Generálové a maršálové 2.sv.v.
|
|
---|---|
karaya1 napsal v č. 288: sakra nojo ...špatně jsem to formuloval ....byl zbaven velení ve prospěch Montyho... "na Tvůj výrok, pak mi z toho vychází, že Auchinleck převzal velení po Montgomerym. Což je ale zároveň popřeno „zbavením“ velení..?" |
|
|
|
Perry napsal v č. 280: Perry, nevidíš v citované pasáži jistý jev, někdy zvaný jako „logický kotrmelec“..? Řeknu-li, že se něco (definujme to jako jev A) stalo na úkor něčeho jiného (jev B), poté tím (povětšinou) myslím situaci, kdy namísto jevu B nastal (řízením prapodivného osudu?) jev A. Aplikujeme-li tuto obecně rozšířenou logiku na Tvůj výrok, pak mi z toho vychází, že Auchinleck převzal velení po Montgomerym. Což je ale zároveň popřeno „zbavením“ velení..? "rozhodnutí W.Churchilla ho zbavilo velení na úkor B.Montgomeryho" |
|
|
|
Ondraha napsal v č. 285: díky "tak to se ti po té fotce ještě podívám" |
|
|
|
tak to se ti po té fotce ještě podívám | |
|
|
jj je to totiž rodák z mého města a já urputně sháním jeho fotografii | |
|
|
Něco málo je zde www.vojenstvi.kvalitne.cz/armada/predvalecna... | |
|
|
Pánové,slyšel jste tady již někdo o div.gen. Janu Netíkovi? | |
|
|
cinik napsal v č. 279: V Hrbkově Tobruku je snad také zmiňován. Pokud jde o prameny do češtiny pouze přeložené, vyšli kdysi "Churchillovi generálové" (ed. John Keegan), což je velmi slušně sepsané dílo(a překlad není taky úplně zmrvený), víceméně objektivně hodnotící řadu britských generálů druhé světové. "česky psaná literatura" |
|
|
|
cinik napsal v č. 279: teď právě mám doma knihu Boje v Severní Africe od E.Hoyta, kde je jako nejprve vrchní velitel bez bojových zkušeností, po odvolání Ritchieho se však sám ujímá vedení,zabraňuje Němcům vniknout do Egypta, jenže nelogické rozhodnutí W.Churchilla ho zbavilo velení ve prospěch B.Montgomeryho. Auchinleck je pak přeřazen do Indie....ale to vše se již píše na na wikipedii "Pro začátek bych se zeptal, jestli existuje nějaká česky psaná literatura, která by pojednávala o Auchinleckovi (byť by tam představoval jen vedlejší téma - třeba rozbor první bitvy u El Alameinu s podrobnou charakteristikou velitelů... " |
|
|
|
Ad Perry I (278): Mno, můj názor lze nalézt zde cs.wikipedia.org/wiki/Claude_Auchinleck Bohužel z toho článku nemám moc dobrý pocit, proto bych diskusi na téma Auchinleck uvítal, zejména pokud by vedla k rozšíření celého článku na wikipedii. Pro začátek bych se zeptal, jestli existuje nějaká česky psaná literatura, která by pojednávala o Auchinleckovi (byť by tam představoval jen vedlejší téma - třeba rozbor první bitvy u El Alameinu s podrobnou charakteristikou velitelů... A mimochodem, nechtěli byste se přidat k tvrobě cs.wikipedie? Je tam hodně maršálů a generálů, o nichž dosud nepadlo ani slovo, nebo jen příliš krátká a úsečná věta... |
|
|
|
Jaký máte názor na Vrchního Britského Velitele pro Blízký Východ gen.Auchinlecka? | |
|
|
pokud chceš mohu ti ji koupit a poslat ti ji | |
|
|
mbbb napsal v č. 275: bohužel se mi dostala do ruky pouze v levných knihách vím že to byli jeho paměti,modrý obal tuším s obrněným automobilem na obalu....za cenu 69,- "co je to za knihu - také jsem o něm jednu měl, ale teď ji v knihovně nevidím" |
|
|
|
Perry napsal v č. 274: dobrodruh "Pánové, do ruky se mi dostala kniha pamětí od čs. generála Radoly Gajdy. Jaký máte na tohoto generála názor?" co je to za knihu - také jsem o něm jednu měl, ale teď ji v knihovně nevidím |
|
|
|
Pánové, do ruky se mi dostala kniha pamětí od čs. generála Radoly Gajdy. Jaký máte na tohoto generála názor? | |
|
|
Podle nosa poznáš kosa ! | |
|
|
Dzin napsala v č. 267: Akorát si plete kuklu s přilbou... "Jojo, to je ta dnešní mládež. Tom to identifikoval naprosto správně." Teď z jiného soudku: už jste byli na těchto stránkách? www.generals.dk/ Myslím, že autoři projektu by potřebovali píchnout s čs. (sk) sekcí. |
|
|
|
Poznat hrdinu SSSR R.Tesaříka by mělo být docela jednoduché. Podoba s frontmenem JoJo bandu je na první pohled zřejmá. | |
|
|
Tom napsal v č. 265: jestli je tak sem to teda nasel dobre "Ten v přilbě je nejspíš Richard Tesařík" |
|
|
|
Jojo, to je ta dnešní mládež. Tom to identifikoval naprosto správně. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Osobnosti
- > Generálové a maršálové 2.sv.v.