Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
geba: ? | |
|
|
Co bude následovat asi nikdo nevěděl,tak že jsme se nechali ovlivnit. | |
|
|
čet.Hrad napsal v č. 1502: "To jasně, ale původně jsme se bavili o tom, že bombardování TO má učinek i když nedojde k přímému zásahu objektu, protože se vytvoří hluboké krátery pro krytí postupující pěchoty. A s absencí 5cm minometů ve zvonech nebyly posádky schopny tyto krátery nijak "vyčistit"." Byly...ručně. třeba ne pevnostními minomety, ale "nepevnostními".
čet.Hrad napsal v č. 1500: Na jejich vývoj nebyl dostatek času.
"Ale jak jistě víš, nakonec při německých zkouškách moc nezazářily "
čet.Hrad napsal v č. 1501: Děkuji, toto mě zas až tak úplně nezajímá. Já Č. zeď nemám. "Máš tu knihu po ruce? Mohl bys to mě nebo Honzovi přepsat nebo naskenovat a poslat" |
|
|
|
giro.c napsal v č. 1496: To jasně, ale původně jsme se bavili o tom, že bombardování TO má učinek i když nedojde k přímému zásahu objektu, protože se vytvoří hluboké krátery pro krytí postupující pěchoty. A s absencí 5cm minometů ve zvonech nebyly posádky schopny tyto krátery nijak "vyčistit". "no obecně měly minomety postřelovat hluchá místa, ale i objekty ke kterým by přilnula nepřátelská pěchota." |
|
|
|
giro.c napsal v č. 1497:
"Fuky zkus se mrknout do Československý zdi."
giro.c napsal v č. 1498: Máš tu knihu po ruce? Mohl bys to mě nebo Honzovi přepsat nebo naskenovat a poslat? " jo tam je uvedeno jak dokázali různé zbraně poškodit objekty." |
|
|
|
Fuky napsal v č. 1495: Ale jak jistě víš, nakonec při německých zkouškách moc nezazářily "Myslel jsem 5cm minometry ve zvonech, které byly vyloženě pro tento úkol vyvíjeny." |
|
|
|
Dzin (1492): Súhlas. | |
|
|
jo tam je uvedeno jak dokázali různé zbraně poškodit objekty. | |
|
|
Fuky zkus se mrknout do Československý zdi. | |
|
|
no obecně měly minomety postřelovat hluchá místa, ale i objekty ke kterým by přilnula nepřátelská pěchota. | |
|
|
čet.Hrad: Myslel jsem 5cm minometry ve zvonech, které byly vyloženě pro tento úkol vyvíjeny. | |
|
|
giro.c: O tom nic nevím, vím jen to, že tvrzové objekty byly schopny odolat všem tehdy známým zbraním. | |
|
|
Fuky napsal v č. 1490: Minomety byly spíš na postřelování členitého terénu, těžko by se asi trefili do kráterů bo bombách. Krátery vykrývat prakticky nešlo. "čet. Hrad: Toto však měly vyřešit minomety." |
|
|
|
Jen na okraj, letectvo v rámci blitzkriegu neútočí přímo na nepřátelské jednotky, ale spíše napadá blízký týl a snaží se narušit přesuny vojska atd. Štuky nebyly v rámci úderů na frontě tak přesného bombardování, jak se mnohdy myslí, ale naopak, byly schopny velmi přesného bombardování v rámci právě úderů na týl... Či-li, jak píše Honza v (1480). | |
|
|
Fuky mam pocit, že někde je udávano, že nejtěžší pumy, ketré v té době Wermacht používal dělaly do stropu asi 15 cm hluboký díry. | |
|
|
? zajímavé...neodvažoval bych se tvrdit, že při zásahu do objektu lehkého opevnění dojde k malému poškození... Eh, nevím, zdali bylo na dobrošově zkoušeno střemhlavé ostřelování...něco jiného je Rochling, ten byl zkoušen i na Haničce. Navíc je u TO sakra velký rozdíl mezi objektem 2. stupně odolnosti a IV. stupně, takže bych to neshrnoval dohromady. Faktem však zůstává, že prorazit stropnici tvrzových srůbů vpodstatě nešlo... čet. Hrad: Toto však měly vyřešit minomety. |
|
|
|
Gnomio napsal v č. 1486: U bombardování opevnění šlo také o vytvoření hlubokých kráterů jako hluchých míst v palbě pevnostních zbraní pro krytí postupující pěchoty "útok na LO pomocí Štuk shledán nemožným a to právě kvůli nepřesnému zásahu a malému poškození. U TO neměl zásah takřka žádný účinek(viz Hanička,Bouda,Jeřáb)." |
|
|
|
Gnomino: spíš jsem zpočátku mluvil o blitzu teoreticky. Praxe byla zpočátku úplně jinde,ale s postupem času se dramaticky zlepšila. Nesrovnávej horizontální a střemhlavé bombardování bodových cílů. | |
|
|
Gnomio (1486): V 1478-1480 sme hovorili o podpore mechanizovaných síl v hĺbke nepriateľskej obrany a teda sme mali na mysli najmä použitie proti živej sile, nepriateľským kolónam, delostreleckým postaveniam a pod. V žiadnom prípade však nie o prelamovaní hlavného pásma obrany a opevenenia. | |
|
|
Musím upozornit na přesnost bombardování(i střemhlavého)v průběhu WW2-Nevkládejte velké naděje v JU87,při zkouškách na opevnění v roce 1940,byl útok na LO pomocí Štuk shledán nemožným a to právě kvůli nepřesnému zásahu a malému poškození. U TO neměl zásah takřka žádný účinek(viz Hanička,Bouda,Jeřáb). Jako další příklad neúspěšného "nahrazení" dělostřelectva letectvem jest vylodění v Normandii,kde po tisícovém náletu Těžkých bombardérů na Atlantický val nebyl zaznamenán žádný úspěch a to z 90% kvůli nezasáhnutí cíle(a to byl rok 1944). Nemusím snad připomínat,že muselo být shozeno více pum než měla v roce 1938-1940 celá Německá armáda. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?