Bylo vylodění v Británii v roce 1940 možné?
|
|
---|---|
SK (1658): ktoré letí nízko pri hladine, prípadne sa skrýva v mrakoch
V mracích toho moc neuvidí a při zemi si ho podá lehký flak... A na zbytek stačí pohotovostní roj Spitfirů...
SK (1658): Ja viem, že sa to dá odvediť, lebo na strednej nám to profák ukazoval...len mi ide o to, že na prvý pohľad to vyzeralo OK, ale potom sme zistili, kde sa mu chybička vloudila... No, pokud ukazoval klasickou metodu rozdílu čtverců, tak tam se dělí nulou Ale je ještě jiný (přes komplexní čísla), i ty pravé úhly jsou v pořádku... A pak má člověk věřit důkazům Preto som chcel uviesť príklad (môžeš na mail), že či máš nejaké "správnejšie" odvodenie že napr. 1=2 a pod. |
|
|
|
Algernon napsal v č. 1655: Na to si expert ty... "A nechtěl bys nám tedy povykládat něco o tom, kolikpak toho v létě 1940 nad Británií nalétal jediný výškový Ju 86P, prototyp V3..???"
Algernon napsal v č. 1655: A podľa teba Luftwaffe nemala nič čo by bolo schopné nasadenia nad Spojeným kráľovstvom? "Čili… Mala Luftwaffe čosi, co by bylo schopné (v létě 1940) nasazení nad Spojeným královstvím?"
Algernon napsal v č. 1656: Nemusia urobiť nepriepustnú - taká neexistuje, ale stačí taká aby významne oslabilo nepriateľské loďstvo. A to, že briti mali s mínami problém svedčia ich straty spôsobené práve na mínach... "Je ovšem otázkou, zda-li byla KM (popříp. i spolu s LW) skutečně schopna provést nějakou „nepropustnou“ minovou uzávěru…" |
|
|
|
karaya1 napsal v č. 1654: Ja viem, že sa to dá odvediť, lebo na strednej nám to profák ukazoval...len mi ide o to, že na prvý pohľad to vyzeralo OK, ale potom sme zistili, kde sa mu chybička vloudila... "Kontrolní otázka: Co dělá matfyzák na nudné přednášce? Vymýšlí žertovné příklady... Nechce se mi to tu psát, neboť to jsou trochu složitější rovnice, ale jde dokázat i tvrzení, že všechny úhly jsou pravé atp " Preto som chcel uviesť príklad (môžeš na mail), že či máš nejaké "správnejšie" odvodenie že napr. 1=2 a pod.
karaya1 napsal v č. 1654: To určite nie, ale myslím, že takým kurv... a nejakým prístavným pracovníkom to bolo relativne jedno. Bonzákov by som skôr hľadaj niekde u inteligencie...Je jasné, že by všetko sa nemohlo utajiť, ale myslím, že jednotlivá informácia o nalodení jednej jednotky v prístave by ešte nemusela znamenať, že invázia začala...mohol ísť napr. o nácvik, prípadne len presun do iného prístavu...
"A co přístavní dělníci, uklízečky, kurvy? Neříkej mi, že všechny služby a potřeby WH byly import z Vaterlandu..."
karaya1 napsal v č. 1654: Ju 86P (aj keď v prototype) nad Anglickom lietalo, to má v článku aj Algernon. Inak to bol len príklad, nemci mali aj iné priezkumné stroje Napr. Bf 110, Do 17, Ju 88...a nemyslím si, že nájdenie lietadla, ktoré letí nízko pri hladine, prípadne sa skrýva v mrakoch je ľahké... "Ne, to mi neuniklo, ale jak již psal giro.c, je jednodušší zastavit jednotlivé letadlo než velký svaz (ovšem, aby se do mě nepustili letci musím připustit, že najít jednotlivce je na druhou stranu obtížnější...) K Ju 86P: Tys nečetl Algernonův článek? " |
|
|
|
Dzin napsala v č. 1651: No o tom, ako Ultra dodala informácie o nemeckej organizácií by som sa tu radšej nezmieňoval...Briti podľa tých informácií usúdili, že nemci majú cca 5000 lietadiel... "Když je řeč o ULTRA, tak v roce 1940 dokázala např. průběžně číst denní hlášení velitelů armád OKW. Dokázala číst prakticky veškerou komunikaci Luftwaffe. Velmi zajímavé třeba je, že před zahájením BoB dodala ULTRA komp,letní organizaci sil LW k tomuto určených, včetně početních stavů, názvů jednotek, rozmístění a velitelů. ULTRA dokázala průběžně číst radiogrami Luftwaffe, jako by byli určeny. Opravdu vřele doporučuji knihu "Přísně tajné" - F.W. Winterbotham. Člověka překvapí rozsah informací ULTRA." Inak rok 1940 je dosť všeobecný. Je pravda, že koncom roku na tom briti boli celkom dobre ale čo tak tesne po páde Francúzska? Inak ako ďaleko boli v tej dobe nemecký dešifranti? |
|
|
|
SK (1649): no schválne...
Kontrolní otázka: Co dělá matfyzák na nudné přednášce? Vymýšlí žertovné příklady... Nechce se mi to tu psát, neboť to jsou trochu složitější rovnice, ale jde dokázat i tvrzení, že všechny úhly jsou pravé atp
SK (1649): stačí, ale keby nemci zaviedli zákaz nočného vychádzania, atď by to mali Frantíci ťahšie
A co přístavní dělníci, uklízečky, kurvy? Neříkej mi, že všechny služby a potřeby WH byly import z Vaterlandu...
SK (1649): Samozrejme obrana Británie bola skvelá, že ani jedno lietadlo nepreniklo, že? A to, že Briti nedokázali zabrániť ani náletom na letiská, prístavy a konvoje ti uniklo? Nemyslíš, že proti jednotlivým lietadlá nebol varovný systém až tak účinný? A čo napr. Ju 86P? Malo RAF niečo schopné čím by ich bolo schopné zostreliť?
Ne, to mi neuniklo, ale jak již psal giro.c, je jednodušší zastavit jednotlivé letadlo než velký svaz (ovšem, aby se do mě nepustili letci musím připustit, že najít jednotlivce je na druhou stranu obtížnější...) K Ju 86P: Tys nečetl Algernonův článek? |
|
|
|
pbradler: (1652) Protože ULTRA měla ten samý problém, jako v případě před Overlordem. Díky "Válce v sedě" měli Němci čas instalovat dostatečné množství polních telefonických linek a to myslím vysvětluje vše. Podobná situace třeba nastala když později Wehrmacht přešel ve Francii na okupační režim. Postupem času natáhl také vojenské linky a pramen informací se zeslabil. |
|
|
|
Dzin napsala v č. 1651: Prečo potom nedokázali spojenci rozpoznať prípravy a nástupný plán Nemecka pred vpádom do Francúzska keď mali už vtedy toľko presných informácií? " Když je řeč o ULTRA, tak v roce 1940 dokázala např. průběžně číst denní hlášení velitelů armád OKW." |
|
|
|
Když je řeč o ULTRA, tak v roce 1940 dokázala např. průběžně číst denní hlášení velitelů armád OKW. Dokázala číst prakticky veškerou komunikaci Luftwaffe. Velmi zajímavé třeba je, že před zahájením BoB dodala ULTRA komp,letní organizaci sil LW k tomuto určených, včetně početních stavů, názvů jednotek, rozmístění a velitelů. ULTRA dokázala průběžně číst radiogrami Luftwaffe, jako by byli určeny. Opravdu vřele doporučuji knihu "Přísně tajné" - F.W. Winterbotham. Člověka překvapí rozsah informací ULTRA. | |
|
|
SK v tomhle bych souhlasil s SK. Britové by průzkumáky sestřelovali. Jenže tady mi připadá, že mícháš do sebe něco co ani nejde. Když ti jako nálet přilítně 200 letadel, hje jasný, že asi všechny nezacyhytíš. U toho jednoho je to pravděpodobnější. Nezapomeň na síť pobřežních poozrovatelů, ketrá se táhla v podstatě okolo celé Británie. | |
|
|
karaya1 napsal v č. 1648: no schválne...
"I to se dá snadno dokázat, pane kolego"
karaya1 napsal v č. 1648: stačí, ale keby nemci zaviedli zákaz nočného vychádzania, atď by to mali Frantíci ťahšie. Čím sa mohla pochváliť do červenca 1940 Ultra? Nemyslím, že boli až taký schopný. Inak ani nemci neboli na poli dešifrovania v tom období moc pozadu...
"Nevím, ale mně se opakované naloďování a vyloďování vojáků zdá nereálné a chaos vyvolávající... A k druhé části: Francouzi, letecký průzkum ani Ultra Ti nestačí? "
karaya1 napsal v č. 1648: Samozrejme obrana Británie bola skvelá, že ani jedno lietadlo nepreniklo, že? A to, že Briti nedokázali zabrániť ani náletom na letiská, prístavy a konvoje ti uniklo? Nemyslíš, že proti jednotlivým lietadlá nebol varovný systém až tak účinný? A čo napr. Ju 86P? Malo RAF niečo schopné čím by ich bolo schopné zostreliť? "Domnívám se, že by průzkumná letadla LW byla s železnou pravidelností sestřelována..." |
|
|
|
SK (1631): LW by mohla robiť denne niekoľkokrát priezkum nad britskými základňami a teda by presne vedela kedy vyplávali.
Domnívám se, že by průzkumná letadla LW byla s železnou pravidelností sestřelována...
SK (1635): a čo ak nalodíš vojakov v noci a tak nebudeš vôbec vedieť, že sa nalodili?
Nevím, ale mně se opakované naloďování a vyloďování vojáků zdá nereálné a chaos vyvolávající... A k druhé části: Francouzi, letecký průzkum ani Ultra Ti nestačí?
pbradler (1641): Ty vychádzaš pri svojich výpočtoch z predpokladu že 1+1=1 ?
I to se dá snadno dokázat, pane kolego |
|
|
|
SK: Nemáš letecnou ndvládu nad Kanálem. Nemáš námořní nadvládu nad Kanálem. Nemáš potřebné vyloďovací a přepravní kapacity. Tohle jsou základní fakta, proč se vylodění se nemůže konat. Ani jedno nebylo v silách Němců v roce 1940 změnit. | |
|
|
SK: (1640) viz. přízpěvky níže (1643) viz. přízpěvky níže (1644) Na čem zakládáš své úvahy, že by Němci prámy, které zmiňuješ, přestavovali na vyloďovací lodě? A jak budeš chtít vyložit lodě, když nemáš čím? |
|
|
|
Dzin napsala v č. 1638: Čo ak bude ten rozkaz vydávaný tvojim obľúbeným telefónom? "ULTRA, odboj, lidská špionáž, letecký průzkum. Můžeš sice provádět cvičná vyplutí, ale OKW ti vydá rozkaz k invazi jen jednou. A on bude zachycen a bude dešifrován. O úrovni ULTRA té doby viz. "Přísně tajné"." Navyše v červenci 1940 toho Ultra ešte moc nevylúštila v reálnom čase a množstvo depeší nerozlúštila vôbec... |
|
|
|
Dzin napsala v č. 1638: Nemci prestavovali aj tie lode čo mali aby boli vhodné na vylodenie a nielen stavali nové...Rovnako postupovali aj briti ked použili lode čo mali a prestavali ich na výsadkové..."To ovšem nic nemění na tom, že zde byly stavěny nové lodě a ne upravovány staré. Takže veškeré tvé hypotézi o tom, jak by jsi na říční prámi udělal nájezdová vrata padají. A pokud by jsi je neudělal, tak to máš stejný problém, jak by jsi z nich cokoliv vylodil? Či-li by ti zbyly jen vory bez pohonu a vyloďování pomocí nich by byla opravdu chuťovka. Navíc jak by jsi na ně chtěl na širém moři cokoliv dát? Prostě, když použiješ ony velké prámy, které ukazuješ, jsi na tom stejně, jako v případě transportních lodí, můžeš je vylodit jen u mola." Z nákladného člnu môžeš vylodiť jednotky v pohode ak je vybavená rampou...jednoducho po nej vozidlá zídu na zem. člnom totiž môžeš nabehnúť na breh a po vysadení techniky a vojakov ho zase odvliecť. Mohol by si použiť riečne lode z vlastným pohonom... A samozrejme, že na tych čšlnoch a riečných lodiach budeš mať tie jednotku už počas plavby...prečo by som ich mal naloďovať až v priestore invázie??? |
|
|
|
Dzin napsala v č. 1638: Výtku adresujem tebe, lebo si myslím, že si schopný si spočítať sám koľko toho KM mala v tej dobe k dispozícií a myslím, že nie si odkázaný sa spoliehať na Hrbka a pod..."Hrbek "Salvy nad vlnami". Takže svou výtku adresuj jemu. Minolovky a minonosky použít k námořnímu boji rovná se ztratit je všechny. A odstřelování pobřeží je samozřejmě to samé, jako námořní boj." Ja som uviedol sily KM a ak sa ti nezdajú, tak mi ukáž, ktoré lode čo som vymenoval nemalo Nemecko v tej dobe k dispozícií... Mínolovky M-boote boli silnejšie vyzbrojené ako napr. britské korvety a teda by boli schopné odraziť minimálne útok MTB. Rovnako mohli zdržať útok torpédoborcov a krížnikov, ktoré by museli najprv vbyradiť ich a až potom by sa mohli sústrediť na výsadkové lode... Inak rýchlosť okolo 15-18 uzlov si myslím, že je dostatočná.
Dzin napsala v č. 1638: V ktorom príspevku?
"Už to tu psal nemetko. Já k tomu přidal jen Force H."
Dzin napsala v č. 1638: Ja nevravím, že by na nich neútočili už počas plavby vv severnom mori, ale rovnako môžeš bombardovať, keď už budú v kanáli a vôbec nebude neskoro, lebo invazne loďstvo bude v prístavoch, prípadne bude zahalené v dyme a teda RN by to vôbec z ničením nemala ľahké...navyše by stále na ne útočilo letectvo, KM a delostrelectvo... "Jaké bližší nasazení? Rn musíš zachytit v Severním moři a ne čekat, až se přiblíží ke Kanálu, to už je pozdě. Stejně tak i musíš dát odpočinek pilotům." |
|
|
|
pbradler: (1641) Já se jen chtěl ujistit, jak to bereš. Takže jak to bereš? | |
|
|
Dzin napsala v č. 1639: Tvoja otázka ma vcelku prekvapuje. Ty vychádzaš pri svojich výpočtoch z predpokladu že 1+1=1 ? "Tak mě napadlo a chtěl bych se zeptat, ten výpočet ohledně tonáže německých lodí a co převezou jsi udělal tak, že oněch 700 000 brt jsi bral jako tonáž jejich nákladového prostoru?" |
|
|
|
Dzin napsala v č. 1638: Žeby z dôvodu utajenia? Myslím, že míny sa snažíš dopraviť utajene aby nepriateľ nevedel, kde ich môže očakávať...preto mínovali v noci...
"Na to se zeptej Němců, proč konkrétně přes den neminovali."
Dzin napsala v č. 1638: Ja žiadnu evakuáciu nepovažujem za úspech. A navyše ten "úspech" bol zaplatení vyradením veľkého mnžstva lodí a teda RN vz Luftwaffe utrpela drtivú porážku...
" Jejich mise byla evakuace vojsk z Kréty. A tu splnily. Takže ano, britskou evakuaci Kréty považuji za jednoznačný úspěch."
Dzin napsala v č. 1638: RN by to síce mohla využiť, ale musela by zistiť kedy nemci vyplávali. myslím, že letecký prieskum v noci v tej dobe nebol silnou stránkou ani RN ani LW a teda by sa briti dozvedeli, že nemci vyplávali asi až po rozvidnení, kedy by prvé jednotky už boli na brehu...A teda RN by mohlo zasiahnúť až proti plánovanej 2. prípadne ďalšej vlne... "Proč by to samé nemohla využít RN? Německé ponorky operovaly více v Atlantiku a na severu a kdo další by je měl objevit? Pokud lodě zachovají radiové ticho a rozkaz bude vydán jako obvykle telefoní linkou, tak i xB-dienst se může jít klouzat." |
|
|
|
pbradler: Tak mě napadlo a chtěl bych se zeptat, ten výpočet ohledně tonáže německých lodí a co převezou jsi udělal tak, že oněch 700 000 brt jsi bral jako tonáž jejich nákladového prostoru? |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII všeobecně
- > Bylo vylodění v Británii v roce 1940 možné?