Americká armáda
|
|
---|---|
Lipton: Já chci jen vědět jestli se celkový součet vyrovná Stalingradu. | |
|
|
To jo tak třeba Market Garden Britové 13266, Američané 3974 (zdroj: "Vzdálený Most" C.Ryan) | |
|
|
Eagle: A načo by sme to preboha mali robiť? Americké straty v Ardenach - 19 000 mŕtvých a 15 000 zajatých vojakov. Spolu s ranenými a nezvestnými celkový počet dosahuje číslo 60 000. |
|
|
|
Eagle: Pokud vím, tak celkové ztráty amíku byly 250 000 ( tedy jenom zabitých ), a když počítáme i zajaté vojáky 6. armády, tak to asi těžko překoná toto číslo. | |
|
|
Ale trochu se mi zdá, že zapomínáš na i krvavé bitvy britů. | |
|
|
Tak dáme dohromady všechny ztráty američanů v těchto bitvách a třeba se to vyrovná stalingradu. Ardeny 15 000 (za týden) tzn 2142,86 za den. |
|
|
|
Lipton napsal v č. 264: Souhlas. "Ale odhliadnúc od strát a čo do krvavosti zviedli tvrdých bitiek veľa:" |
|
|
|
SK: Stratovo Američania naozaj nezažili tak veľkú bitku akou bol Stalingrad, to je pravdivý fakt, ktorý nehodlám popierať. Ale odhliadnúc od strát a čo do krvavosti zviedli tvrdých bitiek veľa: Severná Afrika - Február - Máj 1943 Sicília - Júl 1943 Taliansko - September 1943 - Apríl 1944 Francúzsko - Jún - August 1944 Hürtgen - September 1944 - Február 1945 (!!!) Aachen - Október 1944 Ardeny - December 1944 - Január 1945 Alsasko - Január - Február 1945 A až na niekoľko výnimiek boli u jednotlivých vojakoch vlastnosti ako zbabelosť alebo dezercia neznámými pojmami! |
|
|
|
Souhlasím s Eaglem. Bitva jako Stalingrad se u spojenců nenašla ( teda rovnájíci se aspoň ztrátově ). Ale to neznamená, že amíci nezažili žádné krvavé boje !! | |
|
|
Tak drastickou bitku jako stalingrad snad amíci nezažili. Ale ardeny pro ně byly z vnitřního politickýho hlediska dost nebezpečný. Teoreticky to souvisí i se smrtí pattona. | |
|
|
OK liptone, tak akú bitku porovnateľnú napr. s bojom o Stalingrad zažili američania? Američania sú príliš citlivý na straty a to by ich asi v tom prípade stálo vojnu, lebo podobne ako vo vietname by ich vlastná verejnosť potopila... | |
|
|
Lipton : Dobrý nápad. Informuj mě prosím o průběhu. Mě se to určitě velmi rychle vykouří z hlavy . Snad někdo přispěje. | |
|
|
Marek: Na forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=31270 som prispel tvojou otázkou o tých samohybných delách a počte vojakov oboch strán z danej bitky. Snáď sa tam nájde užívateľ, ktorý nám bude môcť tieto údaje poskytnúť. | |
|
|
cinik: Odpověď máš ve "Východní fronta". | |
|
|
To Dzin: Tvé tvrzení je naprosto nelogické, respektive zcela převracíš fakta: ve skutečnosti každý Němec věděl, jak se Rusové chovají k zajatcům, a ne každý věděl, jak se Němci chovali k řadovému ruskému obyvatelstvu na dobytém území (koneckonců často lépe než sami Rusové). |
|
|
|
Lipton: Takhle bych to zase přímo netvrdil. O "rytířském" vedení války se můžeme spíše dočíst více z pera britských autorů, Američané si zase tolik servítky neberou, alespoň jsem měl vždy takový pocit. | |
|
|
cinik: Podle mě se daleko více obávali pomsty Sovětů, obvzláště, čím více věděli o tom, jak se v SSSR chovali, případně, pokud se tak sami chovali. | |
|
|
Dzin: Mne ani tak nejde o kritiku západných Spojencov (Američanov a iných) a fakt, že po vojne nebol žiaden z ich vojnových zločinov vyšetrovaný, ale skôr o to, že ľudia, ktorý zastávajú všeobecný názor na dodržiavanie ženevskej konvencie (a iných dokumentov) zo strany Spojencov, v podstate zastávajú fatálnu nepravdu. | |
|
|
To dzin: Tak zrovna tohle vědět mohli... Masové mučení a vraždění zajatců měli Němci zdokumentováno (např. z Krymu) - např. povraždění všech nemocných a zdravotního personálu v Rusi dobyté nemocnici někde na Krymu) už na začátku války a postarali se o to, aby se alespoň nějaké fotky dostali vojákům do rukou... Konec konců, co lepšího vymyslet pro pozvednutí morálky, že... |
|
|
|
cinik: Zase nějak přesně zrovna tohle vědět nemohli. Když to porovnáš s tím, jaké měli představy, že s nimi budou zacházet Západní spojenci a jak to bylo doopravdy, podle toho, co tvrdí Lipton... |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Jednotky, uniformy
- > Americká armáda