Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
bubu napsal v č. 3125:
"je možné že by nebylo téma ?Zaolzia?"
bubu napsal v č. 3125: bubu co kdyby "Zaolzia" znamenalo "Zaolší"?"Milý Oktawiane2, nemusím Ti snad připomínat, že v září bylo Těšínsko obsazeno právě Polskou armádou" btw: bardzo těžký překlad |
|
|
|
oktawian2 napsal v č. 3124: pro ty, co neumí polsky: Poláci nikdy nechtěli válku z Československem.V roce 1938, kdybyste měli válčit s Němci, je možné že by nebylo téma Zaolší. Ale společná válka s Němci radši nepřicházela v úvahu."Polska nigdy nie chciala wojny z Czechoslowacja. W 1938 roku , gdybyscie mieli walczyc z niemcami,mozliwe ze nie byloby tematu Zaolzia.Ale wspolna walka z Niemcami raczej nie wchodzila w gre" |
|
|
|
Polska nigdy nie chciala wojny z Czechoslowacja. W 1938 roku , gdybyscie mieli walczyc z niemcami,mozliwe ze nie byloby tematu Zaolzia.Ale wspolna walka z Niemcami raczej nie wchodzila w gre.Pozdrawiam z Polska! | |
|
|
Nemohl byste zde prosím někdo poskytnout oskenovanou mobilisační vyhlášku ze září 1938 nebo mi ji popř.poslat na mail? Popř. sem alespoň napsat její plné znění... Díky předem |
|
|
|
Perry: Zajímavé, jsem zvědav jak se autor vypořádá s dalším vývojem. | |
|
|
hoi.jajjun.com/index.php?id=clanky/1 hoi.jajjun.com/index.php?id=clanky/2 |
|
|
|
mbbb napsal v č. 3116: Najdou se samozřejmě výjimky, ale je jich dost málo. Mimochodem neví někdo, jak je to podané v nejnovějším vydání "Pevnosti a opevnění v Čechách, na Moravě a ve Slezsku"? Předchozí dvě vydání jsem procházel a bylo tam samozřejmě "tanky nebo opevnění". "ve všech publikacích to není" |
|
|
|
mbbb napsal v č. 3116:
"ve všech publikacích to není "
čet.Hrad napsal v č. 3115: spokojen?! "téměř do všech publikací " |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 3115: ve všech publikacích to není "přebíráno téměř do všech publikací s touto tematikou" |
|
|
|
Pavel Šrámek napsal v č. 3113: Ale je to přebíráno téměř do všech publikací s touto tematikou, všude je "když se republika rozhodovala jak zabezpečit hranice mezi koncepcí silných pohyblivých tankových svazků nebo odolných opevnění". Nikde není, že to bylo "napůl" "Ještě k "tanky nebo opevnění". Občas si říkám, jak na to Ota Holub vlastně přišel. Pokud by totiž byť jen přelétl odborné vojenské časopisy z let 1932-1934 (např. Rozhledy technických zbraní), zjistil by, že obsahují řadu zajímavých článků o opevnění, které se však nenesou v duchu "tanky nebo opevnění", ale v duchu "opevnění polní nebo stálé". Viz " |
|
|
|
Algy: pokud jsem pochopil správně otázku, pokusím se odpovědět v kostce. Samozřejmě, že by německo mohlo buď vydat dluhopisy nebo si prostě natisknout další marky. Potíž byla v tom, že tato akce(myslím v tomto rozsahu) by měla vliv na německou ekonomiku ve smyslu strmého pádu kurzu měny. A německo bylo mimojiné významným obchodníkem na mezinárodním trhu. Prostě bylo nutno někde si ty peníze "leglně" opatřit, a neohrozit zahraniční obchod. |
|
|
|
Ještě k "tanky nebo opevnění". Občas si říkám, jak na to Ota Holub vlastně přišel. Pokud by totiž byť jen přelétl odborné vojenské časopisy z let 1932-1934 (např. Rozhledy technických zbraní), zjistil by, že obsahují řadu zajímavých článků o opevnění, které se však nenesou v duchu "tanky nebo opevnění", ale v duchu "opevnění polní nebo stálé". Viz www.pevnosti.cz/bibliografie.html | |
|
|
Algy: ovšem, najdu si něco k citacím a dáme to dohromady . | |
|
|
Algernon napsal v č. 3108: Holub, Ota: Zrazené pevnosti, Naše vojsko, Praha, 1982. Str.31 a dále, kapitola Tanky nebo opevnění?"Tu knihu si asi budu muset přečíst… " Ale i třeba v knize Československé tanky a tankisté je zajímavý název kapitoly poplatný době vydání - Pro zisk nebo obranu republiky |
|
|
|
Pavel Šrámek napsal v č. 3093: Ano, právě proto, že je velice jednoduchá, je též obečně "lépe" přijímána, nikdo nad tím nemusí dále přemýšlet a hledat další data "Když ona je ta teorie tanky nebo opevnění tak jednoduchá a krásná. A já mu ji chtěl vzít." |
|
|
|
Podle mně jsme se měli bránit , aspoň to skusit a nevzdat se bez boje i když bys me možná dlouho nevydřželi | |
|
|
čet.Hrad napsal v č. 3090: Kdysi jsem se o tom bavil s jedním kamarádem-bunkrologem a on mi říkal: Když ona je ta teorie tanky nebo opevnění tak jednoduchá a krásná. A já mu ji chtěl vzít. "Pánové, bohužel se stále utvrzuji v dojmu, že se už nikdy nezbavíme dogmatu, který vznikl od Oty Holuba názvem kapitoly v jedné z jeho knih (bohužel teď nevím které konkrétně): "Tanky nebo opevnění"" |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 3090: Ne nezbavíme. Nechápu, jak je většina lidí přesvědčena o tom, že armáda ČSR byla zalezlá v pevnostech a pokud by se WH podařil průlom v opevnění v šíři cca dvou km, prohrnula by se tudy v pohodě armáda. Nebo dvě .
"Pánové, bohužel se stále utvrzuji v dojmu, že se už nikdy nezbavíme dogmatu, který vznikl od Oty Holuba názvem kapitoly v jedné z jeho knih (bohužel teď nevím které konkrétně): "Tanky nebo opevnění""
NUNNY napsal v č. 3091: Zbožné přání tvůrců plan grün? Podle mého skromného názoru by stačilo odolat cca dva týdny, pro pana Hitlera by to znamenalo konečné řešení vlastní osoby. "Myslím si,že víc jak 5 dní by jsme nevydrželi,ale je to pouze můj názor.Jestli má někdo jiný ať přidá příspěvek." |
|
|
|
Já osobně si myslím že jsme se určitě bránit měli.I když už jsme neměli spojence,ale přesto sme to měli udělat.Nešlo o to kdo vyhraje a kdo prohraje-my jsme měli skvělou armádu ,ale na rozlohu naší země kdežto Němci měli skvělou armád na rozlohu svojí země a to je značný rozdíl.Němci sice neměli ještě dokončený svůj znovuvyzbrojovací program,ale stále měli značnou převahu.Šlo pouze o čest ,že se nevzdáme své země bez boje.Naši lidé chtěli bojovat,ale byli odvoláni.Myslím si,že víc jak 5 dní by jsme nevydrželi,ale je to pouze můj názor.Jestli má někdo jiný ať přidá příspěvek. | |
|
|
Pánové, bohužel se stále utvrzuji v dojmu, že se už nikdy nezbavíme dogmatu, který vznikl od Oty Holuba názvem kapitoly v jedné z jeho knih (bohužel teď nevím které konkrétně): "Tanky nebo opevnění" |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?