Bylo vylodění v Británii v roce 1940 možné?

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
1641-1660 z 3775
<< 80 81 82 83 84 85 86 >>
Po
Glynwed 16.8.2005 15:20 - č. 2649
Glynwed www.wargamesdirectory.com/html/articles/vari...
www.axishistory.com/index.php?id=1145
SK 16.8.2005 14:15 - č. 2648
SK
Dzin napsala v č. 2646:
"Píšeš nesmysly až to bolí. Luftwaffe v roce 1940 byla cokoliv, jen ne silou schopnou zasadit námořnictvu nepřítele rozhodující úder. Meleš porád dokola o Dunkerque. Takže pokud to schrneme ze 70 torpédoborců bylo v průběhu devítí dnů nepřetržitých náletů potopeno 14 lodí, což je opravdu "úctyhodný" výkon. Poškozeno bylo 30 lodí. To nám dává potopení necelých 2 a poškození asi 3 lodí denně! To je tak zdrcující úspěch, že ho asi nikdo v hystorii válek nedokáže překonat..."
Potopené neboli len torpédoborce, takže tvoja štatistika je úplne o ničom, podobne môžem tvrdiť, že celkom bolo potopených okolo 300 lodí a že to potom pripadá na niečo cez 30 potopených lodí denne...a to nehovoríme o poškodených...
Dzin napsala v č. 2646:
"Porovnávat potom Krétu 1941 s Británií 1940 je asi jako porovnávat Dreadnought s vanguardem."
Jo ták, o necelý rok neskôr mala Luftwaffe neporovnateľne väčšie skúsenosti, disponovala celkom novými prevratnými typmi lietadiel a zbraní, celkom novou taktikou...
Dzin napsala v č. 2646:
"A v případě Seelöwe by bylo Angličanů málo, že?"
No schválne spočítaj koľko lodí by tak mohli tvoriť jednotlivé zväzy, ktoré by briti boli schopný proti invazným silám poslať. Že by to taktiež boli stovky plavidiel ako bolo v prípade Dunkerque?
SK 16.8.2005 14:09 - č. 2647
SK
Kreon napsal v č. 2645:
"T-boats a S-boats? Jaký je v tomto případě mezi tím rozdíl?"

Sakra veľký...

T-boot - torpédovka
príklady:

typ 1935 (T1-12):
rok: 1939-1940
výtlak: 839 t štandart (1088 t plný)
rozmery: 84,3 x 8,62 x 2,94m
rýchlolsť: 36 uzlov
dosah: 1070 mil pri 19 uzloch.
výzbroj: 1x105mm, 5 až 8x20mm, 6 torpédometov, 30 mín

typ 1924 (Jaguar):
rok: 1927-29
výtlak: 933 t štandart (1320 t plný)
rozmery: 93 x 8,53 x 2,7m
rýchlolsť: 35 uzlov
dosah: 3100 mil pri 17 uzloch.
výzbroj: 3x105(127)mm, 4x37mm, 6 torpédometov, 30 mín

S-boot - torpédový čln
Príklad:

typ 1939A (S-30-37)
rok: 1940
výtlak: 82 t štandart
rozmery: 32,7 x 5,06 x 1,47m
rýchlolsť: 36 uzlov
dosah:
výzbroj: 1x20mm, 2 až 8 MG, 2 torpédomety, 4-6 mín.
Dzin 16.8.2005 14:07 - č. 2646
Dzin SK: (2615) Píšeš nesmysly až to bolí. Luftwaffe v roce 1940 byla cokoliv, jen ne silou schopnou zasadit námořnictvu nepřítele rozhodující úder. Meleš porád dokola o Dunkerque. Takže pokud to schrneme ze 70 torpédoborců bylo v průběhu devítí dnů nepřetržitých náletů potopeno 14 lodí, což je opravdu "úctyhodný" výkon. Poškozeno bylo 30 lodí. To nám dává potopení necelých 2 a poškození asi 3 lodí denně! To je tak zdrcující úspěch, že ho asi nikdo v historii válek nedokáže překonat...
Porovnávat potom Krétu 1941 s Británií 1940 je asi jako porovnávat Dreadnought s vanguardem.

(2616) A v případě Seelöwe by bylo Angličanů málo, že?

Mohl bych reagovat i na další bludy, ale je to stále o tom samém, takže si jen přečti starší příspěvky.
Kreon 16.8.2005 13:58 - č. 2645
Kreon T-boats a S-boats? Jaký je v tomto případě mezi tím rozdíl?
SK 16.8.2005 13:56 - č. 2644
SK
Glynwed napsal v č. 2642:
"1 křižník (Surcout), "
myslíš "podmorský krížnik" teda ponorku Sourcouf? Označenie krížnik v tomto prípade je dosť zavádzajúce...

Inak obe bitevné lode boli vedené ako školné, resp. demilitarizované...teda nejak výraznejšie by neboli schopné do boja zasiahnúť...
SK 16.8.2005 13:50 - č. 2643
SK
Glynwed napsal v č. 2642:
"Britské námořnictvo na začátku července 1940 zabavilo několik francouzských lodí, které kotvily v britských přístavech Portsmouth, Plymouth, Falmouth atd.: jednalo se o 2 bitevní lodě (Coubert, Paris), 3 torpédoborce (Leopard, Mistral, Ouragan), 1 křižník (Surcout), 6 T-boats (Branlebas, La Cordelière, La Flore, L'Incomprise, La Melpomène, Bouclier), 7 S-boat, 5 ponorek, 98 minolovek."
To je známe, čo tým chcel autor povedať?

Narážaš na to, že by mohli byť poslané proti invazným silám?
Glynwed 16.8.2005 13:43 - č. 2642
Glynwed to SK: Britské námořnictvo na začátku července 1940 zabavilo několik francouzských lodí, které kotvily v britských přístavech Portsmouth, Plymouth, Falmouth atd.: jednalo se o 2 bitevní lodě (Coubert, Paris), 3 torpédoborce (Leopard, Mistral, Ouragan), 1 křižník (Surcout), 6 T-boats (Branlebas, La Cordelière, La Flore, L'Incomprise, La Melpomène, Bouclier), 7 S-boat, 5 ponorek, 98 minolovek.
SK 16.8.2005 13:32 - č. 2641
SK
vojta.j napsal v č. 2640:
"Myslim, ze fakta jsou zcela jina "
Fakty sú presne také, aké som zmienil...skús si nielen prelistovať, ale aj prečítať tému...
vojta.j 16.8.2005 13:06 - č. 2640
to SK: Dal jsme si praci a zalistoval jsem v teto konferenci, ale opravdu nemam cas a naladu projit vsechny prispevky, stejne tak, jako s Tebou vest podrobnou debatu o kazdem aspektu mozne invaze. Muj dojem z cele konference i z Tvych reakci je, ze mas svou pravdu, ze invaze byla mozna a jen nejakym omylem ji Nemci odpiskali.

Myslim, ze fakta jsou zcela jina a Nemci nemeli zadnou realnou sanci jak invazi provest, ale fakt nemam cas (a z cele konference se mi zda, ze by to stejne bylo zbytecne) Ti Tvou pravdu vyvracet.

Uzij si ji.
SK 16.8.2005 12:26 - č. 2639
SK
ja_62 napsal v č. 2637:
"z dostřelu RN, která se jim elegantně po stažení KM dostala do zad."
...alebo by RN bolo ostreľované navyše z oboch brehov...

Je to ako vo vtipe:

Americký vojak hlási vysielačkou veliteľovi: "Zajal som 4 povstalcov".
Veliteľ na to "Výborne, privedte ich".
Vojak: "Nemôžem, nechcú ma pustiť"...
SK 16.8.2005 12:22 - č. 2638
SK
ja_62 napsal v č. 2637:
"RAF ani děla by žádný nesestřelila , a ani žádný ztráty při provozu by nebyly?"
A tvrdím že nie?
ja_62 napsal v č. 2637:
"Proč si myslíš, že by Britové, ač pověstní smyslem pro fair-play, nechali vylodit tu první vlnu? "
No oni by ju samozrejme nenechali vylodiť, ale nemali dosť síl na to aby ju zastavili...
Na pobreží minimálne sily, proti 9 nemeckým divíziám by stáli v lepšom prípade 2 britské bez potrebného množstva ťažkej výzbroje.
A o tom, že by briti zastavili 1. vlnu pred jej dorazením k brehom anglie si mohli nechať briti iba zdať. RN v danej oblasti nemala dostatok lodí, ktoré by mohli spôsobiť významné škody invazným silám...a lode z Humberu, Scapa Flov či Bristolu a Liverpoolu by dorazili až po vylodení prvej vlny...
ja_62 16.8.2005 12:17 - č. 2637
ja_62
SK napsal v č. 2635:
"mali vyše 500 dopravných lietadiel, "

RAF ani děla by žádný nesestřelila , a ani žádný ztráty při provozu by nebyly?

SK napsal v č. 2635:
"ale sily prvej vlny by boli dostatočné aby udržali či rozšírili na britskom pobreží dostatočne veľké územie"

Proč si myslíš, že by Britové, ač pověstní smyslem pro fair-play, nechali vylodit tu první vlnu? Nemluvě o tom, že i kdyby ano, musela by se první vlna probojovat dost daleko do vnitrozemí, z dostřelu RN, která se jim elegantně po stažení KM dostala do zad.
SK 16.8.2005 12:11 - č. 2636
SK
ja_62 napsal v č. 2634:
"Ale jó, vlastně, cestou na Krétu se transporty vlastně taky dočasně stáhly...."
A myslíš si, že by tam v neskoršej fáze nedoplávali? Ale už to nebolo potrebné vzhľadom na to, že boje rozhodli vzduchom vysadené jednotky...
RN v tej dobe už toho moc nezostalo...
SK 16.8.2005 12:08 - č. 2635
SK
ja_62 napsal v č. 2634:
"Dokážeš nějak vysvětlit jak by tohle nenarušilo invazi? "
Samozrejme, že by to narušilo časový plán, ale sily prvej vlny by boli dostatočné aby udržali či rozšírili na britskom pobreží dostatočne veľké územie a zotrvali tam do doby kedy by mohol pokračovať prísun posíl a zásob.
Ako som písal nižšie vysadené vojská mohli byť posilované aj letecky...prepravou vojakov na obsadené, či novo vytvorené letiská/pristávacie plochy. Nemci mali vyše 500 dopravných lietadiel, takže denne by mohli dostať do británie vyše 5000 nových mužov + mateiál + zásoby...
ja_62 16.8.2005 12:03 - č. 2634
ja_62
SK napsal v č. 2631:
"spolu s dopravnými jednotkami by sa stiahla do prístavov pod ochranu pobrežných diel, dymovej clony a na čas by zrušila prepravu v kanáli..."
Dokážeš nějak vysvětlit jak by tohle nenarušilo invazi? Ale jó, vlastně, cestou na Krétu se transporty vlastně taky dočasně stáhly....
SK 16.8.2005 11:57 - č. 2633
SK
vojta.j napsal v č. 2630:
"Pokud by se vsak vubec vylodily, navic odriznuti od zasobovani i na par dni by asi take vedlo ke katastrofe. Ono je trochu neco jineho zasobovat jednotky, ktere nekam dorazili po zemi, tam se zakopaly, rozmistili zasoby a pak je obklicili (napr. Stalingrad a ani tam letecke zasobovani neylo zrovna idealni) a neco jineho, zasobovat jednotky, ktere se prave vylodily, maji v zasoby, jen to co si nesou/vezou. "
A v čom je to iné? Mimo to u Stalingradu bolo letecké zásobovanie omnoho náročnejšie ako by bolo v prípade británie:
- veľké vzdialenosti
- menší počet nasadených strojov
"Jako vtip dobre, ale opravdu si myslis, ze se da udelat uspesna invaze stylem, z pristavu vypluji lode, jak dorazi k nepratelskemu prostredi tak tam vojaky vyklopi bez ladu a skladu a jedou pro dalsi??????"
Nie, ide o to, že veľká časť jednotiek mohla doraziť ešte pred svitaním a teda briti by nestihli účinne proti ním zasiahnúť...
SK 16.8.2005 11:53 - č. 2632
SK
"Jak proboha. Lode proste pluji a budto je musis potopit a to se nezda realne nebo k invazni flotile dorazi, ze by je letadla nejak udrzela mi neni jasne."
Jednoducho..donútila by ich manévrovať, postupne by pre poškodenie odpadávala jedna loď po druhej a k invazným plážam by sa toho moc nedostalo. A to už by bola preprava dočastne zastavená čiže lode RN by v kanáli našli len minimum cieľov...
"Pokud jde o cas, zkus se podivat, jak dlouho se organizovaly konvoje na den D, za tu dobu dorazi lode z Giblartaru bez jakychkoli problemu, o lodich v Scapa Flow i jinde ani nemluvim."
Deň D je o inom, tam bolo jednak viac plavidiel a jednak väčšia vzdialenosť k cieľu...nemcom stačilo preplávať pár desiatok km...
"za tu dobu dorazi lode z Giblartaru bez jakychkoli problemu, o lodich v Scapa Flow i jinde ani nemluvim."
Ani náhodou, ako som písal, tak invázia bola zrušená len pár dní pred jej plánovanou realizáciou a RN neurobilo absolutne nič. Zareágovalo by až keby prvú nemeckú vlnu zaznamenali predsunuté hliadky...a potom by RN potrebovalo zo SF cca 24 hodín a z Gibraltáru podstatne viac. Teda v prvej fáze invázie by mohli zasiahnúť jedine lode od Hullu po Portland...a tam toho RN moc nemalo..
SK 16.8.2005 11:46 - č. 2631
SK
"No nevim, odkud cerpas infomace, ze termin invaze byl odlozeny jen par dni pred provedenim, pokud me je znamo, tak se Nemci nedoresili ani plany na nejvyssi urovni o tom, ze by byly prodobne rozpracovany na urovni jednotlivych jednotek ani nemluvim."
Prečítaj si prvých cca 2500 príspevkov v diskusii...
"Nevim, kde beres udaje o obrovske flotile lodi schopne prepravit 9 divizi v prvni vlne. Dost je mi zahadou, kde by ji Nemci za par tydnu posbirali. "
Zase viz. xy príspevkov dozadu je presný rozpis toho čo mali a toho čo Reader požadoval pre 1. a druhú vlnu...Je tam rovnako aj popis toho, ktorá armáda mala nasadiť aké divízie, v ktorej vlne mali dané divízie pristávať a aj to aké boli ich miesta vylodenia...takže novu ťa odkážem na príspevky dozadu...

Sám Reader povedal, že má dostatok lodí pre 1. vlnu (9 divízií), ale že nemá dostatok lodí na to aby prepravil druhú vlnu naraz a že by sa druhá vlna musela prepravovať rozdeliť...
"jen pro porovnani by pravdepodobne potrebovali flotilu zhruba o 1/3 vetsi nez byla v Normadii (ta prepravovala 7 divizi) a to se mi dost nezda. "
je rozdiel v tom koľko materiálu vysadzovali spojenci v 1944 a koľko potrebovali nemci v 1940...
"Mimochodem, opravdu v Tvych predstavach je, ze i kdyby se takova prepravni flotila odnekud zjevila, ze ji budou uspesne chranit 3 krizniky a asi tak 6 torpedoborcu ?"
No proti 5 torpédoborcom a nejakým torpédovým člnom celkom určite...
Navyše nemci mali značné množstvo torpédoviek, torpédových člnov, a iných sprievodných lodí...takže o ochranou zväzu proti pár torpédoborcom si nerobím žiadne starosti...
Aký by bol postup v prípade nasadenia ťažkých síl na strane RN som písal nižšie - KM spolu s dopravnými jednotkami by sa stiahla do prístavov pod ochranu pobrežných diel, dymovej clony a na čas by zrušila prepravu v kanáli...
vojta.j 16.8.2005 11:34 - č. 2630
to SK 2626:

a) No nevim, odkud cerpas infomace, ze termin invaze byl odlozeny jen par dni pred provedenim, pokud me je znamo, tak se Nemci nedoresili ani plany na nejvyssi urovni o tom, ze by byly prodobne rozpracovany na urovni jednotlivych jednotek ani nemluvim.

b) Nevim, kde beres udaje o obrovske flotile lodi schopne prepravit 9 divizi v prvni vlne. Dost je mi zahadou, kde by ji Nemci za par tydnu posbirali. jen pro porovnani by pravdepodobne potrebovali flotilu zhruba o 1/3 vetsi nez byla v Normadii (ta prepravovala 7 divizi) a to se mi dost nezda. Mimochodem, opravdu v Tvych predstavach je, ze i kdyby se takova prepravni flotila odnekud zjevila, ze ji budou uspesne chranit 3 krizniky a asi tak 6 torpedoborcu ?

c)
RN by sa spoliehalo na to, že sa jej deň po vylodení podarí do oblasti vylodenia poslať 1-2 zväzy, ktoré by tvorili krížniky a torpédoborce. Tie by však mohla držať v šachu Luftwaffe.

Jak proboha. Lode proste pluji a budto je musis potopit a to se nezda realne nebo k invazni flotile dorazi, ze by je letadla nejak udrzela mi neni jasne. Pokud jde o cas, zkus se podivat, jak dlouho se organizovaly konvoje na den D, za tu dobu dorazi lode z Giblartaru bez jakychkoli problemu, o lodich v Scapa Flow i jinde ani nemluvim.

d)
Vylodené jednotky by určite mali zo sebou zásoby minimálne na týždeň a navyše by dostávali zásoby zo vzduchu. Takže problém zásobovania by nebol veľký. Určite by na tom boli lepšie ako britské sily, ktoré sa potýkali s nedostatkov všetkého počnúc muníciou do pechotných zbraní až po poľné a protitankové delá...

Pokud by se vsak vubec vylodily, navic odriznuti od zasobovani i na par dni by asi take vedlo ke katastrofe. Ono je trochu neco jineho zasobovat jednotky, ktere nekam dorazili po zemi, tam se zakopaly, rozmistili zasoby a pak je obklicili (napr. Stalingrad a ani tam letecke zasobovani neylo zrovna idealni) a neco jineho, zasobovat jednotky, ktere se prave vylodily, maji v zasoby, jen to co si nesou/vezou.

To SK 2627:
Prechod kanálu by rýchlejším nemeckým lodiam trval sotva pár hodín.

Jako vtip dobre, ale opravdu si myslis, ze se da udelat uspesna invaze stylem, z pristavu vypluji lode, jak dorazi k nepratelskemu prostredi tak tam vojaky vyklopi bez ladu a skladu a jedou pro dalsi??????

Zkus se prosim podivat na slozitost organizovani invaze v Normadii, ci v Tichomori, zjistis, ze je to "ponekud" slozitejsi uloha.
1641-1660 z 3775
<< 80 81 82 83 84 85 86 >>
Po