Válka v Tichomoří 1941 - 1945
|
|
---|---|
Isoroku jen tak mimochodem pročítal jsem Guadalcanal od Hubáčka a docela mě zaujmuly zprávy typu dva dauntlesy sestřelily tři zera a podobně | |
|
|
Isoroku 799 add 2 u východních Šalamounů add 3 jenomže to nějak nesedí na zero |
|
|
|
Dzin napsala v č. 813: Mě dnes hlavně skočila bitva s poslední letošní zkouškou. A za 14 dní je na obzoru poslední jár "Tak nám dnes skončila WW2" |
|
|
|
Dzin napsala v č. 813: Dnes? Dzine tá predsa skončila pred 59 rokmi... "Tak nám dnes skončila WW2. Jen by mě zajímalo, jestli se dělají také nějaké oslavy..." |
|
|
|
Tak nám dnes skončila WW2. Jen by mě zajímalo, jestli se dělají také nějaké oslavy... | |
|
|
Dzin napsala v č. 809: Súhlas, oproti doletu napr. Devastatoru s torpédom bol dolet F4F úžastný...Navyše s prídavnými nádržami myslím okolo 2500 km, čo si myslím bohate stačí... "Isoroku: (808) Ikdyby nakrásně měl F4F trojnásobný dolet, moc by to nezměnilo. Jednak by se Japonci prostě drželi dál a jednak rozhodující byl dolet SBD a TBF, F4F ti CV nepotopí." |
|
|
|
Tom napsal v č. 810: Plne súhlasím, pre čo najlepšie letové vlastnosti stroja japonci obetovali ochranu posádky... "Kánony Zek vycházely z licenční podoby kanónu Oerlin MG/FF a jeho japonská obdoba měla ještě horší parametry (malý dostřel, malá úsťová rychlost, zakřivená dráha, problém se zásobníky na pouhých 60 ran, kdy se zasekával podávací mechanismus...). Zeku přiznám fenomenální dolet (viz třeba nálety na sever Austrálie), fantastickou obratnost a leccos dalšího, ale výhodu výzbroje ve srovnání s F4F tedy jaksi nikoli." |
|
|
|
Kánony Zek vycházely z licenční podoby kanónu Oerlikon MG/FF a jeho japonská obdoba měla ještě horší parametry (malý dostřel, malá úsťová rychlost, zakřivená dráha, problém se zásobníky na pouhých 60 ran, kdy se zasekával podávací mechanismus...). Zeku přiznám fenomenální dolet (viz třeba nálety na sever Austrálie), fantastickou obratnost a leccos dalšího, ale výhodu výzbroje ve srovnání s F4F tedy jaksi nikoli. | |
|
|
Isoroku: (808) Ikdyby nakrásně měl F4F trojnásobný dolet, moc by to nezměnilo. Jednak by se Japonci prostě drželi dál a jednak rozhodující byl dolet SBD a TBF, F4F ti CV nepotopí. Ano. |
|
|
|
Dzin napsala v č. 807: No právě. Ve střetech LL u Guadalcanalu američané snad měli využít svůj největší trumf - Hendersonovo letiště plné F4F. To se jaksi neprojevilo. Že by F4Fce chyběl dolet?"Navíc nejde jen o boje s Hendersonova letiště, ale i v rámci ctřetnutí CV u Guadalcanalu, kde na tom byly víceméně stejně, jako Zera."
Dzin napsala v č. 805: Myslíš reakci na 800ku? "A ohledně nasazení Wildcatu ve "Velkém střílení krocanů u Marian" už žádné námitky? " |
|
|
|
Isoroku: (806) Což bylo v tu nejdůležitější chvíli. Navíc nejde jen o boje s Hendersonova letiště, ale i v rámci ctřetnutí CV u Guadalcanalu, kde na tom byly víceméně stejně, jako Zera. | |
|
|
Dzin napsala v č. 804: Až do bojů o Guadalcanal se Wildcat moc neblískl. Tak mě napadá, že je velice málo strojů, které se dokázaly prosadit v početní převaze protivníka. Napadá mě Me-262, popřípadě britské Moskyto. "Wildcat ne jen dokázal úspěšně vzdorovat, ael i citelně udeřit. A to i ve chvíli, kdy neměl početní převahu a kvalitnější piloty." |
|
|
|
Isoroku: A ohledně nasazení Wildcatu ve "Velkém střílení krocanů u Marian" už žádné námitky? | |
|
|
Isoroku: (803) Nesouhlasím. Jejich nasazení to neprokázalo a Wildcat ne jen dokázal úspěšně vzdorovat, ael i citelně udeřit. A to i ve chvíli, kdy neměl početní převahu a kvalitnější piloty. | |
|
|
Dzin napsala v č. 802: Pokud to tak budeme brát, tak nám u F4F zůstává už jen výhoda větší rychlosti při střemhlavém letu. Na straně A6M máme ale ještě tři trumfy (vyšší rychlost, lepší obratnost a větší dolet)."Zero mělo přeci jen velmi slabé pancéřování, naproti tomu zase F4F měl obstojné pancéřování, takže tady v tom (palebná síla vs odolnost) by to bylo tak fifty fifty." Tak nám tedy vychází, že Zera byla přeci jen lepší konstrukce, nicméně spojenci zmíněný handicap doháněli početní převahou a kvalitněji připravenými piloty. Souhlasíš? |
|
|
|
Isoroku: (801) Mustangy by je zvládly. Mohly by nasadit tako P-38 nebo Tempesty, případně Spity. Já jen, že třeba na sovětské straně hodnotili P-40 jako letouny s mohutnou palebnou silou, plně srovnatelnou, nebo překonávající tehdejší stihačky VVS. Ale zpět k Pacifiku, Zero mělo přeci jen velmi slabé pancéřování, naproti tomu zase F4F měl obstojné pancéřování, takže tady v tom (palebná síla vs odolnost) by to bylo tak fifty fifty. | |
|
|
Dzin napsala v č. 798: Mezi výhody palubních kanónů považuji možnost dřívějšího zahájení palby, zásadně větší účinek v oblasti cíle, na sražení protivníka stačí několik přesně mířených projektilů, výborně se hodí na zodolněné cíle (těžké bombardéry). Z toho vyplývá, že stroj vybavený palubními kanóny je nejen velmi účinný, ale navíc univerzálnější. Zajímalo by mne, čím by spojenci útočili na svazy těžkých bombardérů, když by je země osy nasadily. "Jen mimochodem obecně se palebná síla 6*0,50 palce Wildcatu hodnotí jako větší, než 2*20mm + 2*7.7 mm zera" |
|
|
|
Isoroku: (799) Ve "velkém střílení" měli Američané na své straně následující výhody, z toho co jsi psal: - měli výhodu blízkého letiště (vždy plné nádrže a zásobníky, měli radar - vždy věděli odkud, kdy, kam, kdo a proč letí), zaujali nejvýhodnější postavení vždy s převahou výšky (nejlépe se sluncem za zády) a útočili s momentem překvapení využívajíce vyšší rychlost ve střemhlavém letu a slušnou stoupavost, mohli útočit opakovaně kolikrát chtěli a mohli pronásledovat protivníka daleko od lodí,.... Na druhé straně protivník (japonské A6M2/3) měli značnou vzdálenost ke svým CV (tudíž měli daleko méně paliva pro vzdušný boj), byli svázani doprovodem bombardovacího svazu, letěli naslepo, stále byly v početní nevýhodě a moment překvapení byl na straně protivníka. Ješte tam byli tři aspekty na který jsem zapoměl - neměli palivo, neměli palivo a hlavně neměli palivo (na to, aby odrazili, vymanévrovali, dostihli a sestřelili protivníka) a navíc byli američtí piloti daleko lépe vycvičení a zkušenější... |
|
|
|
Dzin napsala v č. 797: "Kolik z toho, co pavažuješ za důležité pro úspěch Wildcatů, měli Američané v Bitvě ve Filipínském moři?" Ovšem ve Filipínském moři lítali za amíky "malinko" jiný stroje. Jinak podmínky tam byly, řekl bych, pro obě strany rovnocenné.
giro.c napsal v č. 795: "co se týče 791 bereš pouze v potaz boje nad pevninou. Co námořní boje, respektive bitvy letadlových lodí?" Ty víš o nějaké bitvě letadlových lodí, kde by Wildcaty vybojovali vzdušnou nadvládu?
giro.c napsal v č. 794: No já bych volil asi rychlost a palebnou sílu."abych se přiznal, radši budu mit za sebou palec pancíře a ochranu nádrže než takovou skořápku jako bylo A6M."
guano napsal v č. 792: A kde myslíš? Na Filipínách, u Midwaye? Rozepiš. "A nepripada ti, ze do te doby (Guadalcanal)to bylo vetsinou naopak a vsechny vyhody (az na ten radar a vetsinou i vzdalenost zakladen) byly na strane Japu ?" |
|
|
|
Isoroku: (789) Jen mimochodem obecně se palebná síla 6*0,50 palce Wildcatu hodnotí jako větší, než 2*20mm + 2*7.7 mm zera. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Pacifik
- > Válka v Tichomoří 1941 - 1945