Válečné lodě druhé světové války
|
|
---|---|
To dzin: 1) to je otázka, dle některých pramenů byl zasažen do obou, přičemž pouze ten druhý zásah byl směrodatný... 2) pokud bylo něco takového možné, tak byli konstrutéři Hoodu ještě větší optimisti (nechci říct rovnou lemplové), než jsem si původně myslel. Až budu mít čas, kouknu se na Bismarcka, ale mám pocuit, že u něj toto nehrozilo. |
|
|
|
pbradler: (480) Tak třeba radar Bismarcka měl dosah 25 km, takže zase nějak dříve Hooda asi nezjistil. Udává se, že ve 4:00 od sebe byly na 20 námořních mil (37 km). 4:30 byly od sebe na 12 mil (22 km). Či-li se mi opravdu moc nezdá, že by o hodinu a půl později od sebe byli stále stejně vzdáleny... | |
|
|
cinik: Jenomže Hood nebyl zasažen do hlavního skladiště munice, ale do vedlejšího, pro ráži 102mm, a to asi vyvolalo řetězovou reakci, která měla iniciovat granáty 381 mm. | |
|
|
Dzin napsala v č. 475: To je ale asi jediné. "Mě zase více zapadá oněch 18 km, protože potom to docela i vychází podle rychlostí." Zober si účinnosť pozorovacích a zameriavacích prostriedkov, kalibre diel, slušné poveternostné podmienky, skutočnosť že obaja protivníci o sebe vedeli a teda nemali na čo čakať. |
|
|
|
To dzin: Mluví se o hlavních skladištích střeliva. Ty pro přídatnou výzbroj jsou menší a nemají potenciál ke zničení celé lodi... |
|
|
|
Nicméně musím připustit, že pokud je jejih odhad zásahu správný, tak šel přes hlavní pancéřování skutečně kolmo (krz vniřní zaoblení trupu)... Myslím, že je to dosti zajímavý rozbor, škoda že tam není i podélný řez lodí... Ale třeba tam někde bude i slovní popis. Oh, málem jsem zapomněl: www.warship.org/no21987.htm |
|
|
|
cinik: Nějak jsem si nevšiml, že by nad skladištěm munice pro 150 nebo 105 mm dělostřelectvo byl pancíř tloušťky, jaké uvádíš... | |
|
|
Tam je tloušťka pancíře nad zásobníky 175-200 Wh (patrně pancéřování věží a okolo nich a nějaké další přídavy) - taková tabulka, určitě ji najdeš... Víš, ale našel jsem skvělé stránky rozebírající potopení Hooda... Ještě jsem je neprozkoumal, ale zahlédl jsem tam náčrtek zobrazující příčný průřez trupem s vyznačenými hlavními skladišti střeliva... Kolik že jsi to říkal? 50m2?? |
|
|
|
pbradler: (473) Mě zase více zapadá oněch 18 km, protože potom to docela i vychází podle rychlostí. | |
|
|
cinik: (471) Tam máš 80mm hlavní paluba a 50mm horní paluba. | |
|
|
Dzin napsala v č. 472: Ja mám 23000m. A osobne tomu verím viac, pretože podľa celkového popisu to lepšie do seba zapadá. "Hood zahájil palbu v 5:53 a v tu dobu mám udávanou vzdálenost" |
|
|
|
pbradler: (469) Hood zahájil palbu v 5:53 a v tu dobu mám udávanou vzdálenost 18 km (ale i 16 km). V 6:00 měla vzdálenost činit asi 16 km. | |
|
|
to dzin: www.kbismarck.com/proteccioni.html |
|
|
|
cinik: (468) A kdepak jsi vzal pancéřování skladiště 175-200 Wh? Když už, tak 130mm. Jen tak mezi námi, proč, když měl mít Wotan takové skvělé charakteristiky ho Němci nepoužili na nejdůležitější část pancéřování, boční pancíř? |
|
|
|
Dzin napsala v č. 465:
"Výsledek by byl, že by Bismarck vyletěl do vzduchu..."
Dzin napsala v č. 466: Boj sa začal na 23km okolo 5.52-3 a podľa údajov sa mal v dobe výbuchu o 6.00 nachádzať niekde okolo 16 500m. To je podľa mňa nezrovnalosť, pretože pri danej rýchlosti (a to dokonca za predpokladu že sa blížili kolmo k smeru nemeckých lodí) to nemohli stihnúť. "A na jakou vzdálenost asi tak Bismarck Hooda zasáhl? Bylo to na asi 15 km. Že by těch 5 km mělo tak zásadní význam" |
|
|
|
to dzin: 465: Nikdo neví, jak přesně Bismarck Hooda zasáhl, i když vzdálenost asi vylučuje přímý (tj. kolmý zásah). Pravdpodobnější je tak 50 stupňů, u kterých by už granát Hoodu nebyl schopen pancéřování nad skladišti střeliva Bismarcku (175-200mm Wh, tj. minimálně 205-240 standardních mm, spíše ale 185-215) překonat... ----------------------------- Jistěže by to mělo význam, protože by se podstatně sešikmil úhel dopadu granátů a tím by "vzrostla" odolnost palubního pancíře... Předpokládal jsem, že máš alespoň základní znalosti a pochopení dané problematiky, ale začínám mít pocit, že ty sice sypeš z rukávu spousty dat, ale vůbec je neumíš používat a chybí ti některé základní informace... |
|
|
|
pbradler: U Dogger Banku byl boj veden na vzdálenosti okolo 15 km. | |
|
|
pbradler: (464) A na jakou vzdálenost asi tak Bismarck Hooda zasáhl? Bylo to na asi 15 km. Že by těch 5 km mělo tak zásadní význam? Ohledně těch vzdáleností, při Bitvě u Jutska na sebe bitevní křižníky (1. fáze) pálily na vzdálenost 12-15 km. | |
|
|
pbradler: (460) Výsledek by byl, že by Bismarck vyletěl do vzduchu... | |
|
|
Dzin napsala v č. 461: To práve nie je pravda. Hood bol projektovaný na WWI, kde sa max. dostrel pohyboval do 25km a bojové vzdialenosti boli okolo 10km. Tam sa nedostatok v pancierovaní paluby tak neprejaví. "Tady jde ale o to, že kdyby na místě Hooda byla většina lodí, tak by dopadla stejně, Bismarcka nevyjímaje." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII na moři
- > Válečné lodě druhé světové války