Válečné lodě druhé světové války
|
|
---|---|
Dzin napsala v č. 3514: podľa toho na čo, aká kategória atď... "Takový dotaz, jaká je podle vás nejlepší válečná loď za WW2?" |
|
|
|
Takový dotaz, jaká je podle vás nejlepší válečná loď za WW2? | |
|
|
A protože jsem to nyní plně vyjasnili, už je ta natuty banalita a nikoho to nezmate. :o)) | |
|
|
Jasně. Požadavky na jedničku (atd.) jsou takové, že ho jednak musí navrhnout RN a jednak ho musí ministr (vláda) schválit. Potom se řešila víceméně banalita, Krojc při psaní oné inkriminované pasáže uvažoval v těchto mantinelech. A potom to může být v podstatě kdokoliv, koho námořníci navrhnou a vláda schválí (tak by to řekněme znělo celé). |
|
|
|
Algernon: Do Rady Admirality nejsi jmenován k ní příslušíš automaticky po dosažení určité funkce (viz. níže) tedy jak píšeš, je na ně vázána. Samozřejmě do těchto funkcí jsou poté jednotlivci vybíráni. | |
|
|
Tak teď jen doufám, že nehyne zcela, protože jsem se zrovna těšil, že konečně se tu po dlouhé době objeví zase někdo, kdo se vyzná v námořnictvu a přidruženém. Popravdě lidí zajímajících se o to moc na Frontě není. Letadla vedou. :o) | |
|
|
Krojc už byl torpédován, hyne hanebně v hlubinách netu a ostatní se rádi vrátí k titulu této rubriky... | |
|
|
Krojc (3503) Rozmysli si prosím pečlivěji co píšeš, mně jde docela těžko hádat z tvých příspěvků co jsi jimi myslel a vycházím tudíž z toho, co píšeš.
Krojc napsal v č. 3504:
"A snad nepředpokládáš, že bych si mohl byť jen na okamžik myslet, že dobrý politický funkcionář v některém hrabství - člen vládnoucí strany a záložní Lieutenent-Commander - by to mohl dostat jako trafiku??? "
Krojc napsal v č. 3494: A z těchto slov bych nutně musel usuzovat, že ano, zvláště jelikož tě blíže neznám, resp. teď bych díky tvému pozdějšímu vysvětlování už tušil, žes nemyslel úplně každého.
"Pověřencem může být v podstatě kdokoliv, kdo má důvěru politického vedení a o daném oboru něco ví."
Krojc napsal v č. 3504: Kterou? Člena Rady admirality? Prvního námořního lorda? Baron John Fieldhouse zastával funkci Commander-in-Chief Fleet v letech 1981-1982 a poté byl Prvním námořním lordem a náčelníkem námořního štábu v letech 1982-1985, takže v této době členem určitě byl.
" mohl by kupříkladu tuto funkci zastávat Sir John Fieldhouse "
Krojc napsal v č. 3504: Rozhodně bych nezobecňoval až k "může to být kdokoli, kdo má důvěru". Patrně bych funkcionáře kteří tvoří Admiralty Board vyjmenoval, (tj. v současnosti od úřadu státního tajemníka obrany přes Prvního námořního lorda až po druhého stálého podtajemníka pro obranu) když bych mínil jít do detailů.
"jak bys udal kritéria pro tuto funkci ty"
ja_62 napsal v č. 3496: "i složení současné Rady admirality je pevně dáno, skládá se z činitelů politických, tj. vládních, a odborných, tj. námořních důstojníků." |
|
|
|
Kvalifikací a sumou vědění se zabývá vláda H.M., neboť jde o její pověřence. A jak řekl Jan Werich: Cokoli, leč za vola mě nemějtež. Mně zcela zjevně nepřísluší to hodnotit. Uvedl jsem zde poněkud upravený citát mého syna z doby služby v uvedené instituci. A snad nepředpokládáš, že bych si mohl byť jen na okamžik myslet, že dobrý politický funkcionář v některém hrabství - člen vládnoucí strany a záložní Lieutenent-Commander - by to mohl dostat jako trafiku??? BTW: jak bys udal kritéria pro tuto funkci ty: mohl by kupříkladu tuto funkci zastávat Sir John Fieldhouse (velel na Falklandách)? | |
|
|
Krojc napsal v č. 3500:
"Kdy jsem tvrdil, že to může dělat jakýkoli námořní důstojník?"
Krojc napsal v č. 3494:
"Pověřencem může být v podstatě kdokoliv, kdo má důvěru politického vedení a o daném oboru něco ví. Je tedy jedno, zda je civilistou, vojákem z povolání čili nic."
Dzin napsala v č. 3502: Ale stále jsme na té úrovni, že o daném oboru něco ví - zrovna tak jako např. Moby něco ví o letadlech / /, ale mechanika by asi dělat nemohl, protože na to nejspíše nemá příslušnou kvalifikaci. "díky upřesnění, že musí "o danném oboru něco vědět" je to už přeci jen trochu specifikováno." |
|
|
|
Já bych řekl, že díky upřesnění, že musí "o danném oboru něco vědět" je to už přeci jen trochu specifikováno. Když jsme u toho slovíčkaření. :o) | |
|
|
Kdy jsem tvrdil, že to může dělat jakýkoli námořní důstojník? A i civilisté mohli být Lordy Admirality, přitom bývalými vojáky z povolání. Na koho asi narážím, co myslíš? Sorry, i já jsem puntičkář...
ja_62 napsal v č. 3499: "vykonával kdokoliv kdo má důvěru politického vedení, buď civilista nebo dokonce i jakýkoliv námořní důstojník" |
|
|
|
Krojc (3498): Já jsem pouze chtěl upřesnit tvá slova
Krojc napsal v č. 3494: protože kdokoliv kdo má důvěru politického vedení a o daném oboru něco ví, a složení je pevně dáno - například První námořní lord je současně (nominálním) náčelníkem námořního štábu, takže by dělalo problémy kdyby zrovna tuto funkci nebo funkci zástupce náčelníka námořního štábu - oba jsou členy Výboru Admirality - vykonával kdokoliv kdo má důvěru politického vedení, buď civilista nebo dokonce i jakýkoliv námořní důstojník."Pověřencem může být v podstatě kdokoliv, kdo má důvěru politického vedení a o daném oboru něco ví. Je tedy jedno, zda je civilistou, vojákem z povolání čili nic." Možná že to je detail pod tvé rozlišovací schopnosti, ale jsem docela puntičkář. |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 3496:
"Jinak i složení současné Rady admirality je pevně dáno, skládá se z činitelů politických, tj. vládních, a odborných, tj. námořních důstojníků. "Kdokoliv" to dělat nemůže."
Krojc napsal v č. 3494: Opravdu zase klepeš na otevřené dveře. Porovnej si naše slova... "Pověřencem může být v podstatě kdokoliv, kdo má důvěru politického vedení a o daném oboru něco ví. Je tedy jedno, zda je civilistou, vojákem z povolání čili nic." |
|
|
|
ja_62: Díky, měl jsem představu, co ten důstojník vykonává, nevěděl jsem co je to (D).... Měl jsem se nad tím více zamyslet..... Lords Commissioners - díky všem |
|
|
|
Captain (D) - Captain (destroyers) - označení velícího důstojníka skupiny torpédoborců - buď flotily nebo torpédoborců operujících v nějaké oblasti nebo z jednoho přístavu, v hodnosti námořního kapitána. Např. jak jsi uváděl, nebo "Captain (D) Liverpool". Jinak, než začneme s "pověřenci" měli by nám stačit námořní lordi - je to celkem tradice, a nemyslím, že by bylo zapotřebí novotvarů. Pro období druhé světové války si s označením "námořní lord" vystačíme, pokud jde o profesionální členy Board of Admiralty, zatímco civilní členové byli civilními lordy. Jenom pro obě skupiny dohromady čeština strádá nedostatkem vhodného termínu. Jinak i složení současné Rady admirality je pevně dáno, skládá se z činitelů politických, tj. vládních, a odborných, tj. námořních důstojníků. "Kdokoliv" to dělat nemůže. |
|
|
|
Krojc, Dzin: Díky. Kdyz uz jsme tedy u toho, tak mam dalsi dotaz: co presne znamena to (D) ve funkci/hodnosti britskeho namorniho dustojnika, napr. Captain (D), 1st Destroyer Flottila ? |
|
|
|
To Dzin: Přesně tak, je to jejich hlavní náplň práce. Přenášejí politická rozhodnutí vlády H.M. do admirality, kde jsou pod jejich dohledem odborně rozpracována vojáky z povolání a jejich štáby, které mají i civilní zaměstnance. Jedním z nich byl několik let i můj syn. Pověřencem může být v podstatě kdokoliv, kdo má důvěru politického vedení a o daném oboru něco ví. Je tedy jedno, zda je civilistou, vojákem z povolání čili nic. | |
|
|
Algernon: (3491) Ve zmíněné komisi jsou všichni 4 (resp. 5 za WW2) Námořní lordi a předsedá ji První Lord Admirality. Je to tedy jakási převodní páka mezi politickým a vojenským velením. | |
|
|
guano: (3489) Ne, ten překlad je takoví, jaký jsem Ti psal. Je to název přímo orgánu a ne jen skupinky lidí. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII na moři
- > Válečné lodě druhé světové války