Bylo vylodění v Británii v roce 1940 možné?
|
|
---|---|
Já si myslím, že vylodění v Británii by byl asi velkej problém pro Němce. Němci měli nedostatek nákladních lodí a válečné námořnictvo na tom taky nebylo zrovna dobře. Zatímco pro Royal Navy by nebylo těžké zničit těch pár německých torpédoborců a jejich pár těžkých plavidel. Navíc RN mělo něco, o čem se Kriegsmarine mohlo jen zdát, a to letadlové lodě. V tom případě by cesta do Británie nebyla nijak lehká a možná by se dalo dovést do Británie nějaké ty jednotky, ale pak by uděřila RN a RAF a zabránili by vylodění dalších jednotek a dovezení zásob. Luftwaffe by se taky asi moc nedařilo zásobovat vojáky v Británii a o ty by se dřív nebo později postarali britští vojáci v Británii. Němci se měli pokusit porazit Británii trochu jinak, třeba silnějšími leteckými útoky na strategické cíle: základny, letiště a továrny a ne na Londýn a další města. Ve stejné době by zničili britské kolonie v Africe a v Asii a to by byl už jistě konec Británie. Prostě je Němci měli nějak vyřídit. Neměli je nechat v klidu a zaútočit na Sovětský svaz a pak dokonce vyhlásit válku Spojeným státům. Pak se nemohli divit, když se z britských ostrovů stala základna vojsk a válečného materiálu a že odtud provedli spojenci invazi do Francie. Prostě nechat Británii vydechnout byla největší chyba Německa za WW2, další chybou bylo bezhlavé vyhlášení války USA. | |
|
|
Cassius ještě jednou si to pořádně přečti | |
|
|
giro.c napsal v č. 2383: Tady se mluví o zrušení, ne o zahájení. "já nevim, ale zahájení operace Seelowe se mělo dát vědě víc jak 1-2 dny předem," |
|
|
|
SK napsal v č. 2379: já nevim, ale zahájení operace Seelowe se mělo dát vědě víc jak 1-2 dny předem, "No predpokladám, že ak sa niečo zruší až 1-2 dni pred plánovaným termínom pri tak rozsiahlom podniku ako bola Seelowe, tak tie prípravy musia byť už vo finálnej fáze..." |
|
|
|
SK jak mohla být něměecká invaze 1-2 dny před spuštěním, když invazní loďstvo dostávalo pěkný ťafky od RN a RAF a v podstatě přišlo o celý rezervy, LW neporazila RAF? | |
|
|
Dzin ULTRA pomohla i při zjištění něktrých míst náletů a díky tomu i následnou detkci paprsků, které místo zaměřovali ne? | |
|
|
SK: (2379) - Viz. Coventry. On je rozdíl mezi tím něco vědět a tím něco udělat. - Ono se to nerušilo 1-2 dny před provedením. Nebo takhle, stačí mi, když mi zde uvedeš rozkaz, kterým se nařizuje provedení operace Seelöwe a poté rozkaz, kterým se toto ruší (a tím samozřejmě nemíním směrnici OKW č. 16). - To jsem si nevsugeroval, mimo jiné to potvrzuje ULTRA. - To už jsem ti tu vysvětloval a opakovat se mi to nechce. Ale naposledy, když Lachtan nepřekročil fázy plánování a příprav, tak ztěží na něj mohli Britové prostřednictvím ULTRA reagovat, jelikož ho neznaly ani jednotky, které ho měly provádět. Ty evokuješ stále dojem, že se Seelöwe nacházel ve fázi, jako třeba Overlord 4.5. 1944. Jenže to je nesmysl. |
|
|
|
Dzin napsala v č. 2378: pekné, ako mi teda vysvetlíš, že napriek týmto všetkým informáciám bola britská armáda na nesprávnom mieste?
"Jak chceš: Radiogram o přesunu tankových skupik k Sedanu, radiogram o pokračováni obchvatu a o podřízenosti 4. armády pod sk. a. B, radiogram o zahájení příprav k operaci Lachtan, radiogramy o rozmístění německoho letectva, radiogram pro spolupráci při budování speciálních letišť, radiogram s rozkazem o zahájení letecké války proti Británii, radiogramy potvrzující, že německá armáda má jen chabé ponětí o tom, co je zapotřebí k obojživelné operaci, radiogrami o tom, jak Kriegsmarine nemá dostatek vyloďovacích a přepravních kapacit a zuřivě hledá kde by co sehnala, radiogramy o tom, jak spousta člunů nemá motory a úpěnlivé prosby, aby se co nejrychleji nějaké našly, radiogrami o otm, jak se invaze připravuje nakvap, radiogram o náležitém odvšivení německýh pilotů, denní rozkaz o zahájení Orla (vždy když byl vydán), celkově ULTRa poskytovala přehled o německých plánech a stavech, radiogramy o špatné koordinaci mezi armádou a námořnictvem při přípravě Lachtana a na závěr uvedu radiogram o útoku na londýnské přístavy, ten obdržel Dowding dokonce několik minut potom, co ho Němci sami odvisílali. A tak bych mohl pokračovat doalejujá..."
Dzin napsala v č. 2378: No predpokladám, že ak sa niečo zruší až 1-2 dni pred plánovaným termínom pri tak rozsiahlom podniku ako bola Seelowe, tak tie prípravy musia byť už vo finálnej fáze..."Jenže ona nikdy nedosáhla toho, že byla 1-2 dny před realizací. Ona nikdy nepřekročila fázi plánování a příprav a ty přípravy rozhodně nebyly ani ve finální fázi. To je jen myšlenka, kterou jsi si vsugeroval." Ja som si nič nevsugeroval, možno ty si si vsugeroval napr. to, že nemci nemali dostatok lodí, neboli pripravený... Ak bol niekto nepripravený na inváziu, tak to boli briti, rozmiestnenie ich síl bolo úplne chybné a vôbec to nekorešponduje s tvojou údajnou úspešnosťou ULTRI v získavaní správ o nemeckých úmysloch... |
|
|
|
SK: (2376) - A já už ti na to kolikrát odpovídal, že nejlépe v tomto uděláš, když si seženeš knihu "Přísně tajné". Dokonce jsem ti tu i myslím nějaké vypisoval. - Jenže ona nikdy nedosáhla toho, že byla 1-2 dny před realizací. Ona nikdy nepřekročila fázi plánování a příprav a ty přípravy rozhodně nebyly ani ve finální fázi. To je jen myšlenka, kterou jsi si vsugeroval. - Jak chceš: Radiogram o přesunu tankových skupik k Sedanu, radiogram o pokračováni obchvatu a o podřízenosti 4. armády pod sk. a. B, radiogram o zahájení příprav k operaci Lachtan, radiogramy o rozmístění německoho letectva, radiogram pro spolupráci při budování speciálních letišť, radiogram s rozkazem o zahájení letecké války proti Británii, radiogramy potvrzující, že německá armáda má jen chabé ponětí o tom, co je zapotřebí k obojživelné operaci, radiogrami o tom, jak Kriegsmarine nemá dostatek vyloďovacích a přepravních kapacit a zuřivě hledá kde by co sehnala, radiogramy o tom, jak spousta člunů nemá motory a úpěnlivé prosby, aby se co nejrychleji nějaké našly, radiogrami o otm, jak se invaze připravuje nakvap, radiogram o náležitém odvšivení německýh pilotů, denní rozkaz o zahájení Orla (vždy když byl vydán), celkově ULTRa poskytovala přehled o německých plánech a stavech, radiogramy o špatné koordinaci mezi armádou a námořnictvem při přípravě Lachtana a na závěr uvedu radiogram o útoku na londýnské přístavy, ten obdržel Dowding dokonce několik minut potom, co ho Němci sami odvisílali. A tak bych mohl pokračovat doalejujá... |
|
|
|
SK napsal v č. 2376: No, třeba zjištění, že obklíčené Brity u Dunkerque má dorazit LW, a pozemní vojska maj stop-time, jim poskytlo dost reálnýho času na evakuaci... "ULTRA v 1940 nedosiahla žiadne veľké výsleky, ktoré by boli spracované v reálnom čase" |
|
|
|
Dzin napsala v č. 2374: A už som sa ťa xy krát pýtal na nejaké konkrétne úspechy ULRTRA v reálnom čase v 1940...
"ULTRA od počátku války dokázala poměrně úspěšně dešifrovat německé depeše a byla v tom minimálně stejně dobrá, jako Němci v dešifrování Britů, neli lepší."
Dzin napsala v č. 2374: Takže pokročenie príprav na inváziu tak, že bola 1-2 dni pred jej realizáciou nebolo dostatočné? Divné je, že nezareágovali na nemecké prípravy na inváziu, ktoré boli vo finálnej fáze - čakal sa len na rozhodnutie či áno alebo nie... Teda briti zareágovali presne v duchu toho čo o nemeckých úmysloch vedeli - rozmiestnili svoje jednotky na úplne nezmyselné miesta (východné Anglicko, pričom invázia bola plánovaná na juhu), práve preto, že nedokázali o nemeckých úmysloch ohľadne invázie zostiť takmer nič...
"Nemohla to zachytit proto, že plánování Seelöwe se tak daleko nedostalo, aby se udělovaly rozkazy podřízeným jednotkám o něm a veškeré údaje tedy musely odhadovat."
Dzin napsala v č. 2374: O tom, že naslabším článkom bola LW viem, napriek tomu tvrdím, že ULTRA v 1940 nedosiahla žiadne veľké výsleky, ktoré by boli spracované v reálnom čase... "ULTRA dokázala některé depeše luštit v reálném čase a některé ne. Nejlépe si vedla s depešemi Luftwaffe, nejhůře s Kriegsmarine. Tvoje tvrzení podle mě vycházejí jen z toho, co znáš o ponorkové válce a ULTRA, které to samozřejmě potvrzují, ale už nevycházíš z dalších údajů." |
|
|
|
SK: (2373) Vše už jsem ti tu vysvětloval. Takže ještě jednou: - ULTRA od počátku války dokázala poměrně úspěšně dešifrovat německé depeše a byla v tom minimálně stejně dobrá, jako Němci v dešifrování Britů, neli lepší. - Nemohla to zachytit proto, že plánování Seelöwe se tak daleko nedostalo, aby se udělovaly rozkazy podřízeným jednotkám o něm a veškeré údaje tedy musely odhadovat. - ULTRA dokázala některé depeše luštit v reálném čase a některé ne. Nejlépe si vedla s depešemi Luftwaffe, nejhůře s Kriegsmarine. Tvoje tvrzení podle mě vycházejí jen z toho, co znáš o ponorkové válce a ULTRA, které to samozřejmě potvrzují, ale už nevycházíš z dalších údajů. |
|
|
|
Dzin napsala v č. 2372: až na to, že ULTRA v 1940 bola na tom horšie než nemecká spravodajská služba...divné je, že napriek všeznalej ULTRE sa briti až do polovice septembra domnievali, že vylodenie príde vo východnej anglli a nie južnej... "Ne okamžitě, s předstihem. Britové by měli informace o vypuknutí invaze dříve, než by se vůbec začlo s naloďováním a to hlavně díky ULTRA." Okrem toho ULTRA nedokázala ani zďaleka lúštiť depeše v reálnom čase v tej dobe... |
|
|
|
SK: (2371) Ne okamžitě, s předstihem. Britové by měli informace o vypuknutí invaze dříve, než by se vůbec začlo s naloďováním a to hlavně díky ULTRA. | |
|
|
Dzin napsala v č. 2368: Hlavne, že RAF by spozorovala vyplávanie invazného loďstva okamžite, že? "Ale o tom mluvíme. Německý letecký průzkum byl poplatný době, tedy dokázal zjistit něco, ale ne vše. Rozhodně by nedokázal zjisti, kdyby RAF zahájila mohutné přesuny dříve, než by je provedla, či než by se prováděly." |
|
|
|
prtože Göring rozhodl, že je lepší vylákatr brity do vzduchu a tam je sestřelit | |
|
|
Dzin: (2368) Súhlasím. Presuny by dokázali zistiť len ak by im pomohla náhoda. Bol takisto problém nájsť zamaskované lietadlá rozptýlené v okolí letiska, samotnú infraštruktúru zničiť mohli. Systematickými náletmi bolo možné držať RAF v obmedzenom rozsahu na zemi a zvýšiť svoju prevahu vo vzduchu. Ale stále mi nejde do hlavy, prečo nevyradili radary | |
|
|
mig: (2367) Ale o tom mluvíme. Německý letecký průzkum byl poplatný době, tedy dokázal zjistit něco, ale ne vše. Rozhodně by nedokázal zjisti, kdyby RAF zahájila mohutné přesuny dříve, než by je provedla, či než by se prováděly. | |
|
|
Letiská zistiť dokázali, to, koľko je na nich lietadiel bol už problém. Na bombardovanie to stačilo | |
|
|
mig: (2365) Jenže německý vzdušný průzkum stál za prd. Němci nedokázali ani zjistit přibližné ztráty, které RAF způsobili, ani to, že RAF měla jednotky dislokované na severu a ani to, jak byla rozmístěná britská armáda. Takhle bychmom mohli pokračovat ne výčtu německých neúspěchů v oblasti průzkumu a zpravodajské služby. Jediné, co fungovalo bylo jejich radiové zpravodajství a to se ještě navíc hlavně v případě ponorkové války a ještě jen v první polovině války. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII všeobecně
- > Bylo vylodění v Británii v roce 1940 možné?