Bylo vylodění v Británii v roce 1940 možné?
|
|
---|---|
Jenom aby v době kdy "amící" dotáhnou atom, už nebyl Berlín rusů | |
|
|
Bylo mi jasné, že američené by nebyli připraveni hned. Ale že by neměli "nic" čím by poslužili... Asi je to tak. 1."kanadská" by situaci asi nezachránila, ale toliko zmiňované R.A.F. určitě! | |
|
|
SK napsal v č. 3915: "Stále si nenapísal prečo " Zkus si přečíst jakékoli dílo z oblasti strategie anebo vojenské historie, a dozvíš se co si myslí různí vážení a vzdělaní pánové z těchto oborů o typech velitelů kteří všechny své síly riskovali v operaci která neměla od počátku naději na úspěch, plán učinili závislý ne jedné jeho dílčí složce, z celé operace s nejmenší pravděpodobností úspěchu, a na tomto předpokladu založili další fáze bitvy a neměli - a v tomto případě ani nemohli mít - připraven žádný alternativní plán, např. v Clausewitzovi to bude určitě, a navíc bez vulgarit ke kterým bych nakonec sklouzl já.
SK napsal v č. 3915: Velká, velká... "a aká by to mala byť chyba" |
|
|
|
Až do ledna 1942 by v tom USA Anglii pravděpodobně "nechali". Rozhodně si neumím představit, že by z New Yorku vyplulo v srpnu 1940 nějaké invazní loďstvo s americkou armádou. Jinak, v Anglii byla také 1.kanadská divize, 2.kanadská divize se připravovala na přesun do Anglie. | |
|
|
Myslíte si, že američané by v tom brity nechali? To by totiž němcům "trochu" pomohlo Pořád je tu, ale ten problém s RAF, to byl oříšek, který němci ne, a ne rozlousknout....Tím pádem mi podle mne vylodění nemělo smysl. |
|
|
|
Algernon napsal v č. 3924: Já to vím, své
"Luftwaffe nikdy neměla nejmenší šanci vyřadit Fighter Command… Po celou dobu si Fighter Command udržuje konstantní počet jednotek, v kterých pořád má operační stroje v dostatečných počtech"
kdyby se jim nějak podařilo vyřadit RAF
jsem myslel hypoteticky, a i v tomto nereálném případě bych možnosti RN nejen odolat, ale podstatně narušit invasi hodnotil jako dobré. |
|
|
|
Američané podporovali Anglii dodávkou zbraní a válečného materiálu. Pochybuji že by vyslali nějaký expediční sbor, i když nějací dobrovolníci z USA v Anglii byli. Co se týká Londýna - němci by ho musely dobýt. byl to důležitý dopravní uzel, který spojoval jižní Anglii (Kent, Sussex) ze zbytkem Velké Británie. Tolik kritizované bombardování Londýna také není od začátku chybné - šlo hlavně o to vyřadit dopravní systém (nádraží, doky,...) a narušit tak případný přísun posil. | |
|
|
Karaya1: Myslel jsem nekonečný proud posil do Anglie z americké strany. Nebo si myslíte, že američané by to nechali jen tak plavat, že se němci vylodili v Anglii? Upřímně já nevím, to je o politice... | |
|
|
američané, kteří by se vylodili
Co prosím? |
|
|
|
Marseill (3919): ... které dokázali udržovat na stále relativně stejné úrovni
Britové bojovali s posledních sil
SK (3915): No, šel bys do souboje s neporaženou RAF a netknutou Royal Navy, a to se skromnými silami Kriegsmarine (neargumentuj mi tu prosím zase „stažením konvojů do Frankreichu a v mezidobí zničením RN“, to je podle mě nesmysl) a kvalitní Luftwaffe.Stále si nenapísal prečo a aká by to mala byť chyba... Zabrusme na chvíli na pole „kdyby“. Za výše popsané situace (která je, jak jsem pochopil z Tvých příspěvků, současnou verzí Seelöwe) by se v každém jednalo o obrovský risk. A podle mého skromného názoru by se operace nepovedla. Howgh. Toto už není příliš téma sem, ale spíše do restauračního zařízení, třeba při posezení nad mou seminárkou |
|
|
|
Z toto co tu zatím bylo řečeno se utvrzuji v jediném... Němci prohráli druhou světovou válku zejména díky letecké převaze. Tedy, stejně tak by německo prohrálo i pokus o vylodění. Otázkou je kolik pěšáků a techniky by se dostalo na ostrov, protože 100% zničit všechen útok by asi nešlo. V každém případě, pokud by němci nezískali leteckou převahu, kterou jak víme nezískali. Útok by byl rozprášen... Když budu jenom spekulovat (pozn. toto téma je celé o spekulacích), tak i kdyby se to němcům povedlo, získali leteckou i pozemní převahu. Hittler by stejně chtěl Londýn, nevnímaje ostatních bojových cílů (alespoň si to myslím já) a jak by to dopadlo? Jako takový malý Stalingrad, s tím, že američané, kteří by se vylodili, by zase němce poslali "šupem domů"... A kdyby to němcům nevyšlo, tak co? Stalin by si nechal ujít příležitost "osvobodit" evropu?, to asi těžko a němci by byli zase tam, kde v roce 1945 a to v... (následuje sprosté slovo, které radši vypustím). Nakonec možná němci udělali "líp", že se nevylodili, protože by jenom ztratili cenné zdroje. To si myslím já ... |
|
|
|
SK napsal v č. 3913:
"Kréta, Pacifik...? Tam sa dokázali torpédoborce ochrániť sami pred lietadlami? "
SK napsal v č. 3913: "Ok, sú výnimky" Netvrdím, že torpédoborec odolá leteckým útokům, všem bombám se vyhne atd., ale při poměru sil mezi RN a LW by se Němcům nikdy nemohlo podařit RN porazit tak, aby ochránili konvoje - a to pravděpododobně, i kdyby se jim nějak podařilo zbavit je jakéhokoli stíhacího krytí. Ty si naopak vybíráš extrémní případy a na nich demonstruješ své představy. |
|
|
|
Taz: (3917) Kdysi tady o tom bylo forum, ale nějak ho nemohu najít, jestli už nezmizelo. Tam se tohle poměrně dost probíralo. Pilot Luftwaffe k tomu, aby mu byl uznán sestřel, musel prakticky udělat jedinou hlavní věc a to sestřel nárokovat, tedy nahlásit ho. Do poloviny války to potom musel ještě alespoň něčím doložit. Poloviční sestřel v Luftwaffe neexistoval. |
|
|
|
Achileus napsal v č. 3918: No len v tom to určite nebolo. Môžeš byť akokoľvek nabudený i tak nemáš mnoho šancí proti skúsenejšiemu a početnejšiemu protivníkovi. Navyše každému jednému nemcovi išlo v súboji o krk, takže musel do vzájomného súboja dať všetko rovnako ako brit, poliak, kanaďan, čechoslovák..."Ja si myslim, ze okrem ineho briti prejavili vacsiu bojovnost" Takže čo ďalej mimo tej bojovnosti? |
|
|
|
Achileus napsal v č. 3918: Britové bojovali s posledních sil a díky radaru později slavili úspěch a ne díky větší iniciativě. "Ja si myslim, ze okrem ineho briti prejavili vacsiu bojovnost" |
|
|
|
SK napsal v č. 3916: Ja si myslim, ze okrem ineho briti prejavili vacsiu bojovnost, lebo im islo o existenciu na rozdiel od nemcov ktorym "neslo o nic" "A aká by teda musela byť silná aby porazila RAF za rovnocených podmienok? Čo podľa teba rozhodlo o tom, že RAF nebola porazená, prípadne kde vidíš príčiny zlyhania Luftwaffe?" |
|
|
|
To jsem zase já - dotěrný počítačový hráč (omlovám se, že to není k tématu, ale pořád tu teď řešítu LW vs RAF, tak doufám, že najdu odpověď...) Otázka: "Co musel pilot LW udělat, aby mu byl uznán sestřel?" Hráli jsme totiž s kamarády na síti IL-2 a já svojí Bf-109 zničil dvě letadla (La-5) těsně potom co se odlepili od zěmě a další dva ještě než vůbec narolovali na run-way. Zničil jsem tudíš nejvíc letadel a tím pádem celkově vyhrál (další tři jsem dostal ve vzduchu), ale oproti kamarádovi co na La-5 sestřil jen o dvě letadla míň a všechno "sundal" v otevřeném souboji jsem se cítil dost hloupě... Co tedy pilot musel udělat aby mu byl uznán sestřel a jak to bylo s polovičními sestřeli? |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 3897: A aká by teda musela byť silná aby porazila RAF za rovnocených podmienok?"Jinak, docela jsem o tom uvažoval - za neúspěch Luftwaffe nemohla jenom její špatná taktika, spíš nebyla vůbec dost silná aby mohla RAF porazit." Čo podľa teba rozhodlo o tom, že RAF nebola porazená, prípadne kde vidíš príčiny zlyhania Luftwaffe? |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 3895: Stále si nenapísal prečo a aká by to mala byť chyba...
"A nemáš pocit, že tvá alternativa "začneme invasi a během ní teprve vybojujeme vzdušnou převahu" by sice nevedla k souhře chyb, ale byla by to jedna jediná velká chyba? "
ja_62 napsal v č. 3895: Samozrejme, že uvažujem o tom, keby to nevyšlo...nemci by tým pádom prišli o dosť síl, ale nebolo by to ani zďaleka toľko, koľko strácali neskôr na východnej (či iných) fronte. "Stále předpokládáš, že to vyjde, ale vůbec neuvažuješ o situaci, že by ten plán neuspěl -což je pravděpodobnější než opak - to jsi potom ty naloděný jednotky na cestě prakticky obětoval, nemyslíš?" |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 3894: No vzhľadom na to, že:"O trošku dál ano, ale podle mapy, pokud jsem tu vzdálenost Dunkerque-St.Quentin nenašel nějak zcela zvláštně, by vzdálenost neměla být podstatně větší. " a) Luftwaffe to mala ďalej b) jej stíhačky mali menší dolet by som si dovolil tvrdiť, že to bolo dosť podstatné...
ja_62 napsal v č. 3894: Z tých myslím operovali len časť stredných bombardérov, nie? Je 87 boli nasadené už z "frontových" letísk. "(A otázka navíc: Nevracíš se náhodou k "letiskám za Rýnom"?)" |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII všeobecně
- > Bylo vylodění v Británii v roce 1940 možné?