Válka v Tichomoří 1941 - 1945
|
|
---|---|
no pěkný v podstatě to co jsem napsal já. Páni jak mi se dovedem schodnout. Já nevvim, podnknu někam invazi a nečekám, že nepřítel nepodnikne patřičné kroky. To je trošku nelogický ne? |
|
|
|
giro.c: (998) Mno... Crutchleyho odplutí tak zásadní nebylo. Informoval o něm velitele Chicaga a bylo tedy i v jeho kompetenci iformovat ostatní lodě o tom, že břevzal velení. Crutchley sice nevydal rozkaz přímo týkající se případné noční bitvy, ale ani jeden z jeho podřízených takoví dotaz nevznesl a podobně na to neupozornil žádný nadřízený. Navíc nebylo ani proč sestavovat operační plná, protože nic nenasvědčovalo tomu, že by se mělo v noci něco stát. Samozřejmě, Crutchley udělal chyby, ale stejnou měrou se na nich podíleli i jeho nadřízení a podřízení. Já osobně třeba považuji za zásadní chybu přímo v bitvě, že velitel Chicaga, potom co se střetl s Japonci, nepodal o tom zprávu druhé skupině a tím usnadnil Japoncům jejich překvapivý útok na ní. |
|
|
|
no z části to bylo taky díky tomu, že Crutchley nesestavil žádný operační plán a na schůzku si odjel na svém velitelském křižníku. To byla možná zásadní chyba. Neschopnost amerických velitelů přímo při vitvě už je zase druhá věc. A že japonské křižníky propluly mezi americkými torpédoborci zase třetí. suma sumárum byl to pěknej kiks |
|
|
|
giro.c: já t ozase beru spíše podle toho, jaké kroky (Ghormley) podnikal. Podle mě nepůsobil dojmem, že by nevěřil v úspěch akce, ale prostě jen dojmem, že neměl dostatek rozhodnosti a elánu. Toto třeba plyne i ze známé scény při Nimitzově návštěvě Ghormleyho velitelství (je popsaná v Hubáčkovi). Ohledně Savo bych to chyby rozdělil prakticky mezi všechny americké velitele, kteří se na ní jakýmkoliv způsobem podíleli. Ikdyž asi nejvíce padá na hlavu velitelů obou hlídkových svazů. |
|
|
|
tady bych s tebou Dzine nesouhlasi. Netvrdím, že Ghormley nebyl schopný velitel. VždyŤ se snažil poskytnout vojákům na Guadalcanalu dostatek pomoci, ale na druhou stranu ani jednou nenavštívil bojiště. Když jsem četl Hoyta a Hubaáčka, atk i oni tam psali, že Ghormley příliš nevěřil v úspěch této akce. Cos e týká Fletchera, považuji to skoro za dezerci. Jinak pokud chceš rozvést Savo proč ne. Ale je na místě poznamenat, ža část odpovědnosti nesl taky průzkum a kontradmirál ( doufám, že byl ) McCain. |
|
|
|
giro.c: To bych právě neřekl. Spíše by se dalo říci, že ne všichni velitelé na vyšších místech v ozbrojených silách USA byli dostatečně schopní a pro svá místa kvalifikovaní, např. zmiňovaný Ghormley. On ani ne, že by nevěřil, ale nebyl dostatečně rozhodný, což se projevilo pře Bitvou u ovstrova Savo, odplutím TF 61. Daleko spíše by se to, co zmiňiješ, dalo říci o Fletcherovi, který svými kroky dával najevo, že si plně neuvědomuje důležitost celé operace. Opět nejpatrněji to je znát právě v průběhu vylodění. | |
|
|
hele nechytej mě za slovo. Myslel jsem to jako celek čili armádu, námořnictvo dohromady. | |
|
|
giro.c: Viceadmiral Ghormley byl Americké námořnictvo a ne Americká armáda... |
|
|
|
Dzin, když spojíme oba naše příspěvky tak s toho vzejde téměř pravda | |
|
|
Dzin to sice taky, ale spíš bych řekl, že v americké armádě i tak přetrvával pocit, že tahle invaze nemá naději na úspěch viz třeba Ghormley | |
|
|
Dzin má pravdu. Víťazstvo v bitke o Midway zmenilo klíma vojny v Tichomorí nielen objektívne, ale i subjektívne. Americkí náčelníci štábov, ktorým sa vrátila srdnatosť, si uvedomili, že môžu prejsť k ofenzíve. Japonské domovské ostrovy ležali 3200 kilometrov od posledných tichomorských základní Spojených štátov na Havaji a v Austrálii a medzi nimi ležala reťaz japonských ostrovných pevností. V roku 1943 boli jednotlivé tieto atoly postupne dobývané taktikou skoku z ostrova na ostrov (island hopping). | |
|
|
giro.c: (987) To není úplně pravda. Američané chtěli zahájit ofenzívu, protože chtěli stůj co stůj zužitkovat vítězství u Midway. Vylodění na Guadalcanalu bylo spíše umírněnější řešení, opravdu troufalé byl spíše plán US Army, prosazovganý MacArthurem. | |
|
|
Tom to asi sotva. Myslel jsem v delším časovém horizontu. | |
|
|
pb 976 to je naprostá pravda. Ani Američené nějak nedoufali, že by mohli zahájit nějakou ofenzivu a tuhle si vydupalo v podstaě USN. Potažmo King a Nimitz. | |
|
|
Dzin: Hrbek uvádí 7.8. 2500 Japonců. Hubáček 2200 vojáků z toho 1700 u ženijních jednotek. Griffith uvádí 2571 vojáků dvou ženijních útvarů na základě tvrzení operačního důstojníka 8. loďstva.
Len doplním, že John Miller, Jr. vo svojej knihe Guadalcanal: The First Offensive uvádza rovnako ako M. Hubáček 2200 vojakov. |
|
|
|
Dzin: Keď som zmieňoval nemecké transporty uvádzal som ich priemerný výtlak. Ako to teda bolo s priemerným výtlakom amerických plavidiel? | |
|
|
Dzin napsala v č. 983: Ty vezly úderné oddíly na Tulagi a pod. "nejmenší 4 transportní torpédoborce (kolem 1500 tun" |
|
|
|
pbradler: (982) Největší výtlak mělo 19 transportních lodí (přes 13 000 tun), nejmenší 4 transportní torpédoborce (kolem 1500 tun). | |
|
|
Dzin napsala v č. 981: To ale potom nevyzerá, že by mali všetky 13000 brt. Alebo áno? "Na přepravu 1. divize USMC měl TF 63 55 lodí." |
|
|
|
pbradler: (980) Na přepravu 1. divize USMC měl TF 63 55 lodí. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Pacifik
- > Válka v Tichomoří 1941 - 1945