Válečné lodě druhé světové války

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
1581-1600 z 3183
<< 77 78 79 80 81 82 83 >>
Po
Dzin 13.3.2005 21:44 - č. 2031
Dzin SK: Ty si stále neuvědomuješ, že to co píšeš, platí pro moderní bitevní lodě, jenže než se ony objevily, tak zde byl určitý vývoj. Musíš vše brát v kontextu tohoto vývoje. Prostě srovnávat Vanguard s Varjagem je přeci nesmysl.
Dzin 13.3.2005 21:42 - č. 2030
Dzin SK: (2029) Protože to obecně platilo. Križníky právě vznikly, že bylo potřeba lodí s lepší plavbyschopností a ne tak mohutnou silou, než dávaly bitevní lodě. Jejich nautické vlastnosti na neklidném moři byly dobré, jako bitevních lodí a navíc měly větší akční rádius, rychlost atd.
Třeba právě u pancéřových křižníků je to pěkně vidět, protože logická cesta jejich dalšího vývoje byl křižník bitevní. A doufám, že mi nebudeš tvrdit, že třeba bitevní křižník Seydlitz nebo Lion měly horší plavbyschopnost, než Iron Duke či Kaiser.
SK 13.3.2005 21:10 - č. 2029
SK
Dzin napsal v č. 2027:
"Třeba dobrá plavbyschopnost znamená i to, jak se loď vyrovnává s vlivy prostředí. Proto je třeba křižník hodnocen obecně jako lépe plavbyschopný, než monitor nebo torpédoborec."
OK, tak si zoberme napr. bitevnú loď a krížnik...Prečo by napr. krížnik mal mať lepšie plavebné vlastnosti?
Dzin napsal v č. 1942:
"Křižník: Loď slabší než bitevní loď, ale s lepší plavbyschopností."
Zober si po poriadku všetky plavebné vlastnosti(parametre) a napíš, ktoré mali bežne lepšie BB a ktoré krížniky...Ja si totiť myslím, že porovnávanie plavebných vlasntosí je veľmi subjektívne, niekto kladie dôraz na rýchlosť, niekto na stabilitu, niekto na dosah...a preto si nemyslím, že by zrovna krížniky mali mať jednoznačne lepšie plavebné vlastnosti ako bitevné lode...bitevné lode, totiž v niektorých parametroch výrazne predstihujú krížniky a hlavne sú menej náchylné na zmeny prostredia/počasia...
SK 13.3.2005 21:02 - č. 2028
SK
Dzin napsal v č. 2024:
"Prezentuji standartně udávané názvosloví"
Medzi štandardne udávané názvoslovie, mimo kapesních biteních lodí patrí aj pancéřové lodě...
Dzin 13.3.2005 21:01 - č. 2027
Dzin SK: (2026) Všechny. Schopností plout na neklidném moři počínaje a akčním rádiem končeje.
Třeba dobrá plavbyschopnost znamená i to, jak se loď vyrovnává s vlivy prostředí. Proto je třeba křižník hodnocen obecně jako lépe plavbyschopný, než monitor nebo torpédoborec.
SK 13.3.2005 20:48 - č. 2026
SK
Dzin napsal v č. 2024:
"Podle své plavbyschopnosti. Stále nechápu, co tu řešíš?"
To je síce pekné, že podľa plavbyschopnosti, ale vzhľadom na to, že to je podľa teba SUHRN všetkých vlastností, tak ich zaiste dokážeš spočítať aby si mohol tvrdiť, že napr. krížniky tej a tej triedy majú lepšiu plavbyschopnosť ako napr. monitory, nie? Resp. aspoň vyjadriť, ktoré konkrétne plavebné parametre máš na mysli, keď porovnávaš celkové plavebné vlastnosti...

Inak, keď tu už spomínaš že je to súhrn všetkých plavebných vlastností, tak môžeš menovať, ktoré máš na mysli? Len mi je divné ako chceš porovnávať plavebné vlastnosti (plavbyschopnosť je niečo celkom iné), keď sú tam tak rozdielne parametre (rýchlosť, stabilita, ...)...
Dzin 13.3.2005 20:46 - č. 2025
Dzin Algernon: (loni) Ne.
Dzin 13.3.2005 20:41 - č. 2024
Dzin SK: (2000)
- To není jen můj názor. Prezentuji standartně udávané názvosloví.
- Podle své plavbyschopnosti. Stále nechápu, co tu řešíš?
- Není. Plavbyschopnost je souhrn všech plavebních vlastností lodě. Můžeš si proti tomu protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeš dělat.
Johny 13.3.2005 13:01 - č. 2023
Johny
pbradler napsal v č. 2022:
"Hlučnosť úzko súvisí s výskytom kavitačných bublín. Ak sa ti ich podarí odstrániť, dosiahneš aj výrazné zníženie hlučnosti."
To je pravda, proto pomalá rychlost a větší plocha.
pbradler 13.3.2005 12:41 - č. 2022
pbradler
Johny napsal v č. 2021:
"že už koncem války začal nabývat větších rozměrů u válečných plavidel i požadavek aby vrtule byly tiché"
Hlučnosť úzko súvisí s výskytom kavitačných bublín. Ak sa ti ich podarí odstrániť, dosiahneš aj výrazné zníženie hlučnosti.
Johny 13.3.2005 12:37 - č. 2021
Johny K těm lodním vrtulím. Pozor na fakt, že už koncem války začal nabývat větších rozměrů u válečných plavidel i požadavek aby vrtule byly tiché a časem někdy koncem 60tých let to už skoro převažovalo.

Takže mně Algernon určitě doplní ale směr šel ke snižování otáček a zvyšování celkové plochy při zachování průměru. Každopádně se to Bismarka netýká. Dnešní pomaloběžné vrtule vypadají jako dětský větrník.
giro.c 13.3.2005 11:38 - č. 2020
SK jsem sice na gymplu a fyziku mam v oblibě ........čili pokud něco plove drží se to na hladině pokud řekneš plave a myslíš plove pak to říkáš úlně blbě a každej profesor by tě za to vyrazil. U nás v češtině je dosti pádný rozdíl mezi plove a plave.
giro.c 13.3.2005 11:26 - č. 2019
SK měl jsem zejména namysli jak si prostě z plavbyschopnosti vezmeš jeden údaj a ten porovnáš s jiným. Plavbyschopnost musíš brát jako celek jinak ji nemá cenu srovnávat s plavbyschopností jiné lodě. Potom jenom porovnáváš různé parametry dvou lodí.
pbradler 12.3.2005 20:24 - č. 2017
pbradler
Algernon napsal v č. 2016:
"je to věrohodné..?"

K Bismarcku nemám podrobnejšiu literatúru, tak nedokážem posúdiť či je táto pasáž vierohodná.
Algernon napsal v č. 2016:
"Vyznačují se značnou odolností proti kavitaci"

Každopádne vývoj najmä v posledných 20-30 rokoch v oblasti lodných skrutiek spravil výrazný pokrok a mnoholisté vrtule s úzkymi, dlhými a na konci zahnutými listami sú v mnohých parametroch lepšie.
pbradler 12.3.2005 19:47 - č. 2015
pbradler
Algernon napsal v č. 2014:
"Dobře - až si pořídím scanner, tak Ti zase něco pošlu…"
Stačil by autor, prípadne názov knihy.
pbradler 12.3.2005 19:31 - č. 2012
pbradler
Algernon napsal v č. 2002:
"Předpokládal bych, že knihovny na Slovensku snad nemůžou být v horším stavu, než tady v Čechách"
Ad 1) Kniznice su (a vzdy boli) na Slovensku v horsom stave ako v Cechach. A teraz bohuzial nemam tolko casu aby som prehladaval co v ktorej kniznici maju. Preto som dufal ze mi das par konkretnych tipov. Ja som mal k dispozicii len literaturu o vodnych turbinach, kde sa sice kavitacie tiez rozobera ale celkovy model sa dost odlisuje od lodnych skrutiek.
Algernon napsal v č. 2002:
"celkový počet Dzinových příspěvků je dost výmluvný"

Ale tvoj denny vykon tiez nie je zahanbujuci .
SK 12.3.2005 19:30 - č. 2011
SK Algernon: Mimochodom môžeš mi prosím zadefinovať pojmy PLOVATELNOST, PLAVBYSCHOPNOST a PLAVEBNÉ VLASTNOSTI?
SK 12.3.2005 19:29 - č. 2010
SK
Algernon napsal v č. 2009:
"Mimochodem — on Hrbek někde ve svých knihách definuje plavbyschopnost či plovatelnost — že ho řadíš do odborné technické literatury..? "
To si zase kde nabral, že ho radím do odbornej technickej literatúry? Len som ti chcel naznačiť, že nie všetko čo by mala byť "odborná" literatúra je 100% spoľahlivé...
SK 12.3.2005 19:14 - č. 2007
SK
Algernon napsal v č. 2006:
"Aha, to jsme se toho dozvěděli… :o))) Já vím — i takový Hrbek se mýlí…"
No blik, ide mi o to, že ani na tú tvoju "odbornú literatúru" nie je vždy spoľahnutie...
SK 12.3.2005 18:23 - č. 2005
SK
Algernon napsal v č. 2003:
"Prostě na internet může napsat kdokoliv cokoliv…"
Myslíš napr. podobné bláboly ako napr. Hubáček v knihe Moře v plamenech?

Inak samozrejme súhlasím, že 95 % vecí na internete sú menej kvalitné stránky...Ale ani knihy nezaručujú to, že sa tam nedočítame ozaj "kvalitné" informácie...
1581-1600 z 3183
<< 77 78 79 80 81 82 83 >>
Po