Bylo vylodění v Británii v roce 1940 možné?

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
1681-1700 z 3775
<< 82 83 84 85 86 87 88 >>
Po
Glynwed 15.8.2005 15:54 - č. 2606
Glynwed Dalo by se říci že k útokům na lodě by LW mohla použít "pouze" Ju 87B a Bf 109E "Jabo" s pumami max. 500kg (resp. 250kg)?
SK 15.8.2005 15:33 - č. 2605
SK
Tom napsal v č. 2604:
"Hodláš srovnávat specializované a dlouho cvičené útvary Genzan a Mihoro vyzbrojené letouny schopnými nést torpéda s nějakou jednotkou Luftwaffe v roce 1940? Fajn příklad..."
Japonská jednotka bola síce dlho cvičená, ale nemala bojové skúsenosti. Na druhú stranu síce Luftwaffe nemala prakticky žiadny výcvik v útokoch na pozemné ciele ale mala za sebou nejednu kampaň = skúsenosti...mimo iné v Nórsku na lode útočila a už tam sa prejavila nadradenosť lietadiel nad loďami...

Tom napsal v č. 2604:
"Jen tu zdůrazním, že LW nedisponovala roku 1940 jednotkou startující z pozemních základen, která by byla vyzbrojována torpédy."
Proti zväzu Z nezasahovali len lode s torpédami...

A bomby bohate na podobné ciele postačujú...viz. Dunkerque...
Tom 15.8.2005 15:20 - č. 2604
Tom
SK napsal v č. 2600:
"Zober si ako napr. dopadol zväz Z, pričom Prince of Wales a Repulse disponovali pomerne slušným počtom PL zbraní..."
Hodláš srovnávat specializované a dlouho cvičené útvary Genzan a Mihoro vyzbrojené letouny schopnými nést torpéda s nějakou jednotkou Luftwaffe v roce 1940? Fajn příklad...
Jen tu zdůrazním, že LW nedisponovala roku 1940 jednotkou startující z pozemních základen, která by byla vyzbrojována torpédy.
SK 15.8.2005 15:04 - č. 2603
SK
ja_62 napsal v č. 2601:
"Když ponechám stranou, že čím víc a účinnějších má loď PL zbraní, tím větší šanci má sestřelit útočníka, je pořád rozdíl mezi neozbrojenou lodí nad kterou můžou letadla kroužit dokud nemaj jistotu, že se strefí, a lodí vyzbrojenou aspoň jedním kulometem, který působí aspoň "riziko komplikací" ."
Však o rozdiele nepochybujem. Ide o to, či tá PL obrana skomplikuje zameriavanie natoľko, že nálet bude neúčinný...a ako ukázal vývoj počas vojny, tak PL obrana lodí počas vojny nebola taká účinná.

Ďalší príklad: potopenie bitevnej lode Yamato...
ja_62 15.8.2005 14:54 - č. 2602
ja_62
SK napsal v č. 2600:
"ako napr. dopadol zväz Z,"
Ale byl tu jistý rozdíl - ve velikosti proti torpédoborcům, manévrovacích schopnostech odlišných kategorií lodí, zkušenosti protivníka, že?
ja_62 15.8.2005 14:23 - č. 2601
ja_62
ja_62 napsal v č. 2595:
"Ale nikdo tady netvrdil, že jen PL výzbroj- je to jeden z faktorů..."
ja_62 napsal v č. 2595:
"PL výzbroj může situaci útočníka rozhodně zkomplikovat - a to úměrně svý síle - je rozdíl jestli nalítává proti obraně tvořené: a)hrozbami pěstí a metáním kleteb, b)palbou 1 /slovy jednoho/ kulometu ráže .303 c)palbou torpédoborce, přičemž uznávám, že v r.1940 ještě nebyly moc silně vyzbrojený "

Když ponechám stranou, že čím víc a účinnějších má loď PL zbraní, tím větší šanci má sestřelit útočníka, je pořád rozdíl mezi neozbrojenou lodí nad kterou můžou letadla kroužit dokud nemaj jistotu, že se strefí, a lodí vyzbrojenou aspoň jedním kulometem, který působí aspoň "riziko komplikací" .
SK 15.8.2005 13:51 - č. 2600
SK
ja_62 napsal v č. 2599:
"Jo, a ty co do účinnosti zanedbatelný děla tedy na lodě instalovali z pověrčivosti, a taky proto, že modlitební mlýnky z Tibetu by jen těžko přes Himaláje dopravovali?"
No koncom vojny už veľký počet PL diel na lodiach v kombinácií s vhodne riešeným rozostavením lodí bola PL značne účinná...Ale o nejakej účinnej PL paľbe lodí na začiatku vojny sa dá s úspechom pochybovať...
Zober si ako napr. dopadol zväz Z, pričom Prince of Wales a Repulse disponovali pomerne slušným počtom PL zbraní...
ja_62 15.8.2005 13:39 - č. 2599
ja_62
SK napsal v č. 2598:
"Počas vojny počet PL diel vzrástol na lodiach niekoľkonásobne a ani tak nezaručovala "

Jo, a ty co do účinnosti zanedbatelný děla tedy na lodě instalovali z pověrčivosti, a taky proto, že modlitební mlýnky z Tibetu by jen těžko přes Himaláje dopravovali?
SK 15.8.2005 13:34 - č. 2598
SK
ja_62 napsal v č. 2595:
Viem, že to je len jeden z faktorov, ale ako ukázal priebeh vojny tak bol takmer zanedbateľný. Najmä na začiatku vojny bola PL obrana lodí málo účinná. Počas vojny počet PL diel vzrástol na lodiach niekoľkonásobne a ani tak nezaručovala spoľahlivú ochranu pred letectvom...
ja_62 15.8.2005 13:27 - č. 2597
ja_62
ja_62 napsal v č. 2595:
SK 15.8.2005 13:25 - č. 2596
SK
ja_62 napsal v č. 2595:
"c)palbou torpédoborce, přičemž uznávám, že v r.1940 ještě nebyly moc silně vyzbrojený -oproti r.'45 - nemám v tenhle moment na dosah ruky přesný údaje, ale rozhodně měly aspoň solidní počty půlpalčáků, mluvíme-li pouze o obraně proti nízkoletícím cílům."
u Kréty boli nielen torpédoborce ale i ťahšie lode a rozhodne sa nezdalo, že by PL paľba nejako zvlášť znemožnila Luftwaffe potopiť či poškodiť značné množstvo lodí...
ja_62 15.8.2005 13:19 - č. 2595
ja_62
SK napsal v č. 2594:
"PL výzbroj nie je schopná odraziť/či nejak výrazne skomplikovať/ útok lietadiel "

Ale nikdo tady netvrdil, že jen PL výzbroj- je to jeden z faktorů...

PL výzbroj může situaci útočníka rozhodně zkomplikovat - a to úměrně svý síle - je rozdíl jestli nalítává proti obraně tvořené:

a)hrozbami pěstí a metáním kleteb,

b)palbou 1 /slovy jednoho/ kulometu ráže .303

c)palbou torpédoborce, přičemž uznávám, že v r.1940 ještě nebyly moc silně vyzbrojený -oproti r.'45 - nemám v tenhle moment na dosah ruky přesný údaje, ale rozhodně měly aspoň solidní počty půlpalčáků, mluvíme-li pouze o obraně proti nízkoletícím cílům.
SK 15.8.2005 12:38 - č. 2594
SK
ja_62 napsal v č. 2593:
"Bavíme-li se stále o situaci u Dunkerku, šlo o naprosto improvizovanou operaci - ty lodě byly vybaveny maximálně lehkýma PL-kulometama, když měly hodně štěstí."
To, že PL výzbroj nie je schopná odraziť/či nejak výrazne skomplikovať/ útok lietadiel dokázali napr. boje v Nórsku, u Kréty či neskôr v Pacifiku alebo kdekoľvek inde kde sa stretli lietadlá a lode...
ja_62 15.8.2005 11:20 - č. 2593
ja_62
SK napsal v č. 2592:
"Inak väčšie prepravné lode mali určite aspoň akú takú vlastnú PL výzbroj"
Bavíme-li se stále o situaci u Dunkerku, šlo o naprosto improvizovanou operaci - ty lodě byly vybaveny maximálně lehkými PL-kulomety, když měly hodně štěstí.

Vytáh sem z knihovničky Lordův "Dunkerský zázrak", což je sice spíš publicistika než historie (alespoň české vydání) - abych se podíval aspoň na ztráty torpédoborců - a co se týče výzbroje dopravních lodí, měli nanejvýš Lewisy, a to ještě přidělované po 1-2 na loď, protože jich tak nějak nebylo dost.

Jinak, zatím jsem neměl čast to projít celé, ale vypadá to, že i torpédoborce LW ničila buď blízko břehu, čekající na naložení nebo naložené na cestě zpátky.
SK 15.8.2005 07:43 - č. 2592
SK
Achileus napsal v č. 2576:
"vies ake druhy lodi mali najvacsie straty? Lebo ak ide o civilne plavidla tak sa velmi necudujem, lebo je fakt rozdiel utocit na neozbrojene lode a na vyzbrojene lode."
Rozdiel to samozrejme je, ale obvykle neozbrojené lode majú sprievod ozbrojených lodí...Inak väčšie prepravné lode mali určite aspoň akú takú vlastnú PL výzbroj...
SK 15.8.2005 07:41 - č. 2591
SK
Algernon napsal v č. 2579:
"nebylo potopeno žádné „obrovske množstvo“ torpédoborců, nýbrže jen „lodí“, že ano… Ale to je samozřejmě jen podružný (zcela „podružný“ a také zcela „nepodstatný“) detail, že…"
Podružný detail to teda je, pretože pre nemcov bol určite lákavejším cieľom napr. osobná loď, ktorá dokáže evakuovať väčšie množstvo vojakov a materiálu ako torpédoborec...
Algernon napsal v č. 2579:
"Uniká tu komusi, jaké byly ty počty Britů (nikoliv „spojenců“) nad Dunkirkem…"
A aké teda boli tie počty spojencov (britov) nad Dunkerque? A aké boli počty lietadiel Luftwaffe nad Dunkerque?
Algernon napsal v č. 2578:
"To mi připomíná, že LW zajisté dokázala RN zabránit v splnění jejich úkolů, že..?"
Luftwaffe jednak operovala z podstatne vzdialenejších základní a s podstatne menším počtom lietadiel...
Na to za akých podmienok boje prebiehali stratilo RN značný počet lodí...
Algernon napsal v č. 2578:
"Nemluvě o podstatném rozdílu v síle britského stíhacího letectva nad Krétou na straně jedné a Fighter Command na straně druhé, že…"
Podobne sa dá povedať že je rozdiel v sile stíhacieho letectva Luftwaffe nad Krétov a nad kanálom LM...
Inak divné je, že RAF nedokázalo zabrániť ani v útokom na svoje základne a zrazu by malo byť schopné ochrániť RN?
SK 15.8.2005 07:28 - č. 2590
SK
Algernon napsal v č. 2580:
"…asi stejně jako kdykoli předtím, či kdykoli potom…"

aha, takže hrozba mín napr. v 1944-45 bola rovnaká ako v 1940...čo tak si o tom niečo prečítať?
"Jen tak nějak postrádám doklad toho, jak německé miny znemožnily (či jak „pomohly znemožnit“) RN splnění jejích cílů… "
Asi preto, že sa nemci o inváziu nepokúsili...
"Schválně — kolik měli Němci času („do invaze v Británii“) na položení min, a kolik času měli do invaze spojenců na kontinent..? A čemu že německé miny zabránily..? Aha…"
Nejde o to vytvoriť neprekonateľnú priehradu...ide o to spôsobiť RN významné škody, spomaliť jej postup, znížiť jej voľnosť manévrovania...
Inak nemyslíš si, že "malé" škody, ktoré spôsobili míny britom boli spôsobené tým, že sa ich lode plavili v úzkych a neustále čistených koridoroch teda bez významnejšej možnosti manévru? ...
"Schválně — kolik měli Němci času („do invaze v Británii“) na položení min, a kolik času měli do invaze spojenců na kontinent..? A čemu že německé miny zabránily..? Aha…"
zase porovnávaš neporovnateľné...
- spojenci nepotrebovali zabrániť/zťažiť mínami v útoku KM z bokov - na to mali dostatok hladinových a vzdušných síl...
- po prekonaní mínových polí nemali nemci možnosť znovu zamínovať danú oblasť (i keď sa o to snažili)
- v 1944 boli na tom predsa len spojenci čo sa týka mínoloviek podstatne lepšie ako v 1940...
SK 15.8.2005 07:16 - č. 2589
SK
Algernon napsal v č. 2584:
"Že by Kanál měl na 99% plochy „ponor“ 5 m, zatímco 10 m bylo na zbývajícím 1 procentu..? Aha… V tom případě byli navigátoři na S+G docela dobří, když skončili jen v minách, nikoliv na mělčině…"

- nemal...
- no vzhľadom na to, že sa pohybovali v známych vodách tak na tom nevidím nič nenormálne...
"Mimochodem, jen tak na okraj — o kolikpak že má bitevní loď větší ponor, než křižník..? Aha… :o)))"
to nevieš?
Bitevné lode mali obvykle okolo 9-11m, krížniky 4,5-6m pri štand. výtlaku...
"Ovšem skutečně vidím rozdíl v tom, když ponorka nemůže zmizet v hlubině "
Asi preto som písal, že by nemci nenasadili ponorky do Doverskej úžiny, ale tam, kde sú predsa len o niečo lepšie podmienky /netvrdím, že ideálne/...
"na rozdíl od „nemožnosti“ (…) operací těžkých hladinových plavidel v Kanále (a to včetně Doverské úžiny, nikoliv jen „mimo ní“, jak je ctěná domněnka nectěného SK…)"
O "nemožnosti" operácií ťažkých lodí v kanály tu píšeš jedine ty...

"Hádej, mistře (…), proč v 2571 je „nemožnost“ uvedena v uvozovkách…"
Môže sa to brať napr. ako pokus o citáciu...
"Fakt se ale divím, že se tamtudy vůbec „protáhly“ S+G…"
Čo je na tom divné? Doverská úžina je známa svojimi plytčinami, ale to neznamená, že tam nie sú miesta, cez ktoré nemôžu preplávať aj väčšie lode...
Zjavne plytčiny neobmedzovali britské lode pri evakuácii z Dunkerque, že?
SK 15.8.2005 06:58 - č. 2588
SK
Algernon napsal v č. 2587:
"A ještě „perlička z dílny moderátora“ na závěr…"
Algernon napsal v č. 2586:
"Když si tak čtu 2574 (…etc., etc., etc… …a jako červenou nit příspěvky níže se vinoucí „myšlenku“, na kterou bylo odpovězeno už v 2552), potom si kladu otázku, zda-li oponent vůbec čte příspěvky ostatních (nejen moje). Otázku zda-li vůbec dovede číst (…), tak tu si raději ani pokládat nebudu…"
Chcel som konkrétne informácie a nie keci o tom, aké mali možnosti...teda čo skutočne briti vedeli o pohybe či stave opráv S+G a ostatných nemeckých lodí, ako často bol prevádzaný priezkum a s akým výsledkom...Takže zase nič...
Tom 14.8.2005 23:42 - č. 2583
Tom Karayo, Tvoje zájmy se mi začínají líbit. Jenže takřka totožné téma se nedávno objevilo v Revi (? - určitě ale česky) a nerad bych byl za plagiátora. Ovšem samotná Electra, nebo dokonce Electra Junior... No, až po tom všem, co jsem nasliboval, že ano...
1681-1700 z 3775
<< 82 83 84 85 86 87 88 >>
Po