Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
mbbb: "na CH-2 jsem nebyl již dlouho" škoda. Já totiž taky ne (je to tak rok a půl) a docela by mě zajímalo, co je tam nového, například situace kolem béčka u Václavíkovy studánky, kde podle Honzy Stejskala má být muzeum, či co. "zimní pozdrav od Polubného:" Hmm, dobrý, tak o těch fotkách vůbec nevím, že existují. Ty jsou tvoje? Mimochodem, identifikoval jsi je? (čísla?) Ty první dva bych typoval na okolí Václavíkovy studánky, ten poslední pak někde u tunelu. I když, těžko říct, podle porostu se toho už moc zjistit nedá... |
|
|
|
na CH-2 jsem nebyl již dlouho zimní pozdrav od Polubného: sweb.cz/MBBB/ch2.jpg |
|
|
|
Fuky napsal v č. 1915: S tím na mě nechoď, ještě nemám ani započetý LK, materiálů už mám dost, ale chvíli bude trvat, než se tím prokoušu. Kdybys na tu L2 z HaV spěchal, tak musíš urgovat mbbb, já mám přístí týden 3 zkoušky, takže čas nebude "Jinak prosímtě, nezpracovávej úpravy L1 pro střílny R2L, zpracuju to já v kapitole L2." |
|
|
|
čet.Hrad:Tak jsem v pátek večer trčel v knihovně a jediné, co jsem našel v HaV od ročníku 94 do 97 (včetně) byl článek V. Franceva z čísla 1/95 "Protitankový pevnostní kanon vz.36 v čs. opevnění", kde bylo něco krátce o L2. Jinak prosímtě, nezpracovávej úpravy L1 pro střílny R2L, zpracuju to já v kapitole L2. Dále jsem objevil ještě jednu zajímavost a to v číslech Střeleckého magazínu 12/04 a 1/05 o lafetaci v LO36. Pokusím se tyto čísla sehnat. Mohlo by to být vcelku zajímavé (bohužel jsem neměl včera čas to ofotit, natož přečíst). |
|
|
|
Fuky napsal v č. 1912: ČsOL Jednota MB byla iniciátorem a hlavním tahounem a realizátorem celé akce: www.luzicke-hory.cz/op_wache.html "nepodílela se náhodou ČSOL na výstavbě památníku ve Světlé?" |
|
|
|
Fuky napsal v č. 1896: Jo, na ty jsem úplně zapomněl, většina je z leteckého snímkování v r.1946. Pokud bys měl zájem, můžu ti poslat seznam publikací, ve kterých tyto mapy najdeš "Další možný zdroj jsou letecké snímky." |
|
|
|
asd1937: Aha, domníval jsem se, že jsi onen diskutující v komentářích... Jinak, doufám, že nevadí, že tykám, to my tu tak mezi sebou děláme. Ještě existuje možnost pokusit se si nějakým způsobem pořídit vojenské mapy a čerpat z nich, nebo alespoň z map KČT, které z nich (mnohdy však bohužel nepřesně) vycházejí. Další možný zdroj jsou letecké snímky. Jinak se přikláním k názoru kolegy čet.Hrada, že co se týká uveřejnění jde jistě o zajímavou, ale bohužel již většinou velmi detailně zpracovanou práci. V tom však nijak neshazuji tvojí práci, jen tak dál, rád se na výsledek práce podívám. |
|
|
|
asd1937 napsal v č. 1889: "chtěl bych do ní zakreslit i hotové bunkry.Né tečku po tečce, ale stačilo by pásmo." Tak s tím si práci dělat nemusíš, je to už hotovo (a x provedeních, to bych spíš čekal jako magořinu tu tečku po tečce , ale to už za tebe, jak psal Glynwed, udělal turista Shocart ) To modrý je počítám TO, že? Tak to ti toho chybí ještě 256ks Máš tam jen Boudu a počítám, že Stachelberg je to "C" |
|
|
|
asd1937 napsal v č. 1889: při zakreslování rozmístění vojenských jednotek do mapy je důležité, ke kterému dni to rozmístění má platit. Předpokládám, že ti jde o září 1938, ale důležitý je i den - kterého září 38. "armáda: kluby.quick.cz/s/foto/kl11244/a20040408232326/f200 50105032531.jpg Takže jestli mi můžete nějak poradit,dát nějaké typy,tak sem stím :)" |
|
|
|
Můžu ti doporučit turistické mapy od firmy SHOcart - mám osoblažský výběžek, kde je celkem dobře zakreslená linie LO. www.mapyonline.cz/docs/mapy_online/ |
|
|
|
asd1937 napsal v č. 1885: "Kde bych sehnal mapku všech dostavěných Lo a To objektů do října 38" Hmm, tak kompletní mapu s každým zakresleným objektem nevím, jestli se ti podaří najít Jinak nějaké mapy budou určitě na www.bunkry.cz a na www.ropiky.net . Případně pokud by tě zajímalo konkrétní umístění objektů tak doporučuji zapůjčit z knihovny (nebo pokud máš doma)Lexikon těžkých objektů od E. Stehlíka a kol. (edice Pevnosti, sv.18). Proč to sháníš? |
|
|
|
Glynwed: Nějaké ty zbytky bednění se dochovaly téměř v každém objektu, opravdovými raritami jsou však objekty, kde je dochováno kompletní bednění. Těchto objektů je však bohužel čím dál tím míň Takže, když jsem v celém úseku CH-2 objevil jeden jediný řopík s původní výdřevou stropu, byla to pro mě již také rarita... | |
|
|
mbbb: On existuje taky "neřadový" řopík? (vyjma na prstech dvou rukou počitatelných rarit) Samozřejmě, že pro člověka, kterého to příliš nezajímá je to prostě kus betonu, do kterého se dá vlézt a jsou tam nějaká okýnka a díry. Naopak opačným extrémem jsme my, magoři, kteří jsme schpní strávit celé odpoledne na jednom řopíku s metrem v ruce a přeměřovat každou trubku, pant od mříží, konzoli na ventilátor, hloubku odvodňovacího žlábku a drážek na chlazení hlavní... |
|
|
|
Mlžily se mě brejle a baterka stála taky za prd...takže fakt nevím...ale nebyly náhodou pro periskop? (na stropě bylo 30 čísel sněhu). Já nejsem bunkrolog, jen jsem se podělil o svůj zážitek... | |
|
|
V akom stave boli vetracie komínky v strope streleckých miestností? | |
|
|
jediná zajímavost byl zbytek bednění u stropu v místě, kde měl být ventilátor. Obě strílny (vč. na obranu vchodu) a granátový skluz zůstaly zachovány, za své vzaly mřížové i vchodové dveře + mříže z výdechů ventilace. Podlaha a stěny uvnitř dosti porušené, přesto jsou v podlaze patrné ochlazovací kanálky. Co je to kniha...??? |
|
|
|
no, ono v řadovém řopíku uvnitř to opravdu "nic moc" není. | |
|
|
Ano, opět nastává období, kdy nás budou poučovat lidé, kteří navštívili jeden řopík a přečetli jednu knihu... | |
|
|
Glynwed napsal v č. 1871: To znamená co "nic moc"?! Přiblížit prosím (nebo tě tam přístě zamknu ) "no, nic moc" |
|
|
|
Glynwed napsal v č. 1871: Zaujímavý výsledok terénneho výskumu. "O víkendu jsem byl poprvé uvnitř řopíku....no, nic moc " |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938