Americká armáda
|
|
---|---|
![]() |
Jeden dotaz: Je na tom niečo zlé, že vychvaľujem húževnatosť U.S. Army, ktorá bola skutočne veľmi vysoká? Ty vychvaľuješ húževnatosť fínských jednotiek v zimnej vojne, iní ľudia zase vychvaľujú húževnatosť Nemcov v Berlíne, tak prečo by som ja nemohol vychvaľovať Amíkov? Vadí to niekomu? |
|
|
![]() |
cinik: Chceš říci, že kromě houževnatého a tebou vychvalovaného odporu americké pěchoty se neuplatnila zdrcující převa USarmy v dělostřelectvu a vzdušných silách?
Nikdy som nepísal, že prevaha v delostrelectve a vzdušných silách sa v Normandii neuplatnila. Naopak, vyhrala väčšiu časť bojov o St. Lô vrámci operácie Kobra.
Upřímě řečeno, houževnatě vzdorovat není zas až takový problém, když se nepřátelské obrněně svazy přesouvají jen obtížně a přijdou o podstatnou část svých jednotek ještě před přesunem na frontu, když víš přesně, kde nepřítel zaútočí, neboť ze vzduchu sleduješ každý jeho pohyb, když máš převahu v dělostřelectvu přes 3:1 a když ti přehršel obrněných vozidel a polopásů umožňuje tvé jednotky libovolně přesouvat.
Je ti známa bitka pri Mortaine? |
|
|
![]() |
To Lipton: Chceš říci, že kromě houževnatého a tebou vychvalovaného odporu americké pěchoty se neuplatnila zdrcující převa USarmy v dělostřelectvu a vzdušných silách??? Upřímě řečeno, houževnatě vzdorovat není zas až takový problém, když se nepřátelské obrněně svazy přesouvají jen obtížně a přijdou o podstatnou část svých jednotek ještě před přesunem na frontu, když víš přesně, kde nepřítel zaútočí, neboť ze vzduchu sleduješ každý jeho pohyb, když máš převahu v dělostřelectvu přes 3:1 a když ti přehršel obrněných vozidel a polopásů umožňuje tvé jednotky libovolně přesouvat... |
|
|
![]() |
Čo takto bitka pri Mortaine? |
|
|
![]() |
To Lipton: Skutečně jde o celé tažení, ale pokud se ti to nezdá, tak si vyber kteroukoliv bitvu z tohoto tažení... ![]() |
|
|
![]() |
FUJ06: V príspevku 325 som jasne napísal, že očakávam konkrétne bitky a nie celé ťaženia - konkrétnou bitkou bolo napríklad obsadenie Cherbourgu |
|
|
![]() |
Ale ještě bych chtěl připomenout, že ani spojenci nebyli schopni vést dvě velké ofenzívy na jednou !! Kvůli čemu se asi musel zastavit postup Pattonovi armády v září roku 1944 ?? |
|
|
![]() |
Lipton: A co třeba celé tažení Francii. Po Normandii se spojenci pěkně rozjeli k Berlínu ![]() ![]() |
|
|
![]() |
SK: ...väčšinu ich ťažení vyhrala drtivá materiálna prevaha.
Môžeš napísať nejaké príklady? (na západe) Rozhodne nechcem popierať tvoje tvrdenie, len ma zaujíma, v ktorých bitkách si myslíš, že sa táto ich výhoda najviac prejavila? (očakávam konkrétne bitky, takže žiadne "Normandia" :o) ). |
|
|
![]() |
SK: Jej, ty si to řekl aj za mě ![]()
SK napsal v č. 323: Lipton si prostě musí přiznat, že RA a Wehrmacht zažil krutější boje než US army. Ale nesnižuju uspěchy teto armády. Navíc, nebýt vylodění ve Francii, tak by se komunistickou nestala jenom východí a střední evropa, ale celá !! Ale nic, opravdu by se mělo změnit tema "prečo? Americka armáda sa bojí tohto porovnania? OK, čo tak si dať spolu s britmi čajík o piatej, potom hodinku kriketu..." ![]() |
|
|
![]() |
Lipton napsal v č. 320: prečo? Americka armáda sa bojí tohto porovnania? OK, čo tak si dať spolu s britmi čajík o piatej, potom hodinku kriketu... "Naviac, navrhujem minimalizovať tieto porovnávávania západného a východného frontu a pokračovať v diskusii o americkej armáde, čo vy nato?" ![]()
Lipton napsal v č. 320: Ide nám proste o to, že Americká armáda neprešla poriadnou vojnou, ako napr. Nemecká či Ruská, navyše väčšinu ich ťažení vyhrala drtivá materiálna prevaha (väčšia ako mali v neskorších fázach Rusy na východe)."Mimochodom, nikde som nepísal, že teploty v Ardenách boli rovnaké ako pri Moskve, ani nič o rozsahu, ktorý bol podobný tomu pri Stalingrade. " Tým nechcem znehodnocovať úspechy americkej armády, len si nemyslím, že bola v porovnaní s inými výnimočná a americký vojaci v nej boli porovnateľný s vojakmi ostatných krajín. ![]() |
|
|
![]() |
Lipton napsal v č. 320: Na omrzliny stačí klidně i -10 a to ve Francii v zimě je !! " Mimochodom, nikde som nepísal, že teploty v Ardenách boli rovnaké ako pri Moskve, ani nič o rozsahu, ktorý bol podobný tomu pri Stalingrade. " ![]() |
|
|
![]() |
Lipton napsal v č. 320: Souhlasím "Naviac, navrhujem minimalizovať tieto porovnávávania západného a východného frontu a pokračovať v diskusii o americkej armáde, čo vy nato?" ![]() |
|
|
![]() |
Mimochodom, nikde som nepísal, že teploty v Ardenách boli rovnaké ako pri Moskve, ani nič o rozsahu, ktorý bol podobný tomu pri Stalingrade. Len FUJOV6 príspevok 313 na mňa pôsobí veľmi zovšeobecňujúco. Naviac, navrhujem minimalizovať tieto porovnávávania západného a východného frontu a pokračovať v diskusii o americkej armáde, čo vy nato? |
|
|
![]() |
Hlad a mráz sa netýkal iba Arden. Sú vám známe boje o Kesserlingovú zimnú pozíciu v Taliansku? |
|
|
![]() |
Lipton napsal v č. 315: Jistě, ale ne v takovém rozsahu jako u Stalingradu němci "Máte snáď dojem, že na západnom fronte sa neodohrali prípady, v ktorých bolo možno vidieť zmrznutých a vyhladovelých amerických vojakoch a všude kolem sneh?" ![]() SK: ajj, ty už si to napsal ![]() |
|
|
![]() |
Lipton napsal v č. 315: Hej bolo ich pár zmznutých...iste však v Ardenách bývajú teploty pod -40 až -60° ako boli napr. pri Moskve. "Máte snáď dojem, že na západnom fronte sa neodohrali prípady, v ktorých bolo možno vidieť zmrznutých a vyhladovelých amerických vojakoch a všude kolem sneh?" ![]() A o takom hlade aký prežívala 6. armáda sa asi žiadnej americkej armáde ani nesnívalo. ![]() |
|
|
![]() |
cinik napsal v č. 314: A aké je podľ teba nejlepšie umiestnenie batérie? "Umístění dělostřelecké baterie na kraj lesa není nejlepší nápad... Je to totiž příliš jasný cíl a pokud nepřítel odpoví palbou tříštivými granáty do korun stromů, tak tě čeká rychlý konec..." ![]() Inak dobre zamaskované batéria nie je vôbec jasný cieľ. Navyše máš možnosť vystreliť na protivníka ešte mimo dosah jeho zbraní... ![]() |
|
|
![]() |
FUJ06, SK: Máte snáď dojem, že na západnom fronte sa neodohrali prípady, v ktorých bolo možno vidieť zmrznutých a vyhladovelých amerických vojakoch a všude kolem sneh? |
|
|
![]() |
To sk7: Umístění dělostřelecké baterie na kraj lesa není nejlepší nápad... Je to totiž příliš jasný cíl a pokud nepřítel odpoví palbou tříštivými granáty do korun stromů, tak tě čeká rychlý konec... |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Jednotky, uniformy
- > Americká armáda