Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
Fuky napsal v č. 2025: Podle toho, co se nám podaří sehnat. Abychom zrekonstruovali objekt tak, jak skutečně vypadal roce 38, museli byschom mít nějaké podklady. Pravděpodobně nebyla osazena lafeta, takže by tam přišel improvizovaný závěs Lk (když dá pámbu a našetříme na něj ), jak to bylo s osazením ostaního vybavení těžko říct. Pokud bychom sehnali lafetu vz. 38 (vz. 37 asi těžko, 38 je ještě reálné sehnat) bylo by škoda jí nevyužít, pak bychom zrekonstruovali do zamýšlené podoby, tak jak to vypadat mělo... Vše ukáže čas... "Plánujete rekonstrukci do původní podoby?" |
|
|
|
já nemohu posoudit současný stav, uz jsem tam nekolik let nebyl | |
|
|
mbbb: Já byl na K-S 8 v roce 2000 a taky jsem nijak nadšen nebyl. Ale dění na tomto srubu pravidelně sleduji a myslím, že v žebříčku rekonstruovaných samostatných objektů v KPO jej můžeme zařadit na druhé místo. Co považuju za zásadní nedostatek a co mi i celkem vadí, je nepříliš vhodně pojatý pokus o maketu zvonu... | |
|
|
Jakub Klíma ad.2: já už nějaký ten kulomet vz.37 viděl, takže o to mi tak úplně nejde. Spíš jde o to pohovořit, vklidu prohlédnout v jaké jste fázi a tak. Samozřejmě bych si při té příležitosti prošel i okolní linii. Plánujete rekonstrukci do původní podoby? |
|
|
|
Jakub Klíma: ad.1 Samozřejmě že myšlenka zrekonstruování několika objektů (K-S 14 "U Cihelny" a přilehlé objekty lehkého opevnění) na předváděcí ploše akce Cihelna není špatná, nicméně hovořil jsem o celé Králické pevnostní oblasti, kde spolu spousta muzeí nemá (a nechce mít) nic společného. Jenom k současné situaci na KPO: (uvedu pouze TO) Rekonstruovány objekty: K-S 5, K-S 8, K-S 12b, K-S 14, K-S 15, tvrz Bouda, K-S 25, K-S 32, K-S 36, K-S 37, K-S 38, K-S 46. Jiné zabrané objekty, které mají být rekonstruovány: K-S 4, K-S 31 Dohromady je tedy z 56 postavených těžkých objektů rekonstruováno, či zabráno 13 samostatných objektů a jedna tvrz. Počítáme-li se zpřístupněním tvrze Hůrka, zjistíme, že se již pomalu blížíme k alarmujícímu číslu 50% zabraných objektů!!! Není to přece jen trochu moc? |
|
|
|
Fuky napsal v č. 2021: nevím, K-S 5 je jedina na kralicku, co za neco stoji. Na K-S 8 jsem byl jiz pred vice lety a moje dojmy tady sdelovat nechci. Bouda je trosku neco jineho - je velka "mbbb: Budeme-li konkrétnější, tak v KPO v současné době bez urážky za něco stojí pouze objekt K-S 5, tvrz Bouda a K-S 8 (tam udělali hodně velký kus práce-maketa L1 atp.) Zbylé objekty jsou většinou v počátečním stadiu rekonstrukce." |
|
|
|
Fuky napsal v č. 2018: "To je pochopitelně pravda, nicméně si skutečně myslím (a asi nejsem sám), že prostě muzeum v každém objektu (tomu už se téměř blíží KPO) je nesmysl." Tak nic se nemá samozřejmě přehánět, já jsem byl na Králicku jednou (bohužel ne když tam byla Cihelna 2004) a prohlédl jsem si pouze K-S 14 Cihelna (doufám, že se nepletu v názvu) a pak na protějším poli dva zrekonstruované řopíky. Jinak bohužel nemohu posuzovat, víc jsem neviděl. Na druhou stranu si myslím, že areál, kde je opraveno více bunkrů, není tak od věci, dají se tam pořádat pěkné bojové ukázky, návštěvníci lépe pochopí smysl a účel opevnění. Pochopitelně by se ale z rekonstrukce objektů neměla dělat "všední" záležitost a chrlit opravené pevnosti jak na běžícím pásu. Lepší kvalita než kvantita.
Fuky napsal v č. 2018: Náš řopík je u Stříbra, ale musím upozornit, že na něm zatím není moc k vidění. S rekonstrukcí jsme začali minulý rok, pouze jsme objekt vyčistili a natřeli kovové části. Nyní právě řešíme ony nešťastné majektoprávní náležitosti a momentálně si nejsme vůbec jisti, jestli bude moci rekonstrukce pokračovat. Pokud vše dobře dopadne, budeme u řopíku v létě tábořit v dobovém vojenském stylu. Do objektu máme jen několik málo věcí (ventilátor, periskop). Těžko u nás uvidíš třeba TK. Protože jsme začali pozdě, věci se strašně špatně shání. Klidně ale přijeď je tam pěkný terén a zajímavá linie. Datum a ostatní info budou upřesněny na www.domobrana.net... "Poněkud odbočím, kde se nachází váš objekt? Rád bych se tam v létě podíval." |
|
|
|
mbbb: Budeme-li konkrétnější, tak v KPO v současné době bez urážky za něco stojí pouze objekt K-S 5, tvrz Bouda a K-S 8 (tam udělali hodně velký kus práce-maketa L1 atp.) Zbylé objekty jsou většinou v počátečním stadiu rekonstrukce. | |
|
|
Fuky napsal v č. 2018: to si také myslím "V současnosti je muzeí v TO přebytek" |
|
|
|
Jakub Klíma: To je pochopitelně pravda, nicméně si skutečně myslím (a asi nejsem sám), že prostě muzeum v každém objektu (tomu už se téměř blíží KPO) je nesmysl. Pak již velmi snadno vznikne zárodek konkurenčního boje, a myslím, že opravdu nemáme zapotřebí, aby se 100 různých skupinek pomlouvalo, či si v horším případě poškozovalo navzájem objekty. V současnosti je muzeí v TO přebytek, až zbytečně mnoho na tom se doufám všichni shodneme. Poněkud odbočím, kde se nachází váš objekt? Rád bych se tam v létě podíval. |
|
|
|
mbbb napsal v č. 2011: Je třeba rozlišovat. Jsou samozřejmě případy, kdy se nějaký "nadšenec" vrhne do rekonstrukce, první co udělá je, že objekt natře maskovacím nátěrem, pak ho to přestane bavit a honem od toho... A řopík tam stojí smutně dál. Spousta nadšenců ale rekonstrukci bere zodpovědně, jenže nic nejde tak rychle. Jenom problémy s majetkoprávními vztahy jsou těžko řešitelné a podobné skupinky jsou často nuceni překonávat soustavně nějaké překážky... Mluvím z vlastní zkušenosti. "já to nemůžu říkat moc nahlas, ale v posledních letech mi vstávaj vlasy hrůzou, když slyším spojení "skupinka nadšenců rekonstruuje objekt...."" |
|
|
|
Fuky napsal v č. 2012: to asi jo - když zůstanem na tom Králicku - kolik "musejí" tam za něco stojí? Jedno, dvě? Tři asi už ne. Asi jen jedno. "já osobně považuji za menší zlo rekonstrukci řopíku" |
|
|
|
Hmmm, já osobně považuji za menší zlo rekonstrukci řopíku, neboť mnoho skupinek vždy přijde (a i přišlo) na to, že je na ně TO moc velké sousto a objekt po odchodu takové skupiny někdy bývá ještě v horším stavu, než byl před jejím příchodem... | |
|
|
já to nemůžu říkat moc nahlas, ale v posledních letech mi vstávaj vlasy hrůzou, když slyším spojení "skupinka nadšenců rekonstruuje objekt...." Když jsem mluvil naposled se starým panem Morávkem z Rokytnice v O. h. než umřel na jeho výstavě bunkr. fotografií tam v zámku, tak již tehdy byl silně proti zabírání bunkrů a jejich "rekonstrukci". Co by říkal teď, to tedy nevím, asi by to těžko rozdejchával. |
|
|
|
Fuky napsal v č. 2006: už i K-S 25............."Nevíte, jaká je nyní konkrétní situace okolo objektu K-S 25, který má být údajně rekonstruován mě již známým a nepříliš sympatickým kolegou V. Váchou?" ještě že si pamatuju Králicko bez skupinek nadšenců rekonstrující opevnění |
|
|
|
Nevíte, jaká je nyní konkrétní situace okolo objektu K-S 25, který má být údajně rekonstruován mě již známým a nepříliš sympatickým kolegou V. Váchou? | |
|
|
Jinak v pátek, 4.2., byla ve Zprávách na ČT1 reportáž o seizmografické stanici v objektu N-S 45. Pokud jste reportáž neviděli, přišli jste o jedinečnou možnost nahlédnout alespoň tímto způsobem do nitra objektu. Reportáž je ke shlédnutí zatím ještě na stránkách ČT. Bohužel, o tom, že je stanice umístěna v objektu bývalého čs. pohraničního opevnění nepadlo ani slovo... | |
|
|
Fuky napsal v č. 1971: "ad.puška - no, ono na ní nějak ani není snad nic odlišného (krom délky) od klasické Mauserky zavedé v čs. armádě" není to jen v délce sweb.cz/MBBB/Pusky_24_a_33.jpg ale mě by zajímaly třeba okolnosti jejich zavedení, co s nimi bylo po okupaci a tak. Ono jich dnes u nás moc není. |
|
|
|
ad.puška - no, ono na ní nějak ani není snad nic odlišného (krom délky) od klasické Mauserky zavedé v čs. armádě. | |
|
|
jo, puška vz. 33 byla pro četnictvo a FS. O téhle pušce bych si docela rád něco přečet, ale není moc kde |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938