Válečné lodě druhé světové války

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
321-340 z 3183
<< 14 15 16 17 18 19 20 >>
Po
SK 5.1.2007 12:38 - č. 3516
SK
Dzin napsala v č. 3514:
"Takový dotaz, jaká je podle vás nejlepší válečná loď za WW2?"
podľa toho na čo, aká kategória atď...
Dzin 5.1.2007 12:32 - č. 3514
Dzin Takový dotaz, jaká je podle vás nejlepší válečná loď za WW2?
Dzin 26.12.2006 19:17 - č. 3513
Dzin A protože jsem to nyní plně vyjasnili, už je ta natuty banalita a nikoho to nezmate. :o))
Dzin 26.12.2006 18:50 - č. 3511
Dzin Jasně. Požadavky na jedničku (atd.) jsou takové, že ho jednak musí navrhnout RN a jednak ho musí ministr (vláda) schválit.

Potom se řešila víceméně banalita, Krojc při psaní oné inkriminované pasáže uvažoval v těchto mantinelech. A potom to může být v podstatě kdokoliv, koho námořníci navrhnou a vláda schválí (tak by to řekněme znělo celé).
Dzin 26.12.2006 18:34 - č. 3509
Dzin Algernon: Do Rady Admirality nejsi jmenován k ní příslušíš automaticky po dosažení určité funkce (viz. níže) tedy jak píšeš, je na ně vázána. Samozřejmě do těchto funkcí jsou poté jednotlivci vybíráni.
Dzin 23.12.2006 08:01 - č. 3507
Dzin Tak teď jen doufám, že nehyne zcela, protože jsem se zrovna těšil, že konečně se tu po dlouhé době objeví zase někdo, kdo se vyzná v námořnictvu a přidruženém. Popravdě lidí zajímajících se o to moc na Frontě není. Letadla vedou. :o)
Krojc 22.12.2006 20:07 - č. 3506
Krojc Krojc už byl torpédován, hyne hanebně v hlubinách netu a ostatní se rádi vrátí k titulu této rubriky...
ja_62 21.12.2006 12:59 - č. 3505
ja_62 Krojc (3503) Rozmysli si prosím pečlivěji co píšeš, mně jde docela těžko hádat z tvých příspěvků co jsi jimi myslel a vycházím tudíž z toho, co píšeš.
Krojc napsal v č. 3504:
"A snad nepředpokládáš, že bych si mohl byť jen na okamžik myslet, že dobrý politický funkcionář v některém hrabství - člen vládnoucí strany a záložní Lieutenent-Commander - by to mohl dostat jako trafiku??? "
Krojc napsal v č. 3494:
"Pověřencem může být v podstatě kdokoliv, kdo má důvěru politického vedení a o daném oboru něco ví."
A z těchto slov bych nutně musel usuzovat, že ano, zvláště jelikož tě blíže neznám, resp. teď bych díky tvému pozdějšímu vysvětlování už tušil, žes nemyslel úplně každého.
Krojc napsal v č. 3504:
" mohl by kupříkladu tuto funkci zastávat Sir John Fieldhouse "
Kterou? Člena Rady admirality? Prvního námořního lorda? Baron John Fieldhouse zastával funkci Commander-in-Chief Fleet v letech 1981-1982 a poté byl Prvním námořním lordem a náčelníkem námořního štábu v letech 1982-1985, takže v této době členem určitě byl.
Krojc napsal v č. 3504:
"jak bys udal kritéria pro tuto funkci ty"
Rozhodně bych nezobecňoval až k "může to být kdokoli, kdo má důvěru". Patrně bych funkcionáře kteří tvoří Admiralty Board vyjmenoval, (tj. v současnosti od úřadu státního tajemníka obrany přes Prvního námořního lorda až po druhého stálého podtajemníka pro obranu) když bych mínil jít do detailů.
ja_62 napsal v č. 3496:
"i složení současné Rady admirality je pevně dáno, skládá se z činitelů politických, tj. vládních, a odborných, tj. námořních důstojníků."
Krojc 21.12.2006 11:14 - č. 3504
Krojc Kvalifikací a sumou vědění se zabývá vláda H.M., neboť jde o její pověřence. A jak řekl Jan Werich: Cokoli, leč za vola mě nemějtež. Mně zcela zjevně nepřísluší to hodnotit. Uvedl jsem zde poněkud upravený citát mého syna z doby služby v uvedené instituci. A snad nepředpokládáš, že bych si mohl byť jen na okamžik myslet, že dobrý politický funkcionář v některém hrabství - člen vládnoucí strany a záložní Lieutenent-Commander - by to mohl dostat jako trafiku??? BTW: jak bys udal kritéria pro tuto funkci ty: mohl by kupříkladu tuto funkci zastávat Sir John Fieldhouse (velel na Falklandách)?
ja_62 21.12.2006 09:44 - č. 3503
ja_62
Krojc napsal v č. 3500:
"Kdy jsem tvrdil, že to může dělat jakýkoli námořní důstojník?"
Krojc napsal v č. 3494:
"Pověřencem může být v podstatě kdokoliv, kdo má důvěru politického vedení a o daném oboru něco ví. Je tedy jedno, zda je civilistou, vojákem z povolání čili nic."

Dzin napsala v č. 3502:
"díky upřesnění, že musí "o danném oboru něco vědět" je to už přeci jen trochu specifikováno."
Ale stále jsme na té úrovni, že o daném oboru něco ví - zrovna tak jako např. Moby něco ví o letadlech / /, ale mechanika by asi dělat nemohl, protože na to nejspíše nemá příslušnou kvalifikaci.
Dzin 20.12.2006 23:55 - č. 3502
Dzin Já bych řekl, že díky upřesnění, že musí "o danném oboru něco vědět" je to už přeci jen trochu specifikováno. Když jsme u toho slovíčkaření. :o)
Krojc 20.12.2006 20:50 - č. 3500
Krojc Kdy jsem tvrdil, že to může dělat jakýkoli námořní důstojník? A i civilisté mohli být Lordy Admirality, přitom bývalými vojáky z povolání. Na koho asi narážím, co myslíš? Sorry, i já jsem puntičkář...
ja_62 napsal v č. 3499:
"vykonával kdokoliv kdo má důvěru politického vedení, buď civilista nebo dokonce i jakýkoliv námořní důstojník"
ja_62 20.12.2006 13:26 - č. 3499
ja_62 Krojc (3498): Já jsem pouze chtěl upřesnit tvá slova
Krojc napsal v č. 3494:
"Pověřencem může být v podstatě kdokoliv, kdo má důvěru politického vedení a o daném oboru něco ví. Je tedy jedno, zda je civilistou, vojákem z povolání čili nic."
protože kdokoliv kdo má důvěru politického vedení a o daném oboru něco ví, a složení je pevně dáno - například První námořní lord je současně (nominálním) náčelníkem námořního štábu, takže by dělalo problémy kdyby zrovna tuto funkci nebo funkci zástupce náčelníka námořního štábu - oba jsou členy Výboru Admirality - vykonával kdokoliv kdo má důvěru politického vedení, buď civilista nebo dokonce i jakýkoliv námořní důstojník.

Možná že to je detail pod tvé rozlišovací schopnosti, ale jsem docela puntičkář.
Krojc 20.12.2006 12:43 - č. 3498
Krojc
ja_62 napsal v č. 3496:
"Jinak i složení současné Rady admirality je pevně dáno, skládá se z činitelů politických, tj. vládních, a odborných, tj. námořních důstojníků. "Kdokoliv" to dělat nemůže."
Krojc napsal v č. 3494:
Opravdu zase klepeš na otevřené dveře. Porovnej si naše slova...
guano 19.12.2006 21:32 - č. 3497
guano ja_62: Díky, měl jsem představu, co ten důstojník vykonává, nevěděl jsem co je to (D)....
Měl jsem se nad tím více zamyslet.....

Lords Commissioners - díky všem
ja_62 19.12.2006 14:03 - č. 3496
ja_62 Captain (D) - Captain (destroyers) - označení velícího důstojníka skupiny torpédoborců - buď flotily nebo torpédoborců operujících v nějaké oblasti nebo z jednoho přístavu, v hodnosti námořního kapitána. Např. jak jsi uváděl, nebo "Captain (D) Liverpool".

Jinak, než začneme s "pověřenci" měli by nám stačit námořní lordi - je to celkem tradice, a nemyslím, že by bylo zapotřebí novotvarů. Pro období druhé světové války si s označením "námořní lord" vystačíme, pokud jde o profesionální členy Board of Admiralty, zatímco civilní členové byli civilními lordy. Jenom pro obě skupiny dohromady čeština strádá nedostatkem vhodného termínu.

Jinak i složení současné Rady admirality je pevně dáno, skládá se z činitelů politických, tj. vládních, a odborných, tj. námořních důstojníků. "Kdokoliv" to dělat nemůže.
guano 19.12.2006 12:41 - č. 3495
guano Krojc, Dzin: Díky.

Kdyz uz jsme tedy u toho, tak mam dalsi dotaz: co presne znamena to (D) ve funkci/hodnosti britskeho namorniho dustojnika, napr. Captain (D), 1st Destroyer Flottila ?
Krojc 19.12.2006 09:06 - č. 3494
Krojc To Dzin: Přesně tak, je to jejich hlavní náplň práce. Přenášejí politická rozhodnutí vlády H.M. do admirality, kde jsou pod jejich dohledem odborně rozpracována vojáky z povolání a jejich štáby, které mají i civilní zaměstnance. Jedním z nich byl několik let i můj syn. Pověřencem může být v podstatě kdokoliv, kdo má důvěru politického vedení a o daném oboru něco ví. Je tedy jedno, zda je civilistou, vojákem z povolání čili nic.
Dzin 18.12.2006 22:53 - č. 3493
Dzin Algernon: (3491) Ve zmíněné komisi jsou všichni 4 (resp. 5 za WW2) Námořní lordi a předsedá ji První Lord Admirality. Je to tedy jakási převodní páka mezi politickým a vojenským velením.
Dzin 18.12.2006 22:48 - č. 3492
Dzin guano: (3489) Ne, ten překlad je takoví, jaký jsem Ti psal. Je to název přímo orgánu a ne jen skupinky lidí.
321-340 z 3183
<< 14 15 16 17 18 19 20 >>
Po