Válka v Tichomoří 1941 - 1945
|
|
---|---|
Chtěl jsem se zeptat co si myslíte o napadení Pearl Harbouru. Zda o něm amerika věděla o způsob provdení, názory japonců a američanů. | |
|
|
Pánové díky moc. zejtra jdu na nákup tak mam aspoň inspiraci. | |
|
|
Třeba osud korvetního kapitána Edwina Laytona, toho chlápka, co rozluštil japonský kód a pomohl tak vyhrát bitvu u Midway. O něm se v tuzemsku píše jen zde. A mnoho dalších podobných věcí (obsazení Rabaulu, vztahy Blamey-MacArthur...). Fakt doporučuju. Vydalo to Argo. | |
|
|
Co má Van der Vat zajímavého o Tichomoří? | |
|
|
Podle me plne postaci mit komplet Hubacka a Hrbka a k tomu pro doplneni Van der Vata. Potom klidne jeste dalsi, ale tyhle tri jsou asi nejlepsi. | |
|
|
díky moc. Od HUbáčka doma něco mam a neni to špatný. |
|
|
|
Van Der Vat: Válka v Pacifiku, Hoyt: Japonská válka, Eggerton: Japonsko ve válce, Hubáček: téměř vše... | |
|
|
nemáš náhodou dobrej typ na autora io válce v Pacifiku a na knížku. | |
|
|
to bude tím, že jsi toho přečetl hodně a můžeš srovnávat. Já zatím nemám takovej rozhled jako ty. Díky moc za radu. | |
|
|
giro.c napsal(a) v č. 160: "Tome proč? nechci rejpat, jseš zanlejší literatury a tak by mě zajímalo proč." Jediný co stojí za to, je popis operací ponorek. Jinak si plete data i události, zaměňuje příčiny a následky. Já to četl jen jednou a vůbec to na mne tenkrát neudělalo dobrej dojem. |
|
|
|
Tome proč? nechci rejpat, jseš zanlejší literatury a tak by mě zajímalo proč. | |
|
|
Hynek: takových perel najdeš všude plno...bohužel. Je jen na tobě, jak si co ověříš co je pravdou. Já to dělám už léta a pořád je toho přede mnou dost a dost. Osobně bych dal přednost tomu co píšou v Krvavých jatkách. Co se týče Joba, v tom ti nepomůžu.. |
|
|
|
Včera se mě podařilo odhalit další perlu. Četl jsem knihu Esa vycházejícího slunce od Sakaidy konkrétně o esu JAAF R.Jobovi a na totéž jsem se podíval do knihy Vzestup a pád orlů Nipponu od Vejříka. Poměrně se shodli na tom, že jako prvního setřelil Jobo I-16 a později byl zraněn do obličeje. Sakaida říká, že se to stalo v roce 1939 u Nomonhamu a Vejřík v roce 1938 v Číně. Drobnej detail, že? Co si má pak člověk vybrat. Bože ochraňuj nás před historiky. | |
|
|
Ta I-58 byla jako druhá, takže asi to bude I-65. V Shoresovy (Krvavá jatka I) jsem dále zjistil, že Philips byl kontradmirál a průzkumný letoun objevil lodě v 10.15 a útočit měli myslím od 11.13. Jinak ta hodnost admirál tak se říká i kontradmirálu a viceadmirálu, čili je to něco jako generál. | |
|
|
giro.c napsal(a) v č. 154: "z knihy Duel v Pacifiku Hrowe H. Saunders" Tohle zahoď, je to dobrá rada |
|
|
|
Hynek: Ja som zase našiel na Webe: 1. 1 x viceadmiral a asi 4 x admiral 2. I-58 inde I-65 veliť. Harada Hakue 3. 27 B a 61 TB 5. 11.13 (objavenie lietadiel zväzom) |
|
|
|
Hynek 1) admirál 2) I-56 3)34 bombardérů a 51 torpédových bombardérů našel jsem, že bombardéry zaútočily v 11.48 z knihy Duel v Pacifiku Hrowe H. Saunders |
|
|
|
Nemůže mi někdo objasnit následující ( s případným využitím dalších pramenů): 1) Jakou hodnost měl velitel svyzu Z Philips? Hubáček(Pacifik v plamenech): viceadmirál Ferkl(G4M Betty): kontraadmirál Hrbci(Krvavé oceány): admirál (myšleno asi obecně) 2) Jaká japonská ponorka poprvé spatřila svaz Z? Hubáček(Pacifik v plamenech): I-56 Ferkl(G4M Betty): I-65 Hrbci(Krvavé oceány): I-165 3)Kolik G4M se účastnilo útoku? Hubáček(Pacifik v plamenech): 27 Ferkl(G4M Betty): 26 (tipuji tohoto autora) Hrbci(krvavé oceány): 25 4) Kolik stíhacích Buffal dorazilo na místo potopení svazu? Hubáček(Pacifik v plamenech): 6 Hrbci(Krvavé oceány): 11 Kdy objevili bombardéry svaz? Hubáček(Pacifik v plamenech): 11.05 Ferkl(G4M Betty): 10.15 Hrbci(Krvavé oceány): 11.05 Napadlo mě srovnat tyto tři knihy, co praví ohledně svzu Z a výsledk mě pobavil, můžemě někdo odpovědět zejména na otázku 1,2 a 5. |
|
|
|
Hartmann napsal(a) v č. 151: "Předpokládám, že asi neumíš anglicky, když sis to nepřečetl na tom odkazu." Jednak jsem neotvíral ten odkaz, jednak skutečně vládnu "jen" technickou němčinou a angličtina v mém podání je vysloveně ubohá. Ale znám pár latinských citátů... |
|
|
|
Tom napsal(a) v č. 148: "to ji jako zavřeli a ona shnila v base? To se mi moc nezdá. Daleko větší gaunery nechali běžet?!" Předpokládám, že asi neumíš anglicky, když sis to nepřečetl na tom odkazu. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Pacifik
- > Válka v Tichomoří 1941 - 1945