Válečné lodě druhé světové války
|
|
---|---|
Kreon: Díky za nápovědu www.bmpt.org.uk/boats/S130/index1.htm |
|
|
|
Dzin napsala v č. 2286: Ani S-130 a 208 co byly vráceny v 50. letech BundesMarine? "DG: S velkou pravděpodobností ne. Prošel jsem jejich seznam a u žádného se neuvádí, že by byl zachován. Oficiálně se tak tedy nestalo, jestli třeba někdo ze soukromé iniciativi nějaký nezchoval sám, to nevím." |
|
|
|
DG: S velkou pravděpodobností ne. Prošel jsem jejich seznam a u žádného se neuvádí, že by byl zachován. Oficiálně se tak tedy nestalo, jestli třeba někdo ze soukromé iniciativi nějaký nezchoval sám, to nevím. | |
|
|
Vážení, je někde k vidění S-Boot nebo je to všechno na dně, popř. ve sběrných surovinách ? | |
|
|
Tom: hmm, co se dá dělat... Alespoň minimální útěchou může být fakt, že článek pana Rampíra je dosti stručný a nepřesný... Ta verze na netu je shodná s tou v časopise, nebo si redakce nechala trumfy v rukávu? | |
|
|
karaya1: Johny má nepochybne pravdu, achteren znamená záďové. Ináč o ktorú operáciu sa jedná, o Tungsten? Vtedy dostal 1600lb bombu tam kde hovoríš. |
|
|
|
Dzin napsala v č. 2278: Ja som tým ale myslel presne ten prípad, kedy zatopením prednej časti sa zhoršili plavebné schopnosti natoľko, že bolo nutné zatopením časti priestorov v zadnej časti vyrovnať náklon predo-zadný (nenapadá ma vhodnejší výraz). "Tom tím ale myslel, že se zatopením vyrovnává náklon na bok a ne, že se zatopí záď, aby byla na stejné úrovni, jako ponořená příď." |
|
|
|
pbradler: obávám se, že vše zavinila moje (ne)znalost němčiny (a to chci jít na podzim na Sprachdiplom... Potěš pánbůh...), protože jinak by mě nenapadlo přeložit achter jako osmý. Bude to záďový, tak jak píše Johny. Osmý by byl der achte... Jinak Němci náklon skutečně vyrovnávali, alespoň se to uvádí. |
|
|
|
pbradler: Tom tím ale myslel, že se zatopením vyrovnává náklon na bok a ne, že se zatopí záď, aby byla na stejné úrovni, jako ponořená příď. | |
|
|
karaya1 napsal v č. 2274: Obávam sa že v tomto prípade by zatopili oddiel, ktorý je viac vzadu. VIII oddiel je zhruba pod zadnou nadstavbou t.j. niekde okolo 3/5 trupu (odpredu). "Napadlo mě ještě (a potvrzovala by to i Johnyho slova), jestli nešlo o pokus vyrovnat náklon." |
|
|
|
Tom napsal v č. 2275: Len tak námatkou po bitke v Dánskom prielive takto vyrovnávali Bismarcka po zásahu do prednej časti. "Náklon se vyrovnává jen na boky, rozhodně kvůli zatopené přídi by nenapouštěli vodu na zádi" |
|
|
|
Náklon se vyrovnává jen na boky, rozhodně kvůli zatopené přídi by nenapouštěli vodu na zádi... Spíš bych věřil na netěsné/neuzavřené přepážky. | |
|
|
Napadlo mě ještě (a potvrzovala by to i Johnyho slova), jestli nešlo o pokus vyrovnat náklon. Zásah na přídi totiž udělal díru že by jí projela lokomotiva a celá příď se zanořila o dva a půl metru do moře. | |
|
|
karaya1 napsal v č. 2270: "pbradler: originální citace: Die achteren Seitenabteilungen wurden geflutet ?" překlad zní: "záďové stranové oddělení byly zaplaveny. Achter(deck) je námořnický výraz pro záď, nejde tedy o číslovku. |
|
|
|
karaya1 napsal v č. 2270: "tyto stránky (stejně jako jejich autora ) znám, ovšem zmátlo mě, že na nákresech nebyla příď ani záď." na www.bismarck-class.dk/technicallayout/armour... su pod obrazkom lode rimske cislice, ktore zrejme znazornuju tieto oddelenia, je to cislovane od kormy lode |
|
|
|
karaya1 napsal v č. 2270: Ak by bol zaplavený po tú 8 prepážku len z vonkajšej strany protitorpédovej prepážky, tak by sa na hladine v pohode udržal... "kdyby byla zasažena na přídi a zaplavilo to až VIII. oddělení, pak bych na Tirpitz nevsadil zlámanou grešli, že se udrží na hladině " Ale to asi aj tak nie je náš prípad... |
|
|
|
Achileus: tyto stránky (stejně jako jejich autora ) znám, ovšem zmátlo mě, že na nákresech nebyla příď ani záď. Dzin: kdyby byla zasažena na přídi a zaplavilo to až VIII. oddělení, pak bych na Tirpitz nevsadil zlámanou grešli, že se udrží na hladině pbradler: originální citace:
Die achteren Seitenabteilungen wurden geflutet
? |
|
|
|
karaya1 napsal v č. 2264: skus sa pozriet www.bismarck-class.dk, je tam dost materialu nielen o Bismarcku, Tripitze, ale aj inych lodiach KM "Mám blbý dotaz (jako obvykle ): kde bylo VIII. oddělení na Tirpitz?" |
|
|
|
karaya1: Otázka potom spíše zní, co vše mohlo být po zásahu, který utržil, zaplaveno. Není to náhodou ve smyslu, že byla zasažena příď a škody byly takové, že bylo zaplaveno i VIII. oddělení? |
|
|
|
karaya1 napsal v č. 2266: Asi bude niekde chyba. "ale potom mi nedává smysl, že by se po zásahu na přídi zaplavilo VIII. oddělení" |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII na moři
- > Válečné lodě druhé světové války