Válka v Tichomoří 1941 - 1945
|
|
---|---|
no de facto se dá říct, že armádě to rvalo pomalu čtvrt roku, než pochopila o co jde. Halvně selhaly japonské tajné služby. Jejich odhady počtů Američanů byli dost podhodnocené. K tomu přistoupila nemocz vítězství a máme tady hned plukovníka Ičikiho a jho střeštěnej nápad........s jeho tygrama...... Tom jak píše hartman záleží na tom, jetli by obranu Japonci podcenili. |
|
|
|
Asi tak. Sice by je to stálo dost krve, ale letiště by dobyli. Za zásadní chybu Japonců považuji spíše to, že hned od počátku nepřistoupili k vedení operací u Guadalcanalu dost důrazně, hlavně co se pozemní armády týká. | |
|
|
Tom: Zřejmě by ji bez problémů zničili, protože nebyla vzhledem k počtu Američanů moc velká. Jinak by to bylo, kdyby Japonci obranu Guadalcanalu nepodcenili... |
|
|
|
Co by se na Guadalcanalu dělo, kdyby mariňáci narazili u letiště na rozhodný odpor místní posádky? | |
|
|
co tím myslíš pb? jejich morálku, počet, bojovou účinnost? Milý Dzine tenhle pokus sem už vzdal, protože jste ho vřdy zadupali do prchu věků nebo taknějak. |
|
|
|
Dzin: Nedokoncili sme napr. vývoj stavu amerických jednotiek v oblasti. | |
|
|
giro.c: Vždyť už jsem ti psal, nadhoď téma a já se rád přidám. | |
|
|
nechcete se někdo vrátit zase k Guadalcanalu? | |
|
|
Pre všetkých záujemcov o pekné fotečky z bitky o Okinawu: forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=62808 | |
|
|
díky moc pánové | |
|
|
Tak to je určitě z bitvy u Santa Cruz, když to potvrzuje Dzin, ber to jako holý fakt. | |
|
|
Tom je to záběr na část japonské paluby, která je doslova přecpaná latadly. Všem běží motory a jedno v popředí se otáčí nebo možná připravuje na start. Nic přesnějšího nevim tenhle záběr sem viděl jak u PH tak u MIdway tak u Leyte. To je pak těžký. | |
|
|
Tom: (947) Podle mě myslí právě Santa Cruz, protože zábery z této bitvy se objevují opravdu všude. Třeba ona známá fotka (případně záběry) japonského náletu na Hornet. Tu jsem viděl jak u Midway, tak ve Filipínském moři a za bojů u Okinawi. | |
|
|
giro.c napsal v č. 945: Taková série fotek a filmů je pořízená při bitvě u Santa Cruz (často se vydává za útok na PH - ale na to je sluníčko moc vysoko na obloze ). Snad na Šókaku. Ale nevím, co přesně myslíš. "myslím ten klasický záběr, kdy letadla stojej na palubě s rozehřátýma matorama a v popředí se jedno trochu šteluje." |
|
|
|
Tak to ti nepovim. | |
|
|
To třeba ani ne Kralik. Podle toho jak je to udělaný. Spíš by mě zajímalo, odkud je ten záběr letadel na japonský letadlový lodi doopravdy. myslím ten klasický záběr, kdy letadla stojej na palubě s rozehřátýma matorama a v popředí se jedno trochu šteluje. | |
|
|
giro: To je prakticky normální, ale zajímavější je, když opakují jeden záběr v jednom dokumentu i 3x. Nevím jak to připadá ostatním, ale podle mě to kazí dojem z celýho dokumentu. | |
|
|
Dzin: Na Kalendárium se dívám jen občas, ale na WWII vzpomínají dost často. Viděl jsem vylodění v Normandii, atentát na RH, Kursk, Vylodění na Sicílii a op. Market-Garden. | |
|
|
giro.c: (941) Já to bohužel neviděl, jenom když jsem přepínal programi, tak jsem viděl konečný souhrn. Kdybych věděl, že se tím budou zabývat, díval bych se. | |
|
|
Dzin tak trochu ale aspoň mě těší, že jsem nebyl jedinej. a propo všim sisi, že ty záběry co oni ukazovali, jsem už viděl u dokumentů o Pear Harboru, Midway atd. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Pacifik
- > Válka v Tichomoří 1941 - 1945