Bylo vylodění v Británii v roce 1940 možné?
|
|
---|---|
www.britarch.ac.uk/projects/dob/research2.html Mapka úplně dole: The cross-hatching indicates fields that were blocked against enemy air landing.
Aby se předešlo dalšímu nedoroumění, nejlepší by opravdu bylo, aby jsi popsal jaké přístavy chceš použít, kde se vylodit, jak by vylodění bylo organizováno a podobně. takhle se stále dohadujeme o detailech, které v globálu nedávají žádný smysl.
|
|
|
|
ja_62 napsal v č. 3130: No vylodené zásoby by presunuli z pláží aspoň kúsok do vnútrozemia aby neboli "na rane"."To je tvoje představa, že během prvního/druhého dne vylodění získají území 40x20 km, na něm se jaksi rozprostřou, vyloděné zásoby přesunou okamžitě rafinovaně do první linie.../ v tomhle bodě, ale nechtěně, pravdu máš, protože tvých mytických 900 tun by museli ihned distribuovat jednotkám, ne je někde skladovat/ " Už z toho údaja, koľko potrebuje zásob jedna divízia denne je zrejmé, že by si tých zásob už prvá vlna mohla priviesť na 7 a viac dní úplne v pohode...
ja_62 napsal v č. 3130: Obvykle predpokladáš, že nejaké straty utŕžiš, takže pošleš viac lodí...čiže jeden deň napr. dorazia 4 druhý deň žiaden, ale celkovo ti to aj s rezervou stačí... "Btw, co bys dělal, kdyby se ten tvůj hypotetický oceánský parník, vezoucí oněch 900t, o němž se zmiňuješ v 3101, potopil cestou?" Navyše 900 t nie je neriešiteľný problém ani pre Luftwaffe... |
|
|
|
SK napsal v č. 3122: "9 divízií na území cca 20x40km, tak ti nestačí vedieť kde približne nepriateľ je...potrebuješ presne navádzať paľbu. Fronta sa môže každým okamihom pohnúť tam a späť," To je tvoje představa, že během prvního/druhého dne vylodění získají území 40x20 km, na něm se jaksi rozprostřou, vyloděné zásoby přesunou okamžitě rafinovaně do první linie.../ v tomhle bodě, ale nechtěně, pravdu máš, protože tvých mytických 900 tun by museli ihned distribuovat jednotkám, ne je někde skladovat/ Btw, co bys dělal, kdyby se ten tvůj hypotetický oceánský parník, vezoucí oněch 900t, o němž se zmiňuješ v 3101, potopil cestou? |
|
|
|
Glynwed napsal v č. 3127: Ok, niečo skúsim to nejako dať dohromady. Rovnako však by bolo dobre získať prehľad o druhej strane, tedas podrobné rozmiestnenie britských lodí a armády v júli-septembri 1940... Taktiež by ma zaujímali ako to bolo skutočne s tými "protiklzákovými" prekážkami... "Teď jsi mě SK příjemně překvapil. O to více mě překvapují tvoje unáhlené odpovědi. Aby se předešlo dalšímu nedoroumění, nejlepší by opravdu bylo, aby jsi popsal jaké přístavy chceš použít, kde se vylodit, jak by vylodění bylo organizováno a podobně. takhle se stále dohadujeme o detailech, které v globálu nedávají žádný smysl." |
|
|
|
Glynwed napsal v č. 3126: Prečo myslíš, že by mali byť kapacitne vyťažené pre 16. armádu? Pozri na príklad Dunkerque, kde sa z jedného prístavu dokázalo denne prepraviť aké obrovské množstvo vojakov, pričom to bolo organizované narýchlo a počas intenzívneho bombardovania... Máš niekde informácie, kde sa udáva kapacita jednotlivých prístavov v úžine? "A jaké jsou přístavy v okolí úžiny, případně Belgii? Ve Francii je to Boulogne a Calais (částečně i Dunkerque, poničené jistou bezvýznamnou německou operací namířenou mimo jiné také proti přístavu) a v Belgii Oostende. Tyto přístavy jsou už kapacitně zabrané pro přesun jednotek 16.Armee." Inak predpokladal som nalodenie od Dieppe po Oostende (časť by mohla doraziť až z Antverp).
Glynwed napsal v č. 3126: To je pravda, ale išlo len a len o jeden prístav. Navyše nemci by mohli byť veľmi spokojný keby za 10 dní dopravili do Británie toľko vojakov koľko sa podarilo britom a francúzom evakuovať z Dunkerque... "Bez děl, tanků, aut, koní,....a během 10 dní (27.5 – 5.6. 1940) " |
|
|
|
Teď jsi mě SK příjemně překvapil. O to více mě překvapují tvoje unáhlené odpovědi. Aby se předešlo dalšímu nedoroumění, nejlepší by opravdu bylo, aby jsi popsal jaké přístavy chceš použít, kde se vylodit, jak by vylodění bylo organizováno a podobně. takhle se stále dohadujeme o detailech, které v globálu nedávají žádný smysl. | |
|
|
tak to sme sa zle pochopili, lebo som nikde nepísal, že by naloďovanie prebiehalo len v týchto dvoch. Predpokladal som, že by sa lode sústreďovali medzi Calais a Bolougne a následne by prekračovali kanál v najužšom mieste...
To jsem předpokládal taky....buďto tam dorazí z Le Havre a Cherburgu (původní plán = 9.Armee). To jsi mě jasně vetoval:
Ale nikto nehovorí o tom, že tá prvá vlna by sa prepravovala z Cherbourgu, či LeHavre...rovnako sa mohla presúvať s prístavov severnejšie od úžiny...
A navrhl jsi variantu přístavů severně od úžiny, z čehož mě vycházejí přístavy v Holandsku (Rotterdam, Amsterdam), případně v severním Německu. Na to jsi mě odpověděl:
Kto hovorí o severnom nemecku? Hovorím o naloďovaní v prístavoch v okolí úžiny. Max. niektoré Belgické prístavy...
A jaké jsou přístavy v okolí úžiny, případně Belgii? Ve Francii je to Boulogne a Calais (částečně i Dunkerque, poničené jistou bezvýznamnou německou operací namířenou mimo jiné také proti přístavu) a v Belgii Oostende. Tyto přístavy jsou už kapacitně zabrané pro přesun jednotek 16.Armee. V případě, že nechceš použít Le Havre nebo Cherbourg, musíš do okolí těchto přístavů přepravit celou 9.Armee (cca 300 km) a místo 60.000 mužů první vlny 16. a 9.Armee ti bude moct odplout najednou pouze ½. V případě, že budeš chtít použít přístavy severně od Oostende, musíš buďto přepravit 9.Armee sem (cca 500 km) nebo použít jinou armádu, která je rozmístěna právě severně od kanálu. A musíš jednat rychle, jinak to v červenci už nestihneš.
Vidíš, britom a francúzom sa ich do jedného podarilo narvať podstatne viac, dokázali ich prepraviť cez kanál, pričom mali menej lodí než mala u seelowe k dispozícií KM...
Bez děl, tanků, aut, koní,....a během 10 dní (27.5 – 5.6. 1940) To ze sebe jen děláš nebo jsi opravdu takový? Ten smajlík za každou větou to nezachrání. |
|
|
|
nemecká mapa obrany Doveru z novembra 1940: |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 3120: myslím,že všetky strely NĚCO trefí...napríklad veverky v lese, zajíce na poliach... "většina střel NĚCO trefí...." |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 3120: Omyl, ak máš rozmiestnených 9 divízií na území cca 20x40km, tak ti nestačí vedieť kde približne nepriateľ je...potrebuješ presne navádzať paľbu. Fronta sa môže každým okamihom pohnúť tam a späť, čiže potrebuješ mať presné informácie aby si netrafil vlastné jednotky. V prípade, že strieľaš do "zázemia" (napr. na letisko na ktoré prepravujú nemci zásoby) by bolo vhodné taktiež mať aspoň vzdušného pozorovateľa inak je námorná paľba značne nepresná - kilometer hore dole /ak nie je cieľ v blízkosti pobrežia/... "Při palbě do poměrně úzkýho prostoru za plážema stačí když víš přibližně kde nepřítel je, většina střel NĚCO trefí...." |
|
|
|
Kreon napsal v č. 3117: Na bežne dostupných fotografiách z británie z toho obdobia nie je ani náznak nejakých špeciálnych protiklzákových prekážok...fotky máš kdekoľvek, počnúc roznymi knihami zaoberajúcimi sa BoB, tak je možnosť ich nájsť na nete...napr. zaujímavé sú fotografie britských radarových staníc...poradím google...
"To že jsi místo linku napsal nic neříkající otázku nás má přesvědčit o tom, že ho nemáš nebo snad že nevíš?"
Kreon napsal v č. 3118: mmj. "Mmj. ... mluvíš teda o leteckém mostu přes noc?" |
|
|
|
SK napsal v č. 3109: Při palbě do poměrně úzkýho prostoru za plážema stačí když víš přibližně kde nepřítel je, většina střel NĚCO trefí.... "...tam mali spojenci prevahu vo vzduchu, čiže mohli lode dobre navádzať paľbu pomocou lietadiel" |
|
|
|
Glynwed napsal v č. 3116: tak to sme sa zle pochopili, lebo som nikde nepísal, že by naloďovanie prebiehalo len v týchto dvoch. Predpokladal som, že by sa lode sústreďovali medzi Calais a Bolougne a následne by prekračovali kanál v najužšom mieste..."Calais, Boulogne (oněch 50-60 km od sebe)"
Glynwed napsal v č. 3113: Vidíš, britom a francúzom sa ich do jedného podarilo narvať podstatne viac, dokázali ich prepraviť cez kanál, pričom mali menej lodí než mala u seelowe k dispozícií KM... "Narvat 90.000 mužů 1.vlny a 160.000 mužů 2.vlny (o vozidlech, koních, zásobování a lodích nemluvě) do 2 přístavů!!!! " |
|
|
|
SK napsal v č. 3110: "Aha, takže keby na Coventri leteli namisto He 111, Junkersi 52, tak by ich briti zostrelili podstatne viac ako 0" To jsem taky moc nepochopil jakou to má souvislost. Mmj. ... mluvíš teda o leteckém mostu přes noc? |
|
|
|
Glynwed napsal v č. 3107:
"Je jen otázkou, zda zrovna v místech, kde to němci potřebují. Na ty snímky obrany pobřeží bych se také rád podíval. Dáš mě link?"
SK napsal v č. 3109: "Dáš mi link, príp. pošleš obrázok na ktorom sú zobrazené "protiklzákové" prekážky? " SK: Upřímně řečeno, mě by ten link či případně odkaz na literaturu ohledně britské obrany taky zajímal. To že jsi místo linku napsal nic neříkající otázku nás má přesvědčit o tom, že ho nemáš nebo snad že nevíš? |
|
|
|
Ešte raz sa pýtam aké 2 prístavy si mal na mysli?
Calais, Boulogne (oněch 50-60 km od sebe) |
|
|
|
Ty svoje kluzáky si laskavě vymaž z plánu - jak vzpomínal Student, všechny plochy vhodné pro letecký výsadek byl brity zahrazen překážkami (proto pozdější návrh na obsazení letiště ve vnitrozemí).
Uboho vykonštruované je tvrdenie, že briti mali všetky plochy vhodné na pristátie klzákov zahradené prekážkami...To ako myslíš, že sa tam nedala nájsť jediná plocha? Či už priestor v okolí letiska, golfové, futbalové ihrisko a pod? Nebuď smiešny...Už len zábery britskej obrany pobrežia z toho obdobia ukazujú, že s tými prekážkami to nebude tak horúce ako sa tu snažíš ukázať...
Hmmm...pak tedy nechápu proč Student navrhoval Hitlerovy obsazení letiště ve větší hloubce obrany. Máš pravdu v tom, že místo pro přistání 1-3 kluzáků se jistě najde. Je jen otázkou, zda zrovna v místech, kde to němci potřebují. Na ty snímky obrany pobřeží bych se také rád podíval. Dáš mě link?
Dáš mi link, príp. pošleš obrázok na ktorom sú zobrazené "protiklzákové" prekážky?
|
|
|
|
Glynwed napsal v č. 3113: Ešte raz sa pýtam aké 2 prístavy si mal na mysli? "Narvat 90.000 mužů 1.vlny a 160.000 mužů 2.vlny (o vozidlech, koních, zásobování a lodích nemluvě) do 2 přístavů!!!! " |
|
|
|
Na prepravu 1. vlny (90.000 vojakov, 4500 koní, 2300 vozov, 2300 motocyklov, 26.000 bicyklov, 650 obrnených vozidiel, 1500 nákladných automobilov, 2600 diel najrôznejších ráží) potreboval: V oblasti Ostende-Boulogne: okolo 250 pramíc (ploché pavidlo umožňujúce prepravu napr. diel, ...) 185 remorkérov 370 motorových prepravných lodí V oblasti Le-Havre-Cherboroug: 45 parníkov 90 pramíc 30 remorkérov 180 motorových prepravných lodí
Vzhľadom na to, že úžina je pomerne úzka, tak by to nebol problém...konvoje by sa nachádzali v páse širokom len niekoľko desiatok (50-60)km...
Hmmm...Oostende a Le Havre jsou od sebe cca 300 km, Folkestone od Brightonu cca 150 km...to znamená že lodě KM se podél francouzského pobřeží sjedou někam do prostoru Boulogne-Calais (50-60 km), tam přeplují La Manche a pak se podél pobřeží Anglie zase rozvinou na své pláže...geniální tah !!!
Pred časom sa tu spomínal ako vhodnejší variant vylodenie na úzkom fronte... čiže "mierna" zmena oproti pôvodnému plánu...
Narvat 90.000 mužů 1.vlny a 160.000 mužů 2.vlny (o vozidlech, koních, zásobování a lodích nemluvě) do 2 přístavů!!!! Tak na tohle už je paleta smajlíků navždy k ničemu. Jdu si to hodit. Kdyby v čela Říše nestál Hitler a Goring, ale SK, kola dějin by se velmi jednoduše točila zcela jiným směrem. No comment, no agression, no fate, no choice, no hope.
Do akých dvoch prístavov???
Hovoril som o vylodení na fronte širokej 50-60 km, nie o nalodení...zas niekto pochopil...
Ale nikto nehovorí o tom, že tá prvá vlna by sa prepravovala z Cherbourgu, či LeHavre...rovnako sa mohla presúvať s prístavov severnejšie od úžiny...
Tak tady se začínají dít věci. Jednotky 9.Armee mám sice ve Francii, ale naloďovat se mě budou v přístavech v Holansku a severním Německu. Nebo se tam bude naloďovat jiná armáda? A co si s tím pomůžu – místo přesunu cca 250 km z Le Havre a Cherbourg se mě bude přesouvat do prostoru Calais jiná armáda stejných cca 250 km z Rotterdamu a Amsterdamu? A navíc budu muset přesunout některé bojové jednotky, které skončily kampaň ve Francii, na sever.
Kto hovorí o severnom nemecku? Hovorím o naloďovaní v prístavoch v okolí úžiny. Max. niektoré Belgické prístavy...
Narvat 90.000 mužů 1.vlny a 160.000 mužů 2.vlny (o vozidlech, koních, zásobování a lodích nemluvě) do 2 přístavů!!!! Tak na tohle už je paleta smajlíků navždy k ničemu. Jdu si to hodit. Kdyby v čela Říše nestál Hitler a Goring, ale SK, kola dějin by se velmi jednoduše točila zcela jiným směrem. No comment, no agression, no fate, no choice, no hope.
|
|
|
|
Tom napsal v č. 3111: a koľko prepravili vojakov napr. do Nórska? Netvrdím, že by nemali veľké straty, ale tie by boli deň čo deň menšie, ako by sa fronta posúvala ďalej do britského vnútrozemia..."Pár stovek by se jich zcela určitě našlo. Jen poukazuju na to, že ve třech různých operacích, mnohem menších než Ty tu plánuješ a proti mnohem slabší obraně, utrpěly dopravní jednotky značné ztráty. Je na tom snad něco špatně?" A ako si správne písal cez noc veľké straty nemali, takže nepredpokladám, že by ich zrazu mali mať v Británií... |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII všeobecně
- > Bylo vylodění v Británii v roce 1940 možné?