Bylo vylodění v Británii v roce 1940 možné?
|
|
---|---|
SK (3645): Být v pozici velitele, rušil bych speciální jednotku tohoto typu ve dvou případech — buď pomine důvod k jejímu vytvoření, nebo není o mnoho úspěšnější nez jednotky „konvenční“; přičemž v našem případě to je daleko spíše možnost druhá. A z akého dôvodu bola doba ich trvania 3-5 mesiacov? Mali ich na konte Mosquita alebo ostatné spojenecké stíhačky? |
|
|
|
Algernon napsal v č. 3636: No práve preto som dal hornú hranicu - zámerne kvôli tebe tak nadsadenú aby si mal príležitosť preukázať aké "rozdiely" boli medzi trajektóriami rozdielnych zbraní i na väčšiu vzdialenosť (pričom ako obvykle účelovo si vybral len jednu hranicu a nie celý rozsah - že v tom bola snaha za každú cenu si rýpnúť? Úbohé...)."Vskutku bych chtěl vidět ty zástupy pilotů, co něco trefí ještě na 500 metrů… Ano — SK…" Samozrejme, že streľba prebiehala obvykle na podstatne menšiu vzdialenosť, preto mi je otázne, prečo sa v xy príspevkoch zaoberáš rozdielnymi balistickými vlastnosťami zbraní, keď rozdiely na tak krátke vzdialenosti sú prakticky nulové a zanedbateľné. Alebo si myslíš, že ak sa zastrieľam povedzme na 150m z MG 17 tak následná dávka z MG FF pôjde o 2 metre nižšie? |
|
|
|
Algernon napsal v č. 3636: Postrádam súvislosť s mojim "Lebo si to napísal ako odpoveď na to porovnanie zásahu 20mm granátom a 7,92 mm granátom... Preto netuším aký má v okamihu zásahu lietadla význam to, že či súper má munície na 8 alebo 16 sekúnd streľby…", na ktorý si vyššie uvedeným spôsobom reágoval. V príspevku na ktorý si reágoval nie je ani zmienka o kadencii ale len o dobe streľby po ktorej dôjde munícia. Rovnako v ňom nejde o sekundovú dávku. Ide v ňom o porovnanie účinosti streliva 7,92 (7,7) mm a 20mm. Je síce pekné, že Bf 109 postráda pasívnu ochranu, ale na druhú stranu nie všetky strely zasahujú zrovna pilota, či nádrže dúfam, že nejdeš pochybovať o tom, že granát z MG FF má vyššiu účinosť než 7,92(7,7)mm strela. " 1.) Rozdíl v kadenci dává britským stíhačům docela slušnou výhodu, zejména do boje stíhač vs. stíhač. 2.) Sekundová dávka u Spitfiru či Hurricanu je cca 1,46 kg. U Bf 109E (2×20, 2×7,92) cca 1,95 kg — čili žádný závratný rozdíl to není… (Pokud ovšem není řeč na téma Bf 109E-1, s cca 0,70 kg…) 3.) Ano — zejména proti Bf 109, která ještě postrádá pasivní ochranu, to byl pro Brity vážný handicap…" |
|
|
|
Algernon napsal v č. 3635: Schválne porovnaj výkony prvých verzií Mosquita B.Mk.IV s Bf 109F, Fw 190A, ktoré v tej dobe Luftwaffe požívala. Navyše x-tí raz opakujem, že v prípade Mosquita išlo v tej dobe o neozbrojený bombardér, ktorého úlohou nebol v žiadnom prípade vzdušný boj."Jako S-Komik se vskutku nezapřeš… Ó, ano, Veliký, vskutku, přes Bf 109F i Fw 190A je na tom „Mossie“ totiž řádově lépe, a to již od září 1941, než Bf 110 v roce 1940…" Mohol by si napísať akú časť vzletov prevádzali Mosquitá počas cez deň a koľko v noci? |
|
|
|
Algernon napsal v č. 3635: No a chceš tu tvrdiť, že Luftwaffe mala na západe neustále prevahu? Ja som si doteraz myslel, že iniciatívu si na západnej fronte Luftwaffe udžala iba do 1. polroku 1941 do nasadenia Luftwaffe na Balkáne či útoku na SSSR."Mosquito, který přichází do operační služby v září 1941, bojuje zcela zjevně za britské letecké nadvlády…" Mimo to v 1941 neprišlo na svet JABO Mosquito ale neozbrojený bombardér (prípadne ako stíhačka) a tento nie je možné porovnať s JABO variantami Bf 110. Je otázne aké výkony by podávala neozbrojená verzia Bf 110 v prípade, že by Nemci takú vyvinuli a nasadili... |
|
|
|
karaya1 napsal v č. 3643: I ty Brute?
"Hledej, šmudlo"
karaya1 napsal v č. 3643: A z akého dôvodu bola doba ich trvania 3-5 mesiacov? Mali ich na konte Mosquita alebo ostatné spojenecké stíhačky? "Jenom napovím, že v řadách těchto jednotek nebyla žádná „másla“ — osoba Hermanna Grafa mluví za vše. A ke strojům — „specially boosted“ Bf 109G-6. Co se ovšem skrývá pod označením „specially boosted“, se mi zatím nepodařilo najít..." |
|
|
|
Algernon napsal v č. 3634: 1943 beriem za rok nasadenia Mosquita FB.Mk.VI - teda verzia ktorá najviac spĺňa podmienky JABO, podobne ako Bf 110C,D v roku 1940..."Copak asi lítalo u LW, v roce 1942, a co v roce 1943..?" Do tej doby nemá zmysel porovnávať Mossie s Bf 110, pretože u Mossieho sa buď jednalo o čistý stíhač, alebo o neozbrojený bombardér.
Algernon napsal v č. 3634: Že by v tej dobe mali spojenci "trochu" väčšiu prevahu vo vzduchu ako mali nemci v 1940? A že by v 1943 bola podstatná časť síl Luftwaffe na východnej fronte? Preto sa nedivím, že tak dobrý stroj ako bol Mosquito nemal počas vojny veľké straty..."Schválně, můžeš mi popsat ztráty Mosquit FB Mk.VI v roce 1943…" Naproti tomu hlavnou úlohou Bf 110 v 1940 bolo stíhanie a preto niet divu, že v prípade klasického dogfightu so stíhačkami protivníka značne strácal. Keby bol nasadzovaný taktikou udri-uteč, tak jeho straty by boli minimálne, pretože protivníkove stíhačky mali malú šancu na jeho dostihnutie podobne ako tomu bolo v prípade Mosquita v 1943. |
|
|
|
SK (3642): Hledej, šmudlo Jenom napovím, že v řadách těchto jednotek nebyla žádná „másla“ — osoba Hermanna Grafa mluví za vše. A ke strojům — „specially boosted“ Bf 109G-6. Co se ovšem skrývá pod označením „specially boosted“, se mi zatím nepodařilo najít... Ktoré a s akými strojmi? A mali ich všetky na konte Mossie? |
|
|
|
karaya1 napsal v č. 3640: Ktoré a s akými strojmi? A mali ich všetky na konte Mossie? "Byly, dokonce ze speciálních jednotek. Doba jejich trvání je cca 3, resp. 5 měsíců" |
|
|
|
Algernon napsal v č. 3633: A akou rýchlosťou sa pohybovalo prevažne Mosquito, keď na ne nestačili Bf 109G či Fw 190A?"Naskýtá se otázka, jakou rychlostí že se Bf 110 pohyboval po převážnou většinu letu, když byl rychlejší než Hurricane…"
Algernon napsal v č. 3633: Je to len jedna konkrétna situácia, mimo to v 1940 roku nemali piloti Bf 110 unikať pred stíhačkami, ale mali sa sami stíhačky protivníka preháňať. To, že to bolo nesprávne nasadenie som tu už tvrdil. Alebo si myslíš, že piloti bitevných Mosquit uplne bežne bojovali v dogfighte proti Fw 190 či Bf 109? "Je to (zcela evidentně) trapné, ale zrovna moje oblíbená Erprobungsgruppe 210 ztrácí 15. srpna hned pět (z patnácti) Bf 110, nad Croydonem (mj. i Rubensdörfer, plus adjutant Fiedler, a taky plus technický důstojník jednotky Koch). A to přičiněním právě Hurricanů — vcelku slušné skóre…" |
|
|
|
SK (3639): Byly, dokonce ze speciálních jednotek. Doba jejich trvání je cca 3, resp. 5 měsíců Do nasadenia Me 262 neboli proti Mosquitu nasadené iné stroje? |
|
|
|
Kreon napsal v č. 3631: Môžeš sa teda podeliť o to porovnanie potencionálnych protivníkov?"Pokud vezmu tvůj příklad, který jsi uvedl níže (3614) a porovnám rok 1940 s Bf 110 a roky 1942-45 a porovnám-li současně tehdejší možné protivníky"
Kreon napsal v č. 3631: Do nasadenia Me 262 neboli proti Mosquitu nasadené iné stroje? "pročpak asi měli Němci s Mosquity takový problém a museli na ně nasazovat Me 262?" |
|
|
|
Jenom malá poznámka k Bf 110 versus D.H. 98: na britské straně jsem ještě nezaznamenal jednotky určené speciálně pro „lov“ Bf 110. | |
|
|
SK: to ze nemci nacvicovali vylodenie este neznamena ze by sa im podarilo. Co sa tyka Bf 110 a Mosquit ako stihacky sa pouzivali jedny aj druhe ako bombardery tiez. Ale uznavam ze urcite rozdiely tam boli. | |
|
|
SK napsal v č. 3615: "Trúfnem si tvrdiť, že v prípade podobnej situácie a podobného nasadenia by Bf 110 v 1939-41 zvládol svoju funkciu rovnako dobre ako Mosquito v 1942-45." Že si troufáš je v pořádku, ale obávám se, že si troufáš na špatném místě. Pokud vezmu tvůj příklad, který jsi uvedl níže (3614) a porovnám rok 1940 s Bf 110 a roky 1942-45 a porovnám-li současně tehdejší možné protivníky, tak mi jednoznačně vychází, že Mosquito by na tom bylo v letech 1942-45 prostě lépe. btw..pročpak asi měli Němci s Mosquity takový problém a museli na ně nasazovat Me 262? |
|
|
|
SK napsal v č. 3614: "Mosquito prišlo na bojisko v dobe, kedy už protivník nemal dostatočne silné vlastné letectvo...čiže porovnávať nasadenie Mosquita a Bf 110 z tohoto hľadiska je trochu mimo " Ano..porovnávat Bf 110 a DH Mosquito je opravdu trochu mimo.
SK napsal v č. 3614: Já naopak nepochybuju o tom, že by si vedlo nepoměrně lépe. "Pochybujem, že by si Mosquito zachovalo podobne nízke straty v prípade intenzívneho nasadenia v kampani podbnej tej z roku 1940 v prípade Bf 110" |
|
|
|
A ty si chcel nebodaj tým jediným cvičením naznačiť?
Ber to jen jako popisek k fotografii. Myslím že společně jim to celkem sluší. |
|
|
|
Glynwed napsal v č. 3626: Nie o nič nešlo, len som pridal ďalší, pomerne ojedinelý a zaujímavý obrázok z toho obdobia."Aha, špatně jsem to pochopil. Myslel jsem že jsi chtěl (hlavně tím smajlíkem) říci něco hlubšího. A on je to jen obrázek. Tak to jo. Hezká fotka." A ty si chcel nebodaj tým jediným cvičením naznačiť? Myslím, že by sa dalo dopátrať o x podobných prípadoch na strane spojencov... Mimo to cvičenia sú práve na to aby sa vychytali potenciálne problémy... ;-) |
|
|
|
Tom napsal v č. 3624: "Čili mám-li Ti to přiblížit ještě více, tak z MG FF s oním bubnovým zásobníkem se vystřelí 4 dávky po dvou vteřinách, zatímco Spit těch dávek může vystřelit osm. " No to je síce pekné, ale nie vždy potrebuje ten pilot 109 strieľať z kanónov...môže sa najprv guľometmi zastrieľať a následne vystreliť krátku dávku s kanónov na istotu. Ak tu chce niekto hrať na rozdielne balistické vlastnosti zbraní, tak nech mi popíše aký bol "významný" rozdiel v dráhe granátu z MG FF a strely z MG 17 na vzdialenosť od 50 do 500m. Inak stále by som dal prednosť v ciely účinejším 20mm granátom než 7,7mm...Je možné, že Spit mal výkon v ústí hlavne vyšší, ale je to len preto, že disponoval väčším množstvom hlavní s vyššou kadenciou. Je na druhú stranu otázkou či VŽDY dokázali spôsobiť dostatočné poškodenia - samotná strela totiž mala podstatne menšiu účinosť v porovnaní s granátom z MG FF a teda i keď ich dostal napr. mezek viac tak nemuseli postačovať na to aby spôsobili fatálne poškodenie stroja. Je teda vecou názoru, či by si volil radšej 8 guľometov 7,7mm alebo kombináciu 2x20mm + 2x7,92mm. Ja by som siahol po druhej možnosti... |
|
|
|
nemci pri nácviku vylodenia...
Aha, špatně jsem to pochopil. Myslel jsem že jsi chtěl (hlavně tím smajlíkem) říci něco hlubšího. A on je to jen obrázek. Tak to jo. Hezká fotka. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII všeobecně
- > Bylo vylodění v Británii v roce 1940 možné?