Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
Dnes jsem prošel KS-2,3,4,5 a řopíky kolem na k2 je odstřelena podlaha a strop probořený od nálože k3 je taky pěkně rozbitá hledal jsem kolem detektorem je tam dost střepin s dělostřeleckého granatu a naboj do pistole už se těšim na cihelnu. | |
|
|
Fuky napsal v č. 1069: práh se větví jakoby do V, ale jeho pravá část (do vnitrozemí) se po cca 3m lomí souběžně s prvním prahem a velice rychle končí (foto taky můžu poslat davide) "Poté nás zaujalo poměrně zajímavé ukončení betonového prahu nad K-S 46 (před PT příkopem) byl tam snad prostup v překážce pro cestu která dnes vede těsně kolem srubu?" |
|
|
|
Fuky napsal v č. 1069: Podle malé rozlohy nejspíše základy pro drtiče, to už jsem ti říkal! "Případně bychom potřebovali dešifrovat jakési betonové prahy v zemi mezi DOV a MOV." |
|
|
|
Fuky napsal v č. 1069: Doplním, že je to betonová jímka v polovině rozdělené bet. stěnou a v boční stěně se nacházejí dva páry otvorů nad sebou. Foto pošlu, budeš mít čas davide? "Nevíte někdo, jaký význam má nádrž na H2O nedaleko DOV na Amu?" |
|
|
|
www.ipmsnymburk.com/forum/viewtema.php?ID_te... Jak tak brouzdám letem světem internetem , dostal jsem se až k tomuto diskusnímu fóru. Doporučuji přečíst odzačátku. Barevná fotografie řopíku z r. 1939(?) opravdu stojí za to. Diskuse potom ovšem sklouzává úplně jinam a najdeme zde také "zaručeně odborné" příspěvky o opevnění a připravenosti státu v září 1938. |
|
|
|
Jinak, taková malá cestovatelská zprávička-ve středu jsme s Martinem, eh, respektive s čet.Hradem navštívili povrch Adamu, K-S 46, 47, 48 (spodní část dolního patra brutálně zatopena), 49, 50 (bohužel zamčeno), 51 (podle nápisů na zdi se objekt tváří, jako by byl rekonstruován), 52, 53a,b (z obory jsme mazali rychle pryč). A to za tři hodiny (!!!) Musím dodat, že lehkým (ehm...) poklusem. Celkově výprava ušla a plánujeme nejspíše Rokytnici. Měl bych pár dotazů: Nevíte někdo, jaký význam má nádrž na H2O nedaleko DOV na Amu? Případně bychom potřebovali dešifrovat jakési betonové prahy v zemi mezi DOV a MOV. Nevím, zdali by to mohly být základy baráků, či podstavce drtičů nebo pod. Poté nás zaujalo poměrně zajímavé ukončení betonového prahu nad K-S 46 (před PT příkopem) byl tam snad prostup v překážce pro cestu která dnes vede těsně kolem srubu? |
|
|
|
k mému příspěvku 1058: Nakonec se sádrovna nekonala, po domluvě s panem Jatzekem jsem navštívil OP-S 10 a jelikož jsem se tam poněkud zakecali, tak jsem zvládl již jen S 11 a kanonový objekt. | |
|
|
Jelikož jsem v Opavě, tak po včerejším trajdání kolem Bohumína (MO-S 3,4,5,6,7 a 8) s kolegou Spurným a úterním pobíhání mezi Hájem a Borem (MO-S 37,36,34,33,32,30,29,28,26,25,24,22) právě vyrážím (již v chládku) na část opavského úseku v okolí Sádrovny apod. BETONU ZDAR! |
|
|
|
curahee: V roku 1938 pri obsadzovaní Sudet Nemcami v dôsledku Mníchovského diktátu nemohlo na Dobrošove dôjsť k ozbrojenému stretu s nimi, pretože táto pevnosť s priľahlým opevnením nepatrila do pásma záboru - nežilo tam nemecké obyvateľstvo. Táto oblasť zostala až do marca 1939 Československu. Z toho istého dôvodu je línia LO v okolí Dobrošova zničená - nachádzala sa na území Protektorátu. | |
|
|
Fuky:Jsem rodák z Králík,to ano,ale pevnosti mě moc nezajímají,byl jsem jenom na Boudě.Letos se chystám na již avizovanou "Akci Cihelna". | |
|
|
Nejsem si jist, zdali byl natočen nějaký film o Dobrošově, co se týče této problematiky, vím pouze o filmu Dny zrady, který se točil na Haničce. Je možné, že byly točeny i další filmy (nemám namysli dokumentární) o opevnění, v každém případě púokud nějaký o Dobrošově existuje, muselo jít o fikci. Mimochodem, pokud jsi Dobrošov ještě nenavštívil, vřele ti to doporučuji. Mne zaujal natolik, že tam pravděpodobně budu dělat od příštího léta příležitostně průvodce. | |
|
|
Fuky:Ohledně toho Dobrošova,něco se mi motá,že jsem kdysi viděl film o této pevnosti.Obránci se nechtěli vzdát,proto ten ozbrojený střet. | |
|
|
Pokud vím, tak byla ROZESTAVĚNÁ tvrz Dobrošov při zabírání wehrmachtem vyklizená a opuštěná. | |
|
|
Fuky:Dobrá tedy,o co šlo na Dobrošově během zabírání pevnosti? | |
|
|
1030-curahee: Že by byl na Dobrošově nějaký ozbrojený odpor proti okupantům? velmi zajímavá informace, jak jsi na ní přišel? jediný odpor, který jsem na Dobrošově zaregistroval byl zachycen na malbách svobodníka Zicháčka v objektu Jeřáb. 1033-pawel: Jako konkrétní případy ti mohu uvést například přepadení celnice v Srbské (severní Čechy) henleinovci za spolupráce wehrmachtu v září 1938 či boje o Moravskou Chrastovou, které se však odehrávaly již po Mnichovské dohodě. Podobných střetů bylo mnoho. |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 1032: ???Tak o co tam konkrétně šlo,v tomhle tématu jsem opravdu amatér(neříkám,že v ostatních ne )? "Na Dobrošově ozbrojený střet nebyl" |
|
|
|
čet.Hrad: diky! ale v čechách se žádný jiný incdent nevysktl? | |
|
|
Pawel: jo tak to bych ti z hlavy kecal, mrknu se ti na nějaký případy | |
|
|
čet. Hrad: a jaky jsou ty dalsi ozbrojeny strety? Nic o nich nevim... | |
|
|
curahee napsal v č. 1030: Na Dobrošově ozbrojený střet nebyl, nechtěl jsi jako příklad spíše uvést Frýdek-Místek (nejznámější, ale zdaleka ne jediný)? "Myslím tím ,ozbrojený střet proti okupantům,nic víc!" |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938