Válka v Tichomoří 1941 - 1945

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
941-960 z 1609
<< 45 46 47 48 49 50 51 >>
Po
giro.c 2.9.2004 19:59 - č. 817
Isoroku jen tak mimochodem pročítal jsem Guadalcanal od Hubáčka a docela mě zaujmuly zprávy typu dva dauntlesy sestřelily tři zera a podobně
giro.c 2.9.2004 19:55 - č. 816
Isoroku 799 add 2 u východních Šalamounů

add 3 jenomže to nějak nesedí na zero
Hartmann 2.9.2004 11:13 - č. 815
Hartmann
Dzin napsala v č. 813:
"Tak nám dnes skončila WW2"
Mě dnes hlavně skočila bitva s poslední letošní zkouškou. A za 14 dní je na obzoru poslední jár
SK 2.9.2004 10:18 - č. 814
SK
Dzin napsala v č. 813:
"Tak nám dnes skončila WW2. Jen by mě zajímalo, jestli se dělají také nějaké oslavy..."
Dnes? Dzine tá predsa skončila pred 59 rokmi...
Dzin 2.9.2004 09:21 - č. 813
Dzin Tak nám dnes skončila WW2. Jen by mě zajímalo, jestli se dělají také nějaké oslavy...
SK 2.9.2004 08:29 - č. 812
SK
Dzin napsala v č. 809:
"Isoroku: (808) Ikdyby nakrásně měl F4F trojnásobný dolet, moc by to nezměnilo. Jednak by se Japonci prostě drželi dál a jednak rozhodující byl dolet SBD a TBF, F4F ti CV nepotopí."
Súhlas, oproti doletu napr. Devastatoru s torpédom bol dolet F4F úžastný...Navyše s prídavnými nádržami myslím okolo 2500 km, čo si myslím bohate stačí...
SK 2.9.2004 08:27 - č. 811
SK
Tom napsal v č. 810:
"Kánony Zek vycházely z licenční podoby kanónu Oerlin MG/FF a jeho japonská obdoba měla ještě horší parametry (malý dostřel, malá úsťová rychlost, zakřivená dráha, problém se zásobníky na pouhých 60 ran, kdy se zasekával podávací mechanismus...). Zeku přiznám fenomenální dolet (viz třeba nálety na sever Austrálie), fantastickou obratnost a leccos dalšího, ale výhodu výzbroje ve srovnání s F4F tedy jaksi nikoli."
Plne súhlasím, pre čo najlepšie letové vlastnosti stroja japonci obetovali ochranu posádky...
Tom 2.9.2004 07:33 - č. 810
Tom Kánony Zek vycházely z licenční podoby kanónu Oerlikon MG/FF a jeho japonská obdoba měla ještě horší parametry (malý dostřel, malá úsťová rychlost, zakřivená dráha, problém se zásobníky na pouhých 60 ran, kdy se zasekával podávací mechanismus...). Zeku přiznám fenomenální dolet (viz třeba nálety na sever Austrálie), fantastickou obratnost a leccos dalšího, ale výhodu výzbroje ve srovnání s F4F tedy jaksi nikoli.
Dzin 1.9.2004 23:13 - č. 809
Dzin Isoroku: (808) Ikdyby nakrásně měl F4F trojnásobný dolet, moc by to nezměnilo. Jednak by se Japonci prostě drželi dál a jednak rozhodující byl dolet SBD a TBF, F4F ti CV nepotopí.

Ano.
Isoroku 1.9.2004 23:11 - č. 808
Isoroku
Dzin napsala v č. 807:
"Navíc nejde jen o boje s Hendersonova letiště, ale i v rámci ctřetnutí CV u Guadalcanalu, kde na tom byly víceméně stejně, jako Zera."
No právě. Ve střetech LL u Guadalcanalu američané snad měli využít svůj největší trumf - Hendersonovo letiště plné F4F. To se jaksi neprojevilo. Že by F4Fce chyběl dolet?
Dzin napsala v č. 805:
"A ohledně nasazení Wildcatu ve "Velkém střílení krocanů u Marian" už žádné námitky? "
Myslíš reakci na 800ku?
Dzin 1.9.2004 22:54 - č. 807
Dzin Isoroku: (806) Což bylo v tu nejdůležitější chvíli. Navíc nejde jen o boje s Hendersonova letiště, ale i v rámci ctřetnutí CV u Guadalcanalu, kde na tom byly víceméně stejně, jako Zera.
Isoroku 1.9.2004 22:49 - č. 806
Isoroku
Dzin napsala v č. 804:
"Wildcat ne jen dokázal úspěšně vzdorovat, ael i citelně udeřit. A to i ve chvíli, kdy neměl početní převahu a kvalitnější piloty."
Až do bojů o Guadalcanal se Wildcat moc neblískl. Tak mě napadá, že je velice málo strojů, které se dokázaly prosadit v početní převaze protivníka. Napadá mě Me-262, popřípadě britské Moskyto.
Dzin 1.9.2004 22:38 - č. 805
Dzin Isoroku: A ohledně nasazení Wildcatu ve "Velkém střílení krocanů u Marian" už žádné námitky?
Dzin 1.9.2004 22:36 - č. 804
Dzin Isoroku: (803) Nesouhlasím. Jejich nasazení to neprokázalo a Wildcat ne jen dokázal úspěšně vzdorovat, ael i citelně udeřit. A to i ve chvíli, kdy neměl početní převahu a kvalitnější piloty.
Isoroku 1.9.2004 22:30 - č. 803
Isoroku
Dzin napsala v č. 802:
"Zero mělo přeci jen velmi slabé pancéřování, naproti tomu zase F4F měl obstojné pancéřování, takže tady v tom (palebná síla vs odolnost) by to bylo tak fifty fifty."
Pokud to tak budeme brát, tak nám u F4F zůstává už jen výhoda větší rychlosti při střemhlavém letu. Na straně A6M máme ale ještě tři trumfy (vyšší rychlost, lepší obratnost a větší dolet).
Tak nám tedy vychází, že Zera byla přeci jen lepší konstrukce, nicméně spojenci zmíněný handicap doháněli početní převahou a kvalitněji připravenými piloty. Souhlasíš?
Dzin 1.9.2004 22:12 - č. 802
Dzin Isoroku: (801) Mustangy by je zvládly. Mohly by nasadit tako P-38 nebo Tempesty, případně Spity. Já jen, že třeba na sovětské straně hodnotili P-40 jako letouny s mohutnou palebnou silou, plně srovnatelnou, nebo překonávající tehdejší stihačky VVS. Ale zpět k Pacifiku, Zero mělo přeci jen velmi slabé pancéřování, naproti tomu zase F4F měl obstojné pancéřování, takže tady v tom (palebná síla vs odolnost) by to bylo tak fifty fifty.
Isoroku 1.9.2004 22:06 - č. 801
Isoroku
Dzin napsala v č. 798:
"Jen mimochodem obecně se palebná síla 6*0,50 palce Wildcatu hodnotí jako větší, než 2*20mm + 2*7.7 mm zera"
Mezi výhody palubních kanónů považuji možnost dřívějšího zahájení palby, zásadně větší účinek v oblasti cíle, na sražení protivníka stačí několik přesně mířených projektilů, výborně se hodí na zodolněné cíle (těžké bombardéry). Z toho vyplývá, že stroj vybavený palubními kanóny je nejen velmi účinný, ale navíc univerzálnější. Zajímalo by mne, čím by spojenci útočili na svazy těžkých bombardérů, když by je země osy nasadily.
Dzin 1.9.2004 21:57 - č. 800
Dzin Isoroku: (799) Ve "velkém střílení" měli Američané na své straně následující výhody, z toho co jsi psal:
- měli výhodu blízkého letiště (vždy plné nádrže a zásobníky, měli radar - vždy věděli odkud, kdy, kam, kdo a proč letí), zaujali nejvýhodnější postavení vždy s převahou výšky (nejlépe se sluncem za zády) a útočili s momentem překvapení využívajíce vyšší rychlost ve střemhlavém letu a slušnou stoupavost, mohli útočit opakovaně kolikrát chtěli a mohli pronásledovat protivníka daleko od lodí,....
Na druhé straně protivník (japonské A6M2/3) měli značnou vzdálenost ke svým CV (tudíž měli daleko méně paliva pro vzdušný boj), byli svázani doprovodem bombardovacího svazu, letěli naslepo, stále byly v početní nevýhodě a moment překvapení byl na straně protivníka. Ješte tam byli tři aspekty na který jsem zapoměl - neměli palivo, neměli palivo a hlavně neměli palivo (na to, aby odrazili, vymanévrovali, dostihli a sestřelili protivníka) a navíc byli američtí piloti daleko lépe vycvičení a zkušenější...
Isoroku 1.9.2004 21:49 - č. 799
Isoroku
Dzin napsala v č. 797:
"Kolik z toho, co pavažuješ za důležité pro úspěch Wildcatů, měli Američané v Bitvě ve Filipínském moři?"

Ovšem ve Filipínském moři lítali za amíky "malinko" jiný stroje. Jinak podmínky tam byly, řekl bych, pro obě strany rovnocenné.
giro.c napsal v č. 795:
"co se týče 791 bereš pouze v potaz boje nad pevninou. Co námořní boje, respektive bitvy letadlových lodí?"

Ty víš o nějaké bitvě letadlových lodí, kde by Wildcaty vybojovali vzdušnou nadvládu?
giro.c napsal v č. 794:
"abych se přiznal, radši budu mit za sebou palec pancíře a ochranu nádrže než takovou skořápku jako bylo A6M."
No já bych volil asi rychlost a palebnou sílu.
guano napsal v č. 792:
"A nepripada ti, ze do te doby (Guadalcanal)to bylo vetsinou naopak a vsechny vyhody (az na ten radar a vetsinou i vzdalenost zakladen) byly na strane Japu ?"
A kde myslíš? Na Filipínách, u Midwaye? Rozepiš.
Dzin 1.9.2004 21:32 - č. 798
Dzin Isoroku: (789) Jen mimochodem obecně se palebná síla 6*0,50 palce Wildcatu hodnotí jako větší, než 2*20mm + 2*7.7 mm zera.
941-960 z 1609
<< 45 46 47 48 49 50 51 >>
Po