Válka v Tichomoří 1941 - 1945

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
861-880 z 1609
<< 41 42 43 44 45 46 47 >>
Po
giro.c 20.9.2004 19:28 - č. 899
Lipton jasně souhlasím. Pouze jsem nechtěl,aby zde zavládlo obvyklé podceňování japonské armády. Krom toho vzhledem k tomu co vydržel japonský voják při své postavě budí docela respekt.
giro.c 20.9.2004 19:26 - č. 898
Dzin O.K, ale to snad neplatí pro US divize nebo taky?
giro.c 20.9.2004 19:25 - č. 897
Sk jistě, ale já jsem měl na mysli obtížnost terénu a boje a ne rozsah. O tom rozsahu u mě nepadla ani zmínka a neodvažuji se o nm ani dohadovat. Pouze jsem podotknul, že co obtížnosti nebyl Pacifik žádnou rajskou zahradou.
Kralik 20.9.2004 13:57 - č. 896
Kralik LIpton: POdle mě je to dáno spíše jinou mentalitou - raději hrdinně padnout za císaře, než žít v potupném zajetí.
Dzin 20.9.2004 13:54 - č. 895
Dzin giro.c: Zásadní rozdíl mězi Pacifickým a Evropským bojištěm byl, že v PAcifiku disponovaly obecně jednotky menší palebnou silou. To se týkalo hlavně Japonců. Proto také mají Americké divize zde v průměru menší ztráty, než v Evropě. Čistě teoreticky by ale zase měly mít procentuelně více ztrát z přímého boje, ale pro to nemám žádné podklady.
Eagle 19.9.2004 20:56 - č. 894
Eagle Japonský voják byl majetkem císaře, že ?
Lipton 19.9.2004 20:02 - č. 893
Lipton giro c. (891): Normálný vojak - v prípade, že niečo nevychádza - kapituluje alebo sa stiahne zo svojich pozícíi, ale nepodniká sebevražedné útoky.

Japonskí vojaci neboli normální.
SK 19.9.2004 19:17 - č. 892
SK
giro.c napsal v č. 890:
"jenom tak trochu popíchnu když tady narážíš na to zda.li byli Američani dobří vojáci. Evropu s Pacifikem nemůžeš srovnávat. V Evropě nebyli moskyti, vlhko, malárie a jiné tropické nemoci. V pacifiku zas nebylo -40 °C. Každý bojiště má něco do sebe"
Presne tak každé bojisko bolo špecifické, to nechcem vyvracať. Ide o to, že to Pacifické sa ani zďaleka nedalo porovnať razsahu napr. na východnej fronty...
giro.c 19.9.2004 19:15 - č. 891
Ještě bych poznamenal, že japonský voják byl výborně vycvičený, ale vedení občas vázlo. Většinou v situaci kdfyž něco nevycházelo a potom to řešili sebevražednými útoky.
giro.c 19.9.2004 19:14 - č. 890
jenom tak trochu popíchnu když tady narážíte na to zda.li byli Američani dobří vojáci. Evropu s Pacifikem nemůžeš srovnávat. V Evropě nebyli moskyti, vlhko, malárie a jiné tropické nemoci. V pacifiku zas nebylo -40 °C. Každý bojiště má něco do sebe.
SK 17.9.2004 15:40 - č. 889
SK
Lipton napsal v č. 888:
"Lenže to nejde, porovnávať Pacifik s východným frontom. Išlo o úplne rozdielné bojiská."
A preto práve nemôžeš tvrdiť, že americký vojaci boli lepší, keď nemôžeš posúdiť ako by dopadli napr. na východnej fronte...prípadne naopak...

OK, tak teda "americká armáda"...
Lipton 17.9.2004 15:31 - č. 888
Lipton SK (887): Lenže to nejde, porovnávať Pacifik s východným frontom. Išlo o úplne rozdielné bojiská.

Čo sa týka príspevku 886... nesúhlasím, príp. nejaký malý súhlas by som vyjadriť vedel, ak by si svoje tvrdenie trochu špecifikoval. Máš záujem sa na túto debatu premiestniť do témy "Americká armáda"? :o)
SK 17.9.2004 15:23 - č. 887
SK
Lipton napsal v č. 885:
"Ja som nikde nepísal, že ho dobyli v pohode a bez väčších strát. Stratili 6938 mužov."
6938 mužov, nie je nič oproti statisicom strateným pri ofenzívach na východnom fronte...
Lipton napsal v č. 885:
"Čo sa týka prípadu Co by sa stalo, ak by boli sily vyrovnané, ide o prípad z téorie Co by kdyby. Ja ju nemám rád (naviac, taký prípad by nikdy nenastal). Nič v zlom."
V poriadku, ale potom nehovor, že japonský, prípadne vojaci iného štátu by to za podobnej materiálnej a technickej prevahy nedosiahli.
SK 17.9.2004 15:21 - č. 886
SK
Lipton napsal v č. 884:
"Ich početnú prevahu na oboch frontoch nemám v úmysle popierať. Ale ty si zase uvedom, že čo do odhodlania a kvality výcviku jednotlivcov boli - spolu s Britmi a Novozélanďanmi - na vrchole"
V čom zaostávali napr. Nemci a Rusi? Chcel by som vidieť ako by obstáli americký a britský vojaci u Staligradu, Moskvy, Leningradu...Amerika doteraz nezažila poriadnu vojnu...
Lipton 17.9.2004 15:06 - č. 885
Lipton
SK (883): Inak je dosť blbé porovnávať celkový počet Japoncov na ostrove s prvou vlnou, čo myslíš, že by sa stalo, keby tam bola len tá prvá vlna a nemala by podporu loďstva a letectva? Myslíš, že aj vtedy by Američania v pohode dobili celý ostrov bez väčších strát?

Ja som nikde nepísal, že ho dobyli v pohode a bez väčších strát. Stratili 6938 mužov.

Čo sa týka prípadu Co by sa stalo, ak by boli sily vyrovnané, ide o prípad z téorie Co by kdyby. Ja ju nemám rád (naviac, taký prípad by nikdy nenastal). Nič v zlom.

A naviac, normální ľudia - vojaci, si napriek tomu, že bojujú proti početnej presile dokážu uchovať niektorú z vlastností, ktoré spomínam v príspevku 872. Dokázali to Nemci v Ardénach, Alsasku a počas úvodnej fázy bitky o Porúrie - napriek tomu, že na tom boli početne (a materiálne) veľmi nevýhodne.

Japonci išli na smrť, veci ako snaha minimalizovať straty im boli ukradnuté. Mali kapitulovať - ale nie, oni sa zabarikádujú v jaskyniach a začnú tam páchať rituálne samovraždy. Boli to choré mozgy, ktoré sa držali ducha vznešených samurajov zo 17. storočia.
Lipton 17.9.2004 14:58 - č. 884
Lipton SK (882): Ich početnú prevahu na oboch frontoch nemám v úmysle popierať. Ale ty si zase uvedom, že čo do odhodlania a kvality výcviku jednotlivcov boli - spolu s Britmi a Novozélanďanmi - na vrchole
SK 17.9.2004 14:35 - č. 883
SK
Lipton napsal v č. 881:
"Nie, Američania sa vylodili bez odporu. Japonci ich chceli zatlačiť do bojov proti obranným líniam vo vnútrozemí ostrova, ktoré považovali za nezdolateľné. Nicméně, to že v úvode mali početnú výhodu je pravda! To, že ju nevyužili je vec druhá."
Podobne by sa to dalo povedať aj o nemcoch pri vpáde do sovietskeho zväzu...tiež mali pri vpáde prevahu a to, že to nedokázali využiť bola vecou druhou...
Inak je dosť blbé porovnávať celkový počet Japoncov na ostrove s prvou vlnou, čo myslíš, že by sa stalo, keby tam bola len tá prvá vlna a nemala by podporu loďstva a letectva? Myslíš, že aj vtedy by američania v pohode dobili celý ostrov bez väčších strát?
SK 17.9.2004 14:33 - č. 882
SK
Lipton napsal v č. 878:
"Wake bránila iba malá - ale hrdinná - posádka námornej pechoty, ktorá proti niekoľkonásobnej presila nemala veľké šance "

No to by som mohol parafrázovať na:

Iwodžimu bránila iba malá - ale hrdinská - posádka, ktorá nemala proti niekoľkonásobnej presile nemala veľké šance.
(tým nechcem obhajovať bojové neúspechy japoncov, ale si uvedom, že američania mali koncom vojny drtivú prevahu v Pacifiku ako aj na západnej fronte... )
Lipton 17.9.2004 14:32 - č. 881
Lipton SK (879): Nie, Američania sa vylodili bez odporu. Japonci ich chceli zatlačiť do bojov proti obranným líniam vo vnútrozemí ostrova, ktoré považovali za nezdolateľné.

Nicméně, to že v úvode mali početnú výhodu je pravda! To, že ju nevyužili je vec druhá.
SK 17.9.2004 14:27 - č. 880
SK
Lipton napsal v č. 877:
"Zabudol som dodať, že Japonci boli - okrem iného - choré mozgy. Čítal si o ich pervérzných chúťkách, ktoré páchali na čínských civilistoch v Nankingu alebo po páde Bataanu na amerických a filipínských zajatcoch? Akcie, ktorých boli oni schopní presahovali ľudské chápanie."
Súhlas...ale ako vravím bolo to na oboch stranách...(nie síce v takej miere)..
861-880 z 1609
<< 41 42 43 44 45 46 47 >>
Po