Bylo vylodění v Británii v roce 1940 možné?
|
|
---|---|
ja_62 napsal v č. 3893: Tak si zober iné akcie, kde boli i torpédoborce posielané pod vodu...napr. Kréta. A
"Všechny torpédoborce RN které byly u Dunkerku potopené LW se nacházely buď u pláží nebo v přístavu /jeden - HMS Grenade - dokonce zastihl nálet u mola, a do svého potopení nestihl opustit přístav, věru skvělé podmínky pro manévrování /, navíc většinou plně naložené vojskem, tedy ne při způsobu nasazení jaké by je čekalo proti případné invasi. "
ja_62 napsal v č. 3893: čo Kréta, Pacifik...? Tam sa dokázali torpédoborce ochrániť sami pred lietadlami?"a nepřestáváš opakovat, že torpédoborce byly zranitelné vůči leteckým útokům."
ja_62 napsal v č. 3893: Ok, sú výnimky, niekde v Pacifiku sa jeden torpédoborec za podpory výsadkového člna dokázal odolať útoku vyše 20 kamikaze... "V případě, že se po x-té vrátíš ke zkáze svazu "Z", po y-té ti poradím, aby ses podíval jak se vedlo HMS Tenedos." |
|
|
|
giro.c napsal v č. 3911: No práve, že len s kvantitatívnou... "s tim nepočitej, zkusili jsme to na něho s kvantitativní převahou půl roku možná dýl a výsledek?" |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 3903: s tim nepočitej, zkusili jsme to na něho s kvantitativní převahou půl roku možná dýl a výsledek? "To asi už ne . Zatím ještě stále doufám, že vysvětlím SKratégovi, proč nebyla invase do Británie v roce 1940 možná " |
|
|
|
Tom: mel jsem na mysli eliminaci, tak jak to probehlo treba s Rabaulem. Do te doby to byly akce hit & run (cvicne napr. bombardovani Panamskeho pruplavu, ostre Tarent, Pearl Harbor, Ceylon. Tam se vzdy jednalo o zaskoceni soupere. Ale v pozdejsim obdobi , kdy letadlove lode vlastne mely ukol vyprovokovat (Rabaul cca 1300? znicenych japonskych masin,Taiwan neco podobneho) me dava paralelu k pripadnemu pouziti letadlove lode v B-of-B.Vzhedem k provozu v morich okolo Britanie je moment prekvapeni vylouceny. Jeste jedna moznost, ze by Graff Zeppelin prevalcoval vsechno, co mu stoji v ceste. Zapomen na to, pitvame blbost | |
|
|
ujezd napsal v č. 3904: "Az USA v letech 43-45" Už v únoru 1942 se Halsey plavil Tichým oceánem a několikrát útočil na japonské základny. Stejně tak Japonci nasadili své LL u čínského pobřeží dokonce už ve 30.letech. Poprvé se tato myšlenka objevila a byla realizována při cvičení roku 1932, když (asi) admirál Harry Yarnell cvičně napadl (jaké překvapení) Pearl Harbor. Děkujeme za info o GZ - je tu o ní myslím i téma. |
|
|
|
Taz: Graff Zeppelin nebyla v zadnem pripade stavena pro utok proti Anglii jako ostrovu. Mela podporovat korzarske akce hladinovych sil, urcite neco vis o prunicich (treba Admiral Graff Spee) a pokusech o prunik (Bismarck, Prinz Eugen) na ocean, tak s nimi mela plavat. Admiralove operacnich svazu okolo letadlovych lodi se jeste hodne dlouho branili akcim letadlovych lodi proti pevninskym letistim. Az USA v letech 43-45. Btw: me kdyz bylo deset, tak jsem mel predstavu, ze kdyz se na kriznik shodi hodne vody, treba 1000kg, tak se musi potopit |
|
|
|
Algernon napsal v č. 3901: To asi už ne . Zatím ještě stále doufám, že vysvětlím SKratégovi, proč nebyla invase do Británie v roce 1940 možná " Až poněkolikáté budeš číst pořád dokola totéž "..."řekněme za další tři roky" |
|
|
|
Co se týče operací nad Dunkerque, vřele doporučuji knihu pana Šnajdra Bf 109, západní EVropa 1939-1940. Jsou tam uvedeny i dislokace některých jednotek v rozhodném období a ztráty obou stran. Podle mého jedna z nejlepších věcí na dané téma u nás. |
|
|
|
Nejsem tu zas tak dlouho, mně ta diskuse celkem baví | |
|
|
Jinak, docela jsem o tom uvažoval - za neúspěch Luftwaffe nemohla jenom její špatná taktika, spíš nebyla vůbec dost silná aby mohla RAF porazit. | |
|
|
Nechci ti nic posouvat, ale pokud trochu mohu, abych ti přiblížil svou představu o tvých slovech, výrazem "souhrn chyb" myslíš hlavně odklon LW od útoky na základny, letiště a radary RAF, a namísto toho zahájení bombardování strategických cílů, zejména Londýna po 6. září ? (Mimo pozdního zahájení atd.) Jestliže ano, myslíš, že v tom případě by bylo bývalo lépe kdyby LW po 6. září 1940 zkusila RAF vyprovokovat k boji pomocí zahájení invase? V tom případě pro tu operaci navrhuji kódové jméno "Blutopfer". |
|
|
|
SK napsal v č. 3846:
" že by to bolo kvôli súhre chýb ktoré previedli?"
SK napsal v č. 3847:
"No práve, Luftwaffe potrebovala vyprovokovať RAF k intenzívnejšiemu boju v oblasti, kde by sa strácali výhody RAF a kde by sa naopak znižovali nevýhody u Luftwaffe - teda v blízkosti nemeckých základní. A čím ich viac vyprovokuješ ako tým, že začneš inváziu?"
SK napsal v č. 3847: "boje ale tie rozhodujúce by prišli v čase invázie." A nemáš pocit, že tvá alternativa "začneme invasi a během ní teprve vybojujeme vzdušnou převahu" by sice nevedla k souhře chyb, ale byla by to jedna jediná velká chyba? Stále předpokládáš, že to vyjde, ale vůbec neuvažuješ o situaci, že by ten plán neuspěl -což je pravděpodobnější než opak - to jsi potom ty naloděný jednotky na cestě prakticky obětoval, nemyslíš? |
|
|
|
SK napsal v č. 3844:
"No hádam nechceš prekrútiť ešte aj fakt, že Luftwaffe to mala na rozdiel od RAF k Dunkerque podstatne ďalej... "
pbradler napsal v č. 2741:
" "Ostatne mám k dispozícii mapku, kde je vyznačené že VIII. zbor (kde bola väčšina StG zaradená) operoval proti Dunkerque z dobytých Francúzskych letísk v oblasti medzi Cambrai a St. Quentin.""
SK napsal v č. 3874: "Takže to máš priemerne 150 km k Dunkerque"/letiště RAF užívaná při operaci Dynamo/ O trošku dál ano, ale podle mapy, pokud jsem tu vzdálenost Dunkerque-St.Quentin nenašel nějak zcela zvláštně, by vzdálenost neměla být podstatně větší. (A otázka navíc: Nevracíš se náhodou k "letiskám za Rýnom"?) |
|
|
|
SK napsal v č. 3843: "Hej? Tak zrovna sa ani torpédoborce ani krížniky moc nepredviedli, že by si dokázali zabezpečiť ochranu sami pred leteckými útokmi...medzi množstvom lodí potopených u Dunkerque boli i torpédoborce (pričom rozhodne neboli primárnym cielom)" Myslíš si, že jsem idiot? Všechny torpédoborce RN které byly u Dunkerku potopené LW se nacházely buď u pláží nebo v přístavu /jeden - HMS Grenade - dokonce zastihl nálet u mola, a do svého potopení nestihl opustit přístav, věru skvělé podmínky pro manévrování /, navíc většinou plně naložené vojskem, tedy ne při způsobu nasazení jaké by je čekalo proti případné invasi. To všechno ti bylo dokázáno a zdůrazněno už nejméně třikrát, naposledy někdy v srpnu, ty sis z toho buď zapamatoval jediné, totiž že došlo ke ztrátám, nebo naopak úmyslně počítáš s tím, že si to většina přítomných nepamatuje, a nepřestáváš opakovat, že torpédoborce byly zranitelné vůči leteckým útokům. V případě, že se po x-té vrátíš ke zkáze svazu "Z", po y-té ti poradím, aby ses podíval jak se vedlo HMS Tenedos. |
|
|
|
Proč to chtít vzít do Anglie letecky, když se tam můžeme dostat tunelem (vykopání tunelu bude určitě oproti projektu "Habakuk" rychlejší )? Omlouvám se, už zase jen melu na prázdno... Teď Vám dám zase na čas pokoj (Teda pokuď po mně nebudete házet kameny ). Hlavně díky "nemetkovi", za ty stránky s Graff Zepellinem. |
|
|
|
Omlouvám se, mluvil jsem o "britské" a ona byla "americká". (dík Dzin, proč mám pocit, že na těchto stránkách máš za úkol zachraňovat situace ) No, ale nevadí, jako příklad šílených projektů to jde, ne? Měli němci něco šílenějšího? |
|
|
|
Tom: (3888)
Nejspíše šlo o americkou operační vzducholoď, která nesla tuším asi devět dvouplošníků Curtiss F9C.
To bude ona. Habakuk se mi také líbil. Jako menší jsem se divil, proč takovou super věc nerealizovali. |
|
|
|
Taz má pravdu, v jednom ABC to bylo, ovšem pokud si dobře pamatuji, nejednalo se o německou, ale o vzducholoď US Navy. Z trochu novějšího soudku, svého času USAF uvažovala o zřízení těžkého letounu, který by měl ve svých útrobách až několik desítek F-4 a byl by schopen je vysazovat za letu. Měli se tím nahradit letadlové lodě. Není třeba dodávat, že k realizaci nikdy nedošlo. |
|
|
|
Neházím šutry, jen mne zajímá odkud se to vzalo. Tedy nic z otcovi knihovny ale cosi z ABC - to jen abych měl představu. Nejspíše šlo o americkou operační vzducholoď, která nesla tuším asi devět dvouplošníků Curtiss F9C. Zajímavá technická libůstka ze začátku třicátých let. Ta romantika je nepopiratelná, ovšem s wwII či britskou RAf to nemá mnoho společného. To už spíš letadlová loď na ledovci. Projekt "Habakuk"... |
|
|
|
to Tom: Nemusíš hned házet kameny . Možná to bude znít hloupě, ale viděl jsem to ve starém dobrém "ABC", bylo to tam rozkreslené dosti věrohodně. Mělo to nést tuším dvanáct dvouplošníků, ale typ ti neřeknu. Z prstů jsem si to nevycucal Ok? Když bych hledal, možná bych našel, ale přeci jenom, čas kdy jsem si kupoval "ABC" je pár let pryč..... |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII všeobecně
- > Bylo vylodění v Británii v roce 1940 možné?