Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
kostra: Až tam pojedeš, musíš jet nutně z Kunvaldu, vykašli se na zákaz vjezdu, který tam asi bude a jeď normálně na Bartošovice. Příjezd z druhé strany je vyloučen, z důvodu rekonstrukce silnice. Pokud máš zájem o prvorepublikové opevnění, spíše doporučuji návštěvu tvrze Bouda nedaleko Suchého vrchu u Králík. Narozdíl od Haničky totiž není nijek přestavěna. (pro rejpaly typu čet.Hrad: samozřejmě vyjma K-S 22a a určitých drobných úprav v podzemí) | |
|
|
www.hanicka.cz/ | |
|
|
Mohl by mi prosím někdo sdělit jak se mohu dostat na prohlídku pevnosti Hanička (doufám že to říkám pod správným jménem ) jak se tam dopravím autem, myslím do její těsné blízkosti, to jen pro upřesnění pro vtipálky a od kdy do kdy jsou prohlídky a návštevní hodiny. Děkuji mnohokrát. | |
|
|
Fuky: No loni sme je hledali podle publikace o Opevnění v Krkonoších. Byly tam letecký fotky celý oblasti z asi 50. let. (Na nich byly zvýrazněný řopíky, základový desky a výkopy. Právě to sem myslel poslat je eglimu do fotogalerie. |
|
|
|
Kralik napsal v č. 864: Kralik: Bez podrobnější mapy s přesným zakreslením výkopů je dost složitý najít ty výkopy. Pokavaď budeš něco fotit, tak to sem pak šoupni do fotogalerie, teda nejdřív pošli eglimu. "Při troše štěstí bych mohl nafotit řopíky na Rýchorách. (Nepřístupný v 1. zóně)Údajně tam maj být základový desky a výkopy pro TO, ale loni jsem tam nic nenašel. Takže když bude zájem moh bych se tam o prázdninách vypravit." |
|
|
|
Melyngar napsala v č. 860: "Jak jsem si prohlížela fotky opevnění,tak mě upoutala ta samovyhnívací odpadová jímka.Jak byla asi hluboká?" OMS= projekční a výrobní označení čistírny odpadních vod (emšerské studny), pracující na principu vyhnívání kalů u dna. Zkratka znamená Otto-Mohr-Systém (jméno vynálezce) Hloubka celého betonového prefabrikátu OMS byla cca 2 metry |
|
|
|
Při troše štěstí bych mohl nafotit řopíky na Rýchorách. (Nepřístupný v 1. zóně)Údajně tam maj být základový desky a výkopy pro TO, ale loni jsem tam nic nenašel. Takže když bude zájem moh bych se tam o prázdninách vypravit. | |
|
|
Mel.: K OMSce: cca 1,5 - 2 m. Aspoň myslím. | |
|
|
Fuky:Jak jsem si prohlížela fotky opevnění,tak mě upoutala ta samovyhnívací odpadová jímka.Jak byla asi hluboká? | |
|
|
Jinak nějaký fotky jsou na www.military.cz/opevneni/ts19.html ..ale to asi víš | |
|
|
Fuky:No podle mapky soudím,že je to mezi Červeným Kostelcem a Pustinama,takže dálkově to moc velkej problém nebude.Přilehlé TS 21 a TS 19(podle stránek)se taky pokusím.Nejbližší termín,kdy se tam dostanu vidím asi tak na příští víkend + nějakej čas než to nacpu do počítače.Pokud to při svým orientačním smyslu najdu, tak ti na 70 % můžu slíbit,že ti ty fotky udělám. | |
|
|
Mel.: Takže k těm fotkám: Ty to nemáš daleko? Já stejně někdy musím přijet sám... Pokuď bys byla tak hodná tak mi zkus vyfotit dvacítku a přilehlé objekty (teď z hlavy nevím, co tam stojí - 19 a 21 (?)) u každého foto - celkový pohled, pohled na bok objektu se střílnami hlavních zbraní (stačí jedna strana) a u dvacítky kdyžtak (pokud se tam dostaneš) i něco zevnitř. Zatím to nespěchá. budu Ti hluboce zavázán | |
|
|
Mohu upřesnit: Dva střelci, velitel objektu (1.pozorovatel), zástupce (2. poz.), dva pomocníci střelců (obsluhovali též granátový skluz a vchodovou střílnu) a spojka, obsluhující též ventilátor. | |
|
|
Fuky napsal v č. 734: To já sem jim tam loni zkritizoval popisné cedule a plánky, prý o těch chybách ví, ale nic s tím nedělají. Březinka, to ani nemá cenu popisovat, to se musí vidět, že Honzo? "Mimochodem, pánové, včera jsem si zahrál na průvodce na Dobrošově, byl jsem tam na výletě ze švp a správce mě pustil dolů samotného s dětma a ještě nějakými návštěvníky. Mám pěkně vykecané hlasivky. Bylo mi nabídnuto průvodcování a příští letní prázdniny asi neodolám. Jinak jsme taky byli na přezince, ten kanón, to je paráda!" |
|
|
|
Mimochodem, pánové, včera jsem si zahrál na průvodce na Dobrošově, byl jsem tam na výletě ze švp a správce mě pustil dolů samotného s dětma a ještě nějakými návštěvníky. Mám pěkně vykecané hlasivky. Bylo mi nabídnuto průvodcování a příští letní prázdniny asi neodolám. Jinak jsme taky byli na Březince, ten kanón, to je paráda! |
|
|
|
david gore (725): Tuším na tomto objekte poslal Sovák dávku svietiacimi dolu do údolia. | |
|
|
čet. Hrad (726): to presne neviem a vymýšľať si nechcem, ale u granátov obdobného typu je oneskorenie 4 - 4,5 s. | |
|
|
mousik (723): neboli. | |
|
|
mousik napsal v č. 724: Jo přesně jak říkáš! Vyrobili, natočili, vyfotili, konec! "Ten se taky hodil k nataceni filmu a vic nez deset jich tam filmari naaranzovali aby se pak natocil film a mohla vyfotit rodinka" |
|
|
|
Milo napsal v č. 721: "Čas začal plynúť až po vypadnutí granátu z GS a uvoľnení páčky vrhovej poistky. " Sorry, to jsem přehlídl. Jaké bylo to zpoždění po uvolnění vrhové pojistky?
Milo napsal v č. 721: Ty už jsi viděl na gumovém granátu odtrhovací pojistku?! Nám capartům by ostrý nedali do ruky, ne? "Snáď si to viete predstaviť, čo ste ešte nikdy nehádzali granáty?" |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938