Modelářství - figurky, technika, RC
|
|
---|---|
ZAJO...s najväčšou pravdepod.to bola kovová.Našiel som zmienku,že mali tzv.Schwartz blades. P.S.Načo ti to je? Ak chceš urobiť nejakú diorámku s ohnutými,či roztrieštenými listami vrtule,tak aj tak potrebuješ mať foto konkrétneho stroja,resp.potrebuješ vedieť aký typ vrtule mal práve ten konkrétny stroj v tom-ktorom konkrétnom čase. |
|
|
|
Díky...Hmmmmmm těď ještě zjistit jestli R.S.5/2 byla opravdu kovová... | |
|
|
Zajo...R.S.5/2- pravdep.kovová R.S.5/3-Jablo | |
|
|
brano: a odpověď na tohle neznáš?
Kralik napsal v č. 439: "Našel jsem, že Hurouš Mk.IIC má mít vrtuli Rotol R.S. 5/2 nebo Rotol R.S. 5/3. Ale opět tam nebylo jestli je kovová nebo ne." |
|
|
|
Tom: OK, primeri.... Ten serial bych z L+K bych mel mit, jenom to ve sklepe najit..... |
|
|
|
To guano: myslel jsem si to, jen jsem Ti chtěl trochu oplatit, jak jsi mne párkrát "setřel"... Hurt je moc prima, takové knížky mám docela rád. Máš ten seriál z L+K z 80. let o prvních Spitech? Byly tam docela slušné výkresy a fotky. |
|
|
|
Je to tak jak rika brano..... Taky jsem se koukal do Hurta... Tom: ad rozlisovani Mk.IA, Mk.IB apod. - samozrejme mas pravdu (pismena jsou podle typu kridla), jen jsem to chtel zjednodusit |
|
|
|
Kralik napsal(a) v č. 417: Jinak ještě budu hledat... "To jó , prostudoval jsem v knihovně několik knih (Malta, BoB...) ale všude se vyskytovali jenom Mk.I s vrtulí roztříštěnou." |
|
|
|
Sázím na to Jablo. Najdi si nějaké fotky z nouzáků Huroušů, podle toho budeš mít jistotu jak se ty listy chovaly. | |
|
|
Našel jsem, že Hurouš Mk.IIC má mít vrtuli Rotol R.S. 5/2 nebo Rotol R.S. 5/3. Ale opět tam nebylo jestli je kovová nebo ne. | |
|
|
Z mojich zdrojov citujem: Spit Mk.I s R&R Merlin II používali dvojlistovú pevnú z mahagónu.U malého počtu strojov sa objavili i dvojpolohové trojlistové kovové de Haviland typ 5/20. Spit Mk.I s R&R Merlin III používali: -trojlistú kovovú dvojpolohovú s protizávažiami DH 5/21 -trojlistá kovová s konštantnými otáčkami DH 5/29 alebo 5/30 -u malého počtu strojov trojlistá dvojpolohová Rotol s listami z lisovaného dreva impregnovaného syntetickou pryskyricou(JABLO) Spit Mk.II : -trojlistá hydraulicky nastaviteľná s konštant.ot. Rotol RX 5/1 s listami z magnézia -RX 5/3 a RX 5/14 s listami z JABLO -trojlistový nastaviteľný DH 5/39A s konštant.ot. s protizávažiami s duralovými listami |
|
|
|
Jo, ty vrtule Hurricanů jsou pro mě daleko důležitější. | |
|
|
To "A" v označení se objevilo až v souvislosti s odlišením Spitů s kanóny a kulomety. Jinak Mk.I z roku 1938 vypadala úplně jinak než Mk.I z června 1940. Právě někdy od léta 1940 se ty dvoupolohové předělávaly na plně stavitelné. Takže podle mne neplatí rovnice Mk.I=pevná dvoulistá vrtule ani Mk.IA=třílistá dvoupolohová. Podle toho bych to nerozlišoval. Kam jsme se to dostali od vrtulí Huroušů... |
|
|
|
guano: Já myslim, že Mk.IA měli dvoupolohovou vrtuli ne? Plně stavitelnou vrtuli měla až Mk.II nebo III. (myslim) | |
|
|
Tom: Budu se na to muset podivat Ale co si vzpominam, tak prvni Spity Mk.I mely nestavitelnou dvojlistou vrtuli z mahagonu. Od verze Mk.IA pouzivaly trojlistou stavitelnou vrtuli DH. Ale dvojky uz mohly mit jak DH tak Rotol.... Doma se na to mrknu. |
|
|
|
to otázka Hurouše:vycházela super monografie letadel z WWII. a Hurouš tam měl taky jen svazek(mimochodem spit min3),byl to vždy předklad tuším z polštiny, a tam to všechno bylo rozpitváno do detailu. smula je, že to mám doma, bydlím teď v praze, takto nemužu zjistit. ale co si pamatuju, oni to dost míchali, takže bude lepší se informovat na konkrétní letoun,-kamufláž a označení, on taky ne každy takhle spadnul.(a postavit nějakého slavného Hurouše, rozmlácenýho. ) viděl jsem super dioramku i s popsanýma datama o letadle, uspěších pilotů... |
|
|
|
To guano: když současníci Huroušů, tak Mk.I a II. To byly ty DH, ne? Myslím, že právě ty původní se dvěma polohama nastavení stoupání předělávali na vrtule s konstantníma otáčkama. | |
|
|
To ani krok spet:Ono spravit mury neje problem.Na pripravenu plastovu dosticku si z inej plast.dost. vyrezes to co ma byt na baraku vnutri a nechas len to co ma vycnievat zo steny.potom to cele zalejes sadrou a po vytvrdnuti vyryjes tehly.nafarbis,napatinujes a potom to uz len dopasovat do dioramy. | |
|
|
Spity mely jak DH tak Rotol. Zalezi ktery typ Spitu.... | |
|
|
Spity měly na 95% vrtule DH. Určitě...když nad tím tak přemýšlím... Ale bacha! Všimni si, že Hurouš měl v horní části motorového krytu takovej límec. Ať se ti to neplete s tou vrtulí. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Modelářství, muzea
- > Modelářství - figurky, technika, RC