Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
david gore napsal v č. 2092: Jo, díky, stačilo napsat, že jsi měl na mysli jen ty tvrze
"Myšleno tak, že třeba na MO - S 42 byl jen LK 26, na MO - S 40 opět nějaký ten LK 26 a TK 24 v provizorní lafetě. MO - S 38 byl prázdný bez zvonu a MO - S 39 rovněž bez výzbroje, takže si tam svítili jen ti montéři u výtahů."
david gore napsal v č. 2093: A třeba taky nějaké povolení. Myslíš, že by to ŘOP povolilo? "Možná byly i další, ale od toho není dokument a spíše záleželo na šikovnosti osádky a okolních možnostech." |
|
|
|
david gore napsal v č. 2090: Ok, myslel jsem ale ty kulomety. Ty jsi měl namysli taky jen tvrze?
"Teď to bylo o tvrzích, jak Fuky uvedl ten Smolkov"
david gore napsal v č. 2090: Dobře, sám sice další konkrétní případy neznám, ale myslím, že bych si při pohledu na mapu tipnul, vždyť to umístění u stanice přímo nahrává. To je ale výjimečný případ "Na el. proud byla prokazatelně kralická osmička." |
|
|
|
david gore napsal v č. 2086: Mluvíme stále o opevnění jako celku nebo jen o tvrzích? Navíc tohle nějak nechápu "Že by si však svítili na kulomety pochybuji....." |
|
|
|
david gore: jestli sis povšiml, tak jsem tam uvedl, že se s tím původně počítalo, o tom přece vím. Ne, fakt o tom vím, vždyť Smolkov byl na venkovní síť napíchnutý, nebo snad ne? | |
|
|
david gore napsal v č. 2074: Jo, to máš pravdu, trochu jsem se nachal unést. Už jsem na muzeích nebyl dost dlouho, tak zapomínám. "Je sice pravda, že hovoříme o stavu v roce 1938, ale ono to v mnoha příspěvcích či výkladech průvodců není aní poznat, zda rozlišuje skutečnost a nebo plány. To je patrné i na stavu dokončenosti některých objektů v roce 1938 a dnes." |
|
|
|
david gore napsal v č. 2073: Kdy? A byly pro to už konkrétní plány a rozpočty? A máš konkrétní představu o možných celkových cenách (tj. vč. práce)? "Ta úvaha se měla realizovata a v případě Ostravska nebyl rozpočet zase tak vysoký." |
|
|
|
Fuky: tak jsem si to přečetl a je to jen další takovej co "někde nečo" slyšel a hned to pokládá za dogma. David: dobře, ale bavíme se o stavu v září 1938 popřípadě blízké budoucnosti, ne o úvaze. navíc nejsem si zrovna jistý dalšími ochotami ŘOPu na další fin. výdaje v případě pokračujících prací třeba v r.1939 na kabeláž |
|
|
|
Hahaha, právě diskutuju na válce.cz/opevnění To stojí za to, podívejte se tam, nějaký exot mě přesvědčuje o tom, že Březinka byla napájena vnějším přívodem el. proudu Představte si ty stožáry jak stoupají do kopce nad Bělovsí | |
|
|
Fuky napsal v č. 2058: levnou, to možná jo, ale té práce máš až moc.
"Osobně bych to tam možná provizorně osadil, ale rozhodně nezabetonoval a následně udělal poměrně levnou repliku ZN z betonu"
Fuky napsal v č. 2058: "Alespoň návštěvník XY po návštěvě K-5 neuvidí totéž na K-8, nebo opačně (obě muzea si z vlastní zkušenosti přeposílají návštěvníky)." To je ten tebou zmiňovaný problém KPO. Pokud lidé jedou někam na dovolenou po vlasti, tak většinou do jedné oblasti. Dobře, je lepší nějaká změna, ale ještě lepší by bylo směřovat rekonstrukční aktivity do jiné oblasti (tím nemyslím přesun námi níže zmiňovaných dobrých muzeí) |
|
|
|
čet.Hrad-2056:Co se týče "zvonu", tak ten je na objektu osazen cca od roku 2000, nevím přesně, a je z nějaké cisterny na něco, či z čeho. Že by tam ten krám strčili jenom kvůli spořivosti nevím, spíš jde asi o poněkud jiný vkus kolegů z K-8. Osobně bych to tam možná provizorně osadil, ale rozhodně nezabetonoval a následně udělal poměrně levnou repliku ZN z betonu. K výstavce chem. vojska. Vůbec mi jako rušivý element nepřipadá, expozice v objektu je prostě pojata tak trochu netradičně. Alespoň návštěvník XY po návštěvě K-5 neuvidí totéž na K-8, nebo opačně (obě muzea si z vlastní zkušenosti přeposílají návštěvníky). |
|
|
|
Fuky napsal v č. 2026: No, já mám s osmičky taky trochu rozporuplné pocity, hodně se snaží, což dokládá i maketa L1, zajímavá je snaha o zachování stop po střeleckých zkouškách a pod. Se zvonem souhlasím s Honzou, ale třeba to není jejich priorita mít dokonalou maketu (nebo kvůli L1 obětovali kvalitnější repliku zvonu, nevím). Vůbec mi do TO nezapadá výstava chem. vojska. "Já byl na K-S 8 v roce 2000 a taky jsem nijak nadšen nebyl. Ale dění na tomto srubu pravidelně sleduji a myslím, že v žebříčku rekonstruovaných samostatných objektů v KPO jej můžeme zařadit na druhé místo. Co považuju za zásadní nedostatek a co mi i celkem vadí, je nepříliš vhodně pojatý pokus o maketu zvonu..." |
|
|
|
david: ad.Podkarpatská Rus: Nemáš čistě náhodou ty zadávací věci někde opsané třeba z archivu? Co já vím, tak je teda archiv ŘOPu na Invalidovně uzavřen, takže se tam jen tak nedostanu. S tím je spojena má neskromná otázka, jestli někdo nevíte proč a na jakou dobu. | |
|
|
Milo: To je stejně otázka poměrně daleké budoucnosti, takže vpohodě. Existují teda sakra vůbec nějaké materiály o tamním opevnění??? (P.Rus) | |
|
|
Fuky napsal v č. 2036: Ja viem tiež len o tomto prieskume. Myslím, že odvtedy tam nikto nebol. Zo Slovenska určite nie. "Jinak, nevíš o nějakém kolegovi, který průzkum na Podkarpatské Rusi prováděl? (kromě zprávy na www.ropiky.net)" |
|
|
|
Fuky napsal v č. 2036: Pravdupovediac ma to tam veľmi neláka, bude to tam vyzerať ako na väčšine južného Slovenska. "myslíš, že bys mi s tím mohl pomoct? " |
|
|
|
Milo-(2034) To je možné... Snad přeci jen alespoň nějaké zbytky objektů... Někdy v budoucnu bych to chtěl projít (řádově za 2, 3 roky), myslíš, že bys mi s tím mohl pomoct? Jinak, nevíš o nějakém kolegovi, který průzkum na Podkarpatské Rusi prováděl? (kromě zprávy na www.ropiky.net) |
|
|
|
Fuky napsal v č. 2030: Mám iba jednu slepú mapku a silný pocit, že sa nezachovalo lauter nič. "Nemáš prosímtě nějaké podklady k LO na Podkarpatské Rusi?" |
|
|
|
Jakub Klíma napsal v č. 2028: Ok, tak držím palce. Kdybyste potřebovali náhodou výpomoc a měl bych volno, rád přijedu. "Vše ukáže čas..." |
|
|
|
mbbb napsal v č. 2027: To já taky ne, ale stav muzea sleduji jiným způsobem. Známí, internet, knihy... "já nemohu posoudit současný stav, uz jsem tam nekolik let nebyl" |
|
|
|
Milo: Nemáš prosímtě nějaké podklady k LO na Podkarpatské Rusi? |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938