Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
Fuky napsal v č. 1532: Co to zas kecáš?! Psal jsem na druhou stranu od 14 (tj, 15, 16, 17....), a za druhé jsem psal že tam hluché prostory nebyly, tak nevím, co zas jančíš "Že by byl terén od 14 na Hůrku (nesnáším hybrid Výšina, který se nikdy nepoužíval) přehledný a bez hluchých prostorů? nepovídej, a jak jsi na to prosímtě přišel? Že by na tom poli byly nějaké hluché prostory? Tak možná, kdyby tam secděl nějaký hluchý dědek... " |
|
|
|
Fuky napsal v č. 1531: To pak bylo už hlavně kvůli Algymu, bavili jsem se o pevnostech, tak jsem si myslel, že ses asi překlepl "Myslel jsem 9cm kasematní minomet "G". Spokojen, Martine? Nebo snad chceš přidat rozměry zbraně? Nicméně 8cm lehký minomet vz. 36 jsem myslel také, avšak mezi těmi "jinými špičkovými zbraněmi", takže jste měli pravdu oba." |
|
|
|
david gore: a ty krycí názvy Stachelbergu mi taky neposkytneš, charito? | |
|
|
Mimochodem, u minometu a houfnice bych spíše než o nestihnutém zavedení mluvil o nestihnutém namontování, protože kupříkladu výroba prvních kousků houfnic se už pomalu ale jistě blížila ke konci. čet.Hrad: Že by byl terén od 14 na Hůrku (nesnáším hybrid Výšina, který se nikdy nepoužíval) přehledný a bez hluchých prostorů? nepovídej, a jak jsi na to prosímtě přišel? Že by na tom poli byly nějaké hluché prostory? Tak možná, kdyby tam secděl nějaký hluchý dědek... |
|
|
|
Myslel jsem 9cm kasematní minomet "G". Spokojen, Martine? Nebo snad chceš přidat rozměry zbraně? Nicméně 8cm lehký minomet vz. 36 jsem myslel také, avšak mezi těmi "jinými špičkovými zbraněmi", takže jste měli pravdu oba. |
|
|
|
D.Gore:Doufám,že ano.Každopádně ta 88tka v akci,se mi minulý rok líbila. | |
|
|
all:Jen tak na okraj,21.8-22.8.04 je "Akce Cihelna". | |
|
|
david gore napsal v č. 1511:
" V době mobilizace měly být pevnostní minomety nahrazeny umístěním polních minometů nedaleko těžkých objektů, ale nic nenasvědčuje tomu, že by tak tomu bylo. Mám pouze potvrzené minomety nedaleko K - S 14."
david gore napsal v č. 1514: Nic o tom sice nevím, ale řekl bych, že tam byly i pro krytí povrchu tvrze Výšina, na druhou stranu od Cihleny je terén poměrně přehledný, otevřený a prakticky bez hluchých prostorů "To umístění bylo za hlavním postavením, na identifikaci pracuji." |
|
|
|
Tak počkáme, co nám na to řekne Honzík samotný, ok? | |
|
|
Vzhledem k tomu, že zmiňoval i houfnici vz.38 (samozřejmě taky pouze pevnostní kousek) a mluvili jsme o stihnutém vývoji zbraní (plus se celou dobu bavíme o opevnění) ,jinou možnost minometu nemám | |
|
|
Algernon napsal v č. 1518: "9 cm byl nějakej starej křáp, ne?" COS TO ŘEKL?! KŘÁP?! Že já ti pomluvím všechny ty tvoje letadýlka! 9cm minomet je speciální pevnostní minomet, vyvinutý spec. pro tento úkol, výroba začala až v krizovém období roku 1938 a do objektů se dostal až v rámci německých zkoušek do K-S 14 "U cihlelny" |
|
|
|
Fuky napsal v č. 1512: Ale na to zavedení už ne (PS: myslel jsi asi 9cm minomet, ne? Když už jsem ten rejpal ) "Čas byl např. na vývoj 8cm minometu, houfnice vz.38 a jiných špičkových zbraní. V době záříjové krize prostě vývoj 5cm minometu dokončen nebyl, a proto měla zbraň jisté nedostatky." |
|
|
|
Víš alespoň počet minometů? a jejich přibližné umístění? | |
|
|
david: Na obě strany? | |
|
|
čet.Hrad:jistě, potom tady ale máme ještě takové věci, jako třeba zvony pro lehký kulomet, pomocné střílny, GS a vchodovou střílnu..... Čas byl např. na vývoj 8cm minometu, houfnice vz.38 a jiných špičkových zbraní. V době záříjové krize prostě vývoj 5cm minometu dokončen nebyl, a proto měla zbraň jisté nedostatky. |
|
|
|
Fuky napsal v č. 1509: To jsou jen ničím podepřené dohady. BTW: a na co byl při stavbě opevnění čas, že?
"Mimochodem, opakuji ještě jednou, že pokud by bylo na vývoj 5cm minometu víc času, šlo by jistě o špičkovou zbraň."
Fuky napsal v č. 1509: To si myslíš, že se opravdu Němci nemohli nikdy dostat až přímo k objektu?! Palebná přehrada nemůže porkýt v jednom okamžiku všechno. a pak ti takový přískoky při útoku stačí "museli vylézt a v tomto případě by se dostali do palebného sektoru hlavních zbraní přilehlých objektů" |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 1507: "Dobře, ale to už se dostávámě z ochrany bunkru, výpady jsou sice nutností, ale při útoku nepřítele je to risk jít "čistit" krátery." Nepřítel nemohl v kráteru rozbít stanový tábor, přestože by se to možná dalo očekávat... Prostě po určité době skopčáci museli vylézt a v tomto případě by se dostali do palebného sektoru hlavních zbraní přilehlých objektů. Takže sice v září byla absence pevnostních minometů nepříjemná, ale nebyl to nejzásadnější problém. Mimochodem, opakuji ještě jednou, že pokud by bylo na vývoj 5cm minometu víc času, šlo by jistě o špičkovou zbraň. |
|
|
|
Fuky: Souhlas Oravdu nevím co tím geba míní... | |
|
|
|
|
Fuky napsal v č. 1503: Dobře, tak poslat jen mně, mě to zajímá. Stačí? "Děkuji, toto mě zas až tak úplně nezajímá. Já Č. zeď nemám." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?