Průzkumná letadla
|
|
---|---|
K boji mezi palubními stíhači FAA a hlídkovým Liberatorem pokud vím nikdy nedošlo, takže bohužel nemohu sloužit. Já mám ve svých poznámkách cestovní rychlost plně vyzbrojeného Ju 290A 320 km/h ve 3500 m. Tebou udávaných 360 km/h se dost podobá 365 km/h u dopravní verze stavěné původně pro Lufthansu. Ale mohu se samozřejmě plést. | |
|
|
karaya1 napsal v č. 58: Len som sa prispôsobil Tomovmu názmu...tiež mám radšej pôvodné označenie Wildcat ako Marlet... "Další zastánci poetických jmen pro stroje dodávané FAA... " |
|
|
|
Tom (42): Martletům
SK (44): Marletom
Další zastánci poetických jmen pro stroje dodávané FAA... |
|
|
|
Dzin napsala v č. 50: on tady někdo zpívá? "přizpívat. " |
|
|
|
Tom napsal v č. 55: Ani cestovná rýchlosť nehrá u námorného priezkumného lietadla hlavnú úlohu... "Nemluvím o akrobacii, ale o účinném náletu v malé výšce na nalezenou loď. Znáš cestovní rychlosti řady Ju 290 a Liberatorů? Při nich se totiž počítá s tím velkým doletem " Inak cestovná rýchlosť napr. Ju 290A bola okolo 360 km/h v 2000m, predpokladám, že cestovná rýchlosť "GR" Liberatora nezaostavala za cestovnou rýchlosťou klasickej B-24, teda okolo 306 km/h... Navyše si stále neodpovedal v čom bol Liberator lepší ako Ju 290A a aj otázke, že či by sa Liberatory ubránili so svojou výzbrojou útokom Marletov... |
|
|
|
SK napsal v č. 44: Nemluvím o akrobacii, ale o účinném náletu v malé výšce na nalezenou loď. Znáš cestovní rychlosti řady Ju 290 a Liberatorů? Při nich se totiž počítá s tím velkým doletem "Neohrabané možno boli, ale z diaľkovým priezkumným lietadlom predsa nejdeš robiť akrobaciu." |
|
|
|
Dzin napsala v č. 52: A ako ti to mám porovnať? Že Ju 290 bolo x krát menej ako Liberatorov? "Ale zapoměl, neprovedl jsi porovnání. " |
|
|
|
Dzin napsala v č. 52: No "vševeda" som už sem volal, práve kvôli jeho znalostiam lietadiel, ale zatiaľ nemá čas...ale v Západnej fronte sa nám poriadne rozohnil...vidíš, stačí trochu rýpnuť a hneď sa dozvieme kopec informácií, ktoré by som inak hľadal dlho... "Ale zapoměl, neprovedl jsi porovnání. Já ne, na tohle je tu Algernon. " |
|
|
|
SK: (51) Ale zapoměl, neprovedl jsi porovnání. Já ne, na tohle je tu Algernon. | |
|
|
Dzin napsala v č. 50: Díky, na nemecov som nezabudol...viď.:
"No vidíš, že to jde. Ty se snad naučíš ještě na stará kolena správně přizpívat. Jen jsi ještě pozapoměl na Němce. "
SK napsal v č. 29: Dzin, ty už na staré kolená strácaš pamäť... A dúfam, že upresníš, ten môj 49. "Ju 290A-2 (celkom 3ks) je z leta 1943. Potom boli vyrobené ešte verzie: A-3 (6ks), A-4(5ks), A-5(11ks), A-6(1ks), A-7(13ks), A-8(2ks)... " |
|
|
|
SK: (49) No vidíš, že to jde. Ty se snad naučíš ještě na stará kolena správně přizpívat. Jen jsi ještě pozapoměl na Němce. |
|
|
|
Liberator Mk.I: 20 ks Liberator Mk.II: 139 ks Liberator Mk.III: 366 ks Liberator Mk.IV: 30 ks Liberator Mk.V: 23 ks Liberator Mk.VI: 1157 ks Sú to stroje pre RAF a sú tam zahrnuté aj Bombardovacie a transportné verzie. Značný počet však z toho bol pre Coastal Command...Dzin upresní koľko napr. podľa: home.att.net/~jbaugher2/b24_21.html ... |
|
|
|
SK: (47) Neboj se a klidně je porovnej početně. | |
|
|
Dzin napsala v č. 46: Určite omnoho väčších ako bolo na Nemeckej strane Ju 290A. "V jakých počtech si myslíš, že byly Liberátory nasazeny na námořní (protiponorkový) průzkum ve službách Spojenců?" |
|
|
|
SK: (44) V jakých počtech si myslíš, že byly Liberátory nasazeny na námořní (protiponorkový) průzkum ve službách Spojenců? | |
|
|
Eagle: No s těmi verzemi... ono se to lišilo případ od případu, ale ty změny hlavně u německých stíhaček občas byly dost podstatné, ale někdy to byla "jenom kosmetika". |
|
|
|
Tom napsal v č. 42: Ohromná, v porovnaní s inými priezkumákmi. Alebo myslíš, že by sa napr. Cataliny útokom Marletov ubránili? "Tato "ohromná" výzbroj nebránila Martletům FAA s nimi řádně zatočit..." myslím, že ani B-17, B-24, či dokonca B-29 by sa samostatne nedokázala ubrániť Marletom... :O)
Tom napsal v č. 43: V čom boli napr. Ju 290 horšie oproti Liberátorom? Myslíš, že by Ju 290 neboli rovnako úspešné, keby boli nasadené v podobných počtoch v radách spojencov namiesto Liberátorov? "spíše pomalé a neohrabané, díky zastaralé aerodynamické koncepci (hlavně tedy obrovská plocha křídla) a hlavně: nikdy jich nebylo tolik, aby se z nich dala postavit řadová jednotka. Vždycky to byl nějaký spolek prototypů. Myslím, že v účinnosti se takovému Liberatoru nemohly vyrovnat." Neohrabané možno boli, ale z diaľkovým priezkumným lietadlom predsa nejdeš robiť akrobaciu. Pomalé? V porovnaní s čím? Z Liberatormi, Wellingtonmi, Halifaxami a pod? Rychlosť tiež nie je u námorného priezkumného lietadla tým hlavným parametrom...dôležitejšia je výdrž... ;-) |
|
|
|
Ad dálkové Junkersy: spíše pomalé a neohrabané, díky zastaralé aerodynamické koncepci (hlavně tedy obrovská plocha křídla) a hlavně: nikdy jich nebylo tolik, aby se z nich dala postavit řadová jednotka. Vždycky to byl nějaký spolek prototypů. Myslím, že v účinnosti se takovému Liberatoru nemohly vyrovnat. |
|
|
|
SK napsal v č. 24: Tato "ohromná" výzbroj nebránila Martletům FAA s nimi řádně zatočit... "Nie nebolo potrebné...už A-6 sa dostala na 8200 km, ale bežný dolet bol "len" 5200 - 6150 km...Navyše mal ohromnú obrannú výzbroj (závisela podľa verzie), napr. najrozšírenejšia A-7 mala 7xMG151/20 a 1xMG131," |
|
|
|
Dej si Hledání ve fóru a najdi si nějaký jeho poslední příspěvek na téma Focke nebo Wulf |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Průzkumná letadla