Hirošima a Nagasaki: nutné zlo?
|
|
---|---|
GeorgeRolf: (215) Asi to bude jen o názvosloví. Já jsem sice relativně zastánce jaderného bombardování, ale současně se nemyslím, že by šlo o "dobrou" věc. Spíše bych řekl o "prospěšnou", ikdyž asi ani to by nebyl nejpřesnější výraz... | |
|
|
Pavelus napsal v č. 216: a co Drazdany a ine mesta v Europe?Proste vojna je vojna a vitazom sa vsetko prepaci "Hnus,to nejhorší co amíci udělali.Dyť tam byli samí civilisti bylo to od nich nefér." |
|
|
|
Hnus,to nejhorší co amíci udělali.Dyť tam byli samí civilisti bylo to od nich nefér. | |
|
|
Tom, já myslím, že jsme se o tom něco nadiskutovali už na starém "kgb" fóru a nemá smysl to znovu otvírat a vytahovat stejné argumenty. Jde fakticky o postoj...zatímco já si myslím, že šlo o dobrou věc, ty se na to díváš opačně. Těžko bych mohl mít neklidné spaní z toho, že bych se dopustil něčeho co pokládám za správné. Určitě by mě to rozhodilo méně než např. strážní služba v koncentračních táborech a možná bych spal špatně i poté co bych poprvé zakroutil bajonetem v žaludku nepřítele. Letectvo dělá vlastně docela čistou práci. A pokud se zmáčknutím jednoho tlačítka rozhodne válka... | |
|
|
Lipton: (211) Jak víš, že by Japonci nekapitulovali i bez A-bomby? Třeba komunističtí historici tvrdili, že by ke kapitulaci císařství přimělo i vstup SSSR do války. A také se to podle nich stalo a sama A-bomba k tomu tak výrazně, jako výše zmíněné, nenapomohla. | |
|
|
giro.c: (206) Já osobně si myslím, že by se to takhle počítat nemělo. Ale správně jsi použil slůvko "možná". | |
|
|
Môj názor na zhodenia A-bomby: Z vojenského hľadiska išlo o dobrý krok, ktorý zachránil životy tisícom amerických vojakov a posadil japonského cisára na kapitulačný stolík na USS Missouri. Z humánneho hľadiska išlo o veľmi zlý krok, ponevadž pripravil o život tisíce nevinných japonských občanov a mal za následok pochyby ľudí o amerických humánných úmysloch. Ale "znásilnenie" Nankingu, krutosti páchané na vojnových zajatcoch v Barme a pochod smrti na Bataane boli tiež veci, ktoré nemali s humánnosťou nič spoločné! Samozrejme, že čin takého rozsahu ako bombardovanie Hirošimy a Nagasaki nemožno s týmito prípadmi zrovnávať, len vám ich dávam do pozornosti. |
|
|
|
ad johny (205) bezvíhradně souhlasím, člověk musí mít na to co dělá náturu. Horší je, když do armády musi rukovat každý. Pak se ten klidný spánek může vytratit. A špatnej spánek nemusí způsobovat jen to, že jsem někoho zabil. Může to způsobovat i strach z toho, že zejtra už usínat možná nebudu... | |
|
|
GeorgRolf napsal v č. 207: I když se na to umírá ještě dneska? "Já bych klidné spaní stopro měl..bez obav, přátelé." |
|
|
|
To Johny: Klid spánku ovšem prudce klesá v případě, že začne hrozit porážka... |
|
|
|
Já bych klidné spaní stopro měl..bez obav, přátelé. | |
|
|
Dzin to ne jen jsem zastával názor, že shození pum sice zabilo spoustu lidí, ale možná stále míň než kdyby proběhla invaze. | |
|
|
Souhlasím s Džinem. Klidný spánek absolutně nesouvisí se spáchanými činy. Většina masových a válečných vrahů měla velice dobrý spánek a dobře se bavili i po spáchání těchto činů. Špatný spánek budeš mít, když omylem přejedeš autem dítě. Když zabiješ člověka v sebeobraně abys uchránil svoje děti budeš spát dobře. Navíc lidská psychika se rychle adaptuje. Na druhé straně ale můžou třeba média a nebo názor jiných lidí vytvořit uměle pocit viny a psychicky dostatečně neodolného člověka zničit. To se stalo třeba některým členům "enola gay", některým vojákům z vietnamu a pamatuji se na případ u nás, kdy nějaký pán našel na kolejích sto tisíc a ty odevzdal na polici, po té mu všichni tak dlouho tvrdili že je hlupák až se oběsil. |
|
|
|
Tom: Na klidném spánku to samozřejmě nemění nic. Buď ho budeš mít, nebo ne. giro.c: Copak, zastával jsi názor, že měli hodit ještě alespoň 2 další? |
|
|
|
karaya1 napsal v č. 199: To máš jistě pravdu, ale v letadle sedí člověk o čemž věděli. A platí základní pravidlo války: Když nezabiješ nepřítele, tak on zabije tebe. "Čs. letci ve svých vzpomínkách uvádějí, že "nestříleli na člověka, ale na letoun" |
|
|
|
A co by to měnilo na klidném spaní? | |
|
|
jo někdo žaludek má a někdo ne. Nebudu svoje názory moc rozvádě, protože s Tomem jsme měli už jednou malou konfrontaci ohledně použití A bomb. | |
|
|
Tom: Letci v podstatě neshazovali pumy na lidi, ale na města, neviděli oběti... Narozdíl od toho třeba voják v zákopu vidí, že někoho zastřelil a může ho to poznamenat daleko více... Čs. letci ve svých vzpomínkách uvádějí, že "nestříleli na člověka, ale na letoun" a až poté (třeba při "příležitosti" prohlídky místa dopadu sestřeleného stroje) si uvědomili, že v něm sedí (seděl...) sice Němec, ale taky člověk... Jinak souhlasím s Dzinem, záleží na povaze a na svědomí... |
|
|
|
Tom: Nadruhou stranu, jaký je morální rozdíl mezi zabitím 1 000 000 lidí a 1 člověka? Podle mě to jestli by měl nebo neměl klidné spaní nezáleží na tom, jestli by byl na Enole Gay, nebo by byl za WW2 někde v zákopech, ale na jeho povaze. | |
|
|
V tom případě by jsi asi dneska neměl moc klidné spaní. Přece jen, zabít tolik lidí... |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Pacifik
- > Hirošima a Nagasaki: nutné zlo?