Bylo vylodění v Británii v roce 1940 možné?
|
|
---|---|
![]() |
ja_62 napsal v č. 3893: Tak si zober iné akcie, kde boli i torpédoborce posielané pod vodu...napr. Kréta. A
"Všechny torpédoborce RN které byly u Dunkerku potopené LW se nacházely buď u pláží nebo v přístavu /jeden - HMS Grenade - dokonce zastihl nálet u mola, a do svého potopení nestihl opustit přístav, věru skvělé podmínky pro manévrování /, navíc většinou plně naložené vojskem, tedy ne při způsobu nasazení jaké by je čekalo proti případné invasi. "
ja_62 napsal v č. 3893: čo Kréta, Pacifik...? Tam sa dokázali torpédoborce ochrániť sami pred lietadlami?"a nepřestáváš opakovat, že torpédoborce byly zranitelné vůči leteckým útokům."
ja_62 napsal v č. 3893: Ok, sú výnimky, niekde v Pacifiku sa jeden torpédoborec za podpory výsadkového člna dokázal odolať útoku vyše 20 kamikaze... "V případě, že se po x-té vrátíš ke zkáze svazu "Z", po y-té ti poradím, aby ses podíval jak se vedlo HMS Tenedos." ![]() |
|
|
![]() |
giro.c napsal v č. 3911: No práve, že len s kvantitatívnou... "s tim nepočitej, zkusili jsme to na něho s kvantitativní převahou půl roku možná dýl a výsledek?" ![]() |
|
|
ja_62 napsal v č. 3903: s tim nepočitej, zkusili jsme to na něho s kvantitativní převahou půl roku možná dýl a výsledek? "To asi už ne . Zatím ještě stále doufám, že vysvětlím SKratégovi, proč nebyla invase do Británie v roce 1940 možná " |
|
|
|
Tom: mel jsem na mysli eliminaci, tak jak to probehlo treba s Rabaulem. Do te doby to byly akce hit & run (cvicne napr. bombardovani Panamskeho pruplavu, ostre Tarent, Pearl Harbor, Ceylon. Tam se vzdy jednalo o zaskoceni soupere. Ale v pozdejsim obdobi , kdy letadlove lode vlastne mely ukol vyprovokovat (Rabaul cca 1300? znicenych japonskych masin,Taiwan neco podobneho) me dava paralelu k pripadnemu pouziti letadlove lode v B-of-B.Vzhedem k provozu v morich okolo Britanie je moment prekvapeni vylouceny. Jeste jedna moznost, ze by Graff Zeppelin prevalcoval vsechno, co mu stoji v ceste. Zapomen na to, pitvame blbost![]() |
|
|
|
![]() |
ujezd napsal v č. 3904: "Az USA v letech 43-45" Už v únoru 1942 se Halsey plavil Tichým oceánem a několikrát útočil na japonské základny. Stejně tak Japonci nasadili své LL u čínského pobřeží dokonce už ve 30.letech. Poprvé se tato myšlenka objevila a byla realizována při cvičení roku 1932, když (asi) admirál Harry Yarnell cvičně napadl (jaké překvapení) Pearl Harbor. Děkujeme za info o GZ - je tu o ní myslím i téma. |
|
|
Taz: Graff Zeppelin nebyla v zadnem pripade stavena pro utok proti Anglii jako ostrovu. Mela podporovat korzarske akce hladinovych sil, urcite neco vis o prunicich (treba Admiral Graff Spee) a pokusech o prunik (Bismarck, Prinz Eugen) na ocean, tak s nimi mela plavat. Admiralove operacnich svazu okolo letadlovych lodi se jeste hodne dlouho branili akcim letadlovych lodi proti pevninskym letistim. Az USA v letech 43-45. Btw: me kdyz bylo deset, tak jsem mel predstavu, ze kdyz se na kriznik shodi hodne vody, treba 1000kg, tak se musi potopit ![]() |
|
|
|
![]() |
Algernon napsal v č. 3901: To asi už ne" Až poněkolikáté budeš číst pořád dokola totéž "..."řekněme za další tři roky" ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Co se týče operací nad Dunkerque, vřele doporučuji knihu pana Šnajdra Bf 109, západní EVropa 1939-1940. Jsou tam uvedeny i dislokace některých jednotek v rozhodném období a ztráty obou stran. Podle mého jedna z nejlepších věcí na dané téma u nás. |
|
|
![]() |
Nejsem tu zas tak dlouho, mně ta diskuse celkem baví ![]() |
|
|
![]() |
Jinak, docela jsem o tom uvažoval![]() |
|
|
![]() |
Nechci ti nic posouvat, ale pokud trochu mohu, abych ti přiblížil svou představu o tvých slovech, výrazem "souhrn chyb" myslíš hlavně odklon LW od útoky na základny, letiště a radary RAF, a namísto toho zahájení bombardování strategických cílů, zejména Londýna po 6. září ? (Mimo pozdního zahájení atd.) Jestliže ano, myslíš, že v tom případě by bylo bývalo lépe kdyby LW po 6. září 1940 zkusila RAF vyprovokovat k boji pomocí zahájení invase? V tom případě pro tu operaci navrhuji kódové jméno "Blutopfer". |
|
|
![]() |
SK napsal v č. 3846:
" že by to bolo kvôli súhre chýb ktoré previedli?"
SK napsal v č. 3847:
"No práve, Luftwaffe potrebovala vyprovokovať RAF k intenzívnejšiemu boju v oblasti, kde by sa strácali výhody RAF a kde by sa naopak znižovali nevýhody u Luftwaffe - teda v blízkosti nemeckých základní. A čím ich viac vyprovokuješ ako tým, že začneš inváziu?"
SK napsal v č. 3847: "boje ale tie rozhodujúce by prišli v čase invázie." A nemáš pocit, že tvá alternativa "začneme invasi a během ní teprve vybojujeme vzdušnou převahu" by sice nevedla k souhře chyb, ale byla by to jedna jediná velká chyba? Stále předpokládáš, že to vyjde, ale vůbec neuvažuješ o situaci, že by ten plán neuspěl -což je pravděpodobnější než opak ![]() |
|
|
![]() |
SK napsal v č. 3844:
"No hádam nechceš prekrútiť ešte aj fakt, že Luftwaffe to mala na rozdiel od RAF k Dunkerque podstatne ďalej... "
pbradler napsal v č. 2741:
" "Ostatne mám k dispozícii mapku, kde je vyznačené že VIII. zbor (kde bola väčšina StG zaradená) operoval proti Dunkerque z dobytých Francúzskych letísk v oblasti medzi Cambrai a St. Quentin.""
SK napsal v č. 3874: "Takže to máš priemerne 150 km k Dunkerque"/letiště RAF užívaná při operaci Dynamo/ O trošku dál ano, ale podle mapy, pokud jsem tu vzdálenost Dunkerque-St.Quentin nenašel nějak zcela zvláštně, by vzdálenost neměla být podstatně větší. (A otázka navíc: Nevracíš se náhodou k "letiskám za Rýnom"?) |
|
|
![]() |
SK napsal v č. 3843: "Hej? Tak zrovna sa ani torpédoborce ani krížniky moc nepredviedli, že by si dokázali zabezpečiť ochranu sami pred leteckými útokmi...medzi množstvom lodí potopených u Dunkerque boli i torpédoborce (pričom rozhodne neboli primárnym cielom)" Myslíš si, že jsem idiot? Všechny torpédoborce RN které byly u Dunkerku potopené LW se nacházely buď u pláží nebo v přístavu /jeden - HMS Grenade - dokonce zastihl nálet u mola, a do svého potopení nestihl opustit přístav, věru skvělé podmínky pro manévrování ![]() To všechno ti bylo dokázáno a zdůrazněno už nejméně třikrát, naposledy někdy v srpnu, ty sis z toho buď zapamatoval jediné, totiž že došlo ke ztrátám, nebo naopak úmyslně počítáš s tím, že si to většina přítomných nepamatuje, a nepřestáváš opakovat, že torpédoborce byly zranitelné vůči leteckým útokům. V případě, že se po x-té vrátíš ke zkáze svazu "Z", po y-té ti poradím, aby ses podíval jak se vedlo HMS Tenedos. |
|
|
![]() |
Proč to chtít vzít do Anglie letecky, když se tam můžeme dostat tunelem (vykopání tunelu bude určitě oproti projektu "Habakuk" rychlejší ![]() Omlouvám se, už zase jen melu na prázdno... Teď Vám dám zase na čas pokoj (Teda pokuď po mně nebudete házet kameny ![]() |
|
|
![]() |
Omlouvám se, mluvil jsem o "britské" a ona byla "americká". (dík Dzin, proč mám pocit, že na těchto stránkách máš za úkol zachraňovat situace![]() No, ale nevadí, jako příklad šílených projektů to jde, ne? Měli němci něco šílenějšího? |
|
|
![]() |
Tom: (3888)
Nejspíše šlo o americkou operační vzducholoď, která nesla tuším asi devět dvouplošníků Curtiss F9C.
To bude ona. Habakuk se mi také líbil. Jako menší jsem se divil, proč takovou super věc nerealizovali. ![]() |
|
|
![]() |
Taz má pravdu, v jednom ABC to bylo, ovšem pokud si dobře pamatuji, nejednalo se o německou, ale o vzducholoď US Navy. Z trochu novějšího soudku, svého času USAF uvažovala o zřízení těžkého letounu, který by měl ve svých útrobách až několik desítek F-4 a byl by schopen je vysazovat za letu. Měli se tím nahradit letadlové lodě. Není třeba dodávat, že k realizaci nikdy nedošlo. |
|
|
![]() |
Neházím šutry, jen mne zajímá odkud se to vzalo. Tedy nic z otcovi knihovny ale cosi z ABC - to jen abych měl představu. Nejspíše šlo o americkou operační vzducholoď, která nesla tuším asi devět dvouplošníků Curtiss F9C. Zajímavá technická libůstka ze začátku třicátých let. Ta romantika je nepopiratelná, ovšem s wwII či britskou RAf to nemá mnoho společného. To už spíš letadlová loď na ledovci. Projekt "Habakuk"... |
|
|
![]() |
to Tom: Nemusíš hned házet kameny ![]() ![]() |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII všeobecně
- > Bylo vylodění v Británii v roce 1940 možné?