Bylo vylodění v Británii v roce 1940 možné?

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
1721-1740 z 3775
<< 84 85 86 87 88 89 90 >>
Po
ja_62 12.8.2005 16:36 - č. 2546
ja_62 Začínám na sebe být pyšnej když pročítám všechny projevy vášní jež vyvřely po mým 2506, kde jsem reagoval na Langosův 2387, a to velmi umírněně - možná jsem vůči sobě trochu nekritický , ale svůj 2506 přece jen chápu spíš v duchu "když už letadlovky, tak ne v Kanálu, spíš někde severně"
ja_62 12.8.2005 16:13 - č. 2545
ja_62
Algernon napsal v č. 2534:
"Moje „hypotéza“ se zakládá na tom, že"

Nemyslel jsem hypotézu ve smyslu "dohadu" spíš ve smyslu "alternativy" - chtěl jsem zohlednit, že uznávám, že, vzhledem k tomu, že ačkoli nakonec nenastala ani jedna situace, ta tvoje verse je -vzhledem k německým silám, stavu letišť atd. bližší tomu, co by se v případě německýho pokusu o vylodění skutečně realizovalo.

Na druhou stranu, aplikace úderu levým hákem do námořních bojů mě vskutku fatálně přitahuje.
ja_62 12.8.2005 16:03 - č. 2544
ja_62
Algernon napsal v č. 2532:
"Krucinál, dávej za tečku mezeru. :o)"

Dík za upozornění - promiň, mám děsně vykotlanej mezerník, občas se mi nepodaří mezera ani mezi slovy - ale snažím se, kde si všimnu a hodně to mlátí do očí, edituju.
SK 12.8.2005 11:58 - č. 2535
SK
"Opakuji: I v případě „krajní nouze“ nevidím důvodu nasazení letadlovek… I pokud by došlo k vylodění — a pokud (!!) by došlo k nasazení letadel FAA — potom z pozemních letišť. Už vzhledem k tomu, že by (vyjma u-bootů) nebylo co příliš toho z německých hladinových sil, které by měly být „lákány mimo oblast invaze“, na křídlo, na letadlové lodě coby vějičku…"
Súhlasím s tým, že by briti LL do kanálu neposlali. Je pravdepodobnejšie, že by ich držali na severe ako prípadnú zálohu, proti prípadnému nemeckému pokusu o prienik S+G na more. Briti totiž nevedeli, že oba nemecké bitevníky sú v oprave...
"V kanále samotném pro ponorky stejně nejsou vhodné podmínky — mělčiny, rychlé proudy. Tudíž podpory invaze by sestejně přímo zúčastnit nemohly…)"
Z podobných dôvodou neboli podmienky v kanále vhodné ani na nasadenie ťažkých lodí na strane RN, preto by bitevné lode a bitevné krížniky pravdepodobne zostali spolu s LL v zálohe proti možnému prieniku nemeckých ťažkých lodí do atlantiku.

Otázka je čo mohli nasadiť briti proti vylodeniu prvej vlny - teda aké sily mali k dispozícií v juhovýchodnej anglii...
SK 12.8.2005 11:38 - č. 2533
SK
vojta.j napsal v č. 2523:
"Zaminovane vody, zajiste, ale myslis, ze by si Britove neudrzeli u sveho pobrezi pouzitelny koridor?"
Čo myslíš tým použiteľným koridorom? Myslíš, že by nemci nezhadzovali míny aj do tohoto koridoru (napr. letecky)?
"A pokud by slo o invazi, jsem si jist, ze Britove by mozne ztraty na minach riskli a pocitali s nimi, takze Luftwafe by utocila na rychle plujici lode."
No zo stratami by iste počítali, ale pochybujem, že by sa v mieste, kde by im vybuchli 1-2 torpédoborce pohybovali naďalej vysokov rýchlosťou nedbajúc na hrozbu mín...
"Navic myslim, ze debata o kvalite minovych poli apod, je zbytecna. Proste, pokud by invazni flotilu chranili 1 tezky a 2 lehke krizniky a nekolik torpedoborcu (viz 2513), tak by proste proti RN nemeli sanci invazni flotilu ochranit."
Výčet lodí, ktoré mohla KM nasadiť na ochranu som už tu dával pred časom aj ja, mimo zmienených lodí by sa jednalo o dalšie desiatky iných typov: torpédovky, S-booty , M-booty , R-booty...

Okrem toho Nemci mali prevahu v letectve, pomohlo by pobrežné delostrelectvo a míny...
"pokud bychom brali 6 znicenych torpodoborcu za tydeni evakuaci, kolik by jich asi stacila Luftwafe znicit, kdyz by vyrazily proti invazi, muj odhad je tak max. 2-3, ale pro jistotu pocitam radeji 10"
Tento výpočet je úplne mimo, lebo LW pri Dunkerque mimo tých torpédoborcov zničila niekoľko stoviek (!!!) ďalších lodí...
ja_62 12.8.2005 11:32 - č. 2531
ja_62
Algernon napsal v č. 2528:
"11. skupina, pokud Ti to něco říká)."

Jo, fakt dobrá muzika...

Algernon napsal v č. 2528:
"Třeba ty na severovýchod od Londýna (přitom byla pořád blíž, než hypoteticky ony severně křižující letadlové lodi)."
Jestli je to takhle, o.k. Tvoje hypotéza, že kdyby nebývali mohli odporovat invazi z jižních letišť, bylo by bývalo lepší užít ty sevrovýchodní zvítězila nad mou nosičovou.
SK 12.8.2005 11:27 - č. 2530
SK
Tom napsal v č. 2524:
"Doletět k pobřeží, zatočit doprava a letět nad pobřežím dokud nenarazím na hořící přístav není totéž jako hledat na moři lodě. Alespoň podle mého skromného selského rozumu."
O koľko sa to líši od tohoto: Doletieť k pobrežiu, zatočiť doprava/doľava a letieť tak aby som mal pobrežie / buď na jednej alebo druhej strane kanálu/ na dohľad až kým nenarazím (nenájdem) na nepriateľské lode...
Tom napsal v č. 2524:
"Bohužel, opět jen hádám, že pro letce je jednodušší a efektivnější útočit na stojící loď, než nejprve najít na moři cíl a pak útočit na loď která manévruje. Ale možná že se pletu."
S tým nepolemizujem, určite je ľahšie zaútočiť na stojacu ako na manévrujúcu loď. Išlo mi o to, či máš niekde štatistiku, koľko lodí u Dunkerque bolo zničených na kotvách a koľko pri plavbe...
ja_62 12.8.2005 11:08 - č. 2527
ja_62
SK napsal v č. 2522:
"Teda britské lode by sa rovnako pohybovali iba v odmínovaných koridoroch s obmedzenou možnosťou manévru. "
Ale stále větší možnosti vyhnout se než lodě víceméně zakotvený u pobřeží.
ja_62 12.8.2005 11:02 - č. 2525
ja_62 to Algernon/2514/aneb Promluvme si o jazyku českém obecně a o modech mluvnických obzvláštně:

Algernon napsal v č. 2514:
" žádné letiště se neocitlo v takovém stavu, že by bylo skutečně opuštěno "
ja_62 napsal v č. 2509:
"předpokládám, že invaze by se konala teprve po vyhnání RAF z jižních hrabství,

Co ti říká slovo kondicionál? Nejsem zas tak mimo, abych uvažoval o zásahu letadlovek v situaci kdy LW nemá vzdušnou převahu ani nad Kanálem a jeho blízkým okolím....- nehledě k tomu, že historie nás učí, že v tom případě se nekonala

ja_62 napsal v č. 2514:
"LL by měly jednu podstatnou výhodu proti letištím na jižním pobřeží, totiž to, že nebyly "předsmažený" "

Ano, správný češtinář měl napsat "že by nebyly bývaly "předsmaženy""ale předpokládal jsem, že je to i při zběžným čtení srozumitelný.

¨Ke slovu "předsmažený" uvádím, že jsem hledal nějaký výraz který by stručně a přesně vystihl řadu souvisejících faktorů - únava a vyčerpání leteckých posádek i pozemního personálu, napětí z náletů, které by byly bývaly prováděny, drobný poškození vzletových drah a vybavení letišť atp.
Algernon napsal v č. 2514:
" je celá tato úvaha, řekněme, neopodstatněná "
Ano. Nechápu proč to zdůrazňuješ. Uznávám, možná se to víc hodí do "Co by bylo kdyby", ale trochu jsem se rozjel....
ja_62 napsal v č. 2509:
"to vojta.j/2507/:uznávám,že mnou navrhovaný způsob nasazení by nejspíš Britové nevyužili, nicméně v případě invaze by snad "
Kondicionál. Krucinál.
Tom 12.8.2005 11:00 - č. 2524
Tom
SK napsal v č. 2522:
"Luftwaffe k Dunkerque lietala s podstatne vzdialenejších základní ako by mohla lietať proti RN v prípade invázie teda navigácia na krátke vzdialenosti by nebola tak obtiažna."
Doletět k pobřeží, zatočit doprava a letět nad pobřežím dokud nenarazím na hořící přístav není totéž jako hledat na moři lodě. Alespoň podle mého skromného selského rozumu.
SK napsal v č. 2522:
"Máš niekde prehľad o tom koľko lodí bolo zničených "na kotvách"?"

Bohužel, opět jen hádám, že pro letce je jednodušší a efektivnější útočit na stojící loď, než nejprve najít na moři cíl a pak útočit na loď která manévruje. Ale možná že se pletu.
vojta.j 12.8.2005 10:59 - č. 2523
to SK (2520): Zaminovane vody, zajiste, ale myslis, ze by si Britove neudrzeli u sveho pobrezi pouzitelny koridor? A pokud by slo o invazi, jsem si jist, ze Britove by mozne ztraty na minach riskli a pocitali s nimi, takze Luftwafe by utocila na rychle plujici lode.

Navic myslim, ze debata o kvalite minovych poli apod, je zbytecna. Proste, pokud by invazni flotilu chranili 1 tezky a 2 lehke krizniky a nekolik torpedoborcu (viz 2513), tak by proste proti RN nemeli sanci invazni flotilu ochranit.

Povsimni si prosim, ze jsem ve svem odhadu sel vysoko nad predvidatelne ztraty (pokud bychom brali 6 znicenych torpodoborcu za tydeni evakuaci, kolik by jich asi stacila Luftwafe znicit, kdyz by vyrazily proti invazi, muj odhad je tak max. 2-3, ale pro jistotu pocitam radeji 10) a ani to na predvidanem vysledku nic nemeni. Britove by sice mozne nakonci meli z vyslane eskadry polovinu (ci jeste mene), ale invazni flotilu by minimalne zdecimovali a rozehnali tak, ze o koordinovanem vysadku by nemohlo byt ani reci. Jak by to dopadlo je myslim jasne.
SK 12.8.2005 10:17 - č. 2522
SK
Tom napsal v č. 2519:
"Zapomněl jsi poznamenat: zakotvených torpédoborců, popřípadě lodí plujících úzce vytýčeným koridorem mezi minovými poli a dalšími trasami. LW také cíle nemusel hledat a nemusela navigovat nad mořem - hořící Dunkerque byl dost dobrý orientační bod."
Máš niekde prehľad o tom koľko lodí bolo zničených "na kotvách"? Čo sa týka tých koridorov, tak podobné obmedzenie by bolo aj v prípade útoku na invazné sily, pretože po stranách invazneho loďstva mali byť položené rozsiahle mínové polia. Teda britské lode by sa rovnako pohybovali iba v odmínovaných koridoroch s obmedzenou možnosťou manévru.
Tom napsal v č. 2519:
"LW také cíle nemusel hledat a nemusela navigovat nad mořem - hořící Dunkerque byl dost dobrý orientační bod."
Luftwaffe k Dunkerque lietala s podstatne vzdialenejších základní ako by mohla lietať proti RN v prípade invázie teda navigácia na krátke vzdialenosti by nebola tak obtiažna. Navyše invazné loďstvo by bolo taktiež dobrým orientačným bodom (nehovoriac o tom, že kanál v doverskej úžine je len "väčšia rieka" - t.j. možnosť orientácie podľa pobrežia).
SK 12.8.2005 10:09 - č. 2521
SK
vojta.j napsal v č. 2520:
"Pokud me pamet neklame tak u Dunkerque odepsali britove 6 torpedoborcu."
Nešlo iba o torpédoborce, Luftwaffe u Dunkerque neničila len TB ale aj iné druhy lodí...zisti si aké množsrtvo lodí bolo potopených. Okrem toho boli ďalšie lode viac či menej poškodené.
vojta.j napsal v č. 2520:
"V pripade invaze by slo o utoky na rychle plujici lode (=> uspesnost je podstane mensi), navic i treba 10 odepsanych torpedoborcu (a to jsem vysoko nad pravdepodobbnymi cisly), by Britskou flotilu nezastavilo."
V prípade invázie by boli vody kanálu ďaleko viac zamínované, či už nemcami alebo britmi, takže torpédoborce by sa mohli plaviť rovnako len v odmínovaných koridoroch, prípadne za pomalými mínolovkami. Teda veľký rozdiel oproti Dunkerque nevidím...
vojta.j 12.8.2005 08:43 - č. 2520
To SK: Pokud me pamet neklame tak u Dunkerque odepsali britove 6 torpedoborcu. Nehodlam ted zkoumat v jakem presnem okamziku, ale pokud uvazim, ze torpedoborce musely zakotvit nalozit vojaky, vyplect se z toho zmatku ven a pak teprve mohly nabrat tempo, tak mi to jako prilis vysoka uspesnost ze strany Luftwafe nepripada.

V pripade invaze by slo o utoky na rychle plujici lode (=> uspesnost je podstane mensi), navic i treba 10 odepsanych torpedoborcu (a to jsem vysoko nad pravdepodobbnymi cisly), by Britskou flotilu nezastavilo.
Tom 12.8.2005 08:29 - č. 2519
Tom
SK napsal v č. 2518:
"Luftwaffe preukázala vysokú účinosť pri ničení lodí - vrátane torpédoborcov..."
Zapomněl jsi poznamenat: zakotvených torpédoborců, popřípadě lodí plujících úzce vytýčeným koridorem mezi minovými poli a dalšími trasami. LW také cíle nemusel hledat a nemusela navigovat nad mořem - hořící Dunkerque byl dost dobrý orientační bod.
SK 12.8.2005 08:09 - č. 2518
SK
vojta.j napsal v č. 2517:
"Kdyz se podivam na uspesnost Luftwafe u Dunkerque"
Môžeš upresniť tú úspešnosť? Podľa mňa naopak u Dunkerque Luftwaffe preukázala vysokú účinosť pri ničení lodí - vrátane torpédoborcov...
A to operovala z podstatne vzdialenejších základní ako operovala neskôr po obsadení letísk v blízkosti pobrežia Doverskej úžiny...
vojta.j 12.8.2005 07:58 - č. 2517
to Algernon (2513): Kdyz vidim, dostupne sily KM (domnival jsme se, ze byly prece jenom ponekud vetsi), tak se domnivam, ze invazi by Nemci nemohli zvladnout i kdyby Britum nezustalo jedine letadlo. Invazni konvoje by dokazalo rozcupovat par eskader torpedoborcu (snad s nejakym tim kriznikem), pokud by k nim prorazily. Kdyz se podivam na uspesnost Luftwafe u Dunkerque, asi by relativne, male, rychle a obratne torpedoborce nedokazala zastavit (byt by Britove se ztratami museli pocitat) i kdyby se do toho RAF nepletla.
giro.c 11.8.2005 21:18 - č. 2515
Algy ztráty KM jsi psal z hlavy?
giro.c 11.8.2005 18:30 - č. 2512
jenže pořád nevim proč bych nasazoval LL i severně od kanálu a zbytečně riskoval jejich poškození či ztrátu. Navíc LL potřebuje na svou ochranu torpédoborce. Jenže ty by spíš byli potřeba na ničení invazních plavidel.
ja_62 11.8.2005 14:08 - č. 2511
ja_62
vojta.j napsal v č. 2507:
" Nemusim se bat, ze prehlednu nejakou tu ponorku nebo k ni proprazi par bombarderu. "
Ano, ponorky by byly rizikem, nicméně i ty by pak Němci postrádali jinde, LW hrozila nejvýš průzkumem- tuším že v roce 1940 nestál její protilodní výcvik za moc, největší loď co potopila byl Leberecht Maass , navíc by potřebovali prakticky všechno co mělo křídla nad Anglií.

Německý hladinový síly by taky asi doopravdy nebyly vážným rizikem, ale jde o to, že ačkoliv pochybuju o tom, že by letky z LL mohly útočit dlouho-a rozhodně s nižší efektivitou než z pozemních letišť -už jen fakt, že tam někde jsou by nutil Němce dělit síly, a něco proti nim poslat.
1721-1740 z 3775
<< 84 85 86 87 88 89 90 >>
Po