Válka v Tichomoří 1941 - 1945

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
921-940 z 1609
<< 44 45 46 47 48 49 50 >>
Po
giro.c 6.9.2004 21:35 - č. 837
Sk:no zatim ne . Samozřejmě jsou věci, na kterých se knížky neschodnou např. která jap. ponorka objevila svaz Z atd....

pro mě jsou ty knížky uceleným svazkem, který dosti seriozně vypovídá o některé události. Kdybych chtěl technické věci šáhnu po něčem jiném. Nemůžem po panu Habáčkovi chtít všechno ne?
SK 6.9.2004 20:11 - č. 836
SK
giro.c napsal v č. 834:
"SK co se týče technické stránky je to možná méně podrobné, ale co se týče podrobností v datech zdá se mi to docela dobrý"
Hej to máš pravdu, ale tie dáta majú v podstate všetci rovnaké... Videl si niekde zdroj, kde by Pearl Harbour nebol 7.12.1941 ?

Ale je fakt, že ako základná informácia to stačí...
giro.c 6.9.2004 20:04 - č. 835
Tom nad Guadalcanelem měly F4F 6x12,7?
giro.c 6.9.2004 20:04 - č. 834
SK co se týče technické stránky je to možná méně podrobné, ale co se týče podrobností v datech zdá se mi to docela dobrý
SK 6.9.2004 14:45 - č. 833
SK
Tom napsal v č. 832:
"To SK: Hubáček pro mne není svatý, to se pleteš. Jen mám jeho knížky raději, než totéž od mnoha jiných. Kromě toho jsem na nich vyrostl. Tak co?"
Hehe...však som nemieril na teba...a bolo to myslené žartovne... Ale ako sa vraví, tak trafená hus zagágala...
PS: ja som tiež vyrastal na hubáčkovi, ale ako som vyrastal, tak sa mi to zdalo byť málo podrobné (hlavne po technickej stránke), tak som musel hľadať aj iné zdroje...
Tom 6.9.2004 07:29 - č. 832
Tom To Isoroku: na MG/FF jsem četl už hodně stížností, ale to je věc názoru, stejně tak vliv zakřivené dráhy projektilu (velice zajímavá věc, zejména při střelbě s velkou opravou). Pokud sázíš na Zeky, je to Tvoje věc. Já hlasuju pro 4x12,7mm u F4F-3 než na výzbroj A6M. Zera nad Pacifikem se hezky čtou, ale nějaká zásadní fakta bzch z toho nevyvozoval.

To SK: Hubáček pro mne není svatý, to se pleteš. Jen mám jeho knížky raději, než totéž od mnoha jiných. Kromě toho jsem na nich vyrostl. Tak co?
giro.c 5.9.2004 19:59 - č. 831
karaya1 napsal v č. 828:
"Ti zkušení japonští stíhači asi vykrváceli v bojích s Chennaultovými Létajícími tygry, co?"
nebo v Malajsii s holandskými curtissy
giro.c 5.9.2004 19:58 - č. 830
pánové vy mi čtete myšlenky
Dzin 5.9.2004 13:29 - č. 829
Dzin Isoroku: (822) Nad tímhle se zkus zamyslet v této retrospektivě. Kolik válečných lodí za svou karieru potopily, či se na jejich potopení podíleli B-25 a B-26? Kolik jich bylo umístěno na Guadalcanalu, případně v oblasti Šalamounových ovů, v roce 42?

(825) Stím právě nesouhlasím. Bojové úspěchy Zera v letech 41-42 Wildcata nezastinují. Třeba Němeček uvádí, že v roce 42 byl poměr setřelů Wildcatů k vlastním ztrátám 6 ku 1, což mi na nějaké zastínění moc nepřipadá...
A jak podotýká giro.c a karaya1, vybojování vzdušné převahy Američany a s tím spojen konec úspěchů japonského letectva, spadají do roku 42, tedy ještě před masovým nasazením Corsairu a Hellcatu.
karaya1 5.9.2004 13:11 - č. 828
karaya1
Isoroku (825): Druhá věc, kterou Zero zastiňuje F4F jsou bojové úspěchy let 1941-42.
V dalších letech (spíše měsících) války se úspěchy Zer rychle vytratily, za což může zejména vykrvácení japonských zkušených stíhačů a s tím spojené nasazení modernějších typů (F4U, F6F, P38) pilotovaných dobře připravenými piloty se skvělou taktikou a samozřejmě všudypřítomná drtivá spojenecká materiální převaha.

Takže Zera neustále dominovala a až nástupem F4U a F6F, jakoby mávnutím kouzelného proutku, přestala být úspěšná..? Hmmm...

Isoroku (825): za což může zejména vykrvácení japonských zkušených stíhačů

Ti zkušení japonští stíhači asi vykrváceli v bojích s Chennaultovými Létajícími tygry, co?

Isoroku (825): a samozřejmě všudypřítomná drtivá spojenecká materiální převaha.

Takže zase za všechno můžou americké továrny a Američani byli všude v obrovské převaze... Btw, když je pilot opravdu dobrý, dokáže se ubránit ohromné přesile (viz dávná diskuze ani už nevím kde )
giro.c 4.9.2004 10:22 - č. 827
825 kdopak asi zakončil éru Zer? Že by tzo byla F4Fka?
giro.c 4.9.2004 10:20 - č. 826
Isorku jak dlouhej byl ten jemnej šťouch?
Isoroku 4.9.2004 00:11 - č. 825
Isoroku Dzin, giro.c, SK, Tom a spol.: A6M Reisen měl samozřejmě slabé stránky (a bylo jich více). Za nejvíce bolestný považuji (a už to zde několikrát padlo) naprostou absenci pasivní obrany a absolutně nedostačující pevnost draku při střemhlavém letu. Nicméně svého bojového rivala F4F překonávala zejména rychlostí, obratností a doletem. Prostě TTD Zera v porovnání s Wildcatem jsou lepší. Druhá věc, kterou Zero zastiňuje F4F jsou bojové úspěchy let 1941-42.
V dalších letech (spíše měsících) války se úspěchy Zer rychle vytratily, za což může zejména vykrvácení japonských zkušených stíhačů a s tím spojené nasazení modernějších typů (F4U, F6F, P38) pilotovaných dobře připravenými piloty se skvělou taktikou a samozřejmě všudypřítomná drtivá spojenecká materiální převaha.
SK 3.9.2004 23:52 - č. 824
SK
Isoroku napsal v č. 822:
"A co se týče kadence, tak S. Sakai popisuje sestřel, kdy se dostal ze svým A6M těsně za záda P40 a vyloženě nejjemnějším šťouchem spustil svý dvě dvacítky. P40 padala hořící k zemi a mechanici poté zjistili, že každý kanón opustily 3 projektily. Což dokazuje nejen vysokou účinost, ale i velice slušnou a dostačující kadenci."
Sakai bol samozrejme úplne bežným pilotom, akým disponovalo cisárske letectvo v tisícových počtoch...
SK 3.9.2004 23:50 - č. 823
SK
Isoroku napsal v č. 822:
"Miloš Hubáček, Pacifik v plamenech"
Pozor! Neber meno božie nadarmo do úst! Pre niektorých ju Hubáček svätý...
Isoroku 3.9.2004 23:45 - č. 822
Isoroku
Dzin napsala v č. 809:
"Ikdyby nakrásně měl F4F trojnásobný dolet, moc by to nezměnilo. Jednak by se Japonci prostě drželi dál a jednak rozhodující byl dolet SBD a TBF, F4F ti CV nepotopí."

A co B-25ky, či Maraudery? Zera své střední bombardéry (zejména G4M) doprovázely naprosto běžně.
giro.c napsal v č. 817:
"Isoroku jen tak mimochodem pročítal jsem Guadalcanal od Hubáčka a docela mě zaujmuly zprávy typu dva dauntlesy sestřelily tři zera a podobně "

Tak to Ti určitě neunikla věta, cituji "a ani poněkud modernější Wildcaty nepředstavovaly pro Zera vážnějšího soupeře" - Miloš Hubáček, Pacifik v plamenech.
Tom napsal v č. 810:
"Kánony Zek vycházely z licenční podoby kanónu Oerlikon MG/FF a jeho japonská obdoba měla ještě horší parametry (malý dostřel, malá úsťová rychlost, zakřivená dráha,"
Jak jistě víš (a předpokládám že potvrdíš), většina sestřelů stíhači ve WW2 byla z bezprostřední blízkosti - tím se ovšem míjí tvrzení, že 20 mm Oerlikon měl malý dostřel a zakřivenou dráhu, protože i kdyby to byla pravda, tak to v praxi nebylo podstatné. A co se týče kadence, tak S. Sakai popisuje sestřel, kdy se dostal ze svým A6M těsně za záda P40 a vyloženě nejjemnějším šťouchem spustil svý dvě dvacítky. P40 padala hořící k zemi a mechanici poté zjistili, že každý kanón opustily 3 projektily. Což dokazuje nejen vysokou účinost, ale i velice slušnou a dostačující kadenci.
giro.c 3.9.2004 19:37 - č. 821
Tom myslím že se na Guadalcanal dostala nějaká mobilní souprava s dosahem 125 mil. Za tuto informaci neručím.Podívám se co píše pan Hoyt a uvidim co najdu.
Tom 3.9.2004 14:27 - č. 820
Tom
Isoroku napsal v č. 791:
"Na druhé straně protivník (japonské A6M2/3) měli 900 km vzdálenou základnu Rabaul (tudíž jim nezbývalo palivo ani na cestu zpátky, natož na vzdušný boj), byli svázani doprovodem bombardovacího svazu, letěli naslepo, dost často byli v početní nevýhodě a moment překvapení byl na straně protivníka. Ješte tam byli tři aspekty na který jsem zapoměl - neměli palivo, neměli palivo a hlavně neměli palivo (na to, aby odrazili, vymanévrovali, dostihli a sestřelili protivníka)."
Na Rabaul to bylo fakt 900km, ale už v září Japonci zprovoznili letiště na ostrově Buka, což bylo podstatně blíž. Zrovna Zeky nad G. létaly i na ofenzivní hlídky s cílem vyprovokovat mariňáky k boji, ne jen doprovázet bombardéry, rozhodně nelétali naslepo, protože v řadách japonských pozemních jednotek na ostrově byli letečtí návodčí, takže alespoň velitel náletu (teď mluvím o doprovodech) věděl, zda jsou Wildcaty ve vzduchu. O tom Isorokem zmiňovaném (?) radaru na Guadalcanalu bych rád znal podrobnosti. Pokud vím, neměly ho tehdy ani mnohé US válečné lodi. Jestli máš podrobnosti, zejména dosah toho radaru, pouč mne prosím.
Dzin 2.9.2004 20:30 - č. 819
Dzin Podle mě asi nejlépe a nejstručněji přednosti a snimi spojené úspěchy Zer vystihl Tom ve svém (655).
giro.c 2.9.2004 20:02 - č. 818
Isoroku zero bylo sice bezvadný letadlo, ale bohužel japonští konstruktéři na něm, stejně jako na jiných letadlech ze začátku války ( i před začátkem ) obětovali skoro všechno na úkor obratnosti. Zera přecházela spíše jejich pověst neporazitelnosti, ale když parrát dostaly na prdel, tak se rozplynula jak pára nad hrncem.
921-940 z 1609
<< 44 45 46 47 48 49 50 >>
Po