Válečné lodě druhé světové války
|
|
---|---|
SK napsal v č. 3419: Třeba v Japonském císařském námořnictvu bezvýhradně - protože se jim nepodařilo dost kvalitní katapulty vyvinout. "Inak neštartovali väčšinou lietadlá z lietadlových lodí bez pomoci katapultu? " US Navy vysoce oceňovala katapultové vzlety, protože jim, při vysokých počtech letadel na palubě, umožňovaly rychlejší start početné úderné skupiny a její zformování, bez toho, že by část letadel ještě musela čekat v podpalubí, aby byla dostatečná část letové paluby volná pro starty, zatímco první odstartovavší letadla by už kroužila okolo lodě ( a spotřebovávala palivo) a čekala, až odstartuje i zbytek skupiny. |
|
|
|
Algernon napsal v č. 3418: V tom by nejspíše problém nebyl - plánovaná manipulace se měla odehrávat v hangáru, kde měla být letadla usazována na startovací vozíky katapultu Demag a odtamtud vyvážena na palubu, přičemž zase Němce nepodezřívám, že by byli tak nezkušení a nejprve připevnili letadlo k vozíku katapultu, a potom ho začali na palubě dozbrojovat/doplňovat palivo atd. A totéž by pravděpodobně platilo i při předletové přípravě případného "bezkatapultového" vzletu.") jak by jim „vyšla“ délka paluby, využitelná pro vzlet („celková délka letové paluby minus nějaký manipulační, etc., prostor“). " Ovšem 23,5 metrů dlouhý katapult Grafu Zeppelin měl dost daleko k plně hladkopalubovému typu, na známých fotografiích je vidět zřetelný "hrbeček" na palubě okolo startovací dráhy každého z nich. Neznám ovšem jeho přesné rozměry, (a prostoru mezi nimi) takže nevím, zda by startu bez něj přímo bránil nebo ho jen ztěžoval, omezením prostoru pro vzlet na onu část paluby kde katapulty nebyly, také by záleželo na konkrétních podmínkách, každopádně start bez katapultů by byl asi značně zajímavou až dobrodružnou záležitostí. Jinak na katapultech trvala Luftwaffe, která katapultové starty považovala za bezpodmínečnou nutnost, námořnictvo je nevyžadovalo. |
|
|
|
SK napsal v č. 3407: No třeba si fakt všimli, že když budou nakládat letadla na vozejk katapultu už v hangáru (takže asi žádný vyzbrojování na palubě) tak se jim tam nevejde tolik letadel jako do hangáru Ark Royal. "Aha, takže Nemci najprv zrátali plochu hangárov, podelili plochou zaberajúcou 1 lietadlom a vyšlo im nejakých 60 kusov. následne však prišli na to, že by s nimi akosik nemohli manipulovať tak kapacitu zmenili na 42 lietadiel...ešte tú o karkulke prosím... " Při kapacitě osmnáct letadel v útočný skupině jich GZ zas tolik nýst nemusel, stejně by víc rychle neodstartovali. Byl vůbec možnej start bez katapultu? |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 3414:
"Ale titul science-fiction ve které jsi se to dočetl stále ne? Zvláštní.... "
SK napsal v č. 3415:
"Aha, takže najprv pochopili, že kapacita bude menšia, potom to zvážili, zistili, že zase kapacita bude vyššia a napokon sa zase vrátli k nižšej kapacite? "
SK napsal v č. 3411: Žádná taková už nebyla. "Inak úplne rovnako ako napr. v 1941 bola jedna z verzií zostáv 42 lietadiel mohla byť o rok neskôr zostava s 60 lietadlami..." |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 3414: Aha, takže najprv pochopili, že kapacita bude menšia, potom to zvážili, zistili, že zase kapacita bude vyššia a napokon sa zase vrátli k nižšej kapacite?
"To sotva, protože mezitím pochopili, že její reálná kapacita je nižší."
SK napsal v č. 3407: "ešte tú o karkulke prosím... " |
|
|
|
SK napsal v č. 3412: Ale titul science-fiction ve které jsi se to dočetl stále ne? Zvláštní....
"Tých 60 ks bola plánovaná zostava leteckej skupiny - 5 letiek po 12 strojov, niekde by som vyhrabal i čísla jednotiek, ktoré to mali byť..."
SK napsal v č. 3411: To sotva, protože mezitím pochopili, že její reálná kapacita je nižší. "Inak úplne rovnako ako napr. v 1941 bola jedna z verzií zostáv 42 lietadiel mohla byť o rok neskôr zostava s 60 lietadlami..." |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 3409: A ty máš čo okrem spochybňovania? "Takže doopravdy víc nemáš?" |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 3409: No neviem či išlo o plánovanú kapacitu v danom období. Myslím, že tá sa nemenila. Tých 60 ks bola plánovaná zostava leteckej skupiny - 5 letiek po 12 strojov, niekde by som vyhrabal i čísla jednotiek, ktoré to mali byť... "Tak jsem si prošel téma "Letadlová loď Graf Zeppelin", a asi nejkronnkretnější jsi byl když jsi svůj pramen poznání označoval za "hocikterú monografiu", jinak nic moc - možná jsem něco přehlédl, ale buď čteš nějaký brak, který se tady ani neodvážíš jmenovat, nebo neumíš číst ani natolik, abys pochopil, že nešlo o plánovanou kapacitu 60 kusů a aktuální skupinu 42, ale vždy o kapacitu plánovanou v daném období, včetně posledního údaje 42 kusů, kdy zohlednili i jiné parametry než pouhou velikost hangáru - třeba i to, aby počet letadel odpovídal tomu, který z lodi může bez problémů operovat. Jinak, vtipně řešený katapult (nejde jen o jeho chabou kapacitu, ale i o to, že na palubě by asi celkem překážel i jeho startovací vozík) by asi operace větší skupiny dosti ztěžoval. " |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 3409: Môžeš uviesť zdroj tohoto tvrdenia? ...Inak úplne rovnako ako napr. v 1941 bola jedna z verzií zostáv 42 lietadiel mohla byť o rok neskôr zostava s 60 lietadlami... "včetně posledního údaje 42 kusů, kdy zohlednili i jiné parametry než pouhou velikost hangáru - třeba i to, aby počet letadel odpovídal tomu, který z lodi může bez problémů operovat. " |
|
|
|
SK napsal v č. 3407: Tak mi prosím dej odkaz na ten odkaz, já ho najít nemůžu. "Schválne som sa pozrel a odkaz tam je. " |
|
|
|
SK napsal v č. 103(Letadlová loď Graf Zeppelin):
"Mňa zaujíma udávaný počet lietadiel minimálne. Podstatná bola veľkosť hangáru a tá bola väčšia ako napr. u Arkt Royal. Počet lietadiel by hlavne závisel na ich veľkosti..."
SK napsal v č. 115:
"Lebo sa tu spomínal nízky počet lietadiel na GZ...ja som len poukázal, že hangár mal jeden z najväčších - väčší než ktorákoľvek britská LL v tej dobe..."
SK napsal v č. 305:
" To, že je známy údaj napr. o počtejednotiek a ich sile, ktoré mali z neho operovať v marci 1941 nič nehovorí o jeho skutočnej kapacite... "
SK napsal v č. 313:
"Koľko krát ti mám opakovať, že GZ bol plánovaný pre 60 lietadiel... a v rôzných dobách sa počítalo s nasadením od 60 po 40 lietadiel."
SK napsal v č. 295:
"Je otázne či spomínaných 42-43 lietadiel je skutočná kapacita, alebo počet, ktorý mal byť v danom období z GZ nasadení. Napr. sa v počiatku počítalo z 5 letkami po 12 lietadiel...(teda spolu 60 lietadiel). Následne sa počet znížil na 4 letky po 12 (48 spolu). A konečnú letovú zostavu malo tvoriť myslím 5 letiek po 8 strojoch (40 spolu). "
SK napsal v č. 326:
"Jedným z vysvetlení, prečo v marci 1941 malo zostavu tvoriť tých 40 lietadiel môže byť napr. to, že Nemci v danej dobe nemohli počítať s viacerými lietadlami, vycvičenými jednotkami a pod."
SK napsal v č. 364: Tak jsem si prošel téma "Letadlová loď Graf Zeppelin", a asi nejkronnkretnější jsi byl když jsi svůj pramen poznání označoval za "hocikterú monografiu", jinak nic moc - možná jsem něco přehlédl, ale buď čteš nějaký brak, který se tady ani neodvážíš jmenovat, nebo neumíš číst ani natolik, abys pochopil, že nešlo o plánovanou kapacitu 60 kusů a aktuální skupinu 42, ale vždy o kapacitu plánovanou v daném období, včetně posledního údaje 42 kusů, kdy zohlednili i jiné parametry než pouhou velikost hangáru - třeba i to, aby počet letadel odpovídal tomu, který z lodi může bez problémů operovat. Jinak, vtipně řešený katapult (nejde jen o jeho chabou kapacitu, ale i o to, že na palubě by asi celkem překážel i jeho startovací vozík) by asi operace větší skupiny dosti ztěžoval.
"Skús hociktorú monografiu, knižku zaoberajúcu sa hlbšie GZ...keď myslím hlbšie"
SK napsal v č. 3408: Takže doopravdy víc nemáš? "Inak problémom kapacity GZ sme sa tu už zaoberali, myslím, že nemám ti k tomu viac čo povedať...ak tak, tak si to vyhľadaj... " |
|
|
|
Inak problémom kapacity GZ sme sa tu už zaoberali, myslím, že nemám ti k tomu viac čo povedať...ak tak, tak si to vyhľadaj... | |
|
|
ja_62 napsal v č. 3404: Nie nerozumiem tomu tak ako ty, tak preto prosím o právnicky výklad (nemýliť s prekladom ).
"Ale číst snad umíš ne? Nebo tomu textu nerozumíš?"
ja_62 napsal v č. 3406: Schválne som sa pozrel a odkaz tam je.
"Takže naděje, že se třeba přestaneš za svůj "seriosní" pramen stydět, a vyjdeš s jeho jménem na veřejnost se patrně ukázala lichou? I to mi stačí."
ja_62 napsal v č. 3406: Aha, takže Nemci najprv zrátali plochu hangárov, podelili plochou zaberajúcou 1 lietadlom a vyšlo im nejakých 60 kusov. následne však prišli na to, že by s nimi akosik nemohli manipulovať tak kapacitu zmenili na 42 lietadiel...ešte tú o karkulke prosím... "Ne to ne, jen neměli dostatečné zkušenosti, a kapacitu upřesňovali teprve postupem doby, přičemž na rozdíl od tebe pochopili, že není dána pouze plochou hangáru." |
|
|
|
SK napsal v č. 3402: Ne to ne, jen neměli dostatečné zkušenosti, a kapacitu upřesňovali teprve postupem doby, přičemž na rozdíl od tebe pochopili, že není dána pouze plochou hangáru.
"Hmm...nemci asi boli totálny magori, ktorí si nevedeli spočítať koľko lietadiel ich loď unesie, že? "
SK napsal v č. 3402: Jelikož o GZ zřejmě nic nevíš, tak je mi nutností tě upozornit, že jelikož loď nebyla dokončená, a po dokončení by ji stejně čekalo období zkoušek a výcviku palubní skupiny atd. (třeba aby mohli vůbec získat zkušenosti s přistáváním na palubě lodi), označovat její plánovanou kapacitu za "aktuálně plánovanou letovou skupinu" je značně přitažené za vlasy...
"A udávať kapacitu lode na základe aktuálne plánovanej letovej skupiny... "
SK napsal v č. 3397:
"Myslím, že zdroj tu už padol, keď sa diskutovalo o GZ (mimo iné o počte nesených lietadiel)."
ja_62 napsal v č. 3399: Takže naděje, že se třeba přestaneš za svůj "seriosní" pramen stydět, a vyjdeš s jeho jménem na veřejnost se patrně ukázala lichou? I to mi stačí. "Nie, nepadol, alespoň to tam nikde nemůžu najít, zato tvrdíš, že jde o seriosní pramen (aniž bys ho jmenoval ), " |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 3400:
"ja_62 napsal v č. 3318: "SK: TAK MÁŠ NĚJAKÝ PŘÍKLAD, KDY NĚMECKÉ TORPÉDOBORCE VYUŽILY SVOJI VÝHODU O 50% TĚŽŠÍHO GRANÁTU PROTI NEPŘÁTELSKÝM?""
ja_62 napsal v č. 3400: "Pořád nic? Smůla... " |
|
|
|
SK napsal v č. 3402: Ale číst snad umíš ne? Nebo tomu textu nerozumíš?
"Konrétnejší budeš, keď jasne a zretelne ma poučíš ako to s tým King George V bolo...Ako som už x-krát písal, tak právnik nie som a budem teda rád, ak mi pohľad na vec vysvetlí právnik(?). "
SK napsal v č. 3241: "Všetky ich mám na svojich stránkach a čítal som nie jeden krát. " |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 3390: Ktoré mnohé jiné? " Iowa, Baltimore a mnohé jiné " |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 3399: Hmm...nemci asi boli totálny magori, ktorí si nevedeli spočítať koľko lietadiel ich loď unesie, že? "Kupodivu nějakou zvláštní shodou okolností v momentě kdy byl nejblíž dokončení, a kdy si tudíž mohli udělat nejlepší představu o počtu letadel, které by z něj mohly operovat. Brát za relevantní předchozí nadsazené návrhy je celkem nesmyslné ." A udávať kapacitu lode na základe aktuálne plánovanej letovej skupiny...
ja_62 napsal v č. 3401: Konrétnejší budeš, keď jasne a zretelne ma poučíš ako to s tým King George V bolo...Ako som už x-krát písal, tak právnik nie som a budem teda rád, ak mi pohľad na vec vysvetlí právnik(?). "Abych byl trochu určitější, zkus si přečíst část IV Londýnské smlouvy z roku 1936." |
|
|
|
SK napsal v č. 3395: Abych byl trochu určitější, zkus si přečíst část IV Londýnské smlouvy z roku 1936. "Nie nerozumiem tomu ako právnik, tak preto som ťa prosil o vysvetlenie a nie o vyhýbavé odpovedi. " |
|
|
|
SK napsal v č. 3397: Nie, nepadol, alespoň to tam nikde nemůžu najít, zato tvrdíš, že jde o seriosní pramen (aniž bys ho jmenoval ), hodně důrazňuješ velikost hangáru GZ, a že by to třeba bylo možné, přičemž jednou výslovně říkáš:
"Myslím, že zdroj tu už padol, keď sa diskutovalo o GZ (mimo iné o počte nesených lietadiel). "
SK napsal v č. 105(Letadlová loď Graf Zeppelin):
"ja som hovoril o prepravnej kapacite...o tom koľko loď mohla niesť lietadiel, nie o prevádke letového provozu . "
SK napsal v č. 3397: Kupodivu nějakou zvláštní shodou okolností v momentě kdy byl nejblíž dokončení, a kdy si tudíž mohli udělat nejlepší představu o počtu letadel, které by z něj mohly operovat. Brát za relevantní předchozí nadsazené návrhy je celkem nesmyslné . "Reálne sa počítalo s viacerými, tých 42 však bola posledná plánovaná zostava myslím zo začiatku roku 1941..." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII na moři
- > Válečné lodě druhé světové války