Bylo vylodění v Británii v roce 1940 možné?
|
|
---|---|
Mimochodem, a tady přiznávám totální neinformovanost-kde byly v reálu britský LL v období červen-říjen '40? | |
|
|
to vojta.j/2507/:uznávám,že mnou navrhovaný způsob nasazení by nejspíš Britové nevyužili, nicméně v případě invaze by snad mohli trochu riskovat, vzhledem k tomu, že LL by měly jednu podstatnou výhodu proti letištím na jižním pobřeží, totiž to, že nebyly "předsmažený" náletama Luftwaffe, a současně by jejich letky byly rychleji připravený k operacím než ty narychlo redislokovaný na jihoanglický letiště - předpokládám, že invaze by se konala teprve po vyhnání RAF z jižních hrabství, a i když v jejím případě by se tam RAF vrátila, počítám, že nějaký čas by opětovný zprovoznění opuštěných/zřízení nových polních letišť zabralo-spíš dýl než přesun LL do pozice vhodné k útoku. Navíc LL má jistou výhodu ve svý mobilnosti-rozhodně by po nich pátrali déle než po polních letištích. Další věc je pak úderná síla britských LL v červnu 1940.... to SK/2508/-moje 2506 byla asi trochu nepřesně formulovaná, slovy "na moře na sever od přepravních tras" jsem nemyslel do Kanálu, myslel jsem nejvýš někam nad severní okraj Kanálu, ale spíš o móóc dál na sever, a rozhodně ne jižně pod linii Great Yarmouth-Den Helder, tak aby a)byly německý transporty v dosahu letadel a b)aby letadlovky byly někde, kde by měly manévrovací prostor. |
|
|
|
Súhlasím s vojtovým názorom, že by briti z najväčšou pravdepodobnosťou do kanálu LL neposlali. Tak cenné lode by nevystavovali zbytočnému riziku (lietadlá, míny, ...). Je otázne, či by briti na odrazenie invázie nasadili do úzkeho kanálu (a vystavovali ich zbytočnému riziku) cenné bitevné lode a či by sa nespoliehali len na krížniky a torpédoborce a menšie plavidlá... | |
|
|
to ja_62 (2509): Dosti pochybuji, ze by Britove LL takto nasazovali. V okmaziku, kdy mam k dispozici obri nepotopitelnou LL lod jmene Velka Britanie je daleko jednodussi nasadit vsechna dostupna letadla z ni (vcetne tech z FAA). Nemusim se bat, ze prehlednu nejakou tu ponorku nebo k ni proprazi par bombarderu. Add 1 - lze stejne z Britskych letist. Add 2 - i kdyby Britove LL nasadili, dost tezko by proti nim Nemci poslali nejaka hladinova plavidla. S ohledem na sily Nemecke flotily, by tech park krizniku a torpedoborcu se spise zoufale snazilo uchranit konvoje, pred presilou Britskych lodi. Navic by asi Nemci vubec neposkladali svaz, ktery by si poradil napr. s Force H z Gibraltru. Takze nejvetsi vyhodou LL pro Brity, by v pripade invaze byly Letky FAA, se zkusenymi piloty cvicenymi k utoku na lodni cile, ale ty by nejspis operovaly z Jihoanglickych letist. |
|
|
|
Nechci se zaplítat do taktiky letadlových nosičů v Kanálu ,nicméně myslím, že letadlovky,vzhledem k solidnímu "dostřelu" by byly proti invazi dost užitečný - přímo v Kanálu by je nasadil jen moula nebo admirál Ozawa, ale vypluly-li by na moře - (za předpokladu invaze krátkou cestou Calais-Sussex/Kent) na sever od přepravních tras, mohly by: 1)s velkou výhodou operovat proti boku přepravních sil; 2)odlákat řadu jednotek Kriegsmarine z jejich eskorty,které by po nich musely pátrat, takže by nemohly chránit transporty; 3)dtto s letadly. Na druhou stranu, jejich nasazení by vázalo nějaký ochranný síly na britský straně, přesto bych je viděl jako výhodu pro Brity. |
|
|
|
Langos napsal v č. 2388: a nechceš mě prosimtě vysvětlit co tam v tom kanálu asi tak budou dělat? "giro.c napsal v č. 2387: "jak je chceš nasadit v kanálu?" Normálně. giro.c napsal v č. 2387: "Krom toho na britských lodích se zrovna výkoné letadla nenacházela. Albacory, Swordwishe atd." Aspoň by ale Němcům zatopili." |
|
|
|
Spíše do Pacifiku, jdu tam reagovat. :o) | |
|
|
Nemyslíte, že ste značne odbočili od danej témy? Čo tak sa vrátiť k pôvodnej téme, alebo sa presunúť do témy o stíhacích lietadlách? Díky. | |
|
|
No já bych chtěl dodat jen, že v druhé půli roku 42 byla v jap. nám. let. přes polovina pilotů nováčkové(nasazeni po 7.12.41), což mělo nepochybně velký vliv na letecké akce. Zero si většinu výhod které mělo v roce 41 ponechalo i v roce 42 a některé dokonce války. V roce 42 to byl pro zkušené letce pořád jeden z nejlepších typů letadel. | |
|
|
YAMATO napsal v č. 2484: "Ovšem je zvláštní, že mu "na prdel" dávali zpočátku vesměs stejné stroje, které o chvíli dříve mlátil on..." Obávám se, že Wildcat nikdy nedostal od Zera nějak výrazně na prdel. Snad s výjimkou 7.8. nad Guadalcanalem (zde ovšem podtrhuji početní převahu Zer) a s částí VMF 221 nad Midwayí (opět výrazná početní převaha Zer). Jinak Wildcat nikdy proti Zerům vysloveně nezklamal. A co se týče ostatních typů z prvních osmi měsíců války, tak Hurricanne, Hawk, Tomahawk, Airacobra, Demon ani Buffalo se už se Zery později neutkávaly. Jediné éro, co vydrželo z té doby ve spojenecké výzbroji byl P-40E a ten se i během těch prvních osmi měsíců několikrát proti Zerům výrazně prosadil. Čili oč Ti jde v:
YAMATO napsal v č. 2484: "Ovšem je zvláštní, že mu "na prdel" dávali zpočátku vesměs stejné stroje, které o chvíli dříve mlátil on..." |
|
|
|
Tom napsal v č. 2479:
"Hurricanne byl mírně rychlejší ve většině výšek,"
YAMATO napsal v č. 2481: "A6M2 byl mírně rychlejší než Hurricane I, rozdíl měl se stoupající výškou klesat " Bohužel podrobnosti - zejména odkud to pochází a kdo a jak to měřil evidentně nemáme ani jeden |
|
|
|
2478: opět připomenu famózní dolet. První operace nad Guadalcanalem byly vedeny 900 km od vlastní základny, teprve později bylo zprovozněno letiště na ostrově Buka a další, co byly blíže u Guadalcanalu. Zajímavé je, že při prvním náletu v boji s US stíhači z LL Zera poměrně uspěly. Později však proti F4F námořní pěchoty ale dostávaly dost přes hubu. Proč proboha? Bylo to tím, že Foss, Carl a Bauer to prostě uměli líp? | |
|
|
Zero bylo v letech 41-42 správně nasazováno. Piloti používali správnou taktiku, jejich operace byly vedeny energicky s razancí a dostatečným počtem letadel. Naproti tomu Spojenci postupovali chaoticky a zcela nedostatečně. Pouze s výjimkou Létajících tygrů. Ti si při svých nečetných střetnutích se Zery dokázali díky správné taktice poradit. Těžko posuzovat, jestli by se prosadilo nad Evropou. Bylo určeno a zkonstruováno ke zcela jiným účelům. Existuje však zajímavé srovnání z doby bojů nad Indonézií s Hurricanem Mk.I s celokovovým křídlem - pochází z knihy Krvavá jatka. Hurricanne byl mírně rychlejší ve většině výšek, v obratnosti v horizontu příliš nezaostával. Zero lépe stoupalo a snáze se ovládalo. Ovšem pouze do výšek pod 7600 metrů. Výše měl Hurricanne navrch takřka ve všem. Určitě bylo výjimečné v doletu a v tom, že se mohlo prosadit proti letadlům z pozemních základen - tím změnilo pohled na operace LL. Samozřejmě mu chybělo pancéřování, samosvorné obaly nádrží a uvádí se, že jeho konstrukce draku byla poněkud nezvyklá a komplikovala opravy. |
|
|
|
Zero srovnatelné s jakoukoliv stihačkou v období 40-42/43 rouhodně nebude. Já bych ho dal tak řekněme do bojů nad Guadalcanalem, v roce 43 už bylo jednoznačně nedostatečné. | |
|
|
YAMATO napsal v č. 2467: Co to je to v "mnohém"? Leda tak v doletu + dobré vlastnosti při nižších rychlostech. Čili dvě věci, které nad Evropou neznamenaly nic (krom doletu Bf 109 v BoB). "Já bych se odvážil tvrdit, že P-40 starších versí, Hurricane, I-16 či Bf 109 E v mnohém i překonával..." |
|
|
|
Dzin napsala v č. 2465: Tož nevim, ale proč mám silnej pocit že by si Zeke v letech 41/42 nad Evropou ani neškrtlo.... "Algernon: Já bych zase neřekl, že by Zero nějak zásadně zaostávalo proti P-40 či Hurricanu. Ani proti Bf 109E nebyla nějak špatná nebo proti I-16." |
|
|
|
Algernon: Proto je tam to slůvko "skoro". Dle mě svých úspěchů mohli dosáhnout proto, že nějak výrazně za stihačky protivníků nezaostávali, využívali moment překvapení a pilotovali je ostřílení a zkušení letci. Jak se začali ony dva poslední faktory vytrácet a objevovali se výkonější stihačky protivníků, sláva Zer pohasla. | |
|
|
Algernon: Já bych zase neřekl, že by Zero nějak zásadně zaostávalo proti P-40 či Hurricanu. Ani proti Bf 109E nebyla nějak špatná nebo proti I-16. Jinak je jednoznačné, že jejich soumrak začal v roce 42 nad Guadalcanalem. V roce 43 už jasně byly za zenitem a proti novým strojům se už nedokázali prosadit. |
|
|
|
To naše/vašě slavné Zeke je dost přeceňované. V roce 1941 brázdily evropské nebe letouny rozhodně lepší. | |
|
|
Ne nedokončili. Ani Taliáni, ani Skopčáci. A6M a F4F byli podle mě srovnatelné s pozemními typy té doby. To bylo jejich velké plus. Mám dojem, že něco v tomto smyslu zde psal už kdysi Tom, tedy v případě Zer. Že jejich předností nebylo ani tak to, že by pozemní stihačky výrazně překonávali, ale spíše, že se jim výkony dokázaly rovnat, pokud si dobře vzpomínám... |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII všeobecně
- > Bylo vylodění v Británii v roce 1940 možné?