočinout... "Zvlášť když tam poblíž zítra už potřetí během 14 dní jedu Kam se přesouvá? (tedy pokud ho to neznechutilo). " |
|
|
|
Fuky napsal v č. 6241: "Já osobně velmi lituji toho, že echo o ukončení činnosti nebylo podáno dříve..." Zvlášť když tam poblíž zítra už potřetí během 14 dní jedu Kam se přesouvá? (tedy pokud ho to neznechutilo). |
|
|
|
S lítostí sem přeposílám vzkaz kolegy Aleše Crhy z "déčka" s přístupovou chodbou v Karlštejně, že jeho Malé pevnostní muzeum ukončilo dnem 19. srpna svou činnost. Důvodem má být žalostný stav okolí objektu. Já osobně velmi lituji toho, že echo o ukončení činnosti nebylo podáno dříve... |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 6238: Vzhledem k tomu, že to ani jeden z nás nevím, považuji jakékoliv další teoretizování v tomto směru za zbytečné.
"Já bych si (čistě laicky) tipnul na přidělování v okamžiku vytýčení objektu do terénu."
čet.Hrad napsal v č. 6238: Vyjadřuj se správně, předejdeš nedorozumnění "Špatně jsem se vyjádřil" |
|
|
|
Fuky napsal v č. 6233: Špatně jsem se vyjádřil (ale takové věci bys snad u mne už mohl čekat, ne? )
"To, že objekty tvrze Bouda neměly krycí názvy je nesmysl. Krycí názvy tak, jak jsou užívány, mohou být zřejmě jemným výmyslem Kameníka, či osádky, což však nic nemění na tom, že objektům tvrze musely být přiděleny krycí názvy. Že nebyly doposud dohledány, nebo naopak nebyla potvrzena existence zažitých názvů, je věc druhá."
Fuky napsal v č. 6233: Hele nechytej se až tak za slovo!!
"Podle Tvého vysvětlení situace by potom zrovna takový objekt T-S 26 nebyl zadán "
Fuky napsal v č. 6233: Já bych si (čistě laicky) tipnul na přidělování v okamžiku vytýčení objektu do terénu. "Pokud jde o přidělení krycího názvu, tady nevím, ovšem zadané objekty zřejmě již všechny krycí název měly mít." |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 6228: To, že objekty tvrze Bouda neměly krycí názvy je nesmysl. Krycí názvy tak, jak jsou užívány, mohou být zřejmě jemným výmyslem Kameníka, či osádky, což však nic nemění na tom, že objektům tvrze musely být přiděleny krycí názvy. Že nebyly doposud dohledány, nebo naopak nebyla potvrzena existence zažitých názvů, je věc druhá.
"Tak třeba i objekty tvrze Bouda neměly krycí názvy. "Krok", "Teta", "Horymír" atd. jsou jména daná objektům posádkou, zaznamenané ve vzpomínkách por. Kameníka."
čet.Hrad napsal v č. 6230: Podle Tvého vysvětlení situace by potom zrovna takový objekt T-S 26 nebyl zadán "U těch ostatních je to nejspíš nezadáním objektů, ani nevím, kdy se krycí název objektu obvykle přiděloval. " Pánové, krycí názvy existovaly, nicméně zpětné dohledávání je pro kolegy, pracující s archiváliemi značně obtížná, vzhledem k likvidaci, či uschování neznámo kam desítek kartonů dokumentů ŘOP!!! Pokud jde o přidělení krycího názvu, tady nevím, ovšem zadané objekty zřejmě již všechny krycí název měly mít. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938