Válka v Tichomoří 1941 - 1945
|
|
---|---|
(1714)Potopení transportních lodí - a přitom třeba osobně jsem nikde nenašel /také jsem moc nehledal / kolik jich tam ještě v době Kuritova připlutí k ostrovu Samar zůstalo - Hubáček uvádí 35, nevím jestli jako skutečný početní stav všech, nebo odhalených japonským leteckým průzkumem - by sice poškodilo morálku vyloděných vojsk, zničilo ještě nevyloděný materiál atd., ale zničení větší části letadlových nosičů USN by mělo horší vliv na morálku, nehledě k tomu, že by se mohl Kurita po čase vrátit, aby zaútočil na americká předmostí - neohrožovaly by ho tolik letadla - a případně i na lodě, které by tam ještě zůstaly. | |
|
|
Tom napsal v č. 1696: Při tom, jak často předtím většina japonských důstojníků bitevních lodí viděla zblízka americkou LL nebo těžký křižník to není zas tak nemožné - a navíc byli pod silným psychickým tlakem - několik dní prakticky bez přerušení vystaveni útokům letadel, ponorek - jejich vnímání reality bylo nutně silně ovlivněno. "Dneska to může být nepochopitelné, ale já tomu vcelku věřím. Trapné je splést eskortní torpédoborec s těžkým křižníkem, ale nemožné to není. " |
|
|
|
Langos napsal v č. 1693: "Však jsem neříkal, že měl ty letadlovky potopit. Měl se na ně vykašlat a jít na výsadky" Těžko říct, co dělat, s informacemi jaké měl, kdy myslel, že jde o flotilové nosiče si je nemohl nechat v boku nebo zádech, navíc čím hlouběji by se dostal do Leytského zálivu, tím déle by byl vystaven leteckým útokům z lodí i pevniny - a to, platí, byť s menším risikem mu hrozícím, i kdyby věděl, že jde jen o eskortní lodi. A svůj svaz rozdělit nemohl. |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 1713: no ale vela hra aj psychika vojakov "rozprášit výsadková plavidla" |
|
|
|
Langos napsal v č. 1684:
"co si myslíte o bitvě o Leytský záliv? Kuritův střední svaz mohl klidně potopit šest (nebo kolik jich tam bylo) eskortních letadlovek a rozprášit výsadková plavidla"
ja_62 napsal v č. 1685: Tím jsem chtěl tak nějak naznačit, že kdyby mohl zničit všechny letadlovky, asi by to udělal, a nepodařilo se mu to hlavně kvůli tomu, že se odhodlaně bránily. " proč si myslíš, že to tedy neudělal" |
|
|
|
Langos napsal v č. 1691: "Tak jsem si to pročet a dospěl jsem k závěru, že jsem to pochopil správně, že Kurita mohl rozprášit invazní vojsko a výsadková plavidla, jen kdyby se vykašlal na eskortní letadlovky. Sice by pak bylo těžší stáhnout jeho svaz a msuel by se zřejmě utkat s americkým svazem bitevních lodí, ale nebyl by bez šance." Jaké vydání máš Hubáčka? Já mám první, takže netvrdím, že mezitím některé pasáže nepřepracoval -asi bych se měl časem podívat na novější vydání - ale zrovna tahle pasáž mi nepřipadá, že by ji musel přepracovávat. Podle Hubáčka: Kurita útočil na eskortní letadlové lodě, protože je zaměnil s flotilovými nosiči, a pochopitelně mu více záleželo na zlikvidování /zdánlivého/ jádra nepřátelského námořnictva, než aby se hnal za zničením invasních sil, které už byly nejspíš vyložené /7 dní od amerického vylodění/ a navíc měl jen velmi přibližnou představu, kde vlastně jsou, zatímco objevení letadlových lodí přímo před jeho svazem musel pokládat za dar z nebes. Co se týče důvodů ukončení útoku, píše, že nejprve přerušil útok, aby mohl zformovat svůj svaz - v době kdy byla Taffy 3 téměř před koncem, pak nějakou dobu křižoval, načež po obdržení /mylné/ informace o soustředění Halseyho sil severně od ostrova Suluan mu vyplul vstříc - rozhodně neprchal z boje - tedy v této fázi. |
|
|
|
Langos napsal v č. 1710: "Ošima, velitel severního svazu japonských letadlovek ne? Tím jsem si jist." Tak ne. To jsem se zmýlil. Nebyl to Ošima ale Ozawa. Ale Óšima snad taky byl ne? Dneska jsem splet Ozawu a Ošimu, příště to bude zas zaměnění Mansteina za Modela. |
|
|
|
Heh. Ale asi tam mám menší mezery, ale co ode mě čekáš? To zas tak dlouho nestuduju. |
|
|
|
Tom napsal v č. 1705: "na druhou stranu současně hledal Halseyho LL" Já nevim, proč je hledal. Taky nechápu, proč by je měl hledat. Podle plánu měl letadlovky odlákat severní svaz. Asi když Kurita nedostal zprávu, že Halsye odplul naproti Ošimovi, tak se prostě bál, že jsou Halsyho letadlovky blízko. Já pouze vim, že Kurita měl zničit výsadkové vojsko a když viděl letadlovky, tak se rozhodnul, že si je podá. To bychom se na to museli zeptat samotnýho Kurity. |
|
|
|
AKorát teda nevim, jestli Kurita věděl, že ty letadlovky jsou obyčejný eskortní. Ty, Tome, říkáš, že to nevěděl. | |
|
|
No Kurita hledal letadlovky, Óšima byl daleko a akorát měl nalákat Halsye, jižní a 2. úderný svaz (nepamatuju si velitele) byli rozprášeni v Surigaoském průlivu, tudíž ti tam taky nebyli. | |
|
|
Tom napsal v č. 1699: No to taky. Já to bral ze strategického pohledu. "To ne. Mnohem slabší svaz se ubránil silnějšímu. Letci prokázali své umění a svou odvahu a posádky eskortních torpédoborců ukázali, že umí bojovat a umírat." |
|
|
|
Tom napsal v č. 1698: No já vim. Vždyť tady celou dobu mluvim o tom, že Japonci měli šanci zničit výsadková vojska, kdyby zbytečně nehledali letadlovky. "Japonské LL měly odlákat Halseyho LL od výsadkového svazu a na ten chtěl právě zaútočit Kurita. " |
|
|
|
Tom napsal v č. 1696: " Kurita a jeho štáb byli přesvědčeni, že proti nim nestojí slabé eskortní LL, ale naopak Halseyho těžké LL se silným doprovodem. " Tak to jo! Kurita navíc nevědě, že Halsey opravdu vyplul za Óšimou a tudíž se Kurita s ním nemůže utkat.
Tom napsal v č. 1696: To jo. Podařilo se ochromit japonské loďstvo. "Rozhodně je tohle jedna z bitev, na které může být USN oprávněně hrdá." |
|
|
|
Já si to pamatuju trochu jinak. Kurita a jeho štáb byli přesvědčeni, že proti nim nestojí slabé eskortní LL, ale naopak Halseyho těžké LL se silným doprovodem. Pokládal to za příležitost zničit jádro USN a proto se nezajímal o to, jak a kam prorazit dál. Dneska to může být nepochopitelné, ale já tomu vcelku věřím. Trapné je splést eskortní torpédoborec s těžkým křižníkem, ale nemožné to není. To že nakonec sám utrpěl značné ztráty a eskortní LL se ubránily, za to patří dík leteckým skupinám a posádkám doprovodných torpédoborců. Rozhodně je tohle jedna z bitev, na které může být USN oprávněně hrdá. Méně už na to, jak k té bitvě vlastně došlo. |
|
|
|
Langos napsal v č. 1684: Dobře, abych ti udělal radost, tak mezi eskortníma letadlovkama a výsadkovýma loděma má být místo spojky ´a´ spojka ´nebo´. "Když už jsme u toho Jamašity, co si myslíte o bitvě o Leytský záliv? Kuritův střední svaz mohl klidně potopit šest (nebo kolik jich tam bylo) eskortních letadlovek a rozprášit výsadková plavidla." A doufám, že se tady nebudeme jen chytat za slovo a hádat se mezi sebou, jak to ten druhej myslel. |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 1692: Však jsem neříkal, že měl ty letadlovky potopit. Měl se na ně vykašlat a jít na výsadky. Beru to čistě teoreticky. "Tak to už vůbec nechápu - když by se na ně vykašlal nemohl by je potopit, a protože se je snažil potopit, nemohl pokračovat proti výsadkům." |
|
|
|
Langos napsal v č. 1684:
"Kuritův střední svaz mohl klidně potopit šest (nebo kolik jich tam bylo) eskortních letadlovek a rozprášit výsadková plavidla."
Langos napsal v č. 1691: Tak to už vůbec nechápu - když by se na ně vykašlal nemohl by je potopit, a protože se je snažil potopit, nemohl pokračovat proti výsadkům. "Kurita mohl rozprášit invazní vojsko a výsadková plavidla, jen kdyby se vykašlal na eskortní letadlovky" |
|
|
|
Langos napsal v č. 1690: Tak jsem si to pročet a dospěl jsem k závěru, že jsem to pochopil správně, že Kurita mohl rozprášit invazní vojsko a výsadková plavidla, jen kdyby se vykašlal na eskortní letadlovky. Sice by pak bylo těžší stáhnout jeho svaz a msuel by se zřejmě utkat s americkým svazem bitevních lodí, ale nebyl by bez šance. "Tak to se radši podívám. Asi jsem si z toho udělal vlastní pohled a ani o tom nevim." |
|
|
|
Langos napsal v č. 1688: Mám pocit, že Hubáček jako důvod stažení Kurity uvádí to co jsem napsal v 1687, plus obavy z toho, že přijde i Halsey - ale rozhodně ne jen ty obavy. "To psal Hubáček v Boji o Filipíny.Asi jsem to špatně přečet." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Pacifik
- > Válka v Tichomoří 1941 - 1945