Československé opevnění z let 1935-1938

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
2061-2080 z 2724
Po
Fuky 3.2.2005 21:15 - č. 1967
Fuky puška vz.33 pokud vím teď z hlavy neměla nic společného prakticky ani s armádou, ale šlo o zkrácenou pušku pro příslušníky FS a četnictva, ne?
Něco o puškách určitě zpracujeme také, neboť šlo o zbraň, kter mohla být použita ve vchodové střílně.
mbbb 3.2.2005 21:09 - č. 1964
mbbb a něco k pušce vz. 33 nemáte? i když ta nepatřila k opevnění.
čet.Hrad 1.2.2005 20:34 - č. 1951
čet.Hrad
mbbb napsal v č. 1949:
"a takovou klasiku, kterou jsem já hltal ve svém mládí jako "Československé ruční palné zbraně a kulomety" od Šády, nebo "Umlčené zbraně" jste procházeli?"
Ne, to ne. Ale když už vím názvy, tak to zkusím vyhledat v knihovně, díky za tip Na druhou stranu bych čekal, že by to v nějaké bunkrologické knize už napsali, co jsem ale procházel, tak nic (a to jsem zásoben téměř vším )
mbbb 1.2.2005 20:32 - č. 1950
mbbb
čet.Hrad napsal v č. 1948:
"Zkusím vyštrachat aspoň něco, třeba mu nějaké fotky posílal (problém je, že se o tom nechce moc bavit)"
kdybys něco sehnal, rád to s tebou za něco vyměním, o co bys měl zájem zase ty. Jak jsem psal, celníci, i finanční stráž mě bere stejně jak bunkry
mbbb 1.2.2005 20:31 - č. 1949
mbbb
čet.Hrad napsal v č. 1943:
"Fuky: jo a našel jsem článek tuším že od I.Vondrovského o těžké hlavni k LK vz.26, udávají zde i trvanlivost hlavní při krátkých dávkách a nepřetržité palbě (můžu ti to poslat). Chtěl jsem se ale zeptat, zda ty jsi nenašel něco podobného k TK vz.37 (resp. vz.35 nebo vz.07/24 a 24). Už jsem to tady jednou sháněl a nikdo to nevěděl"
a takovou klasiku, kterou jsem já hltal ve svém mládí jako "Československé ruční palné zbraně a kulomety" od Šády, nebo "Umlčené zbraně" jste procházeli?
čet.Hrad 1.2.2005 20:31 - č. 1948
čet.Hrad
mbbb napsal v č. 1947:
"to je škoda, třeba fotku prvorepublikového celníka, či něco jiného po něm bych, alespoň v kopii, získal rád."
Zkusím vyštrachat aspoň něco, třeba mu nějaké fotky posílal (problém je, že se o tom nechce moc bavit)
mbbb 1.2.2005 20:29 - č. 1947
mbbb
čet.Hrad napsal v č. 1945:
"mbbb: bohužel známe. Dědův otec byl za 1.rep. celníkem, ale byli s rodinou rozhádaní, takže bohužel"
to je škoda, třeba fotku prvorepublikového celníka, či něco jiného po něm bych, alespoň v kopii, získal rád.
čet.Hrad 1.2.2005 20:27 - č. 1945
čet.Hrad mbbb: bohužel známe. Dědův otec byl za 1.rep. celníkem, ale byli s rodinou rozhádaní, takže bohužel
čet.Hrad 1.2.2005 20:24 - č. 1943
čet.Hrad Fuky: jo a našel jsem článek tuším že od I.Vondrovského o těžké hlavni k LK vz.26, udávají zde i trvanlivost hlavní při krátkých dávkách a nepřetržité palbě (můžu ti to poslat). Chtěl jsem se ale zeptat, zda ty jsi nenašel něco podobného k TK vz.37 (resp. vz.35 nebo vz.07/24 a 24). Už jsem to tady jednou sháněl a nikdo to nevěděl.
mbbb 1.2.2005 20:23 - č. 1942
mbbb
čet.Hrad napsal v č. 1938:
"Bohužel tohle je většině lidí moc dobře známo Nesložíme se na pořádnej hangár a reklamu ať to lidi nevyhazují? "
jo, tohle jsem zažil mockrát a netýkalo se to bohužel jen oblasti bunkrů. Mě třeba docela zajímá finanční stráž a už sem mockrát slyšel :jó, to jste měl přijít před 5 (někdy 10) lety, to jsme měli komplet uniformu/tátovy zápisky ze služby/krabici fotek apod. Ale maminka umřela/stěhovali jsme se a vše jsme vyhodili. Někdy by člověk brečel.
čet.Hrad 1.2.2005 20:14 - č. 1938
čet.Hrad
mbbb napsal v č. 1923:
"Ono toho tedy po něm zůstalo víc, ale babička (jeho manželka), dělala pár let před tím, než jsem náhodou zjistil, že ten známej měl takovýhohle dědu, úklid na půdě a nepotřebné a zbytečné krámy vyházela. Bylo toho tam o stavbě bunkrů v okolí Kořenova prej celá bedna. Jak mi říkala, jakési deníky, fotografie, náčrtky........... no, samé nepotřebné krámy "
Bohužel tohle je většině lidí moc dobře známo Nesložíme se na pořádnej hangár a reklamu ať to lidi nevyhazují?
mbbb 31.1.2005 20:22 - č. 1934
mbbb tady máš ještě letní pozdrav z Polubného

sweb.cz/MBBB/polubny.jpg
Fuky 31.1.2005 19:07 - č. 1932
Fuky Jinak ještě jednou jsem zkoumal ty objekty, a asi to opravdu bude tak, jak jsem napsal. Takže první je CH-2/248 (s otazníkem), druhá opět CH-2/248 a poslední je téměř na sto procent CH-2/247.
Fuky 30.1.2005 19:36 - č. 1929
Fuky mbbb:"já to nezkoumal v terénu, ale na těch pohlednicích je to napsáno"
Jo, podle toho poměrně prudkého svahu to na Štěpku i vypadá, mě to v první chvíli ani nenapadlo. Tuhle část mám celou prošláplou.
Fuky 30.1.2005 14:58 - č. 1928
Fuky Ten druhý bych tipnul na CH-2/248, ale nějak se mi tam nezdá terén, a nevím, jestli to je A-120, i když, podle dobového leteckého snímku by to s tím nízkým porostem odpovídalo. Takže asi jde o CH-2/248.
Ten první může být další snímek CH-2/248, ale to nemůžu říct určitě.
Z prvního sledu je ale těžko, tam je pod Štěpánkou jediné áčko a to ve vysokém lese, ostatní áčka 2. sledu jsou buď ve vysokém lese nebo naopak na poli (246). Na takovéhle mítině je jen 248 -stav podle dobových leteckých snímků.
mbbb 30.1.2005 14:51 - č. 1927
mbbb
Fuky napsal v č. 1925:
"Tak pokud jsou ze Štěpánky"
já to nezkoumal v terénu, ale na těch pohlednicích je to napsáno
mbbb 30.1.2005 14:48 - č. 1926
mbbb Všechny dobovky co mám jsou jen řopíky a pak asi dvě fotky vojáků - co to strážili - jsou to nějaké žertovné snímky ti vojáci tam mají přes stejnokroj převlečené prostěradlo - asi zimní maskování
Fuky 30.1.2005 14:47 - č. 1925
Fuky Tak pokud jsou ze Štěpánky, tak ten poslední dole by možná mohl být CH-2/248 podle toho svahu by to asi odpovídalo, ale 248 je zesílený a na tomto objektu nějak poslední "zub" střílny, tvarovaný z betonu nevidím. Typnul bych to na A-160, což by odpovídalo objektu CH-2/247, který je dnes zrekonstruovaný.
Fuky 30.1.2005 14:34 - č. 1924
Fuky GRRRRRRRRRRR!!!!!!!!!!!
Tak to je fakt supr, no... Škoda.
Jinak, není mezi těmi tvými snímky i něco ze stavby pěchotních srubů?
Jo, a na CH-2 se už delší dobu chystám asi někdy cca v květnu - červnu, měl jsem tam jet už vloni, ale nevyšlo to. Tehdy tam se mnou měl jet snad Libor Stejskal, pokud si dobře pamatuju, ale hlavně Libor Martinů a Luboš Melichar, chtěli jsme se tehdy zaměřit především na výkopy Polubenských srubů. Pokud budou mít Stejskalové letos čas, doufám, že je ukecám aby jeli se mnou Pokud se domluvím s Liborem Martinů, tak by snad měl jet taky + možná někdo tady z Fronty, tak kdyby ses chtěl přidat, byl bych rád
Ale je to zatím fakt hodně předběžně, bude to taková jednodenní nárazová akce.
mbbb 30.1.2005 13:00 - č. 1923
mbbb já nebyl na CH-2 už několik let a na rozdíl od CH-1, nebo CH-3, J1 atd jsem nikdy celou CH-2 neprocházel.

Co se týče těch zimních fotek (přesněji pohlednic), jak je na nich napsáno, měly by být všechny někde od Štěpánky, ale nikdy jsem se je nepokoušel identifikovat.

Mám odsud asi 15 dobových fotografií, vesměs pohlednic a většinou jde o známé snímky. Dědeček mého známého dělal na stavbě u Vosátky mistra a tohle po něm zůstalo a obdržel jsem to darem Ono toho tedy po něm zůstalo víc, ale babička (jeho manželka), dělala pár let před tím, než jsem náhodou zjistil, že ten známej měl takovýhohle dědu, úklid na půdě a nepotřebné a zbytečné krámy vyházela. Bylo toho tam o stavbě bunkrů v okolí Kořenova prej celá bedna. Jak mi říkala, jakési deníky, fotografie, náčrtky........... no, samé nepotřebné krámy
2061-2080 z 2724
Po