Americká armáda
|
|
---|---|
Jeden dotaz: Je na tom niečo zlé, že vychvaľujem húževnatosť U.S. Army, ktorá bola skutočne veľmi vysoká? Ty vychvaľuješ húževnatosť fínských jednotiek v zimnej vojne, iní ľudia zase vychvaľujú húževnatosť Nemcov v Berlíne, tak prečo by som ja nemohol vychvaľovať Amíkov? Vadí to niekomu? | |
|
|
cinik: Chceš říci, že kromě houževnatého a tebou vychvalovaného odporu americké pěchoty se neuplatnila zdrcující převa USarmy v dělostřelectvu a vzdušných silách?
Nikdy som nepísal, že prevaha v delostrelectve a vzdušných silách sa v Normandii neuplatnila. Naopak, vyhrala väčšiu časť bojov o St. Lô vrámci operácie Kobra.
Upřímě řečeno, houževnatě vzdorovat není zas až takový problém, když se nepřátelské obrněně svazy přesouvají jen obtížně a přijdou o podstatnou část svých jednotek ještě před přesunem na frontu, když víš přesně, kde nepřítel zaútočí, neboť ze vzduchu sleduješ každý jeho pohyb, když máš převahu v dělostřelectvu přes 3:1 a když ti přehršel obrněných vozidel a polopásů umožňuje tvé jednotky libovolně přesouvat.
Je ti známa bitka pri Mortaine? |
|
|
|
To Lipton: Chceš říci, že kromě houževnatého a tebou vychvalovaného odporu americké pěchoty se neuplatnila zdrcující převa USarmy v dělostřelectvu a vzdušných silách??? Upřímě řečeno, houževnatě vzdorovat není zas až takový problém, když se nepřátelské obrněně svazy přesouvají jen obtížně a přijdou o podstatnou část svých jednotek ještě před přesunem na frontu, když víš přesně, kde nepřítel zaútočí, neboť ze vzduchu sleduješ každý jeho pohyb, když máš převahu v dělostřelectvu přes 3:1 a když ti přehršel obrněných vozidel a polopásů umožňuje tvé jednotky libovolně přesouvat... |
|
|
|
Čo takto bitka pri Mortaine? | |
|
|
To Lipton: Skutečně jde o celé tažení, ale pokud se ti to nezdá, tak si vyber kteroukoliv bitvu z tohoto tažení... |
|
|
|
FUJ06: V príspevku 325 som jasne napísal, že očakávam konkrétne bitky a nie celé ťaženia - konkrétnou bitkou bolo napríklad obsadenie Cherbourgu | |
|
|
Ale ještě bych chtěl připomenout, že ani spojenci nebyli schopni vést dvě velké ofenzívy na jednou !! Kvůli čemu se asi musel zastavit postup Pattonovi armády v září roku 1944 ?? | |
|
|
Lipton: A co třeba celé tažení Francii. Po Normandii se spojenci pěkně rozjeli k Berlínu A nebo konečná fáze boje v Ardenách. Tady je to ještě vidět líp. Zatímco němci už byli uplně bez benzínu, amíci si vesele jezdili dál. Aji němci se divili, když uviděli obrovské kopy prázdných kanistrů | |
|
|
SK: ...väčšinu ich ťažení vyhrala drtivá materiálna prevaha.
Môžeš napísať nejaké príklady? (na západe) Rozhodne nechcem popierať tvoje tvrdenie, len ma zaujíma, v ktorých bitkách si myslíš, že sa táto ich výhoda najviac prejavila? (očakávam konkrétne bitky, takže žiadne "Normandia" :o) ). |
|
|
|
SK: Jej, ty si to řekl aj za mě Ne, souhlasím.
SK napsal v č. 323: Lipton si prostě musí přiznat, že RA a Wehrmacht zažil krutější boje než US army. Ale nesnižuju uspěchy teto armády. Navíc, nebýt vylodění ve Francii, tak by se komunistickou nestala jenom východí a střední evropa, ale celá !! Ale nic, opravdu by se mělo změnit tema "prečo? Americka armáda sa bojí tohto porovnania? OK, čo tak si dať spolu s britmi čajík o piatej, potom hodinku kriketu..." |
|
|
|
Lipton napsal v č. 320: prečo? Americka armáda sa bojí tohto porovnania? OK, čo tak si dať spolu s britmi čajík o piatej, potom hodinku kriketu... "Naviac, navrhujem minimalizovať tieto porovnávávania západného a východného frontu a pokračovať v diskusii o americkej armáde, čo vy nato?"
Lipton napsal v č. 320: Ide nám proste o to, že Americká armáda neprešla poriadnou vojnou, ako napr. Nemecká či Ruská, navyše väčšinu ich ťažení vyhrala drtivá materiálna prevaha (väčšia ako mali v neskorších fázach Rusy na východe)."Mimochodom, nikde som nepísal, že teploty v Ardenách boli rovnaké ako pri Moskve, ani nič o rozsahu, ktorý bol podobný tomu pri Stalingrade. " Tým nechcem znehodnocovať úspechy americkej armády, len si nemyslím, že bola v porovnaní s inými výnimočná a americký vojaci v nej boli porovnateľný s vojakmi ostatných krajín. |
|
|
|
Lipton napsal v č. 320: Na omrzliny stačí klidně i -10 a to ve Francii v zimě je !! " Mimochodom, nikde som nepísal, že teploty v Ardenách boli rovnaké ako pri Moskve, ani nič o rozsahu, ktorý bol podobný tomu pri Stalingrade. " |
|
|
|
Lipton napsal v č. 320: Souhlasím "Naviac, navrhujem minimalizovať tieto porovnávávania západného a východného frontu a pokračovať v diskusii o americkej armáde, čo vy nato?" |
|
|
|
Mimochodom, nikde som nepísal, že teploty v Ardenách boli rovnaké ako pri Moskve, ani nič o rozsahu, ktorý bol podobný tomu pri Stalingrade. Len FUJOV6 príspevok 313 na mňa pôsobí veľmi zovšeobecňujúco. Naviac, navrhujem minimalizovať tieto porovnávávania západného a východného frontu a pokračovať v diskusii o americkej armáde, čo vy nato? |
|
|
|
Hlad a mráz sa netýkal iba Arden. Sú vám známe boje o Kesserlingovú zimnú pozíciu v Taliansku? | |
|
|
Lipton napsal v č. 315: Jistě, ale ne v takovém rozsahu jako u Stalingradu němci Nebo sand jo ??"Máte snáď dojem, že na západnom fronte sa neodohrali prípady, v ktorých bolo možno vidieť zmrznutých a vyhladovelých amerických vojakoch a všude kolem sneh?" SK: ajj, ty už si to napsal |
|
|
|
Lipton napsal v č. 315: Hej bolo ich pár zmznutých...iste však v Ardenách bývajú teploty pod -40 až -60° ako boli napr. pri Moskve. "Máte snáď dojem, že na západnom fronte sa neodohrali prípady, v ktorých bolo možno vidieť zmrznutých a vyhladovelých amerických vojakoch a všude kolem sneh?" A o takom hlade aký prežívala 6. armáda sa asi žiadnej americkej armáde ani nesnívalo. |
|
|
|
cinik napsal v č. 314: A aké je podľ teba nejlepšie umiestnenie batérie? "Umístění dělostřelecké baterie na kraj lesa není nejlepší nápad... Je to totiž příliš jasný cíl a pokud nepřítel odpoví palbou tříštivými granáty do korun stromů, tak tě čeká rychlý konec..." Inak dobre zamaskované batéria nie je vôbec jasný cieľ. Navyše máš možnosť vystreliť na protivníka ešte mimo dosah jeho zbraní... |
|
|
|
FUJ06, SK: Máte snáď dojem, že na západnom fronte sa neodohrali prípady, v ktorých bolo možno vidieť zmrznutých a vyhladovelých amerických vojakoch a všude kolem sneh? | |
|
|
To sk7: Umístění dělostřelecké baterie na kraj lesa není nejlepší nápad... Je to totiž příliš jasný cíl a pokud nepřítel odpoví palbou tříštivými granáty do korun stromů, tak tě čeká rychlý konec... |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Jednotky, uniformy
- > Americká armáda