Bylo vylodění v Británii v roce 1940 možné?
|
|
---|---|
SK: Porád ale nikde nevidím, že by to stačilo. Jestli jsi si všiml, je zde požadavek na výtlaku 2 000 000 tun, což Kriegsmarine neměla (nebude to spíše tonáž a 2 000 000 brt? Které taky nemá). Takže ani přeprava se nemohla uskutečnit, což z toho jasně plyne. Navíc mi přijde údajné loďstvo pro přepravu 1. vlny dost malé. |
|
|
|
Achileus napsal v č. 2015: Jo o domobraně jsem slyšel zajímavé historky-v jedný domácnosti si chlap podomácku vyráběl granát a nechtěně to pozabíjelo celou rodinu a takových ,,pokusů" byla spousta.. "(domobrana nestála za nic)." |
|
|
|
Myslím, že by k poražení nemusela být letecká bitva o Anglii-vzdušný prostor by se dokázal ovládnout a ochrana flotily ze vzduchu byla dle mě taky uskutečnitelná..... | |
|
|
Dzin napsal v č. 1822:
"Takže domluveno. Když trváš na konkrétnosti, budeme se bavit jen konkrétně. Napiš stav německé invazní flotili a konkrétně její přepravovací a vyloďovací kapacitu, žádné odhady, jen fakta."
giro.c napsal v č. 1829: "Sk mě osobně by zajímal německá tonáž obchodního loďstva v září 1940. toho by se mělo upřesnit, kolik je vhodné por přepravu vojska a techniky."
Tom napsal v č. 1821: "Počty lodí jsi tu už vypisoval, spočítal jsi všechno, co se v Evropě mohlo udržet na hladině, včetně toho co bylo potřeba k udržení dopravy surovin pro průmysl. Co z toho tedy bylo skutečně reálné?" Takže máte to o príspevok nižšie... Na vylodenie 1. vlny stačili zhromaždené sily úplne v pohode, k tomu by mohla súčasne (s odstupom) vyplávať časť 2. vlny na zostávajúcich plavidlách (ktorých bolo viac než bolo potrebných na prepravu 1. vlny). To máme zhruba 180.000 vojakov dostaných na anglické pobrežie odhadom do 36-48 hodín... Tých 180.000 vojakov by dokázalo úplne s prehľadom poraziť sily, ktoré briti v dannej oblati mali (pár divízií, niekoľko tankov, nedostatok munície) a dokázali by dostatočne rozšíriť a udržať predmostie. Okrem toho toho by postupne bol prepravený zbytok 2. vlny a ďalšie vlny, ktoré by rozhodli o nemeckom víťazstve... |
|
|
|
K prepravným kapacitám Nemecka: 25.6.1940 predložil Reader stanovisko týkajúce sa transportných prostriedkov k prevedeniu Seelowe: Na prepravu 1. vlny (90.000 vojakov, 4500 koní, 2300 vozov, 2300 motocyklov, 26.000 bicyklov, 650 obrnených vozidiel, 1500 nákladných automobilov, 2600 diel najrôznejších ráží) potreboval: V oblasti Ostende-Boulogne: okolo 250 pramíc (ploché pavidlo umožňujúce prepravu napr. diel, ...) 185 remorkérov 370 motorových prepravných lodí V oblasti Le-Havre-Cherboroug: 45 parníkov 90 pramíc 30 remorkérov 180 motorových prepravných lodí Preprava 2. vlny (160.000 vojakov s materiálom) už vyžadovala prepravnú kapacitu cca 2.000.000 ton a nebolo možné ju uskutočniť naraz... Na úpravu potrebných plavidiel požadoval Reader 8000 robotníkov, ktorý by na prámy namontovali naloďovacie a vyloďovacie rampy... KM zhromáždila: 155 transportných lodí 1200 pramíc 1100 motorových plavidiel 500 remorkérov 30.000 mín... Zdroj: Historie německého námořníctva 1939-1945 (F.E. Brézet) |
|
|
|
teď nevim co si z toho mam teda vzít. V době bitvy tedy tato sqdn. seděla ne zemi a nic nedělal? | |
|
|
algy jaká byla jejich úloha. Byli bojovje nasazeni nebo pouze jako cvičný? | |
|
|
2017 ......aha musim uznat, že o bojovém nasazení buffal jsem ještě neslyšel | |
|
|
díky dzine a Tome. Chtěl jsem ty amíky napsat. Marseill můžeš mi napsat jaká americká letadla látala za BoB že P-40, či Widcaty? |
|
|
|
Marseill napsal v č. 2003: Suhlasim s tymi letcami, amici zacali pomahat o malicko neskor. Inac myslim si ze royal navy by kriegsmarine dala riadne do tela. Kriegsmarine sama nebola schopna uchranit invazni konvoj, Hitler to dobre vedel preto podmienil invaziu absolutnym vitazstvom luftwaffe nad RAF, aby sa luftwaffe mohla podielat na utokoch na britske lode a nemuseli sa zaoberat lietadlami RAF. "Kdyby brytům nepomohli amíci a letci s opsazených území tak by vylodění pro němce bylo dosti lechké(domobrana nestála za nic)." |
|
|
|
Myslím že je jako zůčastněný. Třeba je to ten Palestinec... | |
|
|
Když už se to tu probírá, v klasické Bitvě o Británii Guye Hamiltona je na konci, v seznamu zúčastněných (či padlých, už si přesně nevzpomínám) jeden Izraelec. Neví někdo, jak to, neboť Izrael vznikl až r.1948 a Židů snad bylo ve Fighter Command povícero... | |
|
|
Není o co stát, člověk je líný vracet potom knihy zpět na místo, když je porád používá, a tak se mu povalují všude možně a za chvíli tu není k hnutí. Jinak ale to víceméně potvrzuje to, že sice příspěvek pilotů jiných národností byl důležitý, ale hlavní tíha bojů ležela na pilotech RAF. Jinak v BoB padlo 403 Britů a 100 příslušníků ostatních národností. Čechoslováci měli 3 nejmenší ztráty a to 7 mrtvých (po Američanech (1) a Belgičanech (6)). |
|
|
|
BoB se v řadách FC zůčastnilo 2316 Britů 141 Poláků 129 Novozélanďanů 90 Kanaďanů 87 Čechoslováků 24 Belgičanů 22 Jihoafričanů 21 Australanů 13 Francouzů 9 Irů 7 Američanů 2 Rhodésané 1 Jamajčan 1 Palestinec |
|
|
|
Marseill napsal v č. 2006: Která že? Nějaké stíhačky US původu bojovaly va stavu FG v roce 1940? "Napříklat letadla " |
|
|
|
2003: existují zajímavé statistiky o národnostech v RAF. US piloti se tu probírali asi před měsícem. Do BoB jich zasáhlo všehovšudy sedm. Jedna československá peruť a jedna (?) polská. Pravda, řada pilotů jiných národností byla rozptýlena u britských perutí. Co bych připoměl víc, byla pomoc z britských kolonií. Australané, Novozélanďané a Kanaďané (velice známá byla např. 242. peruť). A vůbec Marseilleovi (Hans-Joachim měl ostatně na konci příjmení ještě "-e") radím, aby si přečetl starší příspěvky nejen v tomto tématu. |
|
|
|
giro.c napsal v č. 2005: Jaká fakta myslíš "marseill zdá se mi, že poněkud obcházíš některá fakta " |
|
|
|
giro.c napsal v č. 2004: Napříklat letadla a piloty atd. "2003 mohl bys konkretizovat americkou pomoc?" |
|
|
|
marseill zdá se mi, že poněkud obcházíš některá fakta | |
|
|
marseil nevim nevim, ale Britové se píše měkké i 2003 mohl bys konkretizovat americkou pomoc? |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII všeobecně
- > Bylo vylodění v Británii v roce 1940 možné?